Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200609-10-2006: Δελτίο τύπου για τη συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

09-10-2006: Δελτίο τύπου για τη συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 09/10/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας συναντήθηκε σήμερα   (9-10-2006) στις 10:00 στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Ιωάννη Αλαβάνο.

 

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος Αντώνιος Βιτωράκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικός Διευθυντής Χρήστος Ντζούφρας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η συνεργασία του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως σε θέματα οδικής ασφάλειας.

 

Ο κ. Υπουργός, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε., απευθυνόμενος στον Πρόεδρο κ. Αλαβάνο, δήλωσε ενθουσιασμένος από την συμπεριφορά εν γένει του Τ.Ε.Ε. και συγκεκριμένα από την ακαδημαϊκή και πρακτική προσφορά του για την οδική ασφάλεια, εννοώντας την έκδοση εγχειριδίου από το Τ.Ε.Ε. για την οδική ασφάλεια και τη διανομή του στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

 

Ο κ. Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «[…] Ό,τι προβλέπουν οι Νόμοι για τον τεχνικό σύμβουλο της Κυβερνήσεως δεν μένει γράμμα κενό, αλλά παίρνει συγκεκριμένες εφαρμογές και υποστάσεις. […] Πριν φτάσετε στο σημείο αυτό είχατε αναπτύξει συνεργασία με τους Αξιωματικούς της Τροχαίας, που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, και ευχόμαστε να συνεχιστεί και να ενταθεί. Κυρίαρχο μέλημά μας είναι η εμφανής πρόληψη. Στους σταθμούς Τροχαίας που βρίσκονται στους εθνικούς δρόμους, θα υπάρχουν και συνεργεία της Πυροσβεστικής και του Ε.Κ.Α.Β.. […] Είστε σαν τους αρχαίους Αιγύπτιους ιερείς…αλλά δεν κρατάτε μυστικά για τον εαυτό σας, τα διαχέετε και δίνετε πολιτική υπόσταση. Πολιτική υπόσταση εννοούμε τη ρύθμιση πολιτικοκοινωνικών σχέσεων και την επίλυση προβλημάτων.

[…] Ιδιαίτερα στον τομέα της οδικής ασφάλειας…η κοινωνία σας ευγνωμονεί. Με εμπειρογνώμονες και τροχαίους Αξιωματικούς θα φέρουμε αποτέλεσμα. […] Ιδιαίτερα συγχαρητήρια σας ανήκουν γιατί μπαίνετε μπροστά, αφού υπάρχει το μειονέκτημα ότι είμαστε πολλοί συναρμόδιοι και είμαστε όλοι περίπου ‘‘εμπειροτέχνες’’. Καλή η πείρα…αλλά θέλουμε να μην είμαστε μόνον εμπειρικοί. Θέλουμε το μαγικό άγγιγμα της επιστήμης, του συγκριτικού δικαίου του τί κάνουν οι άλλοι στην Ευρώπη και τελικά του ακαδημαϊκού ορισμού του προβλήματος. […] Θέλω τη συνεργασία στη διάρκεια. Σε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα με υποδείξεις προς εμάς».

 

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Τ.Ε.Ε. για τη συγγραφή του εγχειριδίου Τροχαίας, δηλώνοντας ότι θα αποτελέσει συμπληρωματικό εργαλείο των Υπηρεσιών Τροχαίας. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε, τα 1.200 αντίτυπα θα κατανεμηθούν σε όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, προκειμένου να ενημερωθεί το προσωπικό και πέραν αυτού τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι διαθέσιμη για διάλογο και εκπαίδευση των Αξιωματικών και αστυνομικών Τροχαίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι μεγάλης σημασίας η έκδοση οπτικοαουστικού υλικού (DVD) για την οδική ασφάλεια, τα οποία θα διανεμηθούν στα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 

Σημείωσε ακόμα το σπουδαίο έργο των Ο.Ε.Π.Τ.Α. οι οποίες λειτούργησαν σε 26 Νομούς και ήδη από 1-10-2006 δραστηριοποιούνται σε όλους τους Νομούς της Χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις Εκθέσεις Τροχαίας για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, οι οποίες διενεργούνται σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, με προγραμματισμό και ευθύνη των Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών Περιφερειών.

 

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου ευχαρίστησε για την υποδοχή και για τη συνεργασία με τις Υπηρεσίες Τροχαίας. Δήλωσε θετικός για την αποδοχή της πρότασης για την έκδοση οπτικοαουστικού υλικού και την προώθησή του στα σχολεία και σημείωσε ότι το εγχειρίδιο Τροχαίας που εξέδωσε το Τ.Ε.Ε. αποτελεί επιστημονικό σύγγραμμα που αποσκοπεί στην ενημέρωση των Υπηρεσιών Τροχαίας. Τέλος, σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία Σταθμών Ελέγχου Βαρέων Οχημάτων (πρόγραμμα A.D.R.).

 

 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: «Δέχτηκα τον κ. Αλαβάνο, τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου και αντιπροσωπεία από το Τεχνικό Επιμελητήριο για να συνεργαστούμε σε θέματα οδικής ασφάλειας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εξέδωσε αυτό το πολύτιμο επιστημονικά και χρηστικά βιβλίο για την οδική ασφάλεια. Το εξετάσαμε με τον Αρχηγό και το Επιτελείο μας, λέμε την αξία του, ευχαριστούμε για την έκδοση και στη συνέχεια δεσμευτήκαμε για ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της οδικής ασφάλειας που τον θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

 

Υπογραμμίζω δύο πράγματα: Πρώτον, εκ του Νόμου είναι θεωρητικά το Τεχνικό Επιμελητήριο ο υπεύθυνος επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος της Κυβερνήσεως και στην περίπτωση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, έχουμε σαφή και απλή ένδειξη αυτής της εφαρμογής της νομικής πρόβλεψης. Και το δεύτερο, είναι πολύτιμη η πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για την οδική ασφάλεια, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι είμαστε πολλά συναρμόδια Υπουργεία και κατά κάποιον τρόπο παίρνει ένα προβάδισμα, μία πρωτοβουλία το Τεχνικό Επιμελητήριο στην οποία πρωτοβουλία πρέπει να συνταχθούμε τέσσερα πέντε Υπουργεία και τους ευχαριστούμε και γι΄ αυτό».

 

Στη συνέχεια, ο κ. Αλαβάνος, δήλωσε: «Σκοπός μας είναι να υλοποιηθούν οι στόχοι της Ε.Ε. για τη μείωση των θανατηφόρων. Έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου, να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Τροχαία, την Πυροσβεστική και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια βλέπουμε τα θέματα της εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο κινείται σε αυτές τις κατευθύνσεις του ελέγχου των αυτοκινήτων και του ελέγχου μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων. Αυτή η αμφίδρομη συνεργασία θα έχει θετικά αποτελέσματα για το μέλλον».

 

 

 
 

     
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG

Τελευταίες Αναρτήσεις