Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Αύγουστος 200631-08-2006: Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως για την προστασία της μαθητιώσας νεολαίας

31-08-2006: Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως για την προστασία της μαθητιώσας νεολαίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 31/8/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα πραγματοποιήθηκε σήμερα (31-8-06) στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με θέμα την προστασία της μαθητιώσας νεολαίας, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων), Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.κ. Αθανάσιος Βεζυριάννης, Αθανάσιος Κουλουμπής, Ανδρέας Καραμάνος και Σίμος Σιμόπουλος αντίστοιχα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντίνος Μπάλας, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλης και του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος Μαμαλάκης.

Συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Στέφανος Σκότης, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Διευθύνσεων Γενικής Αστυνόμευσης, Δημόσιας Ασφάλειας και Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, κατά την έναρξη των συνομιλιών, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, αφού τους καλωσόρισε, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:« […] Είναι ένας εκ καθήκοντος μικρός συναγερμός. Νομίζω για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα αυτή η Σύσκεψη. […] Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της  Συσκέψεώς μας; Η συνεργασία και ο συντονισμός για τον ίδιο σκοπό. Σας ζητώ να ανταλλάξουμε τις απόψεις και σας ζητώ να δεχθείτε ότι το εκτελεστικό μέρος της πράξεως ανήκει στην Αστυνομία. […] είμαστε οικοδεσπότες […] αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τρεις λόγους. Συνεργασία, συντονισμός και η ανάληψη του εκτελεστικού έργου εκ καθήκοντος από την Αστυνομία.
[…] Θα φυλάξουμε τα παιδιά μας από τα ναρκωτικά και από τον κίνδυνο του τροχαίου. Και στα δύο θα είμαστε αυστηροί. Δεν έχουμε περιθώρια ούτε για δημόσιες σχέσεις μεταξύ μας, ούτε για ανοχές προς εκείνο τον παράξενο τύπο που κάνει διακίνηση ναρκωτικών στο δρομάκι, στο στενάκι, στο δασάκι ή και στην αυλή ακόμη.
Εγώ με τους Αξιωματικούς μου έχουμε συνεννοηθεί για αμείλικτη στάση χωρίς αβαρίες, χωρίς εκπτώσεις, είναι μάχη.
[…] Δεν νοείται να περάσει περιπολικό και να δει τους δυο ή τους τρεις μυστήριους τύπους στην γωνία και να περάσει αδιάφορο και να τους αντιπαρέλθει. Δεν γίνεται. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, με τον Νόμο, με την ηθική, θα κατέβει ο αστυνόμος και θα του πει τι είσαστε εσείς και τι δουλειά έχετε εδώ; Στο διάλειμμα ή στο σχόλασμα ή στην προσέλευση στο σχολείο.
[…] Θα βγάλουμε το τεχνικό μέρος της συνεργασίας και το εκτελεστικό μέρος της Αστυνομίας για την υπόθεση των ναρκωτικών.
Για τα οδικά έχουμε δυο σκέλη. […] το ένα είναι ο δρόμος έξω από τα σχολεία, εκεί θέλουμε τα αυτονόητα της σήμανσης, ίσως και των […] στοιχείων που εμποδίζουν την ανάπτυξη ταχύτητας. […] Το δεύτερο, για την ευθύνη του τομέα μεταφορών, μεταφορών και τουρισμού, έλεγχο των σχολικών.

