Τρ 28 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200604-10-2006: Συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Διευθυντή της EUROPOL (Χάγη, 4-10-2006)

04-10-2006: Συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Διευθυντή της EUROPOL (Χάγη, 4-10-2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης συναντήθηκε σήμερα (4-10-2006) στη Χάγη, με τον Γερμανό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Europol) κ. Max – Peter Ratzel, καθώς και με τα διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού, και συζήτησαν λεπτομερώς την αποστολή και το έργο της Europol σε σχέση με τις προτεραιότητες και το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, στα πλαίσια της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας. 

 

Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  • Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας.

  • Η κατάσταση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο (ηρωίνης, κοκαΐνης, κάνναβης και συνθετικών ναρκωτικών) και ο ρόλος της Europol στην καταπολέμηση του φαινομένου.

  • Η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων και η υποστήριξη της Europol στις έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας.

  • Ως προς το trafficking, έγινε εκτενής ενημέρωση για την πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα με την πραγματοποίηση ασκήσεως, επί χάρτου και σε πραγματική βάση, με την ονομασία ¨ΙΛΑΕΙΡΑ¨, την επίσημη έναρξη των εργασιών της οποίας θα κηρύξει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franco Frattini, την 7 Δεκεμβρίου 2006 στην Αθήνα.

  • Ιδιαίτερη αναφορά έγινε ως προς τη σύσταση και λειτουργία της TASK FORCE Αρχηγών των Αστυνομιών των χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, η οποία αποτελεί πρόταση και ιδέα διατυπωθείσα από τον Έλληνα Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση έτυχε υποστήριξης σχεδόν από όλα τα κράτη της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Ratzel τόνισε την άψογη συνεργασία των Ελληνικών Αρχών με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Europol και έθεσε στη διάθεση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας την τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία της Europol. Ακόμη επισήμανε την άριστη εικόνα που διατηρεί η Ελληνική Αστυνομία στο διεθνές περιβάλλον εξαιτίας της ασφαλούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, της εξάρθρωσης της εγχώριας τρομοκρατίας και των προσφάτων επιτυχιών της στην καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος.

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού ανέλυσε την πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας σε όλα τα θέματα και κυρίως για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης που προέρχεται εξ ανατολών και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Europol και τον διαβεβαίωσε ότι η άριστη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας και της Europol θα διατηρηθεί και στο μέλλον.

 

Τέλος, ο κ. Δημοσχάκης προσκάλεσε τον κ. Ratzel να τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας, στις 20 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, στο περιθώριο των οποίων θα υπάρξουν συνομιλίες με υψηλούς αξιωματούχους, επικεφαλής Αστυνομικών Οργανισμών, πρόσκληση την οποία ο Διευθυντής της Europol αποδέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

 

Η επίσημη επίσκεψη του κ. Αρχηγού συνεχίζεται και αύριο (5-10-06), στην Eurojust (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δικαστικής Συνεργασίας), στη Γενική Συνέλευση της οποίας θα μιλήσει σχετικά με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με την Eurojust για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 

 

 

 

 

   

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 04/10/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις