Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200605-10-2006: Συμμετοχή του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

05-10-2006: Συμμετοχή του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 05/10/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας συμμετείχε σήμερα  (5-10-2006) στην 2752η Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

 

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, τόνισε ιδιαίτερα τα εξής:

 

«… θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου ότι υπάρχει μία σύνδεση με το Τάμπερε ΙΙ και αυτή είναι ακριβώς η συνέχεια της πολιτικής…»

 

«Στο Τάμπερε Ι τοποθετήθηκε η βάση για τις παραπέρα αναλύσεις και δράσεις, δηλαδή να καταστήσουμε την Ευρώπη ως χώρο ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας. Σε αντιστοιχία προς τις σύγχρονες προκλήσεις της τρομοκρατίας κυρίως και των ασύμμετρων απειλών».

 

«Η ανάλυση του Franco Frattini (σημ. δηλαδή του Αντιπροέδρου της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης) συμπλέει απόλυτα με το πνεύμα του Τάμπερε Ι και Τάμπερε ΙΙ που αναπτύξαμε προχθές… η "καρδιά" του Προγράμματος της Χάγης είναι αυτό το βήμα…δύο σπουδαίες, θεμελιακές έννοιες- της ασφάλειας και της ελευθερίας των πολιτών …Θέλω να εισφέρω στη συζήτηση….ότι μετά τα μέτρα του νομοθετικού περιεχομένου και θεσμικού χαρακτήρα…μένει η εφαρμογή.

«Βρίσκεται ένα πολυτελέστατο νομικό πλαίσιο στα συρτάρια μας και η ψευδαίσθηση όλων μας είναι ότι έχει τελειώσει η δουλειά μας, ενώ από εκείνη την ώρα αρχίζει δουλειά. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση».

 

«Θέλω ασφαλώς να προωθήσουμε τα θεσμικά εργαλεία, τα λειτουργικά εργαλεία…μέσω της πλειοψηφίας ή της ομοφωνίας… Αλλά θέλω να σας πω ένα παράδειγμα. Μη μας φρενάρει η Συνταγματική Συνθήκη γιατί η Συνταγματική Συνθήκη δεν υπήρχε από το 1960 μέχρι πρόπερσι και δεν υπάρχει και τώρα. Και διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι η Ευρώπη προχωρεί… αλλά ζητώ να προχωρούμε, για τα επείγοντα, εκείνα που παίρνουν προτεραιότητα στη σκέψη και στην πολιτική μας, για να είμαστε πάντοτε κοντά στο δίπτυχο της ασφάλειας και της ελευθερίας των πολιτών. Και στο κάτω-κάτω της γραφής η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα δεν περιμένουν, δεν μας περιμένουν! Εμείς πρέπει να σπεύσουμε, να οργανώσουμε την πολιτική μας βούληση για τα μέτρα αμύνης».

 

«Η τελευταία παρατήρηση έχει να κάνει με τα τρία κεφάλαια που θίξαμε στη συζήτησή μας, όπως είναι το κεφάλαιο της λαθρομετανάστευσης και σας φέρνω τα νέα από τους μη μετέχοντες, από μία πολύ γόνιμη συζήτηση που είχαμε στη Μαδρίτη οι χώρες του Νότου. Εκεί κάναμε ένα προσχέδιο θέσεων, σκέψεων και αποφάσεων…πλέον μία πολιτική λαθρομετανάστευσης που έχει να κάνει με τα κέντρα των θαλασσίων συνόρων, που έχει να κάνει με την προτεραιότητα των σημείων εισβολής ή εισόδου…Ο κίνδυνος είναι προσδιορισμένος».

 

«Η φοβερή πίεση που δέχεται και η χώρα μου (τα έχουμε πει και και σε άλλες συζητήσεις). Αλλά η Ευρώπη συνολικά είναι Αφρική, οι απελπισμένοι της Αφρικής και οι απελπισμένοι της Ασίας. Θέλω να τονίσω τώρα, όπως είμαστε, ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η ιδέα του Frattini, για να πάμε να αποκρούσουμε την επίθεση στη Βόρειο Αφρική και πέρα, να μη τους συναντούμε στη Μεσόγειο και είναι ναυαγοί, που να μη ξέρουμε τί άλλο να τους κάνουμε, παρά μόνο να τους περιθάλψουμε ανθρωπιστικά και να μετατεθούμε και πέρα στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας και τα απώτερα Βαλκάνια, για να εξουδετερώσουμε τις άλλες πιέσεις».

 

«…ότι τα κείμενα τα νομοθετικά προβλέπουν. Τί απομένει; Αποφάσεις και κινήσεις. Αποδέχομαι την ανάλυση του Προέδρου ή ότι η εποπτεία για τα δικά μου σύνορα…γίνεται για λογαριασμό όλης της Ευρώπης! Το ίδιο για όλους όσους έχουμε εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

 

«Για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η FRONTEX, η INTERPOL, η EUROPOL είναι εργαλεία. Απομένει αυτά τα εργαλεία να τα ενεργοποιήσουμε συντονισμένα με τις Εθνικές Αστυνομίες, με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας και με την πολιτική κάλυψη αυτού του Συμβουλίου. Σε αυτό το σημείο, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι οργανώνουμε τον Δεκέμβριο μία εκτεταμένη άσκηση. Έχουμε την τιμή η άσκηση αυτή να τίθεται υπό την αιγίδα του FrancoFrattini, ο οποίος και θα κηρύξει την έναρξή της. Και θέλω να σας πω ότι είναι και για το trafficking. Καλύπτει όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και περισσότερο αποσκοπεί στο πώς να συντονίσουμε, μέσω της αστυνομικής διεθνούς συνεργασίας, τις δράσεις μας για να αποφύγουμε αυτήν την καινούργια μάστιγα που συνδέεται και με τη λαθρομετανάστευση και με το οργανωμένο έγκλημα και με τη διακίνηση προσώπων, ανθρωπίνων όντων γενικά».

 

«…είμαστε σε καλό δρόμο. Απομένει να εγκαταλείψουμε τις πολυτελείς επιφυλάξεις…».

 

 

 

 

 

 

  
Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας και νυν Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας κ. Juliano Amato.


Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα με τον Επίτροπο της Ελλάδος κ. Δήμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις