Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200609-09-2006: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στα Μ.Μ.Ε μετά τα εγκαίνια του περιπτέρου της Αστυνομίας (Θεσσαλονίκη...

09-09-2006: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στα Μ.Μ.Ε μετά τα εγκαίνια του περιπτέρου της Αστυνομίας (Θεσσαλονίκη 9-9-2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 09/09/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξεως κ. Βύρων ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ, προέβη σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. μετά το πέρας των εγκαινίων του Περιπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τις πρωινές ώρες της 9/9/2006, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα τις βραδινές ώρες της 8/9/2006 έξω από το χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης .

 

Ειδικότερα ο Κος Υπουργός δήλωσε :

 

« Κάναμε μια ανάλυση των επεισοδίων με τον αρχηγό της Αστυνομίας. Συμπεράναμε ότι τα επεισόδια είναι σε ελάχιστη κλίμακα … όπως προεβλέπετο… Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, τους οποίους είχαν οι διοργανωτές προειδοποιήσει να μη γίνουν όχημα ή κάλυψη για δραστήριους άλλους, τελικά η συμπεριφορά η προκλητική συνίσταται στη ρίψη φωτοβολίδων δέκα ή δεκαπέντε.

Οι άλλοι οι οποίοι εκινήθησαν για κάτι περισσότερο, συνελήφθησαν και εξουδετερώθηκαν … Συνελήφθησαν πολλοί και εξουδετερώθηκαν αυτομάτως και φυσικά στην Τσιμισκή είχαμε δύο βιτρίνες και δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει ή να το αποτρέψει.

Λάβαμε τα μέτρα μας. Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται ούτε μεγέθυνση, ούτε πανικός. Είχαμε τον έλεγχο, τα σχέδια …».

 

Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που έχουν σχεδιασθεί για τις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματισθεί τις βραδινές ώρες της 9/9/2006 ο Κος Υπουργός δήλωσε :

 

« Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα μας, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η πορεία, να μη μετεξελιχθεί η πορεία σε χώρο και πεδίο άλλων δράσεων και άλλων συγκρούσεων … στα υπόλοιπα στο πεδίο της μάχης » .

« Οι διοργανωτές μας δίνουν το πρόγραμμά τους, – το οποίο είναι αξιοσέβαστο -, μια πορεία, μια διαδήλωση για τα πολιτικά και άλλα θέματα που επιλέγουν. Σεβόμαστε το θεματολόγιο.

Δε νομίζω ότι εγγυώνται για όλο … δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για όλο το περιεχόμενο των δράσεων όπως θα εξελιχθούν. Την πορεία την υποστηρίζουμε, τη διασφαλίζουμε και έχουμε ετοιμότητα για να αποκρούσουμε ή αποτρέψουμε τα έκτροπα ».

 

« Νομίζω ότι οι πληροφορίες που έχουμε είναι αμφίσημες. Οι οργανωτές λένε ότι δεν συντρέχει λόγος να γίνουν επεισόδια, «δε θα τα κάνουμε εμείς». Από άλλους χώρους δε λαμβάνουμε τα ίδια μηνύματα. Συμπέρασμα.. » .

 

«Ό,τι να κάνουν, δεν μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή της Έκθεσης. …… αν μου πέφτει λόγος, προς όλους τους διοργανωτές και μετέχοντες, να σεβαστούν την πόλη και τον θεσμό της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι απαίτηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Είναι απαίτηση όλου του Ελληνικού λαού. Είναι μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνουν όσοι επιχειρήσουν έκτροπα. Όχι για μας. Εμείς θα την ασφαλίσουμε την ειρηνική διεξαγωγή των πράξεων της Έκθεσης. Για τους ίδιους, που δεν έχουν κανένα διεκδικητικό πρόσωπο δημοκρατικό » .

 

Σε ερώτηση που επαναλήφθηκε προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως από τηλεοπτικό σταθμό ως προς τα επεισόδια της 8/9/2006 και τις συγκεντρώσεις της 9/9/2006 που θα πραγματοποιηθούν ο Κος Πολύδωρας είπε :

 

« (Δεν ήταν λάθος σχεδιασμός) Όχι, Όχι. Είναι μέσα στα απρόβλεπτα που καιροφυλακτούν. Η εκτίμηση που κάναμε με τους αξιωματικούς μου λέει ότι το μικρό μεγεθύνθηκε, απειροελάχιστης κλίμακας ήσαν τα επεισόδια τα οποία είναι θεαματικά για τα ηλεκτρονικά μέσα.

Εμείς εφαρμόσαμε το σχέδιο. Ο φραγμός ήταν το κυρίαρχο στη γωνία. Δεν πέρασαν το φραγμό οι οπαδοί. Οι όποιοι έδρασαν θα το εξετάσουμε ποιοι έδρασαν. Είχαμε 15 φωτοβολίδες και 15 ή 10 καπνογόνα. Αυτά δημιούργησαν την ατμόσφαιρα.

Διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας. Δεν εκτιμούμε ότι το σχέδιο έσπασε. Εφαρμόστηκε το σχέδιο. Και αυτές οι δράσεις ήταν στα αναμενόμενα, ήταν απρόβλεπτο μεν, μικρό δε » .

 

«Όχι, όχι. Το Βελλίδειο το ξέραμε πού θα φτάσει η συγκέντρωση. Είναι σε μία απόσταση ασφαλείας, στη γωνία εκεί που συγκλίνουν πολλοί δρόμοι. Κανένα πρόβλημα όσον αφορά την σχεδίαση και την εφαρμογή του κορμού της σχεδίασης.

Το επεισόδιο αυτό είναι στο μέτρο και στην έκταση του απρόβλεπτου. Αλλά και το απρόβλεπτο το αντιμετωπίζουμε. Δεν υπάρχει, έτσι βγήκαν και στις ειδήσεις. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Απόψε υποδεχόμαστε την μεγάλη συγκέντρωση. Κάναμε ένα σχεδιασμό καλό. Πάλι το απρόβλεπτο μας απειλεί. Τι να κάνουμε. Έτσι είναι.

Δεν υπάρχουν αυτοματισμοί στην εξουδετέρωση του απειροελάχιστου. Δηλαδή, τη βιτρίνα σε μία αφύλακτη περιοχή ή σε ένα χώρο, όπως ήταν η Τσιμισκή, εκτός επεισοδίων, ή μάλλον και εκτός πεδίου όπου ήταν προς σύναξη, μπορεί ο οποιοσδήποτε κακοποιός να κάνει την δράση του με μία πέτρα.

Δεν θέλουμε μεγεθύνσεις, θέλω ψυχραιμία, αυτό λέω και στους αξιωματικούς μου. Η ψυχραιμία να κυριαρχεί, το σχέδιο να εφαρμόζεται. Η φαντασία να απλώνεται για το απρόβλεπτο, αλλά το απρόβλεπτο πάντοτε καιροφυλακτεί.

Σας ευχαριστώ πολύ ».

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις