Πε 9 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2015Δελτία Τύπου Ιούλιος 201507-07-2015: Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, σε συνέχεια προηγούμενων Δηλώσεων, σχετικά με τις Αρχές...

07-07-2015: Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, σε συνέχεια προηγούμενων Δηλώσεων, σχετικά με τις Αρχές και τους Στόχους της Αντεγκληματικής Πολιτικής


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2015


Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, σε συνέχεια προηγούμενων Δηλώσεων, σχετικά με τις Αρχές και τους Στόχους της Αντεγκληματικής Πολιτικής

Παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους/δανειστές της και παρά τις αντιπαραθέσεις που προκάλεσε η εξαγγελία/διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνέχισε τις δράσεις του, έχοντας ρίξει το βάρος του στην κύρια αποστολή που του ανέθεσε ο Πρωθυπουργός: την ασφάλεια, την κοινωνική ειρήνη και την ήπια διαχείριση των εντάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και συνεχίζοντας την επικοινωνία με την κοινή γνώμη, (προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις της 03, 10, και 17 Μαρτίου, της 17 Απριλίου και της 26 Μαΐου 2015), σας ενημερώνω για τις δράσεις που υλοποιεί και σχεδιάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

1. Παρεδόθη από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η εισήγηση για την Ίδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής (120 σελ.), η οποία προωθήθηκε ήδη στους συναρμόδιους φορείς για επεξεργασία.

2. Παραδόθηκε από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η εισήγηση για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Παραβατικότητας (138 σελ.), η οποία θα μελετηθεί από την πολιτική ηγεσία, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή τους στις αρχές Σεπτεμβρίου.

3. Παραδόθηκε από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η εισήγηση για τη βελτίωση του μέτρου/θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς (146 σελ.), η οποία διαβιβάστηκε στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δ. Αναγνωστάκη για άμεσες ενέργειες ή νομοθετικές πρωτοβουλίες.

4. Επεκτάθηκε η δράση του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Ο θεσμός εφαρμόζεται πλέον σε 36 περιοχές (όπως π. χ. Κιλκίς, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Ξάνθη).

5. Σχεδιάζεται η επέκταση της δράσης των Κινητών Μονάδων Αστυνόμευσης σε 15 ακόμα περιοχές (όπως π. χ. Καλάβρυτα, Ορεινή Κορινθία, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη).

6. Ετοιμάζεται πρόγραμμα Πρότυπων Αστυνομικών Τμημάτων (όπου θα εντάσσονται ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί ή και εγκληματολόγοι) σε 10 περιοχές (όπως π. χ. Ακρόπολη, Κυψέλη, Πεντέλη, Πέραμα, Μαρούσι).

7. Ετοιμάστηκε το Γραφείο Επικοινωνίας των Τουριστών που έχουν πέσει θύματα εγκληματικών ενεργειών στο κέντρο της Αθήνας με γλωσσομαθείς αστυνομικούς (με τη συμβολή της Ένωσης Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος).

8. Ετοιμάζεται το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

9. Υπεγράφη (18/6/15) Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Δήμο Μαραθώνα.

10. Υπεγράφη (22/6/15) Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

11. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των προτάσεων για τη μείωση των προστίμων της τροχαίας και την τμηματική καταβολή τους.

12. Οργανώθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο συνέδριο με θέμα «Ιστορία, Μνήμη και ‘Ευαίσθητα’ Αρχεία των σωμάτων ασφαλείας στην Ελλάδα» (ΚΕΜΕΑ, 23/6/15) όπου το Υπουργείο, η Ελληνική Αστυνομία, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί, επιστήμονες συζήτησαν για τη διαδικασία διάσωσης/ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου της Αστυνομίας (να σημειωθεί ότι ήδη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ποσό 322.752€ για το τρέχον έτος).

13. Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε, παρουσιάστηκε επίσημα το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ), το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα και σχεδιάζει τις δράσεις του για να καταστεί άμεσα δυνατή η λειτουργία του.

14. Επετεύχθη η εισαγωγή των επιτυχόντων (290) της σειράς του 2014 στις Σχολές της Αστυνομίας.

15. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποίησε επισκέψεις σε νησιά, εγκαταστάσεις μεταναστών, Αστυνομικά Τμήματα, Πυροσβεστικές Μονάδες, το Λιμενικό Σώμα και συζήτησε με Δημάρχους και Περιφερειάρχες, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις άμεσης ανακούφισης των νησιών αλλά και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατατρεγμένους ανθρώπους.

16. Πραγματοποιήθηκε αναδιάταξη δυνάμεων και επιχειρησιακών μέσων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της συνέχισης διεξαγωγής της ευρείας κλίμακας εθνικής επιχείρησης «Ασπίδα» για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Έβρο.

Συνεχίζουμε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Τελευταίες Αναρτήσεις