Πε 2 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Αύγουστος 200631-08-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ´ όλης της ύλης

31-08-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ´ όλης της ύλης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας παραχώρησε σήμερα (31-8-2006) στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, συνέντευξη Τύπου εφ΄ όλης της ύλης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την προστασία της μαθητιώσας νεολαίας.

 

Ο κ. Υπουργός δήλωσε:

 

« Η απόφαση της αστυνομίας, της τροχαίας είναι ότι είναι ειλημμένη, ότι θα πάμε τα παιδιά στους προορισμούς τους σαν να τα κρατάμε από το χέρι. Με τέτοια πρόνοια, πρόληψη και τροχαία φροντίδα.

 

Το κεφάλαιο της ταχύτητας, το κεφάλαιο της ασφάλειας των οχημάτων και δεν σας κρύβω δράσαμε και σε ένα άλλο κεφάλαιο και πέρυσι στις εξορμήσεις των παιδιών και στις εκδρομές και το υπογραμμίσαμε ως επιτυχία και στην σύσκεψη.

 

Εμείς δεν αφήνουμε ούτε τα κέντρα, τους εκδρομείς μαθητές αφύλακτους ».

 

« Αυτές οι τέσσερις, πέντε οντότητες για διαχείριση του θέματος νεολαία, σχολεία, μαθητιώσα νεολαία, είναι πολύτιμο να βρίσκονται σε συνεργασία με την αστυνομία ».

 

« Όλα αυτά θέλουν έναν συντονισμό μια συνεργασία των οντοτήτων επιμελητείας, θα έλεγα. Είναι επιμελητές. Είμαστε επιμελητές για τα παιδιά ».

 

« Εμείς αναλαμβάνουμε τον συντονισμό στο εκτελεστικό μέρος και σε κεντρικό επίπεδο. Αλλά ο Δήμος έχει ισότιμη αρμοδιότητα με τον αστυνόμο, το αστυνομικό τμήμα. Το ίδιο και ο Διευθυντής του σχολείου ».

 

«… ας βάλουμε πιο δυνατή την έννοια της συνεργασίας και εμείς αναλαμβάνουμε σε κεντρικό επίπεδο όλο το εκπαιδευτικό μέρος ».

 

« Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος του διαδικτύου. Στον κίνδυνο του διαδικτύου εμείς εκπέμπουμε σήμερα προς τους γονείς, προς τους Δήμους και προς την εκπαιδευτική κοινότητα ».

 

 

«…Αλλά μας ενδιαφέρει το αντικείμενο της πορνογραφίας και της εγκληματικότητας από το διαδίκτυο. Εκεί θέλω το μάτι του γονιού άγρυπνο…»

 

«… να στείλουμε το σήμα, προσέξετε τι βλέπει το παιδί σας στο διαδίκτυο ».

 

«…η υπηρεσία, η διεύθυνση του ηλεκτρονικού εγκλήματος εκμεταλλεύομαι στην στιγμή να δηλώσω ότι είναι μια από τις καλύτερες της Ευρώπης, όπως μου είπαν συνάδελφοί μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ».

 

« Η κοινωνία μας είναι σε καλά επίπεδα, όχι ανησυχητικά, όσον αφορά, τα επίπεδα της νεανικής παραβατικότητας και εγκληματικότητας ».

 

« Έχω και ένα άλλο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα με το πυροσβεστικό, το οποίο ήρθε στην συζήτηση για την διδασκαλία… με ενδιαφέρει να έχουν μια παιδεία οι μαθητές για τον σεισμό, για την πυρκαγιά και για την δασοπυρκαγιά ».

 

« Όπως διατύπωσα ένα όρο της πολιτικής επιστήμης και του, ας πούμε, του συνταγματικού, ο πολιτικός μας πολιτισμός τηρεί "ισορροπίες ελευθερίας". Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθώ ανισορροπίες ελευθερίας. Η κοινή λογική, η πολιτική μας πείρα, η δημοκρατική μας παράδοση μας δείχνει τον δρόμο. Εμμένω στον διάλογο.

 

Θα πάει καλά η υπόθεση της ρυθμίσεως των διαδηλώσεων. Δεν πρέπει να είναι η πόλη υπό πολιορκία και οι πολίτες υπό ομηρία. Σεβόμαστε την διαδήλωση. Είναι έξω από την σκέψη μας ότι θα την περιορίσουμε καθ’ οιοδήποτε τρόπο ή θα την πλήξουμε καθ’ οιοδήποτε τρόπο ».

 

« 651 διαδηλώσεις έλαβαν χώρα από 1/1/2005 έως 30/6/2006… μεγέθους από 20 ανθρώπων έως 200 ανθρώπων διαδηλούντων. Και για αυτές τις διαδηλώσεις έκλεισε η πόλη, το κέντρο, 575 φορές ».

