Σα 23 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Απρίλιος 201104-04-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση...

04-04-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Αθανάσιου Μπούρα, με θέμα την εγκληματικότητα στην περιφέρεια Αττικής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 04 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Αθανάσιου Μπούρα, με θέμα την εγκληματικότητα στην περιφέρεια Αττικής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δυστυχώς, δεν έχω τον κοινοβουλευτικό χρόνο για να αναφερθώ αναλυτικά σε αριθμούς ανά έγκλημα, ωστόσο σας παραπέμπω στο σχετικό δελτίο Τύπου που έχει εκδώσει το Αρχηγείο στις 7 Φεβρουαρίου 2011, το οποίο και καταθέτω στα πρακτικά, όπου γίνεται λεπτομερής παρουσίαση όλων αυτών των θεμάτων και περιέχονται οι απαντήσεις τις οποίες ζήτησε ο κ. συνάδελφος. Όπως επίσης ανάλογες απαντήσεις υπήρξαν και στη γραπτή ερώτηση την οποία υποβάλατε κύριε συνάδελφε και σας απάντησα αναλυτικά.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα οποία διαθέτει το αρχηγείο της ελληνικής Αστυνομίας, η αναφορά σας σε αύξηση της εγκληματικότητας στην Αττική μάλλον χρειάζεται αναθεώρηση. Διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, επαναλαμβάνω, παρουσιάζει σημαντική μείωση.

Όμως, για να είμαι ξεκάθαρος, δεν έχει σημασία να συζητούμε για στοιχεία και αριθμούς. Έχουν σημασία τα πραγματικά περιστατικά στα οποία αναφερθήκατε και εσείς, γιατί αυτά είναι που δημιουργούν το κλίμα, αυτά είναι που δημιουργούν την αίσθηση στις γειτονιές και τις περιοχές της Αττικής.

Εμένα λοιπόν τα στατιστικά στοιχεία δεν με καθησυχάζουν καθόλου. Αντίθετα με ενδιαφέρει ποιο είναι το αποτέλεσμα και ποια είναι η προσπάθεια η οποία καταβάλλεται και αν η προσπάθεια αυτή είναι σταθερή. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και το επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι υποχρέωση της Πολιτείας που απορρέει από το Σύνταγμα. Ταυτόχρονα είναι και απαίτηση της κοινωνίας αλλά και προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Γι’ αυτό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει ένα πολυετές σχέδιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας (2010-2014) με το οποίο, επιτρέψτε μου να πω, έχουμε πετύχει αρκετά. Το σχέδιο αυτό και οι δράσεις που προβλέπει, έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη μείωση των δεικτών εγκληματικότητας.

Με βάση αυτό το σχέδιο είχαμε και όλες τις πρόσφατες επιτυχίες στον αγώνα ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, το οποίο έχει υποστεί καίρια πλήγματα.

Ωστόσο, κύρια επιδίωξή μας είναι η αναβάθμιση της αστυνομικής παρουσίας με εντατικοποίηση της εμφανούς δίκυκλης αστυνόμευσης, η οποία λειτουργεί και προληπτικά και κατασταλτικά.

Αυτός ο σχεδιασμός, εκτός από την ομάδα ΔΙΑΣ, περιλαμβάνει και τις ομάδες «Δ» και «Ζ», όπως επίσης και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλημάτων και την Άμεσο Δράση.

Αναφέρεστε διεξοδικά στη λειτουργία αυτών των ομάδων στην ερώτηση σας, και συμφωνώ ότι παίζουν σημαντικό ρόλο για την καθημερινότητα των πολιτών.

Αυτές οι ομάδες λειτουργούν με επιχειρησιακή ενότητα και διασύνδεση μεταξύ τους, ακριβώς γιατί αυτή είναι η επιλογή του σχεδίου αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και βεβαίως βρίσκονται πάντα σε συντονισμό και με όλες τις άλλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Βεβαίως, το έγκλημα έχει πολλαπλές όψεις. Εκσυγχρονίζεται και μετατοπίζεται διαρκώς. Γι’αυτό, έχετε απόλυτα δίκιο ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει την υποχρέωση να εκπαιδεύεται και να μετεκπαιδεύεται διαρκώς. Να αναζητά διαρκώς την αναβάθμισή της, την αναβάθμιση του εξοπλισμού της , έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας την οποία χρησιμοποιεί το οργανωμένο έγκλημα καθημερινά και ολοένα πιο πολύ. Γι’αυτό, είναι και βασικός στόχος η διαρκής εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού σε όλα τα σύγχρονα προγράμματα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, μέσα στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και τη στενότητα του προϋπολογισμού προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε και σε ανθρώπινο δυναμικό και να συντηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό της αστυνομίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχω να σας πως ένα πράγμα, ότι όλες οι προσπάθειες έχουν ένα στόχο, την ενίσχυση της λειτουργίας του σώματος και της δυνατότητάς του να εγγυηθεί την ασφάλεια του έλληνα πολίτη.

Η προσπάθεια είναι διαρκής και η προσπάθεια δεν αφορά μόνο τις αστυνομικές αρχές, τις διωκτικές αρχές, ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα ή ενάντια στους εμπόρους των ναρκωτικών. Χρειάζεται και η συνέργεια της πολιτείας. Η αντιμετώπιση των ναρκωτικών προϋποθέτει τη συνεργασία πολλών φορέων. Της κεντρικής διοίκησης , φορέων της κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι ότι όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της χαμηλής εγκληματικότητας , της εγκληματικότητας η οποία εκδηλώνεται καθημερινά, όπως επίσης οι δυνάμεις της αστυνομίας που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, αυτές οι δυνάμεις θα έχουν την προτεραιότητα τόσο όσον αφορά την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση, όσο και τον εξοπλισμό τους, μέσα στα σημερινά δύσκολα δεδομένα δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Τελευταίες Αναρτήσεις