Σα 1 Οκτωβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούνιος 201124-06-2011: Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΛΑ.Ο.Σ Μ....

24-06-2011: Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΛΑ.Ο.Σ Μ. Βορίδη σχετικά με την εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΛΑ.Ο.Σ Μ. Βορίδη σχετικά με την εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική

Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην υπ’ αριθμόν 1016/21-6-2011 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ Μαυρουδή Χρήστου Βορίδη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική:

«Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα μικρό σχόλιο και μια παρατήρηση στην επισήμανση που έκανε ο κύριος συνάδελφος, σε σχέση με την αναβολή επικαίρων ερωτήσεων.

Επειδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά σύμπτωση, δεν έχει αναβάλει καμμία σχετική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία συναδέλφου και παρακολουθούμε στατιστικά ή εμπειρικά την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας, θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα, δηλαδή το φαινόμενο αναβολής τόσων επικαίρων ερωτήσεων δεν είναι κάτι το σύνηθες.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι προφανώς αυτή η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρόσφατης αναθεώρησης του Κανονισμού της Βουλής συνέβαλε με τη συμφωνία και τις σωστές προτάσεις και παρατηρήσεις και των άλλων Κομμάτων, ώστε αυτή ακριβώς η διαδικασία να γίνει λίγο ουσιαστικότερη, δίνοντας παραπάνω ευχέρεια στους συναδέλφους να αναπτύσσουν τις απόψεις και τα ερωτήματά τους.

Επίσης, θέλω να υπενθυμίσω ότι με την επεξεργασία των νομοσχεδίων, με τις δυο αναγνώσεις στις αρμόδιες Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και με μια σειρά άλλες παρεμβάσεις έγινε μια προσπάθεια που καθόλου δεν κατατείνει στην υποβάθμιση του Κοινοβουλίου.

Επίσης, θέλω να συμφωνήσω με την αναφορά του συναδέλφου ότι οι πενιχρές –σε πολλές περιπτώσεις- αμοιβές των αστυνομικών υπαλλήλων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι καθημερινά, μέρα- νύχτα, στο πεζοδρόμιο και στη μάχη με το έγκλημα, δεν μπορούν να μπουν στην προκρούστεια κλίνη των περικοπών. Διότι οι αμοιβές αυτές δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις εκείνες του ελληνικού δημοσίου που έχουν περιθώριο ή «λίπος» περικοπών.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταστήσει σαφή αυτή την ιδιαιτερότητα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και με πολύ συγκεκριμένη τεκμηρίωση στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών έγκαιρα, για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Μια και ο κύριος συνάδελφος άνοιξε τις εκτός θέματος παρατηρήσεις, θα περίμενα μαζί με τις δυο προαναφερθείσες να προσθέσει και τα προσωπικά του συγχαρητήρια, όπως επίσης και της Αίθουσας για την πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΕΛ.ΑΣ. μαζί με τις δικαστικές αρχές, το ΣΔΟΕ και όλους όσους εργάστηκαν στην πολύ σοβαρή υπόθεση των στημένων παιχνιδιών και του παράνομου στοιχήματος, φαίνεται να επιφέρουν ένα ακαριαίο και καίριο χτύπημα σε ένα χώρο που όχι μόνο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, αλλά αποτελεί και ένα κοινωνικό φαινόμενο που ενδιαφέρει και απασχολεί πάρα πολύ κόσμο, και αναφέρομαι στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο θέμα της ερώτησης, θα συμφωνήσω και εδώ με τον κύριο συνάδελφο στη γνωστή δυσχέρεια αστυνόμευσης της συγκεκριμένης περιοχής λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών που αυτή έχει. Η περιφέρεια αυτή έχει μια ανομοιομορφία, διότι περιλαμβάνει περιοχές αμιγώς αστικές, ημιαστικές, βιομηχανικές και αγροτικές. Επιπλέον, παρουσιάζει ανομοιογένεια πληθυσμού, η οποία επιτείνεται από το γεγονός ότι υπάρχει έντονη παρουσία μεταναστών, Ρομά και διαφόρων κατηγοριών ανθρώπων που κάνει τη συνολική διαχείριση στα θέματα αστυνόμευσης της περιοχής πάρα πολύ δυσχερή.

Επίσης, θα συμφωνήσω ότι παρά τις προσπάθειες, τις οποίες αναγνώρισε ο κ. συνάδελφος, η κατάσταση αστυνόμευσης και η επικρατούσα έννομη τάξη στην περιοχή πόρρω απέχει από αυτό που και ο ίδιος επιζητά και που είναι και δική μας πρόθεση, αλλά πάνω απ’ όλα και απαίτηση των κατοίκων της περιοχής.

Χαίρομαι, όμως, κύριε συνάδελφε, που αναγνωρίσατε ότι υπάρχει μία προσπάθεια και εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα ένα καλύτερα οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο στην περιοχή. Στο γραπτό κείμενο της ερώτησής σας μιλάτε για εκκλήσεις των φορέων της περιοχής που πέφτουν συνεχώς στο κενό και για το αν και όποτε υπάρχει αστυνομία.