 

«…σύμφωνη γνώμη για αυτό τον τρόπο, για αυτή την ιδέα είχαν και οι προκάτοχες κυβερνήσεις…»

 

«…αν έχουν μία σχέση οι εκλογές οι δημοτικές, έχουν καλή σχέση με το θέμα γιατί δίνεται η ευκαιρία στους υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες να εκθέσουν τις σκέψεις τους πάνω στο θέμα αυτό που δεν είναι ασήμαντο θέμα. Δεν λειτουργεί η πόλη, 575 φορές τον χρόνο και μάλιστα τις εργάσιμες γιατί συνήθως δεν γίνονται διαδηλώσεις τις Κυριακές ».

 

«Εγώ ελπίζω ότι θα έλθουν στον διάλογο… Και νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία κοινής αποδοχής ».

 

«…Ισχυρίζομαι ότι είναι υποχρέωσή μας να σεβαστούμε αυτές τις ισορροπίες ελευθερίας. Για την μεγάλη διαδήλωση δεν τίθεται θέμα…»

 

«…Η ζωή έχει άλλους νόμους. Κυριαρχεί ο νόμος της αλήθειας. Εγώ θα τους ανεβάσω στα ουράνια τους αντιπάλους μου τους πολιτικούς, αν συμφωνήσουν, και δεν θέλω καμία δόξα ότι ανέλαβα και εγώ μία πρωτοβουλία…»

 

« Κατά την κοινή φορά και ερμηνεία των πραγμάτων 300 άτομα είναι η μέγιστη μικρή συγκέντρωση. Από 20 έως 300. Από εκεί και πέρα το συζητούν οι διοργανωτές με την αστυνομία, με τον Δήμο.

 

Παραδείγματος χάριν, λέει ο κύριος Σκανδαλίδης και συμφωνώ. Ένα σύμφωνο του Δήμου με τους διαδηλωτές. Μάλιστα. Και ποιος θα το εφαρμόσει; Δεν θα το εφαρμόσει ο αστυνόμος; Ο τροχαίος; Εγώ το θέλω, σύμφωνο του Δήμου με τους διοργανωτές και της αστυνομίας γιατί ούτως ή άλλως είναι ζητήματα τάξεως. Τροχαίας και τάξεως ».

 

«…θέλω να προσηλωθούμε στον στόχο. Ο στόχος είναι να λειτουργεί και να κινείται η πόλη…»

 

«…για την ερώτησή σας, ποια θα η μικρή ή μεγάλη διαδήλωση. Πώς θα ασφαλιστεί, πότε θα εκτιμηθεί; Όλα αυτά είναι ζητήματα του διαλόγου…»

 

«…Ο πολιτικός πολιτισμός μας είναι πολιτισμός του διαλόγου. Επιμένω σε αυτόν…»

 

«…Γιατί κριτής είναι ο λαός, η κοινωνία των Αθηναίων. Και όχι μονο των Αθηναίων. Αλλά είναι όλοι οι Δήμοι, όλο το λεκανοπέδιο, όλη η Ελλάδα…»

 

«…το θέτω τώρα γιατί ανοίγει η σαιζόν, γιατί δεν θέλω και αυτός ο χειμώνας να είναι χειμώνας της ταλαιπωρίας. 

Το έφερα τώρα γιατί τώρα φέρνουμε και τον δακτύλιο και τις αναγκαίες ρυθμίσεις της κυκλοφορίας. Το έφερα τώρα γιατί είναι και οι δημοτικές εκλογές. Σας το λέω ευθέως ».

 

«…Το πρωτεύον είναι να καθαρίσουμε, να επικαιροποιήσουμε τα αρχεία και των αποφάσεων και των ενταλμάτων. Τα εντάλματα είναι δική μας ευθύνη, δηλαδή τι ισχύει, τι δεν ισχύει… 

Αυτές τις δραματικές γραφειοκρατικές ατέλειες θα τις θεραπεύσουμε το ταχύτερο δυνατόν με διυπουργική συνεργασία και με γραμμή online…»

 

«…Να πούμε και για τις πυρκαγιές; Όλα εξετάζονται…»

 

«…Η ουσία είναι ότι ο πόλεμος κατά της διαφθοράς είναι πολυμέτωπος και αμείωτος, με την αστυνομία για τις υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και γενικώς όλο το σύστημα, να είναι στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα…»

 

«…Εκείνο που θέλω είναι να τεθεί το επίγραμμα ότι εμείς χαιρόμαστε να υπηρετούμε ως Αστυνομία, ως Πυροσβεστική, χαιρόμαστε να υπηρετούμε τον πολίτη. Και την ώρα που παρεμβαίνουμε αναλαμβάνοντας την σύγκρουση με τον κακοποιό και ο κακοποιός είναι πολίτης, κινούμεθα πάλι με ανθρωπιστικά μέτρα…»

 

«…το μεγάλο δόγμα μας είναι η "ασφαλής σύλληψη". Είναι αξίωμα αυτό, εκμεταλλεύομαι την στιγμή να το αναφέρω τώρα, για το πώς βλέπουμε και τον κακοποιό…πιστόλι μόνο στην άμυνα υπέρ του αστυνόμου ή υπέρ τρίτου…»

 

«…η χρήση του όπλου μόνο στην άμυνα, υπέρ εαυτού σου και υπέρ τρίτου, όπως λέει ο ποινικός νόμος…»

 

«…Συνεπώς σήμα και από αυτή την συνέντευξη, χαιρόμαστε να υπηρετούμε τον πολίτη…»

 

«…είμαστε μια από τις χώρες της Ευρώπης με την χαμηλότερη εγκληματικότητα και για να είμαι δίκαιος επιστημονικά και κοινωνιολογικά όσο ανήκει από αυτό το αποτέλεσμα στην Αστυνομία, εντάξει. Αλλά ανήκει πολύ και στον χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας και θέλω αυτόν τον χαρακτήρα να μην τον χάσουμε…»

 

«…Σημειώνω τώρα ότι έχουμε τις καλύτερες επιδόσεις στον εθνικό δρόμο. Αυτές τις επιδόσεις του εθνικού δρόμου θέλουμε να τις διασπείρουμε να ισχύουν και για τους επαρχιακούς δρόμους που είναι το μεγάλο μας πρόβλημα…»

 

«…αρνούμαι ότι έχουμε άνθηση της εγκληματικότητας. Είμαστε μια φιλήσυχη, ειρηνική κοινωνία, καλών επιδόσεων και τρόπων…»

 

«…έχω ένα ευχάριστο να σας ανακοινώσω, ήμουνα στην Ελβετία προχθές για μια υπογραφή ενός πρωτοκόλλου, μιας συμφωνίας συνεργασίας για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών, με τον κύριο Μπόχερ, τον ομόλογό μου της Ελβετίας. Εκεί μίλησα εγώ για τους απρόσκλητους επισκέπτες, uninvited visitors, αντί να πω illegal immigrants, λαθρομετανάστες που είναι ο όρος τυποποιημένος και κάπως σκληρός. Και τους άρεσε…»

 

«…«Εμείς όμως», μου λέει τότε σε αυτή την ενότητα λόγο ο Μπλόχερ, «ως Ελβετοί είμαστε invited visitors στον τόπο σας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι»… και εκεί μου είπε και τον φιλόφρονα λόγο για την ελληνική αστυνομία και ελληνική κοινωνία, τουριστικές υπηρεσίες και ελληνική αστυνομία…»

 

«…Για πρώτη φορά έγινε αυτή η σύσκεψη συνεργασίας και του συντονισμού. Επαναληπτικότητα…»

 

«…οργανώνεται η συνεργασία συστηματική με το ίδιο αντικείμενο… δηλαδή ναρκωτικά και σχολική ασφάλεια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας…»

 

«…Τέταρτον και σοβαρότερο, θέλουμε αυτό το, ας πούμε, το προϊόν των συμπερασμάτων μας να γίνεται πολιτική τεσσάρων υπουργείων. Αυτομάτως… Υπουργείο Εσωτερικών, είναι πολιτική του Υπουργείου Παιδείας αυτονοήτως, είναι πολιτική του Υπουργείου Συγκοινωνιών, Μεταφορών και είναι πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού και Λιμενικό που ήταν εδώ και μετείχαν στην συζήτηση αυτομάτως…»

 

«…Ξέρετε τι παρήγγειλα στο Λιμενικό;… είναι πτυχή πολιτικής… Μόλις φτάνουν από την Πάτρα οι οδηγοί των φορτηγών να δέχονται αλκοτέστ. Όταν φτάνουν στην Πάτρα ή στην Ηγουμενίτσα, δεν ξέρω εάν θα είναι το ίδιο και θα οδηγήσουν μεγάλα φορτηγά στους εθνικούς δρόμους…»

 

«…Έτσι βγαίνουν οι πολιτικές. Δεν είναι ανάγκη να είναι υψηλής πτήσεως πολιτικές, μέτρα, χαμηλής πτήσεως πολιτικές, που σώζουν όμως ανθρώπινες ζωές. Που βοηθάνε στην κοινωνική ευρυθμία…»

 

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 31/08/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις