Πα 29 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Μάιος 201028-05-2010:Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την πυροπροστασία

28-05-2010:Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την πυροπροστασία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 28 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα»
Απάντηση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την πυροπροστασία

« T ο ζήτημα της προστασίας των δασών, πολλά από τα οποία είναι πολύτιμα και σημαντικά σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και ορισμένα παγκοσμίως, είναι μια μεγάλη και υψηλή πολιτική προτεραιότητα, την οποία εμείς θέλουμε να αναδείξουμε και ως μια καθημερινή επιχειρησιακή προτεραιότητα, προκειμένου να αποφύγουμε για μια ακόμα χρονιά να θρηνήσουμε μεγάλες καταστροφές στο φυσικό μας περιβάλλον.

Νομίζω ότι όλοι μας, τα τελευταία χρόνια, αντλήσαμε οδυνηρά μαθήματα από τις μεγάλες καταστροφές, που κόστισαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες, έως εκατομμύρια στρέμματα πολύτιμων δασών και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου κάηκε το μοναδικό, ίσως και σπάνιο, δάσος της Πάρνηθας και ταυτόχρονα το λεκανοπέδιο της Αττικής έχει στερηθεί από δισεκατομμύρια κυβικά οξυγόνου, το οποίο ήταν ήδη επιβαρυμένο.

Οφείλουμε λοιπόν φέτος να μην επαναλάβουμε με τις παραλείψεις μας και τις αδράνειές μας, με όλες αυτές τις συμπεριφορές μας που θα πλήξουν το φυσικό περιβάλλον. Αυτή είναι μια καλοδεχούμενη ερώτηση της συναδέλφου από το ΚΚΕ. Αυτή η συζήτηση εδώ, πρέπει να απλωθεί μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, έτσι ώστε να πάρουμε όλοι μαζί αποφάσεις, να υπάρξει μια συστράτευση για να προστατεύσουμε τα δάση και τον φυσικό πλούτο της χώρας. Και πολύ σωστά η συνάδελφος αναφέρει μια σειρά συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, διότι, καλώς ή κακώς, εμπλέκονται πάρα πολύ φορείς.

Το κρίσιμο ζήτημα σε αυτή τη φάση είναι η πρόληψη, που σημαίνει ότι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε με τις πράξεις μας, τις δράσεις μας, τις πολικές μας, τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από την αδιαφορία αυτής της εποχής. Καθαρισμοί δασικών δρόμων, ετοιμότητα και συντήρηση υδατοδεξαμενών, συντήρηση πυροφυλακίων, το μεγάλο πρόβλημα με τις χωματερές που υπάρχει στη χώρα και κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι οποίες αποτελούν μόνιμη πληγή πρόκλησης πυρκαγιών, καθαρισμοί δασών συνολικότερα.

Φέτος θα υπάρξει μια επισταμένη έρευνα και συστηματικός έλεγχος και εποπτεία σε ότι αφορά τον καθαρισμό των δασών. Οι δήμοι, οι κοινότητες όπου υπάρχουν, κυρίως αυτοί που βρίσκονται σε περιαστικά δάςη, οφείλουν να καθαρίσουν και να περιποιηθούν την πέριξ περιοχή, έτσι ώστε το περιβάλλον, πέριξ των δήμων, και το δάσος να μην αποτελούν πηγές και προβλήματα καύσης και πρόκλησης πυρκαγιών, όπως και οι χωματερές.

Τα προηγούμενα χρόνια μόνιμη πηγή και πληγή πυρκαγιών, στην Αττική, δυστυχώς είναι, από τη μία η αδιαφορία και από την άλλη οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες παράνομα λειτουργούν στο λεκανοπέδιο Αττικής. Σε ότι αφορά την προετοιμασία για την καταστολή, θέλω να σας πω, ότι έχουμε τελειώσει τη διαδικασία μίσθωσης εναέριων μέσων για την πυρόσβεση και πολύ σωστά επισημαίνετε ότι τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι καθηλωμένα. Δυστυχώς, υπάρχει μια κατάσταση απαράδεκτη, ωστόσο και αυτό το ζήτημα λύθηκε και πιστεύω σε λίγες εβδομάδες τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος τα οποία είναι πολύτιμα και αξιόμαχα θα είναι και αυτά σε θέση να επιχειρούν.

Επίσης θα υπάρξει μια διασπορά των εναέριων μέσων σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε και δυνατότητα άμεσης επέμβασης να υπάρχει, αλλά ταυτόχρονα και μεταφορά προσωπικού να γίνεται.

Έχουμε επιλέξει μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Μιλάμε ελάχιστα κι εργαζόμαστε σκληρά, για να υπηρετήσουμε τις ανάγκες του τόπου. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν χρειάζεται διαρκώς να κάνουμε ανακοινώσεις, εκτός από τον αναγκαίο και χρήσιμο διάλογο που κάνουμε εδώ μέσα, γύρω από την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2010.

Εξάλλου θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Εάν τα δάση φέτος δεν καταστραφούν κι έχουμε γλιτώσει δισεκατομμύρια κυβικά οξυγόνου, τα οποία θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν με υγεία τους πολίτες αυτής της χώρας, είναι σημαντικό. Γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει στην οργάνωση συγκεκριμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, με συμμετοχή και των δασικών υπαλλήλων, μέσα από το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Ήδη έχουν εγκριθεί για εκεί 766 προσλήψεις, οι οποίες πιστεύω τις επόμενες μέρες θα υλοποιηθούν (απαντώντας σε παρέμβαση: «δεν χρειάζονται εκπαίδευση…αυτοί είναι για καθαρισμό»).

5.500 εποχικοί πυροσβέστες έχουν προσληφθεί κι εργάζονται από 1-4-2010. Όλοι τους έχουν ενταχθεί στα 16 πεζοπόρα τμήματα που οργανώσαμε στις ΕΜΑΚ όλης της χώρας. Πρόκειται για αερομεταφερόμενα τμήματα .

Φέτος έχουμε και μια καινοτομία- θα κριθούμε από το αποτέλεσμα και είναι κρίσιμο το αποτέλεσμα να είναι επωφελές και χρήσιμο για τον τόπο- χρησιμοποιούμε φέτος για πρώτη φορά 810 πυροσβέστες, εποχικούς και μόνιμους, που θα κινούνται με μοτοσικλέτες (περίπου 200) θα αναλάβουν τη φύλαξη των δασών. Θα έχουμε δηλαδή άμεση και γρήγορη παρουσία στα πιο σημαντικά δάση σε όλη τη χώρα. Θα είναι μια ομάδα ταχεία, ευέλικτη και αποτελεσματική.

Έχουμε κάτι καινούργιο στον τόπο που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και είναι σημαντικό, ο εθελοντισμός. Το 15% της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούν οι εθελοντές της χώρας. Υπάρχουν 323 οργανώσεις εθελοντών πολιτικής προστασίας, εκ των οποίων οι 106 έχουν εκπαιδευτεί από πυροσβέστες.»

Τελευταίες Αναρτήσεις