Πε 28 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201102-05-2011: "Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγουμε την παράλληλη δίωξη των εγκλημάτων και των αδικημάτων που αφορούν τη φορολογική...

02-05-2011: “Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγουμε την παράλληλη δίωξη των εγκλημάτων και των αδικημάτων που αφορούν τη φορολογική νομοθεσία”, επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Χρήστος Παπουτσής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 02 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σχέδιο Δράσης κατά της φοροδιαφυγής είναι ένα πρόγραμμα εθνικής σημασίας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγουμε την παράλληλη δίωξη των εγκλημάτων και των αδικημάτων που αφορούν τη φορολογική νομοθεσία.

«Η χώρα δεν αντέχει άλλο το μοιρολόι. Η χώρα χρειάζεται θετικές δράσεις. Χρειάζεται συγκροτημένες πολιτικές και οργανωτικές διοικητικές πρωτοβουλίες.»

Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το "Σχέδιο Δράσης κατά της Φοροδιαφυγής" , που δόθηκε στο Υπ. Οικονομικών, μαζί με τους Υπ. Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Περ. Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη και Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη.

«Κυρίες και κύριοι, σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών και μόλις προηγουμένως ο Υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασαν μία μεγάλη εθνική δράση, μία θετική δράση.

Και νομίζω ότι είναι κορυφαίας σημασίας αυτή η μέρα, διότι κάποτε πρέπει να βάζουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση την οποία βιώνουμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο το μοιρολόι, η χώρα χρειάζεται θετικές δράσεις. Χρειάζεται συγκροτημένες πολιτικές και οργανωτικές διοικητικές πρωτοβουλίες.

Αυτό ακριβώς είναι το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα, είναι ένα πρόγραμμα εθνικής σημασίας, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει σχέση με την οργάνωση της οικονομίας αλλά και των κοινωνικών σχέσεων του μέλλοντος.

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ πρώτα απ΄ όλα τον Υπουργό Οικονομικών , κ. Παπακωνσταντίνου και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, για την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία κατέβαλαν προκειμένου να παρουσιάσουν αυτό το πρόγραμμα.

Και θέλω επίσης να σας εξηγήσω τη δική μας παρουσία εδώ. Είναι μία παρουσία πρώτα απ΄ όλα υποστήριξης, γιατί είναι μία δράση η οποία αφορά το σύνολο της Κυβέρνησης και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Βεβαίως, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά η υπόθεση είναι εθνική υπόθεση κι εμείς είμαστε όλοι εδώ, ακριβώς για να υποστηρίξουμε και να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο.

Δεύτερον, η δικιά μου η παρουσία εδώ έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγουμε την παράλληλη δίωξη των εγκλημάτων και των αδικημάτων που αφορούν τη φορολογική νομοθεσία. Όπως γνωρίζετε με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα συγκροτήθηκε η Οικονομική Αστυνομία, η Υπηρεσία Δίωξης του Οικονομικού και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πλέον το μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής γίνεται μέσω των δράσεων από το διαδίκτυο. Κι αυτό απαιτεί όχι μόνον συντονισμένη και συγκροτημένη προσπάθεια, αλλά και ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο σιγά-σιγά και με το χρόνο θα το οργανώσουμε.

Ταυτόχρονα όπως, πολύ σωστά επεσήμανε προηγουμένως ο κ. Παπακωνσταντίνου, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν είναι υπόθεση μόνον των Κρατικών και των Διωκτικών Αρχών, είναι υπόθεση του συνόλου της κοινωνίας, είναι υπόθεση του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Όμως, ο κάθε πολίτης για να συνεργήσει, για να συνδράμει, για να συμμετάσχει σε αυτή την εθνική προσπάθεια, θέλει να βλέπει ότι το κράτος λειτουργεί δίκαια, ότι οι υπηρεσίες δρουν με δίκαιο τρόπο, ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και ότι οι νόμοι εφαρμόζονται σε όλους με ίσο τρόπο. Ότι υπάρχει ισονομία.

Επομένως, η συνεργασία των υπηρεσιών των Υπουργείων μας είναι εκ των ουκ άνευ. Είναι ακριβώς για να πιστοποιήσουν ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο διαφθοράς, ότι το κράτος δεν χαρίζεται σε κανέναν, ότι οι πάντες έχουν υποχρέωση να λειτουργήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του κύρους της χώρας μας αλλά και της δύναμης της ελληνικής οικονομίας.

