Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201009-12-2010: Χαιρετισμός Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη «Σύσκεψη Απολογισμού Αντιπυρικής περιόδου 2010»

09-12-2010: Χαιρετισμός Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη «Σύσκεψη Απολογισμού Αντιπυρικής περιόδου 2010»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμός Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη «Σύσκεψη Απολογισμού Αντιπυρικής περιόδου 2010»

Καλημέρα σας, κύριες και κύριοι,

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη που αφορά στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου του 2010, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο κ. Στέλιο Στεφανίδη, για τα εξαιρετικά αποτελέσματα αυτής της χρονιάς.
Θέλω, επίσης, να συγχαρώ τους άνδρες και τις γυναίκες, τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και τους εποχικούς πυροσβέστες, για τις τιτάνιες προσπάθειές τους την ώρα του καθήκοντος.
Θέλω να εξάρω το πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, που επέδειξαν με τη συμμετοχή τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στους τομείς πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών, τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δασική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Θέλω να εξάρω επίσης, την οργανωμένη συμμετοχή των Εθελοντικών ομάδων συλλόγων και ιδιωτών, την αυθόρμητη συμμετοχή των πολιτών, των ενεργών πολιτών. Αυτών που έχουν πλήρη συνείδηση ότι η προστασία του διπλανού τους είναι και δική τους προστασία.
Η συνεργασία των αρμόδιων φορέων σε όλους τους τομείς, μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, δίνει πάντοτε λύσεις ουσιαστικές.
Γιατί μόνο η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη βελτίωση των δομών αλλά και της λειτουργικότητας των Σωμάτων, μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και εμπειρίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένα παράδειγμα αξιοποίησης των συνεργειών, αποτελεί η μεταστέγαση του Επιχειρησιακού Κέντρου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης.
Η εμπειρία οδήγησε στην εξέλιξη αυτή και ο καλός συντονισμός μεταξύ των δύο Κέντρων επέδρασε απολύτως θετικά.

Αντίστοιχη επίδραση είχε και η Στελέχωση του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ με εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Βοηθήσαμε και πήραμε βοήθειες καθοριστικής σημασίας.

Αυτό αναδεικνύει, ότι τα πάντα είναι αλληλένδετα και η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων οδηγούν σε λειτουργικότερα σχήματα και προσφέρουν λύσεις.

Η προστασία της χώρας, η προστασία της φυσικής κληρονομιάς της, των οικισμών, της περιουσίας των πολιτών, είναι υπόθεση όλων.
Γι’ αυτό απέναντι στις πυρκαγιές και σε κάθε είδους καταστροφές, έχει ιδιαίτερη σημασία η κινητοποίηση και η συμμετοχή των εθελοντών, των εθελοντικών οργανώσεων, και η στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι εξαιρετικής σημασίας ο συντονισμός και η κοινή δράση.
Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι «ανεκτίμητης αξίας» ο φόρος που έχει τα τελευταία χρόνια «πληρώσει» το φυσικό μας περιβάλλον, σε δάση, αγροτοδασικές εκτάσεις καθώς και σε ζωικό και πολιτιστικό πλούτο από τη λαίλαπα των πυρκαγιών.
Κάθε τοπική καταστροφή όμως από την πυρκαγιά στους “ζωτικούς πνεύμονες” διευκολύνει τις πλημμύρες και κατολισθήσεις, μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Και είναι γεγονός ότι οι καταστροφές δεν επηρεάζουν μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή όπου συμβαίνουν.
Συνήθως, παίρνουν ευρύτερες διαστάσεις, επηρεάζοντας και την υπόλοιπη επικράτεια και επομένως το σύνολο της οικονομίας.
Στην εποχή μας όπου το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ακόμα πιο δύσκολο και σύνθετο, η οργανωμένη πολιτική πρόληψης είναι η καλύτερη αντιμετώπιση και η οργανωμένη πολιτική πρόληψης διαμορφώνεται από κοινού με τις συνέργειες και τη συμμετοχή όλων με βάση τις εμπειρίες όλων. Γι’ αυτό η πρόληψη είναι πάντοτε περισσότερο αποτελεσματική από οτιδήποτε άλλο και όπως επίσης η πρόληψη είναι πάντοτε και λιγότερο δαπανηρή από τις επιχειρήσεις οι οποίες έρχονται στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα.
Το Πυροσβεστικό Σώμα επιδιώκοντας επίμονα τη διαρκή συνεργασία και

τις συντονισμένες ενέργειες με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, μπορεί να πετύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Η Κυβέρνηση θα είναι πάντα στο πλευρό σας για να ενισχύσει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο αυτές τις συνεργασίες.
Γι’ αυτό εύχομαι, καλή συνεργασία και καλή επιτυχία, στην εκπλήρωση αυτού του δύσκολου έργου, με τη βεβαιότητα ότι όσο η εμπειρία μας έρχεται ν κατασταλάξει σε γνώσεις και κυρίως σε κοινές δράσεις, τόσο θα πετυχαίνουμε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.

Καλή δουλειά λοιπόν, για την επόμενη χρονιά και πολλές επιτυχίες, περισσότερες από τις πολύ σημαντικές επιτυχίες της φετινής χρονιάς.»

Τελευταίες Αναρτήσεις