Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200602-11-2006:Δελτίο τύπου για την παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της ΠΟΑΞΙΑ

02-11-2006:Δελτίο τύπου για την παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της ΠΟΑΞΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 02/11/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας παρέστη σήμερα  (2-11-2006) και απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.) με θέμα: «Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (2-3/11/2006) σε αίθουσα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

 

Στο συνέδριο παρέστησαν ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο κ. Σωτήρης Σιώκος μέλος της κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Ταξίαρχος Γεώργιος Καμαρινόπουλος και ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Α/Β΄ Δημήτριος Κυριαζίδης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.

 

Παρέστησαν επίσης ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης.

 

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Πανοσιολογιότατε, κύριε Πρόεδρε της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., κύριε Πρόεδρε της Π.Ο.ΑΣ.Υ., κύριε Πρόεδρε των Αποστράτων, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, Αρχηγέ, Υπαρχηγέ, Επιθεωρητά Νότου, κύριε καθηγητά Αλέξη Μητρόπουλε, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, χαιρετίζω το συνέδριό σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του.

[…] Είμαι υπέρ του συνδικαλισμού, του συνδικαλισμού της Αστυνομίας. Πιστεύω στην αξία που κατάγεται και από την ετυμολογία του όρου. Η συνδικία είναι η αρετή. Κατ΄ αντιδιαστολή προς την αντιδικία. […] Επελέγη ο όρος συνδικαλισμός από τον ελληνικό σχεδόν εν αχρηστία όρο που λέγεται συνδικία. Και είναι η έννοια κατ΄ έναντι της αντιδικίας.

[…] Μπορούμε επιγραμματικά να πούμε ότι η συνδικία έχει δύο χαρακτηριστικά. Το ένα της συνεννόησης, της αξίας του συν και το άλλο της δίκης ή διεκδίκησης ή διαιτησίας.

[…] Χαίρομαι να βλέπω την πρόθεση, την απόφαση, την κίνηση και την δράση ενός συνόλου στην επιφάνεια και όχι να είναι κάπου άδηλη η πρόθεση, η απόφαση, η δράση και η κίνηση άδηλη σε κάποιες σκοτεινές ή υπόγειες συναντήσεις. […] Δηλώνω εδώ, στο συνέδριο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. την ικανοποίησή μου για το επίπεδο της σχέσεως. Φίλε κύριε Αντωνακόπουλε, δεν είναι εκ του περισσεύματος της καρδίας μου ή της γενναιοψυχίας μου ή της καλής προαίρεσής μου το επίπεδο. Είναι και από τα δύο μέρη.

[…] Θέλουμε να σας υπηρετήσουμε όπως έχουμε υποχρέωση να υπηρετήσουμε όλα τα σύνολα της ελληνικής κοινωνίας.

Προχωρώ τώρα στην περιγραφή της στρατηγικής σημασίας των σύγχρονων ζητημάτων του αστυνομικού έργου…τα είπα με πρακτική σημασία και δύναμη στο Υπουργικό Συμβούλιο. […] Εισάγω τον προβληματισμό…ότι η διάκριση η ρηχή, επιφανειακή και επιπόλαια μεταξύ παραγωγικών και μη παραγωγικών Υπουργείων ή αλλιώς, παραγωγικών και μη παραγωγικών τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι ψευδεπίγραφη. Κι αν είχε κάποιο αντίκρισμα ιστορικό, τώρα δεν ισχύει! […] Αυτό είναι στρατηγική σκέψη για τον ορισμό της Αστυνομίας για τον ορισμό της σημασίας της Δημόσιας Διοίκησης. […] Το παράδειγμα απλό και ευσύνοπτο: Εάν μια περιοχή αφεθεί χωρίς αστυνομική λειτουργία –δεν λέω ’’προστασία’’- δεν μπορεί να γίνει εκεί (εάν παραδοθεί π.χ. σε συμμορίες ληστών και σε ανομία) συζήτηση για οικονομική ή άλλη συζήτηση […]. Δεύτερον: Μέγα έργο της Εθνικής ?μυνας έχει μετατεθεί από την φορά των πραγμάτων στους ώμους της Αστυνομίας ή των Σωμάτων Ασφαλείας .. με την κανονιστική λειτουργία που τους έχει εκχωρηθεί. Και ενώ στο διοικητικό δίκαιο έχουμε τον Κανόνα, σχεδόν αξιωματικής σημασίας, ότι καμία αρμοδιότητα (πέρασε και στο Σύνταγμα), χωρίς να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους ’’πόρους’’, εδώ έχουμε αρμοδιότητα μεταφερόμενη από τον όγκο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής ?μυνας στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, … χωρίς τους αναγκαίους πόρους […].