Αναφέρομαι στη δύναμη της ελληνικής οικονομίας, γιατί η φοροδιαφυγή δεν είναι απλώς έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού και του κάθε πολίτη ξεχωριστά, είναι απομείωση της δύναμης του κράτους και της οικονομίας. Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση θα λειτουργήσει η παράλληλη δράση των Διωκτικών Αρχών, όσον αφορά τα φορολογικά αδικήματα, τα οποία είναι ποινικά αδικήματα, δηλαδή όσα πιστοποιούν οργανωμένο οικονομικό έγκλημα.

Γι΄ αυτό το λόγο, όπως γνωρίζετε, η νέα Υπηρεσία Δίωξης του Οικονομικού και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Οργανωμένου Εγκλήματος, έχει αρμοδιότητα σε εθνικό επίπεδο. Βεβαίως, μπορεί να παρεμβαίνει σε όλες τις πηγές πληροφοριών εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να διασταυρωθούν οι πληροφορίες για τη δράση των εγκληματιών που παραβαίνουν τη νομοθεσία και λειτουργούν εις βάρος της οικονομίας της χώρας, αλλά συνεργάζονται ενδεχομένως και με κυκλώματα στο εξωτερικό.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν η συνεργασία με τη EUROPOL και τη SECI για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι δεδομένη, όπως επίσης με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για θέματα που έχουν σχέση με τη διεθνή δραστηριότητα των εγκληματιών εκείνων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο οργανωμένο οικονομικό έγκλημα και ταυτόχρονα έχουν σχέσεις είτε με την τρομοκρατία, είτε με το εμπόριο των ναρκωτικών και των όπλων.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο μας, όπως γνωρίζετε έχει την ευθύνη και για την παράκτια Ελλάδα και τις οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο θαλάσσιο χώρο. Εκεί τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Αστυνομίας τις ασκεί το Λιμενικό Σώμα.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή, σύμφωνα με το νέο νόμο, έχει την ευθύνη για τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, για τη δίωξη του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο . Ως εκ τούτου το Υπουργείο μας συμμετέχει και στη Διυπουργική Επιτροπή, αλλά και στην κοινή Μεικτή Επιτροπή με τα στελέχη, τους Γενικούς Γραμματείς, τους Αρχηγούς και τους εκπροσώπους των υπηρεσιών.

Και τέλος, με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή, οι Υπηρεσίες Εσωτερικών Υποθέσεων τόσο του Λιμενικού όσο και της Αστυνομίας, έχουν επεκτείνει την αρμοδιότητά τους στο σύνολο των υπηρεσιών και των στελεχών του δημόσιου τομέα, όπως επίσης και στις δραστηριότητες των στελεχών των Διεθνών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή εμπλέκονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Έτσι παρέχεται η δυνατότητα του πλήρους ελέγχου όσον αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το εξωτερικό και κυρίως από τους Διεθνείς Οργανισμούς ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης τις συνέργειες οι οποίες αναπτύσσονται κάθε φορά και που εκφεύγουν της νόμιμης διαδικασίας ελέγχου.

Πρέπει να σας πω ότι από όλες τις δράσεις που αναφέρονται στην Αστυνομία, για να μην τις επαναλαμβάνω και που περιλαμβάνονται στο έντυπο το οποίο έχετε ήδη μπροστά σας, μέχρι σήμερα η ΕΛΑΣ έχει ασχοληθεί μόνο με το λαθρεμπόριο. Με όλα τα υπόλοιπα δεν είχε ασχοληθεί, είναι καινούριες αρμοδιότητες.

Όσον αφορά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, επίσης η δραστηριότητά του μέχρι σήμερα ήταν περιορισμένη, αλλά οι αρμοδιότητες τις οποίες έχει αναλάβει τώρα είναι πολύ εκτεταμένες και καταγράφονται σαφώς στο κείμενο το οποίο έχετε μπροστά σας.

Ως εκ τούτου οι νέες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξ ορισμού θα ασχολούνται με τα διωκτικής-ποινικής φύσεως θέματα και ως εκ τούτου με εκείνα τα οποία όπως είπα προηγουμένως χαρακτηρίζονται ως «οργανωμένο έγκλημα».

Επιπλέον, θα παρεμβαίνει σε βεβαιώσεις παραβάσεων σε βάρος των οργανισμών της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας και της περίθαλψης των πολιτών, δηλαδή για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει καταγραφή ασφαλιστικών εισφορών, για παράνομες συνταγογραφήσεις, για ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων.

Για την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας, την αυθαίρετη καταπάτηση ανταλλάξιμων και δημόσιων κτημάτων, καθώς και την αδιαφανή παράνομη ή εκτός των προβλεπομένων διαδικασιών διαχείριση των κοινοτικών πόρων, χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων.

Όσον αφορά το Διαδίκτυο, όπως είπα και προηγουμένως είναι ένας τεράστιος τομέας, στον οποίο αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες εκφεύγουν όμως από τη φορολογία του κράτους.

Σύμφωνα με μια προσέγγιση η οποία έγινε πριν από λίγους μήνες, μόνο για τυχερά παιχνίδια που παίζονται στο Διαδίκτυο, γίνεται ένας τζίρος περίπου στα 5 δις, ίσως και παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι διαφεύγουν της φορολόγησης κεφάλαια, τα οποία είναι της τάξεως των 2 δις περίπου.

Και το χειρότερο όλων αλλά και το κυριότερο, είναι ότι όλα αυτά λειτουργούν και διακινούνται μέσω των ελληνικών Τραπεζών, δεδομένου ότι η χρήση του Διαδικτύου γίνεται με τις πιστωτικές κάρτες. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι Τράπεζες άθελά τους, καθίστανται συνεργοί στην φοροδιαφυγή.

Χρειάζεται λοιπόν να επέμβουμε. Χρειάζονται ρυθμίσεις, χρειάζονται λύσεις, υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία από άλλες χώρες, πιστεύω ότι μπορούμε να την αξιοποιήσουμε.

Το ίδιο ισχύει για τις δράσεις οι οποίοι αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο, εκφεύγουν της φορολογίας και αδιαφορούν για τα κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα. Αναφέρομαι στα site s εκείνα τα οποία παρέχουν δωρεάν κινηματογραφικές ταινίες, μουσικές και τα λοιπά.

Θα σας δώσω δυο παραδείγματα. Πρόσφατα οι Υπηρεσίες του Υπουργείου μας, η Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, συνέλαβαν τους διαχειριστές δυο μεγάλων τέτοιων site s . Ένα εξ αυτών είχε 892.000 πελάτες και το άλλο είχε περίπου 292.000 πελάτες. Αντιλαμβάνεστε ότι η χρήση του κάθε πελάτη, σημαίνει φοροδιαφυγή.

Και βεβαίως δεν θέλω να αναφερθώ στο γεγονός ότι μόνο από την τελευταία συνεργασία που είχαμε με το ΙΚΑ, έχει εντοπιστεί ένα μεγάλο κύκλωμα υποβολής ψευδών δηλώσεων μέσω του Internet, μέσω του Διαδικτύου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της έρευνας γύρω από αυτή την υπόθεση και σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις.

Αυτά τα παραδείγματα τα ανέφερα γιατί πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε ποιος δεν πληρώνει το φόρο του, ή ποιος κρύβει τη δραστηριότητά του, ενώ γύρω μας γίνεται χορός δισεκατομμυρίων, μέσα από το νέο πεδίο άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι το Διαδίκτυο. Και εδώ βεβαίως έχουμε να κάνουμε πάρα πολύ δουλειά.

Σε κάθε περίπτωση όμως εγώ θέλω για μια ακόμη φορά να συγχαρώ τον κ. Παπακωνσταντίνου και να έχω ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης θα πετύχει. Και θα πετύχει, όχι μόνο γιατί είναι πλήρης συνείδηση στον Πρωθυπουργό και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει μπροστά με αποφασιστικά βήματα, χωρίς ταλαντεύσεις ακόμη κι όταν θίγει συμφέροντα, αλλά διότι αυτό είναι απαίτηση της κοινωνίας , είναι απαίτηση του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Σας ευχαριστώ.»

Τελευταίες Αναρτήσεις