Τρ 30 Μαΐου 23
Αρχική Υπουργείο Πολιτική Ηγεσία Διατελέσαντες Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (2009 – 2010)

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (2009 – 2010)

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις 07/10/2009. Ταυτόχρονα υπηρετεί την 9η θητεία του ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή των Ελλήνων.

Αναλαμβάνει τα ηνία του νέου Υπουργείου σε μία περίοδο που το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει τρωθεί σημαντικά. Ωστόσο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν του είναι άγνωστο. Επιστρέφει σε αυτό ως ο μακροβιότερος Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003) έχοντας στο ενεργητικό του τα ακόλουθα επιτεύγματα:

  • Την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.
  • Το διπλασιασμό της εξιχνίασης των εγκλημάτων και τη μείωση της εγκληματικότητας κατά την περίοδο 1999-2003, ως αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών παρεμβάσεων, όπως η αύξηση των πεζών περιπολιών και ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς».
  • Τη θεαματική κάμψη των τροχαίων ατυχημάτων, με χαρακτηριστική τη μείωση θανάτων κατά 35% και των σοβαρών τραυματισμών κατά 52%, χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ».
  • Τη μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 50ετίας στον αριθμό των δασικών εμπρησμών.
  • Και βεβαίως την απολύτως επιτυχή σε θέματα ασφάλειας διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του να εργαστεί ξανά με συστηματικότητα και αποφασιστικότητα κατά όλων των νέων μορφών εγκληματικότητας που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα του πολίτη. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και της ελληνικής κοινωνίας, στη βάση του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων ανεξαιρέτως των πολιτών και κατοίκων της χώρας. Για μια αστυνομία σύγχρονη, φιλική και ανταποκριτική προς τον πολίτη.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, είναι σήμερα 54 ετών. Η μητέρα του κατάγεται από την Πάφρα του Εύξεινου Πόντου και ο πατέρας του από τη Μαγνησία της Μ. Ασίας. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Β. Ελλάδα στην περίοδο της ανταλλαγής πληθυσμών με την Τουρκία το 1922. Είναι πατέρας δύο γιών και μίας κόρης.