Τρίτον. Επειδή ο οικονομικός ρυθμός της Χώρας, προϋπολογιστικά και εκτελεστικά κινείται με το βασικό ορόσημο που λέγεται ’’Κοινοτικοί Πόροι’’, Α΄, Β΄, Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης και Δ΄ με επιτυχία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (2007-2013), πάνω από 20 δις Ευρώ … λέμε λοιπόν, (κι αυτό είναι εκτεθειμένο στα Ανώτατα Όργανα), αν ένα Υπουργείο … δεν έχει ’’επιλέξιμες’’ δαπάνες – ανάγκες, τι θα πρέπει να γίνει; Να κατεβάσει ρολά; Ή θα είναι όλα στα ’’επιλέξιμα’’ ενός κεντρικού προγραμματισμού, όπως συμβαίνει στην πράξη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου λειτουργούμε όχι απλά διεκδικητικά, αλλά με τη συνεισφορά μας, εισφορά Εθνική και συνεισφορά μας στην ιδέα και τη σχεδίαση, έτσι ώστε αυτό το δαπάνημα, προερχόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται επ΄ ωφελεία της Ελληνικής Κοινωνίας […].

Αν ένα Υπουργείο δεν έχει επιλέξιμες δαπάνες, προσφέρει στον Εθνικό Προϋπολογισμό εκ του ’’λόγου’’, (ισόποσο λόγο μαθηματικό) … ανάλογο ισόποσο προς το ποσόν της Εθνικής συμμετοχής που δεν κατέβαλε (ενν. στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως εθνική συμμετοχή). Έτσι, κάποιο αντιστάθμισμα πρέπει να υπάρχει για το Υπουργείο εκείνο που δεν έχει ’’επιλέξιμες’’ δαπάνες … κάποιο αντιστάθμισμα … από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Έτσι, οργανώνω μέσα στην Κυβέρνηση την οικονομική πρόταση για στήριξη, σε οικονομικούς όρους της Αστυνομίας […]. Έτσι είναι ο τίτλος : ’’Αστυνομικό Έργο και Οικονομικοί Όροι (Μακροοικονομικά)’’.

[…] Ο μαθηματικός ’’λόγος’’ του αστυνόμου προς χίλιους κατοίκους (ενν. αναλογία ανά 1.000), δεν έχει αξία … Είναι ένα στατιστικό μέγεθος, το δεχόμαστε, φαίνεται ότι είναι υψηλός για την Ελλάδα, αλλά θέλω να τον προσαρμόσουμε για να προσλάβει την καλή του σημασία, εν σχέση … προς το εγκληματολογικό αντικείμενο …το οποίο μεταβάλλεται […]. Δεν μπορώ να δεχθώ π.χ. ότι έχουμε το ίδιο εγκληματολογικό αντικείμενο Βέλγιο και Ελλάδα, Λουξεμβούργο και Ελλάδα ή κάποια άλλη Χώρα της Ε.Ε.. […] Όλα να συνεκτιμηθούν για να βρεθεί ο σωστός μαθηματικός ’’λόγος’’ των αστυνομικών σε σχέση προς χίλιους κατοίκους […].

Η τελευταία παρατήρηση σ΄ αυτό το ’’σχήμα’’, πώς ασκώ την Πολιτική Εποπτεία, Ηγεσία … που υπαγορεύεται από το Σύνταγμα, από την επιλογή του Πρωθυπουργού, από την συνείδησή μου, από το νόμο: Προσοχή κυρίες και κύριοι Αξιωματικοί, Σύνεδροι, στη σχέση μας με την Κοινωνία! Είναι πρωταρχικής σημασίας να κατοχυρώνουμε καθημερινά έναν αμοιβαίο σεβασμό, μια αμοιβαία εκτίμηση με την Κοινωνία. Η σχέση μας είτε συνδικαλιστική, είτε διοικητική, είτε πολιτική, με την ευρεία σημασία του όρου, είναι πάντα τριμερής: Αστυνομικοί – Φυσική και Πολιτική Ηγεσία και Κοινωνία. Αν φύγει από την σκέψη μας προς στιγμήν, η Κοινωνία, ο συντελεστής αυτής της τριμερούς σχέσης, έχουμε πρόβλημα! Το οποίο θα έχει τεράστιο κόστος, διοικητικό – λειτουργικό και ηθικό. Η σχέση μας με την Κοινωνία … έπαθε τεράστια βλάβη από το παρελθόν. Έχουμε ’’δουλείες’’ αρνητικές … ανάγονται στα χρόνια της δικτατορίας και πριν. Τώρα έχουμε υποχρέωση να παρουσιάσουμε το αληθινό μας πρόσωπο. Όχι εκείνο το πλαστογραφημένο από την φορά των ιστορικών πραγμάτων. Εγώ ορίζω ότι συνέχεια με κριτικάρουν, αλλά δεν πτοούμαι, ότι εδώ ήρθε ο Αστυνόμος ή ο Αστυφύλακας ήρθε με πανελλήνιες, είναι αριστούχος, για βιοπορισμό και με μια πρώτη παραδοχή θεωρητική, ιδεολογική, για αποστολή. […]Αυτό αρκεί να το προβάλουμε.

Είπα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής στην γιορτή ότι δεν θέλουμε να είναι αστυνομικό έργο η διαδήλωση. Δεν το θέλουμε. Γιατί να είναι; Ευχόμαστε, σκεφτόμαστε, ονειρευόμαστε, οραματιζόμαστε μια δημοκρατική κοινωνία χωρίς φυλαγμένες διαδηλώσεις. Να κινούνται ελεύθερα, να διαδηλώνουν […]. Όλα αυτά είναι σκέψεις τις οποίες εγώ μελετώ μαζί με το Επιτελείο μας στη βάση: ‘’προσοχή στη σχέση μας με την κοινωνία και στην εικόνα’’.

[…] οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πολύ ψηλά την Αστυνομία στην συνείδηση του λαού. Αυτό να το κατοχυρώσουμε θεσμικά, συνδικαλιστικά, διοικητικά.

[…] Το ειδικό μέρος λέει: επιφυλάσσομαι και ξανασκεφτείτε το, το θέμα των προτάσεών σας για τα δικονομικά ή ποινικά ζητήματα. Με άλλα λόγια, δεν ξέρω, νομίζω το είπε ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, είμαι και εγώ αντίθετος για την παράταση του χρόνου του αυτοφώρου. Κάντε συζήτηση μόνοι σας γιατί θα έχετε τις κάποιες ερμηνείες, κάποιες αιτίες που το προτείνετε. Δεν θέλω να το επιμείνετε, όπως δεν θέλω να επιμείνετε και στην έρευνα κατ’ οίκον την ημέρα χωρίς την δικαστική εγγύηση. Δεν τα χρειαζόμαστε αυτά. […]  σας λέω ότι ο καινούριος ρυθμός της ζωής είναι, …πολύ σύνθετος για το αστυνομικό έργο. Αντί να απλουστεύεται γίνεται πιο σύνθετος. Δεν λέω πιο δυσχερής, πιο σύνθετος. Το αστυνομικό έργο πρέπει να είναι σε μια δοσολογία ¼ η καταστολή, η δράση για την αντιμετώπιση -γιατί αντιμετωπίζουμε το κοινωνικό και το εγκληματολογικό, κυρίως το εγκληματολογικό φαινόμενο στην τελευταία φάση του- όλα τα εγκληματολογικά φαινόμενα είναι στο βάθος κοινωνικά φαινόμενα. Εμείς καλούμεθα να το αντιμετωπίσουμε στην τελευταία φάση του.

[…] Το ¼ λοιπόν από το αστυνομικό έργο να είναι η ευθεία καταστολή. ¼ η πρόληψη και τα 2/4 η σύγχρονη κατοχύρωση των νομικοπολιτικών ζητημάτων, δηλαδή υπογράμμιση των ατομικών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ευαίσθητων δεδομένων. Για αυτό και η πολιτεία συνολικά προσφεύγει, καταφεύγει, εκχωρεί εξουσία στις ανεξάρτητες αρχές ώστε να είναι μια κοινωνική διαβούλευση και τελικά έκφραση χωρίς το παλαιό σχήμα, το τριμερές, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία. Νέες οντότητες. Ακόμη και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν σοβαρή υπόσταση στο πολιτικό, κοινωνικό ή και εγκληματολογικό γίγνεσθαι.

[…] έρχομαι για τα συνδικαλιστικά. Στα συνδικαλιστικά είμαι πολύ μαζί σας, όχι λαϊκίστικα αλλά με έναν ολόκληρο οικονομικό και πολιτικό, εννοούμε διοικητικό συλλογισμό. Κάναμε ξενύχτια με τους συνδικαλιστές, τα Προεδρεία, για να καταλήξουμε στο ταλαίπωρο 8% επί του μισθού του Ανθυπολοχαγού για την επικινδυνότητα. Είμαι σε θέση να σας πω ότι έχω εναγώνια αισιοδοξία, το βλέπετε το αντιφατικό, αισιοδοξώ μεν αγωνιώ δε.

[…] Έχουμε και άλλα θέματα. Παραδείγματος χάριν ένα ζήτημα ηθικής τάξεως, … ναι, θέλω την αποκατάσταση των τριών συνδικαλιστών.

[…] Σας είπα για την 5ετία, σας είπα για την επικινδυνότητα του 8%, σας είπα για τους τρεις συνδικαλιστές, είναι ζήτημα τιμής. Έχουμε το 135€ για τους παθόντες εν υπηρεσία που μετατίθενται σε υπηρεσία γραφείου και χάνουν αυτά που κατά την βάσιμη προσδοκία των έργων και των καθηκόντων θα ελάμβαναν.

[…] συνεπιχειρηματολόγοι είμαστε, συνδιεκδικητές είμαστε, το δίκαιο θέλουμε να κατοχυρώσουμε, όχι μονοδιάστατα εγώ τουλάχιστον, όχι μονοδιάστατα συνδικαλιστικά και συντεχνιακά. Αλλά ξέρω ότι θα είναι μία προσφορά για να έχουμε εμείς την αντιπροσφορά του οφειλόμενου έργου. Δηλαδή, ο αστυνομικός ως άνθρωπος είναι κεφάλαιο διοικητικού, πολιτικού και ηθικού περιεχομένου τεράστιο. […] Η τελευταία επικοινωνία μου, χθεσινοβραδινή, λέει ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε -εναγωνίως λέω εγώ- για το 8% εντός ωρών. Αυτή είναι η αναφορά μου επί των ειδικoτέρων. Σημειώνω ότι προχωρεί στο μισθολόγιο. […] Επιπλέον θέλω να σας πω ότι προχωρεί με πολύ κόπο και, όπως γίνεται συνήθως, διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις μεταξύ του Αρχηγείου και των συνδικαλιστικών σας οργανώσεων, το κεφάλαιο του βαθμολογίου. Και από δρόμους άλλους προωθώ το μισθολόγιο. […] Νομίζω ότι από πλευράς ωρίμανσης των προϋποθέσεων και των συνδικαλιστικών και διοικητικών πράξεων έχουμε προχωρήσει.