Πιστεύω ότι σήμερα υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο με αναβαθμισμένη την παρουσία της δίκυκλης αστυνόμευσης με τη συνέργειά της και την επιχειρησιακή διασύνδεσή της με τις υπόλοιπες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχει μία συστηματικότητα, μία ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, στα οποία θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου για να μην κάνω κατάχρηση του χρόνου.

Αυτό για το οποίο έχουμε υποχρέωση και ευθύνη και για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων της η Ελληνική Αστυνομία διασπά καθημερινά σε πολλά μέτωπα δυνάμεις ανάλογα με τη συγκυρία. Αυτό που εσείς αναγνωρίσατε και παρατηρήσατε το τελευταίο διάστημα δεν θα είναι μία αποσπασματική και συγκυριακή βελτίωση. Αυτή η προσπάθεια θα είναι συνεχής και συνεπής το επόμενο διάστημα».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

«Κύριε Πρόεδρε, ούτε στην πρωτολογία μου μίλησα για απλώς καλές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος, που ο συνάδελφος θέτει. Μίλησα για συγκεκριμένο σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου, όπως ο ίδιος ο κύριος συνάδελφος αναγνώρισε, παράγει το τελευταίο διάστημα αποτελέσματα.

Επειδή θέλω να είμαι συγκεκριμένος και σαφής, θέλω να ενημερώσω, καταρχήν, το συνάδελφο και το Σώμα ολόκληρο, στη συνέχεια, ότι το τελευταίο διάστημα, συγκεκριμένα το πρώτο τετράμηνο του 2011, στην ευρύτερη περιοχή για την οποία συζητάμε έχουν γίνει από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές πεντακόσιες εβδομήντα επτά συλλήψεις για διάφορα αδικήματα και από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της περιοχής χίλιες εβδομήντα πέντε, συλλήψεις επίσης για διάφορα αδικήματα, εννιακόσιες εβδομήντα δύο συλλήψεις για άτομα που ήταν φυγόποινοι και διαβιούσαν στην περιοχή, όπως υπήρξαν επίσης και εκατόν τέσσερις απελάσεις αλλοδαπών που έμεναν στην περιοχή.

Δεν είμαι θιασώτης των στατιστικών στοιχείων και των αριθμών. Όμως, αποδεικνύουν αυτό που συμφωνήσαμε εδώ μαζί με τα υπόλοιπα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμμία αποκλίνουσα προσέγγιση σε σχέση ούτε με τις διαπιστώσεις ούτε με τον τρόπο διαχείρισης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, επίσης, κύριε Βορίδη, ότι θέμα προτεραιότητος για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν τίθεται και δεν είναι ούτε υπαινικτικά για εμάς ανεκτή οποιαδήποτε αναφορά ότι για λόγους κοινωνικούς ή οποιουσδήποτε άλλους υπάρχουν περιοχές, που μπαίνουν σε μία «άτυπη διαβάθμιση προτεραιοτήτων» σε σχέση με την απόλαυση των έννομων αγαθών. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι για εμάς η μηδενική ανοχή είναι πανελλαδικής εφαρμογής. Προφανώς, για να επιτευχθεί δεν χρειάζεται η ίδια ένταση αστυνομικών μέτρων σε όλη την Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό, επίσης, είναι ένα άλλο σημείο συμφωνίας μας.

Θα κλείσω, λέγοντας κάτι τελευταίο. Είναι δική μας αρχή, κατεύθυνση, παρότρυνση, η παρακολούθηση για την εφαρμογή από τη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας και τους κατά τόπους Αστυνομικούς Διευθυντές ενός -όσο γίνεται- συμμετοχικού σχεδιασμού των δράσεων κατά περιοχή, εμπλέκοντας τις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής. Όχι ως όργανα συναπόφασης, αλλά ως φορείς που ξέρουν τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα και μπορούν να συμβάλλουν με προτάσεις στη διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού σχεδίου αστυνόμευσης σε κάθε περιοχή. Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περιοχή και με πρωτοβουλία των φορέων, αλλά και με ανταπόκριση ή και πρωτοβουλία των ίδιων των αξιωματικών της Αστυνομίας, που είναι εντεταλμένοι για την ανάπτυξη του σχεδίου στην περιοχή.

Θέλω, λοιπόν, κλείνοντας να σας διαβεβαιώσω πως το ότι δεν υπάρχει ζήτημα προτεραιοτήτων, το ότι θα εξαντλείται και θα συνεχίσει να εξαντλείται κάθε δυνατότητα αναβάθμισης της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή δεν σημαίνει ότι κανείς εφησυχάζει ή είναι ικανοποιημένος. Ούτε οι κάτοικοι ούτε οι εκπρόσωποί τους ούτε οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις ούτε βεβαίως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ευχαριστώ».

Τελευταίες Αναρτήσεις