Τρ 3 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201101-05-2011:Δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα μετά το τέλος σύσκεψης στο Ρέθυμνο για το θέμα της προστασίας...

01-05-2011:Δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα μετά το τέλος σύσκεψης στο Ρέθυμνο για το θέμα της προστασίας των ανηλίκων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 01 Μαίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα μετά το τέλος σύσκεψης στο Ρέθυμνο για το θέμα της προστασίας των ανηλίκων

Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα μετά το τέλος σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 31 Απριλίου 2011 υπό την προεδρία του στο Ρέθυμνο για το θέμα της προστασίας των ανηλίκων :

"Το πρόβλημα της προστασίας των ανηλίκων, προφανώς δεν είναι μόνο αστυνομικό. Δεν είναι κυρίως αστυνομικό. Είναι ένα θέμα με πάρα πολλές διαστάσεις και κανένα αστυνομικό σχέδιο, ακόμα και η πιο αυστηρή του εφαρμογή, δεν μπορεί να υποκαταστήσει ισχυρούς κοινωνικούς θεσμούς, όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο, οι ειδικές κοινωνικές δομές που ένα κράτος, και η κοινωνία στο σύνολό της, οφείλουν να έχουν.

Πήρα την πρωτοβουλία για την σημερινή σύσκεψη, ώστε να έχουμε μια διεξοδική κι ελπίζω χρήσιμη συζήτηση με τις Αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης για το ιδιαίτερα σοβαρό κι ευαίσθητο θέμα της προστασίας των ανηλίκων ατόμων. Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό του θανάτου της 16χρονης κοπέλας ήταν προφανώς-κι ομολογουμένως- η αφορμή γι αυτό. Όμως τα θέματα προστασίας των ανηλίκων είναι ένα συνολικότερο φαινόμενο που στην σύγχρονη κοινωνία, παντού, σ’όλο τον κόσμο, σ’όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη, παίρνουν ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Η Πολιτεία, το κράτος κι οι υπηρεσίες του, έχουν την υποχρέωση να δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα όμως αυτό το δίχτυ ασφαλείας πρέπει να αφορά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και μια απ’αυτές είναι τα παιδιά κι όλα τα ανήλικα άτομα. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι προφανώς μόνο αστυνομικό. Ούτε είναι κυρίως αστυνομικό. Είναι ένα θέμα με πάρα πολλές διαστάσεις και κανένα αστυνομικό σχέδιο, ακόμα και η πιο αυστηρή του εφαρμογή, δεν μπορεί να υποκαταστήσει ισχυρούς κοινωνικούς θεσμούς, όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο, οι ειδικές κοινωνικές δομές που ένα κράτος, και η κοινωνία στο σύνολο της, οφείλουν να έχουν.

Η Αστυνομία έχει το δικό της ρόλο και την δική της ευθύνη να ανταποκριθεί στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει και του οποίου την βελτίωση μπορεί να εισηγηθεί και από την σημερινή συνάντηση προέκυψαν τέτοιες προτάσεις για να είναι ακόμα πιο έγκαιρη και πιο αποτελεσματική η τιμωρία όσων παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις που αφορούν μικρά παιδιά. Είτε πρόκειται για τον εθισμό και τη χρήση ουσιών πάσης φύσεως είτε οτιδήποτε άλλο.

Η προστασία των ανηλίκων και ο ρόλος της Πολιτείας και των αστυνομικών υπηρεσιών πρέπει να προσεγγίζει και να ακουμπά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παράνομη παιδική εργασία, με τη λεκτική και σωματική κακοποίηση ανηλίκων, όχι μόνο από τρίτους, αλλά και από το σχολικό περιβάλλον ή από την ίδια την οικογένεια.

Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με την Εισαγγελέα Εφετών που ήταν παρούσα στη σημερινή σύσκεψη, και με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, είπαμε να υπάρξει μια συστηματική, διαχρονική, όχι αποσπασματική και όχι ευκαιριακή προσπάθεια αλλά όσο γίνεται, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα αυστηρής εφαρμογής των διατάξεων που διέπουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και άλλους χώρους όπως ίντερνετ καφέ, που μετατρέπονται σε χώρους τυχερών παιχνιδιών, ανασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, να υπάρξει μια επιτήρηση των ζωνών που συγκεντρώνονται ανήλικα άτομα γύρω από σχολεία, γύρω από φροντιστήρια κλπ., και να υπάρξει βέβαια για το μη κατασταλτικό κομμάτι, μια συνεργασία -διότι η Αστυνομία έχει και κοινωνικό ρόλο-με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς που μπορούν να προσφέρουν μια αποτελεσματική παρέμβαση και στο κομμάτι της πρόληψης που όμως, επαναλαμβάνω, δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας, αλλά ωστόσο δεν πρέπει να αποτελεί αυτό και για την Αστυνομία εύκολη δικαιολογία για υπεκφυγή ότι άλλοι πιθανόν φορείς ή άλλες υπηρεσίες δεν κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει. Γιατί η δουλειά της Αστυνομίας είναι να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους και σ’αυτήν την κατεύθυνση κάλεσα να υπάρξει προσήλωση, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, συνέπεια, αντοχή στον χρόνο.

Το πρόβλημα εφαρμογής των νόμων σε ό,τι αφορά συνολικά τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, μια παράμετρος των οποίων είναι και το θέμα της εισόδου ανηλίκων και της κατανάλωσης αλκοόλ, είναι ένα θέμα το οποίο απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησής μας. Επειδή, όπως όλοι γνωρίζουν, στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος εμπλέκονται τουλάχιστον τρείς βασικοί παράμετροι -Αστυνομία, Δικαστικές αρχές και Τοπική Αυτοδιοίκηση-παρακάλεσα την Αντιεισαγγελέα Εφετών Κρήτης που ήταν σήμερα μαζί μας, να διαβιβάσει την παράκληση και πρότασή μου, την οποία θα διαβιβάσω και ο ίδιος τη Δευτέρα στον Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης, κ.Κοκκινάκη, να ακολουθήσει άμεσα μια συνάντηση στην οποία θα παρίστανται και οι εισαγγελείς όλων των νομών της Κρήτης, οι Αστυνομικοί Διευθυντές αλλά και οι δήμαρχοι τουλάχιστον των πρωτευουσών των νομών και των τουριστικών περιοχών που παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση τους θερινούς μήνες, για να δούμε πώς, χωρίς δικαιολογίες πια γιατί δεν τις αντέχει η κοινωνία και χωρίς υπεκφυγές, επιρρίπτοντας τις ευθύνες ο Άννας στον Καϊάφα, να συμφωνηθεί ένα μοντέλο συνεργασίας που θα κάνει την αστυνόμευση του συγκεκριμένου τομέα επιτέλους αποτελεσματική και θα δει ο κόσμος ότι οι παραβάτες τιμωρούνται, ότι δεν κάνουν οι μεν μηνύσεις στα μαγαζιά που παρανομούν όλο το καλοκαίρι και τα κλείνουν οι δε τον Νοέμβριο, όταν ούτως ή άλλως είναι κλειστά.

Για τη λειτουργία γραφείων προστασίας ανηλίκων από την Δευτέρα και στις τέσσερεις Αστυνομικές Διευθύνσεις του νησιού σε ό,τι με αφορά θα παρακολουθήσω, θα αξιολογήσω το αποτέλεσμα. Τα σχήματα, οι δομές, το πώς, δεν είναι δική μου δουλειά. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η εφαρμογή του είναι δουλειά της Αστυνομίας. Στην προκειμένη περίπτωση για την Κρήτη, είναι δουλειά της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Εμένα με ενδιαφέρει να γίνει και με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα που θα παράξε ι".

Τελευταίες Αναρτήσεις