Σα 25 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Απρίλιος 201104-04-2011: Παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή για την Κερατέα

04-04-2011: Παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή για την Κερατέα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 04 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή,
στη Βουλή για την Κερατέα.

Αναφερόμενος στα τελευταία σχόλια του συναδέλφου, κ. Μπούρα σχετικά με την Κερατέα, θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει στην περιοχή της Κερατέας αστυνομικό κράτος. Αλλά ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε τη διαμόρφωση ενός ιδιόμορφου τοπικού παρακράτους, που επιδιώκουν ορισμένοι.

Η δημοκρατία δεν αποδέχεται και δεν ανέχεται ούτε τους υπονομευτές του διαλόγου, ούτε τους υπονομευτές της κοινωνικής ηρεμίας. Τα επεισόδια, οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, οι συστηματικές προκλήσεις και οι απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών και η αυθαίρετη παρεμπόδιση χιλιάδων πολιτών να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής, διακόπτοντας την επικοινωνία της πρωτεύουσας με το Λαύριο, γιατί αυτό γίνεται σταθερά, δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Είναι πράξεις καινοφανείς, ποτέ δεν τις είχαμε ξαναδεί, και είναι καθαρά αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

Θέλω επίσης να πω με μεγάλη σαφήνεια και χαίρομαι που το αναγνωρίσατε. Η υπόθεση της Κερατέας δεν είναι σε καμία περίπτωση αστυνομική υπόθεση. Έχει να κάνει αυστηρά με την επίλυση ενός συλλογικού προβλήματος ολόκληρης της Αττικής που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.

Εγώ σέβομαι απόλυτα και τον προβληματισμό και την αγωνία των κατοίκων της περιοχής, όπως σέβομαι απόλυτα και το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο για τη ζωή των ιδίων και τη ζωή των παιδιών τους. Αλλά από την άλλη πλευρά όλοι μας ζούμε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και στην κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχει πάντοτε η γόνιμη και επίπονη διαδικασία του διαλόγου, των επιχειρημάτων, της πειθούς, των συγκλίσεων, των συμβιβασμών.

Ποτέ δεν οδήγησε σε λύσεις η ακαμψία, ο δογματισμός και η βία.

Είχαν πάντοτε μόνο αρνητικό αποτέλεσμα.

Γι αυτό επιμένω, το έχω τονίσει επανειλημμένως προς όλες τις κατευθύνσεις στην ανάγκη να εξαντληθούν τα περιθώρια του διαλόγου ανάμεσα στους βουλευτές, τα πολιτικά κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και βεβαίως με την κυβέρνηση, με τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Όμως, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω για πολλοστή φορά ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι αυτή πάνω στην οποία αρθρώνεται όλο το αντικυβερνητικό κίνημα της περιοχής. Η πρόταση της κυβέρνησης αφορά ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ. Αφορά εργοστάσιο, αφορά συνθήκες πλήρους προστασίας του περιβάλλοντος. Αφορά την τοπική περιοχή και τα σκουπίδια της τοπικής περιοχής όπως προβλέπει η πρόταση και το σχέδιο και τι γίνεται στη μεταβατική περίοδο. Αλλά όλα αυτά δεν τα συζητά κανείς. Γίνεται ένας διάλογος σε ώτα μη ακουόντων. Τοπικοί παράγοντες, και δεν ξέρω ποια άλλα κέντρα, είναι αυτά που επιδιώκουν τη σύγκρουση και μόνο τη σύγκρουση. Και ασχολούνται με την αστυνομία.

Ε, λοιπόν και από το βήμα της Βουλής, για άλλη μια φορά απευθύνομαι σε όλους και λέω: μην ασχολείστε με την αστυνομία, ασχοληθείτε με την ουσία του προβλήματος και συζητήστε τις λύσεις που εξυπηρετούν το συλλογικό συμφέρον.

Αυτοί που στείρα ζητούν την απομάκρυνση της αστυνομίας απλά αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος. Ίσως γιατί στην πραγματικότητα δεν έχουν επιχειρήματα. Ίσως γιατί στην πραγματικότητα έχουν άλλες επιδιώξεις , πολιτικές επιδιώξεις, και δεν διστάζω να το πω.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η μοναδική τους επιδίωξή είναι η πρόκληση προς τη νομιμότητα και προς την ίδια την κυριαρχία του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράζεται με τους νόμους. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό γίνεται , αποτρέπουν και εμποδίζουν την κυβέρνηση και το κράτος, την πολιτεία, να εφαρμόσει τους νόμους.

Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως σαφής. Η αστυνομία είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την Κερατέα αμέσως μόλις πρυτανεύσει η λογική, η υπευθυνότητα, ο ειλικρινής διάλογος. Η παρουσία της μέχρι τότε αποτελεί απλώς την εγγύηση ότι θα εφαρμοσθεί η συλλογική βούληση του ελληνικού λαού και οι νόμοι του κράτους. Τίποτα παραπάνω.

Τελευταίες Αναρτήσεις