Πε 8 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201007-12-2010: Χαιρετισμός του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στο διεθνές σεμινάριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Λιγκών...

07-12-2010: Χαιρετισμός του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στο διεθνές σεμινάριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Λιγκών για την Ασφάλεια και Προστασία των Αγώνων των Λιγκών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 07 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΛΙΓΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΩΝ ΛΙΓΚΩΝ»

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα καταρχήν να πω, πως με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόταση της S uperleague να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη διεθνή συνάντηση με θέμα την ασφάλεια και την προστασία σε αγώνες ποδοσφαίρου.

Πρωτοβουλίες σαν και την σημερινή είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, ώστε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών, ιδεών, εμπειριών, σε διεθνές επίπεδο να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση φαινόμενων βίας.

Μόνο έτσι, όχι μόνο με ισχυρή βούληση, αποφασιστικότητα, αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο, που θα προκύπτει μέσα από θετικά και επιτυχημένα διεθνή πρότυπα, θα μπορέσουμε να δώσουμε πειστικές λύσεις. Οι διαρκώς επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις, οι ευχές και οι προσευχές δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ούτε απλώς οι αγνές και ειλικρινείς προθέσεις, ακόμα κι όταν αυτές υπάρχουν.

Θα μου ήταν πολύ πιο εύκολο να έρθω εδώ και να μιλήσω για μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, για μελλοντικά μέτρα που θα ληφθούν, για παραλείψεις και αστοχίες που έχουν να κάνουν με επιχειρησιακά θέματα διαχείρισης του φαινομένου. Πρέπει να τα δούμε και αυτά και υπάρχουν προτάσεις που εξετάζονται για την βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.

Όμως, η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να εστιάσει βαθύτερα.

Δεν είναι οι συμπεριφορές άλλων εκείνες μόνο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά πριν και πρώτα απ Ó όλα να έρθουμε αντιμέτωποι με τις δικές μας. Της Πολιτείας, αλλά και των φορέων επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Το ποδόσφαιρο δυστυχώς, εδώ στην χώρα μας αποτελεί ίσως την ακριβέστερη μικρογραφία παθογενειών της ίδιας μας της κοινωνίας.

H αντικοινωνική φίλαθλη συμπεριφορά είναι ένα πρόβλημα το οποίο αφορά την κοινωνία στο σύνολό της. Επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και επηρεάζεται από αυτές. Προσθέτει, προάγει και ενισχύει κύκλους βίας στην κοινωνική ζωή. Υπό αυτή την έννοια, η διαχείρισή της θα πρέπει να είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση και εξειδικευμένη θεσμική προτεραιότητα.

Η Πολιτεία, δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχη ως προς τη σοβαρότητα αυτού του φαινομένου, αλλά μάλλον ως τώρα αντιδρά αντανακλαστικά – εξαντλώντας το ρόλο της, κυρίως, ως μηχανισμός καταστολής.

Όσα μέτρα και να λάβουμε, όσο καλά και να εφαρμοστούν, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν αν πριν δεν αλλάξουμε τους κανόνες που διέπουν και δεσμεύουν αυτούς που ασχολούνται ενεργά με αυτό. Γιατί δεν γίνεται να πετύχουμε σε θέματα ασφάλειας, αν αποτύχουμε σε θέματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης του προϊόντος.

Ως πολιτικός, αντιμετωπίζω σήμερα την μεγαλύτερη ίσως κρίση αμφισβήτησης της κοινωνίας προς το πολιτικό μας σύστημα.. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε ως πολιτικό σύστημα είναι να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα σε αυτό το σύστημα και μετά να ζητήσουμε να αλλάξουν άποψη και συμπεριφορά οι πολίτες.

Κατά την γνώμη μου, αυτό θα πρέπει να γίνει και στο ποδόσφαιρο, θα πρέπει πρώτα να έχουμε ένα σωστά δομημένο προϊόν με κανόνες που θα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι παράγοντες που το διοικούν και οι κανόνες που το διέπουν, και μετά ο πολιτισμός της κερκίδας. Το αντίθετο δε μπορεί να συμβεί..

Και για να μιλήσουμε με όρους αγοράς, μιας και πλέον μιλάμε για εταιρείες και για επαγγελματικό αθλητισμό, γνωρίζετε πως δεν υπάρχει «καλό προϊόν και κακοί πελάτες». Αυτό που ως προϊόν προσφέρουμε σε ποιότητα θα προσελκύσει και το αναλόγου επιπέδου καταναλωτικό κοινό.

Κυρίες και Κύριοι

Ο κόσμος, η κοινωνία μας απαιτεί αλλαγές, απαιτεί ουσιαστικές τομές και όχι προσωρινά μερεμέτια και αποσπασματικές λύσεις. Τώρα, την εποχή των μεγάλων αλλαγών σε όλους τους τομείς είναι η ευκαιρία μας να αλλάξουμε κάθε τι στρεβλό στο χώρο και του ποδοσφαίρου, και ολόκληρου του αθλητισμού, αλλά κυρίως να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Εμείς από την δική μας πλευρά έχουμε πάρει αυτή την απόφαση και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Θα μας είναι χρήσιμη, πολύτιμη θα έλεγα, η απόφαση των ανθρώπων που διοικούν το ποδόσφαιρο να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση. Με συνέργεια, συνεργασία, συντονισμό κοινών πρωτοβουλιών, δράσεων και ισχυρή βούληση.

Αξιολογώντας την ατζέντα του σεμιναρίου, είμαι βέβαιος πως τα θέματα που θα συζητηθούν τέμνουν το σύνολο των παραμέτρων που συνθέτουν ζητήματα ασφάλειας και προστασίας μιας αθλητικής συνάντησης και ταυτίζονται παράλληλα με την ατζέντα επεξεργασιών, που ήδη έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Και θα ήθελα κλείνοντας να απευθύνω πρόσκληση στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της S uperleague για μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση με την Πολιτεία, αξιοποιώντας τα πρακτικά και τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Καλή επιτυχία στις εργασίες του σεμιναρίου.
Σας ευχαριστώ θερμά.

Τελευταίες Αναρτήσεις