Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201105-04-2011: Δήλωση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη...

05-04-2011: Δήλωση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 4 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι μία ακόμη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας ισχυρής κοινοτικής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Από την άποψη αυτή θέλω να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της Επιτρόπου, κ. C ecilia M almström.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών συνόρων.

Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αξιοποιούμε επίσης τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή με το FRONTEX και την EASO , την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι και η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχω ήδη προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών την ενίσχυση των δυνάμεων του FRONTEX στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όπως επίσης και τη διεύρυνση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του FRONTEX στην αποτροπή εισόδου αλλά και τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε ενεργά στις κοινές επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολίας.

Επιμένουμε επίσης, ότι η αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών είναι μία ευρωπαϊκή υπόθεση. Επιπλέον, υποστηρίζουμε ότι η Συνθήκη του Schengen θα πρέπει να εφαρμόζεται με ενισχυμένους μηχανισμούς αξιολόγησης. Και αυτό να αποτελεί την εγγύηση για την ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών και τη δημιουργία ενός χώρου ασφαλείας για τους λαούς της Ευρώπης.

Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσει σε ένα πισωγύρισμα της Ευρώπης που θα ανατρέπει το κοινοτικό κεκτημένο.

Θα συμφωνήσουμε ωστόσο, στην ενίσχυση των ελέγχων σε ορισμένες περιπτώσεις στα εσωτερικά σύνορα και μόνο σε έκτακτες περιστάσεις. Πολιτική, εξάλλου, την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας, δεχόμενη μέχρι τώρα την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επομένως, θα αυξηθούν οι έλεγχοι των υπηκόων τρίτων χωρών και των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας.

Και αυτό θέλω να είναι καθαρό μήνυμα προς τους διακινητές των παράνομων μεταναστών και τους Έλληνες συνεργούς τους.

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΛΣ – Ελληνική Ακτοφυλακή στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα με συντονισμένες προσπάθειες θα επιχειρούν διαρκώς για την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από την περιοχή.

Με την ευκαιρία, καλώ όσους έχουν επιρροή προς τους μετανάστες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, να τους ενθαρρύνουν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού.

Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει τη μετακίνησή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διαχείριση με απόλυτα δίκαιο τρόπο των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου.

Θέλω να τονίσω για ακόμη μία φορά. Όσοι δικαιούνται άσυλο και νόμιμη παρουσία στη χώρα, θα μείνουν. Όσοι είναι παράνομοι, θα πρέπει να φύγουν.

Τελευταίες Αναρτήσεις