Πε 29 Σεπτεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούνιος 201123-06-2011: Απάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου προς τον Υπουργό...

23-06-2011: Απάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την Πρόσληψη Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την Πρόσληψη Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην υπ’ αριθμόν 1007/20-6-2011 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την Πρόσληψη Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης:

«Με όλο το σεβασμό στον κ. Σκυλλάκο, θα προσπαθήσω να απαντήσω στο βασικό θέμα που η επίκαιρη ερώτηση έχει θέσει και αφορά την επικείμενη προκήρυξη των πυροσβεστών πενταετούς απασχόλησης, γιατί μία επίκαιρη ερώτηση, στο χρόνο και στον τρόπο που είναι οριζόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί να μετατραπεί σε γενικευμένη επερώτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πράγματι, με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του προηγούμενου Μαρτίου, σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία, η συγκεκριμένη ρύθμιση απαντά στο σοβαρό, διαχρονικό, εργασιακό πρόβλημα των εποχικών πυροσβεστών και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης συνάντησε τη διακομματική –πέρα από επιμέρους επιφυλάξεις- συμφωνία, συναίνεση και στήριξη. Ρητά προβλέπεται η προκήρυξη τεσσάρων χιλιάδων θέσεων -και είναι νόμος του κράτους- πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, εκ των οποίων τρεις χιλιάδες τετρακόσιοι θα προέρχονται από το μέχρι σήμερα απασχολούμενο εποχικό προσωπικό με τις προϋποθέσεις, όπως ο νόμος ορίζει, και το 15%, δηλαδή εξακόσιοι, θα προέρχονται εξ ιδιωτών πολιτών κάτω των είκοσι εννέα ετών.

Επίσης, πράγματι, εκτιμώντας τους συνήθως απαιτούμενους χρόνους των διαδικασιών για να βγει μια προκήρυξη, είχαμε ανακοινώσει -και προσωπικά εγώ- ότι η προκήρυξη αυτή θα εκδοθεί στα μέσα Μαΐου. Πρέπει να ξέρετε, επίσης, ότι η απόφαση να υπάρξει απασχόληση με τη μορφή της εποχικότητας για την αντιπυρική περίοδο του 2001 –όχι για τη διάρκειά της, αλλά να υπάρξουν εποχικοί πυροσβέστες το 2011- και να βγει η προκήρυξη και όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία οι προσληφθέντες πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες να πιάσουν στη συνέχεια δουλειά, ήταν αποτέλεσμα μιας κοινής συνεννόησης με τους εκπροσώπους τους. Οι ημερομηνίες και ο χρόνος ήταν ασφυκτικός και απαγορευτικός για να πάμε βεβιασμένα, ακόμα κι αν προλαβαίναμε, σε μία προκήρυξη, να περιμέναμε να εκδοθούν-που δεν θα εκδίδοντο- αποτελέσματα έγκαιρα. Θα είχαμε χάσει την αντιπυρική περίοδο σε διαδικασίες, οι οποίες προφανώς θα εμπεριείχαν σοβαρούς κινδύνους για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πράγματι, υπάρχει μία καθυστέρηση η οποία είναι αδιαμφισβήτητη σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να σας πω σχετικά με τα ζητήματα για τα έξοδα εκπαίδευσης που αναφέρατε, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον πραγματικό λόγο αυτής της καθυστέρησης, ο οποίος είναι ένας και μόνο, ότι δηλαδή όλο αυτό το διάστημα του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου ήταν ένα διάστημα στο οποίο σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο η πρώτιστη ενασχόληση και υποχρέωση συναρμόδιων Υπουργείων για να εκδοθεί η απαιτούμενη πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την προκήρυξη ήταν η τελική διαμόρφωση -κάτι που ακόμα και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, κύριε συνάδελφε, δεν έχει ολοκληρωθεί- του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2012-2015.

Ο συνολικός προγραμματισμός των προκηρύξεων και των προσλήψεων για όλο το δημόσιο τομέα –δεν έχει καθυστερήσει η συγκεκριμένη μόνο προκήρυξη ή η συγκεκριμένη μόνο διαδικασία- για την τρέχουσα, αλλά και την επόμενη χρονιά, αλλά και το διάστημα που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο τελεί υπό την αίρεση της τελικής διαμόρφωσης και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του Εφαρμοστικού Νόμου, ούτως ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Αυτός είναι ο μόνος και ο πραγματικός λόγος της καθυστέρησης. Θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς και τους ενδιαφερόμενους ότι μετά το πέρας της σχετικής διαδικασίας την ερχόμενη βδομάδα ήδη σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο με τον νέο αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Ρέππα και τον κ. Ρόβλια, αλλά και τον Υπουργό Οικονομικών είμαστε σε συνεννόηση, ώστε η συγκεκριμένη προκήρυξη να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό.

Ευχαριστώ».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

«Καμία, ούτε υπαινικτική αναφορά δεν είναι ανεκτή ότι εν γνώσει μας, του Χρήστου Παπουτσή και εμένα, υπήρξε προσπάθεια ούτε καθησυχασμού και πολύ περισσότερο εμπαιγμού της συγκεκριμένης επαγγελματικής τάξης, στην οποία στην πράξη και όχι στα λόγια έχουμε αποδείξει πόσο σεβόμαστε και πόσο αναγνωρίζουμε και την ταλαιπωρία τους και το πρόβλημά τους.

Δεν ήταν, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, όλα αυτά τα οποία μεσολάβησαν το τελευταίο δίμηνο εκ των προτέρων γνωστά. Χωρίς να σχετίζεται με το θέμα που συζητάμε –και το διευκρινίζω, γιατί θέλω να είμαι απόλυτος σ’ αυτό προς πάσα κατεύθυνση- ένα βασικό στοιχείο που άλλαξε π.χ. ήταν ότι οι προσλήψεις στο δημόσιο υπό τον περιορισμό πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη, θα γίνουν ένα προς δέκα. Θέλω να σας πω ότι είμαστε σε μία περίοδο που η διαδικασία σωτηρίας της χώρας είναι μία διαρκής προσπάθεια, μία διαρκής συνεννόηση με δεδομένα που επικαιροποιούνται και που διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση. Επομένως, την ώρα που η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί, που όπως σας είπα, εμπλέκονται στην έκδοση της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου για οποιαδήποτε προκήρυξη, είχαν ολοήμερες και ολονύχτιες συζητήσεις για τη διαμόρφωση αυτού του δημοσιονομικού πλαισίου με τους καλύτερους δυνατούς όρους -γιατί και για μας υπάρχει ευαισθησία και για τα κοινωνικά προβλήματα και για τη δυσκολία που περνά ο κόσμος- νομίζω ότι άξιζε τον κόπο μία ανοχή που υπάρχει και από τη δική μας πλευρά, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και είναι άξιοι συγχαρητηρίων γι’ αυτό. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι μία προκήρυξη η οποία δεν έχει και τόσο πρακτική σημασία, αφού έτσι και αλλιώς η απασχόληση του εξαμήνου είναι εξασφαλισμένη –και ξεχάστε και θέλω να είμαι απόλυτος σ’ αυτό, αυτό το «μέχρι έξι μήνες»- δεν εμπεριέχει καμία πρόθεση, ούτε θα γίνει επιτρεπτό από την πλευρά μας να υπάρξει απασχόληση λιγότερο του εξαμήνου για το 2011. Αφού, λοιπόν, έτσι και αλλιώς πάμε για μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, δεν θεωρούμε ότι έπρεπε να υπάρξει καμία ιδιαίτερη βία, σεβόμενοι την αγωνία των παιδιών, στον ακριβή χρόνο της προκήρυξης.

Παρότι πολύ σωστά επισημάνατε ότι για ένα θέμα που εκφεύγει της τυπικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν μπορεί κανείς να δεσμεύεται απολύτως χρονοδιαγραμματικά, εγώ θέλω να σας πω ότι στις 31 Μαρτίου δημοσιεύτηκε ο νόμος στο ΦΕΚ και έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από την πλευρά μας. Στις 18 Απριλίου είχε πάει το αίτημα για την έκδοση της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, έχοντας στείλει τα χαρτιά στο Γενικό Λογιστήριο και έχοντας πάρει τη σχετική πρόβλεψη για την έγκριση του προϋπολογισμού, ουσιαστικά μέσα σε δεκατρείς εργάσιμες. Και υπάρχει και το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την προκήρυξη έτοιμο στο γραφείο του Υπουργού, με την έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου να εκδοθεί αμέσως η προκήρυξη.

Θα επαναλάβω αυτό που σας είπα ότι για μένα προσωπικά θα ήταν ανεξήγητο και θα έλεγα, χωρίς καμία περαιτέρω επαρκή δικαιολογία, αν τελειώνοντας αυτή η διαδικασία την ερχόμενη εβδομάδα, το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν προχωρούσε η σχετική προκήρυξη, ούτως ώστε και οι άνθρωποι αυτοί να μην έχουν –που έχουν δικαιολογημένη δυσπιστία και καχυποψία- τίποτε άλλο στο μυαλό τους αυτή την περίοδο, παρά τη δύσκολη μάχη που έχουν να δώσουν με την φωτιά με το υπόλοιπο Πυροσβεστικό Σώμα τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά την αμοιβή τους υπήρξε και εκεί μία καθυστέρηση, γιατί και για την πρόσληψή τους αυτή χρειαζόταν Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Η διαδικασία συλλογής των υπογραφών μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και για τους λόγους που είναι κοινοί με αυτούς που σας ανέφερα για την προκήρυξη, καθυστέρησε, αλλά τώρα μπορώ να διαβεβαιώσω ότι 10 Ιουλίου πράγματι θα γίνει η πληρωμή τους αναδρομικά μαζί με το επίδομα αδείας.

Ευχαριστώ».

Τελευταίες Αναρτήσεις