Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούνιος 201119-06-2011: Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

19-06-2011: Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα Realnews και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

«Σύγχρονα Ιουλιανά» κ. υπουργέ;

Πρώτα απ’ όλα είμαστε στον Ιούνιο… Κι όσον αφορά το παρελθόν των “Ιουλιανών”, νομίζω ότι έχει δώσει διδάγματα σε όλους.

Πιστεύετε και εσείς ότι υπάρχουν συμφέροντα, είτε εντός είτε εκτός ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν να ανατρέψουν τον Γιώργο Παπανδρέου; Και που θέλουν οικουμενική κυβέρνηση;

Η ιδέα της οικουμενικής κυβέρνησης έρχεται και επανέρχεται για δεκαετίες … Τώρα όσον αφορά τα συμφέροντα, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν και επιχειρούν να επηρεάζουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση .

Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η κυβέρνηση να ισορροπεί σε επιλογές που εγγυώνται το δημόσιο συμφέρον, τη συνοχή της κοινωνίας, την υγιή και αναπτυξιακή λειτουργία της οικονομίας και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και αυτή ακριβώς είναι η δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια τα οποία ακυρώνονται στην πράξη όσο επιβεβαιώνεται η ισχύς της εντολής του ελληνικού λαού που εκφράστηκε με την ψήφο του.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, και με την ομιλία του στην ΚΟ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας. Κατά τη γνώμη σας μπορεί ο κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία για κάποιον άλλον χωρίς εκλογές;

Έχουμε απόλυτο σεβασμό στους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στη λειτουργία των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επιπλέον , σας θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει ισχυρή λαϊκή εντολή και αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αναλάβει από κοινού την ευθύνη προς στην ελληνική κοινωνία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας πολιτικός με βαθύτατη δημοκρατική συνείδηση και απόλυτη συναίσθηση του χρέους του προς την πατρίδα. Έβαζε και θα βάζει πάντα τα συμφέροντα της χώρας και του λαού πάνω απ’ όλα.

Κατά τη γνώμη σας, μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό ποίες προϋποθέσεις θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα;

Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη όσο ποτέ την πολιτική σταθερότητα, την ψύχραιμη και στιβαρή διακυβέρνηση, την άσκηση της εξουσίας με κοινωνική ευαισθησία και με αποφασιστικά βήματα που εγγυώνται την πρόοδο στην οικονομία και τη ζωή των πολιτών.

Ωστόσο, είναι κεντρική πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, όχι μόνο τώρα αλλά πάντοτε, η συνεργασία των κοινωνικών δυνάμεων, η διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτικής βάσης της εξουσίας. Δεν σας λέω τίποτα καινούριο. Αυτή ήταν και η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά μια και τον ανέφερα, λυπάμαι που θα το πω, στην πρόσφατη πολιτική ιστορία ο μεγαλύτερος συνασπισμός εξουσίας που έγινε στη χώρα ήταν χωρίς αρχές και μόνο με ένα στόχο, να οδηγήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Πριν τον ανασχηματισμό, είδαμε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να «ανοίγουν περπατησιά», στοχεύοντας στην «επόμενη μέρα». Για πολλούς ο ανασχηματισμός επιβραδύνει τις εξελίξεις, αλλά δεν τις σταματά…

Προσωπικά, εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η επόμενη ημέρα της ελληνικής κοινωνίας.

Για πολλούς ήρθε η ώρα της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Μήπως έφτασε η στιγμή και για την υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ;

Προς το παρόν η εθνική προσπάθεια αφορά στο να υπερβεί η Ελλάδα τον κακό εαυτό της, τα κακώς κείμενα, τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, όλα αυτά που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Και σε αυτή την εθνική προσπάθεια είναι το ΠΑΣΟΚ εκείνο που πρωτοστατεί.

Αλήθεια κ. υπουργέ νέο κόμμα από στελέχη που έχουν παραιτηθεί, αποστασιοποιηθεί ή που πιθανόν αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ, βλέπετε; Και τι τύχη μπορεί να έχει;

Δεν έχουμε αντίστοιχα επιτυχημένα παραδείγματα στο παρελθόν. Και όσοι το επιχείρησαν βρήκαν απέναντί τους τα αντανακλαστικά της ισχυρής παραταξιακής συνείδησης του Κινήματος. Μην παρερμηνεύετε την κριτική που ασκούν τα στελέχη μας. Είναι πάντοτε αυθεντική κριτική που εκφράζει τις ανησυχίες και την αγωνία της κοινωνίας. Αλλά η εμπιστοσύνη στο αξιακό πλαίσιο της παράταξης είναι δεδομένη.

Τη στάση του κ. Σαμαρά στο θέμα της συναίνεσης, τη θεωρείτε ειλικρινή;

Οι προθέσεις του καθένα μας κρίνονται από το αποτέλεσμα. Και ο κ. Σαμαράς απέδειξε ότι χρησιμοποιούσε τη συναίνεση ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, κυρίως όμως για ν’ αποκρούσει τις αιτιάσεις περί ανευθυνότητας που του απηύθυναν οι εταίροι του στην ευρωπαϊκή χριστιανοδημοκρατία και στον εγχώριο συντηρητικό πολιτικό χώρο.

Και τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς; Πού στοχεύουν;

Στη διεύρυνση της κομματικής τους επιρροής με κάθε τρόπο. Δεν σας μιλώ για το πολιτικό και το αξιακό τους πλαίσιο. Σας μιλώ για τη στάση τους και τις επιλογές τακτικής που κάνουν στη συγκεκριμένη στιγμή των οικονομικών αδιεξόδων και της κρίσης που βιώνει η χώρα.

Έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να διεκδικήσει η κυβέρνηση;

Να κερδίσουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας. Και αυτό σημαίνει δημιουργική συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και συνεχής διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα του λαού μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ οικοδομήθηκε μέσα από συνεχείς διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης. Και θα οικοδομείται και στο μέλλον. Αλλά για να είναι η κυβέρνηση αξιόπιστη και ισχυρή στις διαπραγματεύσεις πρέπει τα βήματά μας να είναι ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Να παράγουμε αποτέλεσμα. Να επιτυγχάνουμε στόχους. Να εγγυόμαστε τη συνοχή της κοινωνίας , την πολιτική σταθερότητα και την προοπτική της οικονομίας μας. Να δίνουμε δηλαδή χειροπιαστές αποδείξεις στις κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών για να δικαιολογήσουν στα κοινοβούλια και στους πολίτες τους ότι η αλληλεγγύη που προσφέρουν στην Ελλάδα πιάνει τόπο.

Η απάντηση από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα στο κίνημα της πλατείας, ποια πρέπει να είναι κ. υπουργέ; Γιατί προφανώς απάντηση δεν μπορεί να είναι ο ανασχηματισμός.

Εμείς κ. Σκουρή, είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και το αδιέξοδο, και να εκφράσουμε την ελπίδα ολόκληρου του λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την Ελλάδα του σήμερα και να εγγυηθούμε την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας. Και θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια ισοπέδωσης των πάντων και μηδενισμού των κατακτήσεων της σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Φαντάζομαι θα συμφωνείτε πως η περικύκλωση της Βουλής από κλούβες και ΜΑΤ δεν είναι καλή εικόνα για τη Δημοκρατία…

Η Δημοκρατία έχει θεσμούς και είναι αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων του λαού μας. Η Δημοκρατία έχει κανόνες, που περιγράφονται στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Και αυτούς τους κανόνες η πολιτεία έχει υποχρέωση να τους περιφρουρεί και να τους εφαρμόζει.

Τελευταίες Αναρτήσεις