Κυ 5 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2015Δελτία Τύπου Μάιος 201526-05-2015: Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, σε συνέχεια προηγούμενων Δηλώσεων, σχετικά με τις Αρχές...

26-05-2015: Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, σε συνέχεια προηγούμενων Δηλώσεων, σχετικά με τις Αρχές και τους Στόχους της Αντεγκληματικής Πολιτικής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 26 Μαΐου 2015

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, σε συνέχεια προηγούμενων Δηλώσεων, σχετικά με τις Αρχές και τους Στόχους της Αντεγκληματικής Πολιτικής

«Η τακτική και συνεχής ενημέρωση των Μ.Μ.Ε. και των πολιτών για τις Αρχές και τους Στόχους του Υπουργείου, εντάσσονται στο συνολικότερο στόχο της Συμμετοχικής Αντεγκληματικής Πολιτικής που εφαρμόζουμε, η οποία στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στη διαρκή επικοινωνία μεταξύ Αστυνομίας και κοινωνίας.

Συνεχίζοντας την επικοινωνία με την κοινή γνώμη (προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις της 03, 10, και 17 Μαρτίου και της 17 Απριλίου), σας ενημερώνω για τις επικείμενες δράσεις της ΕΛ.ΑΣ.:

1. Ενεργοποίηση ευέλικτων ομάδων πεζών περιπολιών (24 αστυνομικοί μετακινούμενοι καθημερινά σε στοχευμένες περιοχές της Αττικής).

2. Ειδική δράση για τον έλεγχο – περιορισμό της ηχορρύπανσης που προκαλούν bar, καταστήματα κ.λπ. τους θερινούς μήνες, με τροποποίηση του θεσμικού-νομοθετικού πλαισίου (μέσω διαφορετικής χρήσης των ηχόμετρων).

3. Διεύρυνση του θεσμού του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» και σε άλλες περιοχές. Στο θεσμό θα ενταχθούν και περισσότερες γυναίκες.

4. Τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς (Υπ. Δικαιοσύνης), ώστε οι επιδόσεις να μην διενεργούνται από αστυνομικούς, αλλά από πολιτικό προσωπικό (Δήμων κ.λπ).

5. Επανεξέταση του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου (Π.Δ. 141/91) για άμεση ενεργοποίησή του σε απομακρυσμένες περιοχές.

6. Αξιοποίηση των δημοτικών αστυνομικών που παραμένουν στην ΕΛ.ΑΣ., μετά από σχετική εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε νέους θεσμούς.

7. Αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα Πορνεία, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.)

8. Αξιοποίηση του πλούσιου και πολύτιμου υλικού του Αρχείου της Αστυνομίας μέσω καταγραφής- κατηγοριοποίησης.

Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από την καταστολή. Ως εκ τούτου, θεωρώ αναγκαία τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στις διαδικασίες αποφυγής τέλεσης εγκληματικών πράξεων.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε:

α) τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές να ενεργοποιήσουν το θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης, που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ασφάλειας,

β) το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο έχουμε αποστείλει σχετικό έγγραφο να εντάξει στο πρόγραμμα Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης επιμορφωτικά σεμινάρια, σχετικά με τον ηλεκτρονικό σχολικό εκφοβισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τα ναρκωτικά, την προστασία ανηλίκων, την οδική ασφάλεια κ.ο.κ.,

γ) κάθε σχολείο ξεχωριστά και κάθε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να έλθουν σ’ επαφή με τις αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. και να στηρίξουν εμπράκτως την προαναφερθείσα δράση,

δ) τους γονείς να ενημερώνονται συνεχώς για την παραβατικότητα της γειτονιάς ή των περιοχών όπου κινούνται τα παιδιά τους και να συνεννοούνται μαζί τους, καθώς και με την τοπική αστυνομία για την προφύλαξή τους από θυματοποίηση.

Ευχής έργον θα ήταν η δημιουργία Δικτύου με τίτλο «Γονείς (και κυρίως Μανάδες) εν Δράσει», ώστε η γονική επιμέλεια να γίνεται ασπίδα κατά της εκμετάλλευσης των νέων από κυκλώματα κάθε μορφής.

Ελπίζουμε ότι και τα Μ.Μ.Ε. θα υποστηρίξουν την προσπάθεια αλλαγής της εικόνας, αλλά και της σύννομης συμφιλιωτικής δράσης της Νέας Αστυνομίας με την κοινωνία».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Τελευταίες Αναρτήσεις