Σα 30 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201103-05-2011:Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για Schengen και σύσκεψη σήμερα (03-05-2011) στο Υπουργείο στις 17.00 το...

03-05-2011:Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για Schengen και σύσκεψη σήμερα (03-05-2011) στο Υπουργείο στις 17.00 το απόγευμα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 03 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρονται σε ενδεχόμενη επαναφορά περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός του ενιαίου χώρου Schengen, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε τα ακόλουθα:

Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ενιαίου χώρου Schengen, θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού γιατί αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα ενισχύουν τις προσπάθειες των Κρατών – Μελών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατατείνουν στην καλύτερη αστυνόμευσή τους με σκοπό την αποτροπή των παράνομων εισόδων.

Θα πρέπει επίσης να μειωθεί το βάρος που επωμίζονται τα Κράτη – Μέλη στα εξωτερικά σύνορα λόγω των αυξημένων λαθρομεταναστευτικών πιέσεων με εφαρμογή του μέτρου της ανακατανομής παράνομων μεταναστών σε Κράτη-Μέλη, ανάλογα με πληθυσμιακά ή γεωγραφικά κριτήρια.

Τέλος, θα πρέπει να τροποποιηθεί το περιεχόμενο του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος, στην παρούσα του μορφή, επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, τα οποία ως εκ της γεωγραφικής τους θέσεως καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου.

Σε μία δυσχερή συγκυρία, όπως η παρούσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να αναζητά διέξοδο με επαναφορά μηχανισμών που παραπέμπουν στο παρελθόν και στην προ-ευρωπαϊκής ένωσης εποχή, θα πρέπει να εργασθεί προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης και να ενισχύει αντί να αποδυναμώνει τα κράτη-μέλη που στα εξωτερικά τους σύνορα επωμίζονται και διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος της λαθρομεταναστευτικής πίεσης.

Σήμερα, Τρίτη, 3 Μαίου 2011, στις 17:00, το απόγευμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο, υπό την προεδρία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ε.Υ.Π., καθώς και τους αρμόδιους επιτελείς και εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Τελευταίες Αναρτήσεις