Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούνιος 201123-06-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην υπ' αριθμόν 1006/21-6-2011 επίκαιρη ερώτηση...

23-06-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην υπ’ αριθμόν 1006/21-6-2011 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου σχετικά με την δασοπροστασία & πυρασφάλεια στο ν.Κεφαλληνίας-Ι

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην υπ’αριθμόν 1006/21-6-2011 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου σχετικά με την δασοπροστασία και πυρασφάλεια στο Νομό Κεφαλληνίας – Ιθάκης»

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας απαντώντας στην υπ’ αριθμόν 1006/220-6-2011 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νικού Καραθανασόπουλου σχετικά με την δασοπροστασία και πυρασφάλεια στο Νομό Κεφαλληνίας – Ιθάκης ανέφερε τα εξής:

«Είμαστε σε πάρα πολύ επίκαιρο χρόνο, καθώς φαντάζομαι δεν είναι καθόλου άσχετος με την πρωτοβουλία του συναδέλφου, να θέσει το ζήτημα του σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Μόνο που με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο τα τελευταία χρόνια και φέτος, θα υποστηρίξει ενδεχόμενα συμβάντα ανάπτυξης πυρκαγιών στην περιοχή, δεν προκύπτει ειλικρινά κάποιο πρόβλημα. Και θα είναι και πάρα πολύ χρήσιμο αν υπάρχουν ζητήματα -που πάντα μπορούν να υπάρχουν στο πολιτικό επίπεδο- να τα πληροφορηθούμε. Και να είστε σίγουρος ότι θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση, γιατί μιλάμε για ένα πάρα πολύ κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η προστασία του περιβαλλοντικού αποθέματος, μιας μάλιστα, ιδιαίτερα όμορφης περιοχής της πατρίδας μας.

Καταρχήν, σε ότι αφορά το προσωπικό είναι προφανές ότι έχουμε υπεράριθμο αριθμό πυροσβεστικών υπαλλήλων στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα, με βάση την κατανομή σε πανελλαδικό επίπεδο των θέσεων, έχουμε σήμερα 87 υπηρετούντες πυροσβεστικούς υπαλλήλους σε προβλεπόμενους 72, οι οποίοι μαζί με τους 84 εποχικούς δημιουργούν ένα σύνολο 171 υπηρετούντων κατά την αντιπυρική περίοδο. Θεωρώ ότι για το γεωγραφικό μέγεθος, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες που επικαλεστήκατε, είναι ένας επαρκής αριθμός που μπορεί να υποστηρίξει τις δράσεις δασοπυρόσβεσης στην περιοχή.

Για τα κλιμάκια στα οποία αναφερθήκατε, προφανώς γνωρίζετε –θα το επαναλάβω απλώς για λόγους τάξεως, σε σχέση με την κατανόηση της συζήτησης που κάνουμε- ότι λειτουργεί ο Πυροσβεστικός Σταθμός του Αργοστολίου και τρία Πυροσβεστικά Κλιμάκια.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στον άμεσο χρόνο, τουλάχιστον στη διάρκεια των μηνών που έπονται και πριν μια ολοκληρωμένη, καλά σχεδιασμένη ενδεχόμενη αναδιάρθρωση υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, -που όταν και αν θα υπάρξει μπορεί παντού, σε όλη την Ελλάδα, να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός- δεν μπορεί να υπάρχει κάποια απόφαση, ούτε καν σχεδιασμός υποβιβασμού κλιμακίων ή κατάργησης κλιμακίων στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των στεγαστικών αναγκών, θέλω να υπενθυμίσω ότι με βάση το ν. 2612/98, τον οποίο γνωρίζετε και γνωρίζει φαντάζομαι και ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, στις περιοχές που το δημόσιο δεν διαθέτει κτίρια είναι υποχρέωση των αντίστοιχων δήμων να καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Τώρα αν αυτό, για να συμβεί, για να συνεχίσει να υποστηρίζεται υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, που ξέρουμε ότι υπάρχουν στους δήμους, πρέπει να δούμε πώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών και με τη δική μας συνδρομή, θα μπορεί να υπάρξει μια ενίσχυση, μια βοήθεια στο δήμο, να συνεχίσει να παράσχει την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των πυροσβεστικών υπηρεσιών.»

Ο Υφυπουργός στην δευτερολογία του ανέφερε τα εξής :

« Απ’ ότι αντιλήφθηκα από την ανάπτυξη της ερώτησης από τον κ. συνάδελφο, κυρία Πρόεδρε, δεν έχουμε κάποια πολύ ειδικότερα ζητήματα που να αφορούν την περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Επανέλαβα –και χαίρομαι που αρκέστηκε σε αυτή μου τη διαβεβαίωση χωρίς πράγματι αυτό να προδικάζει τη θετική εξέλιξη των πραγμάτων όταν κανείς έχει να κάνει με φυσικά φαινόμενα και αστάθμητους παράγοντες- ότι οι υπηρεσίες το προσωπικό, τα κλιμάκια, τα περίπολα, το πεζοπόρο του Αργοστολίου, τα εναέρια μέσα τόσο το Πετζετέλ, το αεροπλάνο στην Κεφαλονιά, όσο και το ελικόπτερο που υποστηρίζει επικουρικά από το αεροδρόμιο Ανδραβίδας είναι και στο φετινό επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Θέλω να πω δύο λέξεις σε σχέση με μια γενικότερη αναφορά που έκανε ο αξιότιμος, κύριος συνάδελφος. Ο συντονιστικός φορέας, τον οποίο αναζητείτε, υπάρχει και είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που είναι κατά νόμο αρμόδια και υπεύθυνη για τον συντονισμό όλων των άλλων εμπλεκομένων φορέων στην υπόθεση της δασοπυρόσβεσης.

Υπάρχει πράγματι μία μείωση των λειτουργικών δαπανών στον προϋπολογισμό του πυροσβεστικού σώματος σε σχέση με το 2009, κυρία Πρόεδρε, πράγμα που φαντάζομαι ότι δεν εκπλήττει κανέναν ούτε έξω από αυτήν την Αίθουσα ούτε μέσα σε αυτή την Αίθουσα. Είναι γνωστό ότι γίνεται μία προσπάθεια τον τελευταίο χρόνο στη χώρα να υπάρξει κατ’ αρχήν περικοπή εκείνων των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες με πάρα πολύ γενναιόδωρο και όχι πάντα χρήσιμο και εξίσου αποδοτικό τρόπο δαπανήθηκαν επί δεκαετίες για μια σειρά δράσεις.

Παρά, όμως, αυτή την περικοπή λειτουργικών δαπανών, που σε μεγάλο βαθμό υπήρχε πραγματικό περιθώριο να γίνει, έχουν δημιουργήσει μια δυσκολία, κύριε συνάδελφε. Εξαντλούμε και εμείς στο πολιτικό επίπεδο και η φυσική ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος και ο κάθε πυροσβέστης κάθε δυνατότητα να μην έχει αυτό καμία ουσιαστική συνέπεια στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και δυνατότητα του πυροσβεστικού σώματος.

Τελευταίες Αναρτήσεις