Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2015Δελτία Τύπου Μάρτιος 201510-03-2015: Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Πανούση, σε συνέχεια της από 3.3.2015 δήλωσης, σχετικά...

10-03-2015: Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Πανούση, σε συνέχεια της από 3.3.2015 δήλωσης, σχετικά με τις Αρχές και τους Στόχους της Αντεγκληματικής Πολιτικής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2015

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Πανούση, σε συνέχεια της από 3.3.2015 δήλωσης, σχετικά με τις Αρχές και τους Στόχους της Αντεγκληματικής Πολιτικής

«(1.) Οι πρόσφατες κρίσεις, οι οποίες έγιναν με πλήρη διαφάνεια και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, ανέδειξαν την ανάγκη βελτίωσης της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό θα ζητηθούν οι προτάσεις των Συνδικαλιστικών Ενώσεων και αφού αξιολογηθούν, σε σύντομο χρόνο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό θα προτείνω δύο ρυθμίσεις:

  • Να καθιερωθεί ένα σύστημα ετήσιας αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια,
  • Να αιτιολογούνται ειδικά τόσο οι προαγωγές όσο και οι αποστρατείες.

(2.) Η διενέργεια ΠΔΕ ή ΕΔΕ, επειδή συνιστά κρίσιμο παράγοντα αξιοπιστίας του συστήματος ελέγχου των παρατυπιών/παρανομιών των ενστόλων, πρέπει να ακολουθεί κάποιες αρχές:

  • Να μη διεξάγονται από αξιωματικούς του ίδιου Αστυνομικού τμήματος με αυτό στο οποίο ανήκουν οι εμπλεκόμενοι,
  • Να διεξάγονται από αξιωματικούς ανώτερου βαθμού από αυτόν που κατέχουν οι εμπλεκόμενοι,
  • Με βάση το τεκμήριο αθωότητας οι περιπτώσεις όπου θα επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας να είναι περιοριστικώς αναφερόμενες.

(3.) Πέραν των διαφορετικών προσεγγίσεων στη μεταναστευτική πολιτική η κοινή γνώμη θέλει να μάθει ποιο ήταν το «κρυφό κόστος» της κράτησης.

Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας, οι «δίοδοι» προώθησης μεταναστών από τα σύνορα στο Κέντρο, οι μηχανισμοί και η διαφάνεια στη διαδικασία του επαναπατρισμού, τυχόν παρατυπίες στα πιστοποιητικά κοκ.

Θεωρώ αδιανόητο παράνομες δραστηριότητες να παρουσιάζονται σαν ιδεολογικός προβληματισμός ή προσανατολισμός.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη Νέα Ηγεσία και θα είμαι στο πλευρό της, όπως και στο πλευρό κάθε αστυνομικού και πυροσβέστη που κάνουν το καθήκον τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους.»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Τελευταίες Αναρτήσεις