Και σας ζητώ αυτό το πνεύμα που σας εξέθεσα στην εισήγησή μου, αλληλεγγύης, συμπαράστασης, ακόμη –ακόμη και νουθεσιών που τόλμησα να διατυπώσω, πώς να φέρνετε καλύτερο αστυνομικό αποτέλεσμα μαζί με τους διοικούμενους σας, ως αξιωματικοί και στην τριμερή σχέση Αστυνομία –Υπουργείο – Αρχηγείο και κοινωνία […].

 

 

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στο χαιρετισμό του δήλωσε:

«[…] Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του 14ου Πανελληνίου Τακτικού Συνεδρίου σας. Σας εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου καλή επιτυχία στις εργασίες σας. [….] Στην κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο για τα θέματα ασφαλείας, η αναγκαιότητα της διασφάλισης και αναβάθμισης του έργου του Αστυνομικού, που αποτελεί το κεντρικό θέμα του συνεδρίου σας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

[…] Εφαρμόζουμε μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο, με επιμέρους σχεδιασμό ανά τομέα δράσης. […]

Ενισχύουμε και δίνουμε έμφαση στην εμφανή αστυνόμευση με εποχούμενες περιπολίες, με δίκυκλα μικρού κυβισμού, καθώς και τις κινητές Αστυνομικές Μονάδες στα αστικά κέντρα, με προοπτική επέκτασης και στην περιφέρεια των δράσεων αυτών. […]

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα, καταρτίστηκε Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο με την επωνυμία «ΙΛΑΕΙΡΑ», για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων. […]

Καταρτίστηκε επίσης, Εθνικό στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. […]

Μεριμνούμε για την πρόληψη της βίας στα γήπεδα. […]

Αξιοποιούμε την τεχνολογία, τεχνογνωσία, τα επιστημονικά υπερσύγχρονα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προωθούμε τη Νέα Δομή της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποκέντρωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τη  δημιουργία μικρών αρχηγείων σε κάθε περιφέρεια […], την κατάργηση μη βιώσιμων υπηρεσιών, με την εισαγωγή του νέου θεσμού του τοπικού – κοινοτικού Αστυνόμου, την ανακατανομή και αύξηση της Οργανικής δύναμης σε ποσοστό 10% περίπου. […].

Εισάγουμε νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. […]

Εφαρμόζουμε πλήρες κτιριολογικό πρόγραμμα με την ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση του Αρχηγείου, με το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ), με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Όσον αφορά το POLICEONLINE, αποτελεί καινοτομία για την Ελληνική Αστυνομία και συμβάλλει στην κατάργηση της γραφειοκρατίας. […]

Tα χρόνια μισθολογικά– οικονομικά αιτήματα προωθούνται με θετικό τρόπο. […]

Προωθούμε τη Διεθνή Αστυνομική Συνεργασία σε πανευρωπαϊκό και  παγκόσμιο Δίκτυο Αστυνομικών Συνδέσμων.

Υιοθετούμε ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων – «εργοτάξιο» θεσμικών αλλαγών και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων.

Οικοδομούμε στα θετικά και διορθώνουμε τα αρνητικά, όπου υπάρχουν. Απέναντί μας μόνο τα προβλήματα. ?ξια Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση. Σύγχρονη, ευέλικτη, επαγγελματική, δίπλα στον πολίτη και καταξιωμένη στη συνείδηση του λαού. Χωρίς εκπτώσεις και υπερβολές. […]

Διατηρούμε τους δείκτες εγκληματικότητας σε ελεγχόμενα επίπεδα. […]

Τα αποτελέσματα είναι προϊόν συστηματικής δουλειάς, οργάνωσης και λειτουργίας του προσωπικού. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς το προσωπικό για την προσφορά του. Προσκαλώ όλους για κοινή συστράτευση των προσπαθειών τους […]».

 

 

 

Στην ιστοσελίδα του Υ.Δ.Τ. (www.ydt.gr) μπορείτε επίσης να δείτε:

         τον χαιρετισμό του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως

         Φωτογραφίες από την έναρξη του συνεδρίου.

 

 

 

     
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG

Τελευταίες Αναρτήσεις