Επαναλαμβάνω, μάχη με τα ναρκωτικά, θα το χειριστούμε σε συνεργασία διευθυντής (σχολείου), Δήμος και τα αστυνομικά μέτρα που ξέρουν οι αξιωματικοί. Το οδικό (πρόβλημα) με δυο κεφάλαια. Το κεφάλαιο της οδικής ασφάλειας γύρω από τα σχολεία και το κεφάλαιο των οχημάτων που μεταφέρουν παιδιά.
[…] πέρυσι, εμείς ως Αστυνομία μόλις κατέβαιναν από το λιμάνι παραλαμβάναμε τα εκδρομικά, παραλαμβάναμε το πούλμαν, το πηγαίναμε στον προορισμό του, είχαμε καλά αποτελέσματα, μηδέν δηλαδή ατύχημα.
Και θα σας πω και κάτι. Τα Τμήματα Ασφαλείας της Αστυνομίας, πήγαιναν και στους τόπους που καταλύουν τα παιδιά, σε μέρη αναψυχής και έκαναν μια διακριτική εποπτεία. […] Αυτό χωρίς να θίγονται τα επιχειρηματικά δικαιώματα ή τα ατομικά δικαιώματα. Φέτος σαν γονείς που είμαστε να το εννοούμε ότι θα γίνεται και του χρόνου, δηλαδή στην καινούργια σχολική χρονιά και τα παιδιά θα έχουν αυτή την υπεύθυνη φροντίδα από τους μεγάλους που λέγονται θεσμικά όργανα, κράτος και κοινωνία.

Αυτός είναι ο σκοπός της συναντήσεώς μας, έτσι ορίζω εγώ τα πράγματα, με οδηγό την αγάπη μας προς τα παιδιά και φυσικά την ευθύνη μας, την ηθική ευθύνη μας για το πώς να επιτελέσουμε το γονικό καθήκον, έτσι συναντώμεθα σήμερα για συνεργασία.»

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα μέτρα που έλαβε η Ελληνική Αστυνομίας για την προστασία των μαθητών τη σχολική χρονιά που πέρασε, τα αποτελέσματα αυτών, καθώς και ο προγραμματισμός των μέτρων για τη νέα σχολική περίοδο σε ότι αφορά την προστασία των μαθητών από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και οινοπνεύματος, καθώς και την οδική τους ασφάλεια κυρίως πλησίον και πέριξ των σχολικών συγκροτημάτων και χώρων όπου συχνάζουν οι νέοι.

Τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία για την προστασία των μαθητών συνίστανται ειδικότερα σε:

1. μέτρα αστυνόμευσης πλησίον και πέριξ των σχολικών συγκροτημάτων και σε χώρους όπου συχνάζουν οι νέοι, κυρίως με:

• την εμφανή αστυνόμευση (πεζές και εποχούμενες ένστολες περιπολίες, αστυνομικός της γειτονιάς κ.α.),
• την αστυνομική επιτήρηση πλατειών και λοιπών χώρων όπου συχνάζουν νέοι και τον έλεγχο υπόπτων ατόμων που εντοπίζονται σε τέτοιους χώρους,
• τη διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός ή κοντά σε σχολεία και σε καταστήματα στα οποία συχνάζουν νέοι, ιδιαίτερα για τη διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους,
• τη συνεργασία των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων με διευθυντές σχολείων, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και μαθητικά συμβούλια, καθώς και
• δράσεις για την προστασία των μαθητών κατά τις σχολικές εκδρομές (διενέργεια ελέγχων σε τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία, καταλύματα, πισίνες, κ.α., έντονη αστυνομική παρουσία στις τουριστικές περιοχές και στελέχωση αστυνομικών τουριστικών υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό).

2. μέτρα για την προστασία των μαθητών από τα ναρκωτικά, που αφορούν κυρίως, πέραν των λοιπών μέτρων αστυνόμευσης (εμφανή αστυνόμευση, έλεγχος ατόμων κ.λπ.):

• τη διερεύνηση σε βάθος των υποθέσεων ναρκωτικών στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι,
• την εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα ενημέρωσης και πρόληψης και την ενημέρωσή τους για το περιεχόμενο της «Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού»,
• τη συνεργασία με εκπροσώπους σχολείων, Ο.Τ.Α., Σ.Ο.Δ.Ν., Ο.ΚΑ.ΝΑ., ΕΚΤΕΠΝ και  άλλους φορείς,
• την κατάρτιση εξειδικευμένων σχεδίων δράσης από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και
• την ίδρυση Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.

3. μέτρα οδικής ασφάλειας που αφορούν κυρίως:

• τη διάθεση αστυνομικού για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την αξιοποίηση του σχολικού τροχονόμου για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών στα σχολικά συγκροτήματα,
• τη διενέργεια ελέγχων σε σχολικά και τουριστικά λεωφορεία και τη βεβαίωση παραβάσεων για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών,
• την υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος και
• την ενημέρωση των μαθητών με την πραγματοποίηση διαλέξεων κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία από αξιωματικούς της Τροχαίας, τη διοργάνωση εκθέσεων Τροχαίας, ημερίδων και εβδομάδων οδικής ασφάλειας κ.α.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών οι συμμετέχοντες κατέληξαν στη συνέχιση και εντατικοποίηση των δράσεων που αναπτύχθηκαν πέρσι και κατά τη φετινή σχολική χρονιά και ειδικότερα αποφασίστηκε:

• η ανάπτυξη συνεργασιών των Δ/ντών των Σχολικών μονάδων με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές για τα μέτρα Τάξης – Ασφάλειας και Τροχαίας πέριξ των σχολείων.
• η αξιοποίηση του θεσμού του Σχολικού Τροχονόμου σε συνεργασία και με τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και επέκταση του θεσμού εκεί που δεν υπάρχει.
• η ενεργοποίηση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων για την αναγκαιότητα των λαμβανομένων μέτρων, συμμετοχική διαδικασία στην πραγματοποίηση ημερίδων, διαλέξεων και ομιλιών.
• η άμεση και κατά προτεραιότητα ανταπόκριση των αρμοδίων υπηρεσιών στα αιτήματα που αφορούν την τοποθέτηση σήμανσης γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα, καθώς και εμποδίων για να μην εξέρχονται οι μαθητές απευθείας στους δρόμους.
• η άρση εστιών που ευνοούν την συγκέντρωση μέσα και γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα υπόπτων ατόμων με τοποθέτηση επαρκούς φωτισμού, ευπρεπισμό προαυλίων ώστε να είναι εύκολα ελεγχόμενα όταν δεν λειτουργεί το Σχολείο και τοποθέτηση ασφαλούς περίφραξης.
• ο καθαρισμός και ευπρεπισμός διαφόρων χώρων όπως παλαιών οικιών, οικοπέδων κ.α. που γειτνιάζουν με τα Σχολεία προς αποφυγή δημιουργίας  εγκληματογόνων εστιών.
• η διενέργεια ελέγχων με κοινά συνεργεία ελέγχου και η αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων ΚΤΕΟ  για τα σχολικά λεωφορεία.
• η ολοκληρωμένη προσέγγιση ενημέρωσης των διδασκόντων – γονέων και μαθητών για τα ζητήματα που αφορούν την οδική ασφάλεια, τα ναρκωτικά τους κινδύνους του διαδικτύου .
• η λήψη μέτρων και  η μέριμνα για τα κακοποιημένα παιδιά, θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και αυτών που παρουσιάζουν αποκλίνουσα συμπεριφορά.
• η άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων ΟΤΑ στα αιτήματα για σφράγιση καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς άδειες ή που διαπράττουν παραβάσεις.
• η ενίσχυση και η επέκταση του θεσμού των σχολικών φυλάκων εκεί που δεν υπάρχουν.
• οι καμπάνιες ενημέρωσης σε συνεργασία και με τον ΟΚΑΝΑ για τα θέματα των ναρκωτικών.
• η καθιέρωση του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στα Σχολεία, η αξιοποίηση των υπαρχόντων πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής και η δημιουργία νέων.
• η ανάπτυξη συνεργασιών για ελέγχους τουριστικών γραφείων και  λεωφορείων, παντός είδους τουριστικών καταλυμάτων και  επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος όπου καταλύουν οι μαθητές κατά τις σχολικές εκδρομές.
• οι συνεχείς υγειονομικοί έλεγχοι των σχολικών κυλικείων για την ποιότητα και την καταλληλότητα  των προσφερομένων αγαθών.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως παρατήρησε ότι: «Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και διδακτική, πολλές από τις ιδέες είναι αμέσου εφαρμογής […] θα είμαστε στη διάρκεια συνεργαζόμενοι.»

 

Τα αποτελέσματα των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία της μαθητικής νεολαίας κατά την παρελθούσα σχολική περίοδο, όπως αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

        
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις