Τρ 26 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201104-05-2011: Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, κατά τη σύσκεψη για την Αντιπυρική Περίοδο 2011

04-05-2011: Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, κατά τη σύσκεψη για την Αντιπυρική Περίοδο 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 4 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη με αντικείμενο την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και παρουσία των Υφυπουργών Π.τ.Π. κ. Μανώλη Όθωνα, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών κ. Θάνου Μωραΐτη και Εσωτερικών κ. Γεώργιου Ντόλιου, του Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόριου Τασούλα και του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρου Μπούφη, σήμερα 4 Μαίου στο 199-Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ στο Χαλάνδρι.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η βελτιστοποίηση του επιπέδου συνεργασίας και συντονισμού των φορέων που συμμετέχουν στη δασοπυρόσβεση, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας ολόκληρου του μηχανισμού προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας μας.

Ο κ. Υπουργός κατά την ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε «Η αποστολή μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι πρώτα από όλα, η διαδικασία της πρόληψης. Δεύτερον, είναι η πλήρης ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων, προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνείδηση του καθένα για να συμμετάσχει αποφασιστικά και στην πρόληψη και στην καταστολή. Τρίτον, είναι ο σχεδιασμός, η προετοιμασία, η διάταξη των δυνάμεών μας προκειμένου να έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων όπου και όταν εκδηλωθούν. Εμείς πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι.[…] Την πρωτοβουλία της οργάνωσης συνεργασίας για την πρόληψη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την έχει η Αυτοδιοίκηση. Αλλά, εάν παρ΄ελπίδα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα πυρκαγιάς ή πλημμύρας, την ευθύνη των επιχειρήσεων έχει η Διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος με την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή:

Κυρίες και Κύριοι καλημέρα σας. Θέλω να σας καλωσορίσω σε αυτή την συνάντηση που κάνουμε.

Μια συνάντηση που είναι η πρώτη με αυτή τη σύνθεση στο πλαίσιο της φετινής αντιπυρικής περιόδου, για το συντονισμό των ενεργειών μας στον τομέα ευθύνης του καθένα από εμάς για την Αντιπυρική Προστασία 2011.

Όπως γνωρίζετε , και δεν θέλω να σταθώ πολύ σε αυτό, είναι μια περίοδος εξαιρετικά κρίσιμη για όλους. Για τις τοπικές οικονομίες, για τις τοπικές κοινωνίες, για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι κρίσιμη και για το μέλλον της χώρας μας. Δεδομένου, ότι ο δασικός πλούτος, τα δάση, το πράσινο συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των συνθηκών ποιότητας ζωής, του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, του συνόλου του πληθυσμού. Και βεβαίως συμβάλλουν και στη διαμόρφωση σταθερών όρων προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η αποστολή μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι πρώτα από όλα η διαδικασία της πρόληψης. Και εδώ είμαστε για να ακούσουμε τι δυνατότητες έχουμε. Πού φτάσαμε από την προηγούμενη χρονιά μέχρι σήμερα. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση. Τι μέτρα έχουμε πάρει. Πόσο έχουμε προετοιμαστεί και τι αδυναμίες έχουμε. Τι μπορούμε να προτείνουμε και αν υπάρχουν αδυναμίες ποιες μπορούμε να καλύψουμε αυτή την περίοδο.

Το δεύτερο, είναι η πλήρης ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων, των ένστολων δυνάμεων του ελληνικού κράτους αλλά ταυτόχρονα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των Εθελοντικών Οργανώσεων αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά, προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνείδηση του καθένα για να συμμετάσχει αποφασιστικά και στην πρόληψη και στην καταστολή.

Το τρίτο είναι ο σχεδιασμός, η προετοιμασία, η διάταξη των δυνάμεών μας προκειμένου να έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων όπου και όταν εκδηλωθούν. Εμείς πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι.

Ήδη, έχουμε κάνει μια συνάντηση προετοιμασίας στο επίπεδο των Υπουργείων, των Υπουργών, των Γενικών Γραμματέων, των Αρχηγών των Σωμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Έχουμε καταγράψει τις δικές μας προτεραιότητες ο καθένας.

Όλα τα Υπουργεία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό. Και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εσωτερικών. Και το Υπουργείο Οικονομικών, βεβαίως, το οποίο βρίσκεται, σε πλήρη συνεργασία μαζί μας για τη διασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, που χρειάζονται για την πρόληψη και για την εφαρμογή όλων των προγραμμάτων.

Όπως επίσης έχουμε συμφωνήσει στο σχέδιο μέσα στο οποίο θα κινείται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να έχουμε κεντρικούς σχεδιασμούς.

Όλα αυτά θα σας τα παρουσιάσουν, τόσο οι συνάδελφοι Υπουργοί, όσο και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Μπούφης.

Ο κύριος στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι να ακούσουμε τις δικές σας παρατηρήσεις και τις δικές σας ιδέες για το πώς θα βελτιώσουμε τη δουλειά μας. Επίσης, όμως, θέλω να ζητήσω να σταθούμε ιδιαίτερα στην εξέταση των έργων της πρόληψης.

Πού βρισκόμαστε, τι έχετε κάνει. Και αναφέρομαι στους καθαρισμούς των δασών και των δασικών εκτάσεων για την προετοιμασία, όσον αφορά τη διαχείριση της καύσιμης ύλης. Θέλω να δω πού βρισκόσαστε, όσον αφορά στη συντήρηση του οδικού δασικού δικτύου, στην προμήθεια και κατανομή των υδατοδεξαμενών.

Στο αν και κατά πόσο έχετε αυξήσει τους πυροσβεστικούς κρουνούς. Αν έχετε κατασκευάσει νέα πυροφυλάκια. Αν είσαστε ικανοποιημένοι από τη διαχείριση των χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης των αστικών απορριμμάτων.

Εάν έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της βλάστησης κατά μήκος του δικτύου της ΔΕΗ και του ΟΣΕ.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα που αφορά στη χρήση των πόρων που διατίθενται για την πρόληψη.

Κάθε φορά καταβάλλονται οι καλύτερες δυνατές προσπάθειες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να γίνεται η καλύτερη χρήση αυτών των κονδυλίων.

Θα ήθελα αυτή τη φορά να βάλουμε έναν στόχο. Να γίνει η χρήση των κονδυλίων αυτών αποκλειστικά για το σκοπό για τον οποίο δίδονται και για τον οποίο προβλέπονται.

Αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία του Σχεδίου της προετοιμασίας και της πρόληψης των πυρκαγιών. Ούτε ένα ευρώ να μην πάει χαμένο. Ούτε ένα ευρώ να μην πάει σε άλλο έργο.

Αυτός, πιστεύω ότι είναι ένας στόχος, που είναι πρώτα απ’ όλα απολύτως συμβατός με το στόχο της σημερινής μας συζήτησης και κυρίως με το σχεδιασμό της πυροπροστασίας. Όμως, ελπίζω να κατανοούμε όλοι ότι είναι απολύτως συμβατός και με τις γενικότερες επιδιώξεις της χώρας μας όσον αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση.

Οδηγός για όλους μας, σε όλα τα επίπεδα, είναι η ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος, η πειθαρχία όσον αφορά στην εκτέλεση των δημοσίων έργων με βάση τους προϋπολογισμούς μας και το δημόσιο χρήμα.

Δεν έχουμε περιθώρια να ξεφύγουμε. Πρέπει να μείνουμε συνεπείς, πρέπει να μείνουμε σταθεροί και πρέπει να λειτουργήσουμε.

Επιπλέον, επειδή, είναι η πρώτη εφαρμογή του προγράμματος αντιπυρικής προστασίας με βάση το νέο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης του Καλλικράτη, θα πρέπει να έχουμε ιδιαίτερη προσοχή αλλά και ευελιξία. Το τονίζω αυτό. Προσοχή και ευελιξία, στο συντονισμό σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στις περιπτώσεις όπου θα εκδηλωθούν τέτοια φαινόμενα.

Διότι ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει οι θεσμοί που προβλέπονται και ως εκ τούτου, θα αναφερθεί σε αυτό και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, θα χρειαστεί μια περισσότερο ευέλικτη αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, ούτως ώστε να αποφύγουμε δυσλειτουργίες που θα εμφανιστούν στην πράξη ή αγκυλώσεις που θα έχουν καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των φαινόμενων.

Ο στόχος μας εκείνη τη στιγμή δεν είναι να επιβεβαιώσουμε την όποια θεσμική λειτουργία προβλέπεται, αλλά ο στόχος μας εκείνη τη στιγμή είναι να σβήσουμε τη φωτιά.

Την πρωτοβουλία της οργάνωσης της συνεργασίας για την πρόληψη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την έχει η Αυτοδιοίκηση.

Αλλά, εάν παρ΄ελπίδα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα πυρκαγιάς ή πλημμύρας, την ευθύνη των επιχειρήσεων έχει η Διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος με την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Είμαι απολύτως σαφής, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις και εμπλοκές στο πεδίο της δράσης.

Σας ευχαριστώ.»

Ο κ. Υφυπουργός Π.τ.Π. στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «από τη σημερινή συνάντηση φιλοδοξούμε να προκύψουν συγκεκριμένες στοχευμένες επισημάνσεις όλων όσων συμμετέχουν, για όλα όσα επιβάλλεται να γίνουν, πριν μπούμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, η οποία τυπικά έχει ήδη ξεκινήσει».

Ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης κατά την ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στηρίζεται σε τέσσερεις άξονες. Στην πρόληψη, στην προκαταστολή, στην καταστολή και στην αποκατάσταση. Το σημαντικότερο έργο της πρόληψης είναι να πετύχουμε, μερικά χρόνια αργότερα, ενεργούς πολίτες οι οποίοι θα έχουν αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση και θα συμμετέχουν στη διαφύλαξη της δασικής μας περιουσίας σε όλα τα στάδια. […] Στην καταστολή αποφασιστικό ρόλο έχει ο άμεσος εντοπισμός της πυρκαγιάς, η γρήγορη αναγγελία της καθώς και η κινητοποίηση τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων δυνάμεων προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί η κατάσβεσή της. Δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η αρχική και μαζική προσβολή με επίγειες και εναέριες δυνάμεις προκειμένου να καταστείλει την πυρκαγιά εν τη γενέσει της. […] Ένας μηχανισμός όσο καλά και αν είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές μπορεί κάποια στιγμή να υποκύψει στο «μεγαλείο» τους. Γι’ αυτό και η οργάνωση και η ετοιμότητα μας θα πρέπει να είναι συστηματική και διαρκής για να μπορέσουμε να επιφέρουμε το ποθητό αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι άλλο παρά να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες σε καμένες εκτάσεις και υλικοτεχνικές υποδομές χάριν της ποιότητας του περιβάλλοντος αλλά και της προάσπισης της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας».

Στη σύσκεψη, εκτός από την φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Αντιναύαρχος Κων/νος Σούλης, ο Γεν. Γραμ. Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθ. Χριστόπουλος, ο Γ. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτης Χατζημιχάλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Μανιάτης Κωνσταντίνος, η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Δήμου Σταυρούλα, ο κ. Γεώργιος Φουντάς ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρού, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων για τη δασοπυρόσβεση Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Τουρισμού, Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων & Αλιείας καθώς και εκπρόσωποι των Περιφερειών και των Δήμων της Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Τελευταίες Αναρτήσεις