Τρ 29 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2014Δελτία Τύπου Ιούνιος 201404-06-2014: Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων &...

04-06-2014: Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.)

Ν. Δένδιας: Η Ελληνική Αστυνομία περνά στην ψηφιακή εποχή με την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ηλεκτρονικών και τεχνολογικών μέσων

Τι ανέφερε ο Υπουργός για τις νέες εφαρμογές (C.O.P., ETAP, ECrime, ΥπτΠ OnLine, Smart Boarders , αναβάθμιση APNR κ.α. και τους τομείς στους οποίους θα αξιοποιηθούν)

Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε σήμερα (04-06-2014) στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.), από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχο Αλέξανδρο Σούκουλη.

Στην παρουσίαση του Κέντρου παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής του Κλάδου Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης και ο Βοηθός του Γενικού Επιθεωρητή του Κλάδου Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Ιωακείμ Τσουκνάδης.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Α’ Χρήστος Παρθένης ανέφερε τα εξής κατά την έναρξη της παρουσίασης:

«Σας καλωσορίζουμε σε ένα Κέντρο στρατηγικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα, το οποίο πλέον βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.).

Το Κέντρο αυτό ανήκει στη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και κατέχει κομβικό ρόλο στην παρακολούθηση και ανάλυση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και στην επιχειρησιακή συνεργασία των Αρχών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Στη συνέχεια της παρουσίας μας στο Κέντρο, θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε εκτενώς, από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχο κ. Αλέξανδρο Σούκουλη, για την αποστολή, υπαγωγή, διάρθρωση, αρμοδιότητες και διαλειτουργικότητα του Κέντρου, αλλά και για τις επιμέρους πρωτοποριακές λειτουργίες και δυνατότητές του.

Συγχρόνως, θα σας παρουσιαστούν σύγχρονα εργαλεία απεικόνισης της κατάστασης στα σύνορα, αλλά και στρατηγικής και επιχειρησιακής ανάλυσης υποθέσεων και ταυτοποίησης μελών εγκληματικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Παράλληλα, θα έχουμε τη δυνατότητα να συνδεθούμε με τηλεδιάσκεψη με τα αντίστοιχα Περιφερειακά Κέντρα (ΠΕ.Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.), σε επιχειρησιακό επίπεδο και συγκεκριμένα, με την Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο και να δούμε εικόνα από τα σύνορα στον Έβρο».

Κατά την παρουσίαση ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Δεν θα σας ταλαιπωρήσω, το θέμα της επίδειξης του συγκεκριμένου Κέντρου θα το χειριστεί ο Ταξίαρχος κ. Σούκουλης. θα σας δείξει τι γίνεται, πως γίνεται και κατά τι το Κέντρο αυτό βοηθάει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Εδώ θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία με την παρουσία σας εδώ και να σας πω δύο πράγματα για μία συνολική μεταρρύθμιση που αφορά την μετακίνηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην ηλεκτρονική εποχή, στη ψηφιακή εποχή που είναι το αναγκαίο παρακολούθημα της μεταρρύθμισης, στον τρόπο λειτουργίας της, που ψήφισε η Βουλή, εδώ και περίπου ενάμιση μήνα.

Καταρχήν θέλω να σας πω ότι το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τη λειτουργία των εσωτερικών υπηρεσιών, εκτελεστικό του νόμου που ψηφίστηκε, ήδη έχει δοθεί στους συνδικαλιστικούς φορείς για επεξεργασία και στο Υπουργείο Οικονομικών για τη συμφωνία σχετικά με τις ελάχιστες δαπάνες που προβλέπει. Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί. Επίσης είναι έτοιμο και θα δοθεί στους συνδικαλιστικούς φορείς για τη δική τους επεξεργασία και τις απόψεις τους το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αφορά τη μεταρρύθμιση στην Αστυνομική Ακαδημία.

Έρχομαι τώρα στην Ελληνική Αστυνομία και στη ψηφιακή εποχή. Θα σας κάνω μία μικρή αναφορά πριν από την παρουσίαση του κ. Σούκουλη για το τι προβλέπει αυτή η νέα εποχή για την Ελληνική Αστυνομία.

Καταρχήν σχετικά με τι ψηφιακές υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης χρηστών Ελληνικής Αστυνομίας. Τι θα πει αυτό, το οποίο ακούγεται πολύπλοκο; Η δυνατότητα ηλεκτρονικά το Αστυνομικό Τμήμα να μεταφέρεται στο περιπολικό. Δηλαδή, ο Αστυνομικός, ο οποίος είναι στο περιπολικό να έχει όλες τις δυνατότητες που έχει ένα πλήρες Αστυνομικό Τμήμα, πρόσβαση στην πληροφορία, μετάδοση στοιχείων, μετάδοση στοιχείων από το Τμήμα ή από την Ελληνική Αστυνομία προς τον χρήστη Αστυνομικό.

Το δεύτερο είναι το γνωστό σε εσάς APNR, δηλαδή το σύστημα ανίχνευσης κλεμμένων οχημάτων. Μέχρι τώρα που συζητάμε το σύστημα αυτό υπάρχει σε εμβρυακή μορφή, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προβλέπεται η συνολική μεταρρύθμιση και επέκταση του συστήματος αναζήτησης κλεμμένων αυτοκινήτων και κυκλοφορίας οχημάτων με πλαστές πινακίδες. Αυτό είναι το δεύτερο σύστημα.

Το τρίτο είναι εσωτερικό, αφορά την ίδια την Ελληνική Αστυνομία και τις ψηφιακές της Υπηρεσίες, η μετακίνησή της στην ανταλλαγή εσωτερικά των εγγράφων ψηφιακά. Να σταματήσουμε τον απίστευτο εσωτερικό «χαρτοπόλεμο» και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα μετακίνησης των πληροφοριών, μετάδοσης πληροφοριών μέσα στην Ελληνική Αστυνομία.

Το τέταρτο είναι αυτό που είναι γνωστό ως E-ΤAP. Αυτό σημαίνει ηλεκτρονικό δακτυλοσκοπικό σύστημα ταυτοποίησης. Το δακτυλικό αποτύπωμα συγκρίνεται ηλεκτρονικά με τις βάσεις δεδομένων και δίνει σε ταχύτατο χρόνο αποτέλεσμα στον Αστυνομικό, ο οποίος χειρίζεται το θέμα.

Το πέμπτο αφορά τον Έλληνα πολίτη. Είναι το “ΥπτΠ οn line”. Aυτό είναι η ψηφιακή βάση με την οποία ο πολίτης θα μπορεί ηλεκτρονικά να επικοινωνεί με την Ελληνική Αστυνομία για τις υποθέσεις που τον αφορούν.

Επίσης οι γνωστές σε εσάς οι Υπηρεσίες Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Προστασίας και Ασφάλειας Πολιτών. Εκεί θα κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια, την κάνουμε ήδη, επέκτασης των δυνατοτήτων. Αυτό ονομάζεται ως Ε-Crime.

Eπίσης η επέκταση, σ΄ αυτό αφορά και την υπάρχουσα δομή του αυτοματοποιημένου συστήματος συνόρων στον Έβρο, του C.O.P. Το C.O.P. είναι τρισδιάστατο Επιχειρησιακό Κέντρο στη διάθεση του Αστυνομικού που επιχειρεί. Αυτό είναι απολύτως εντυπωσιακό. Είναι η δυνατότητα να μεταδίδονται ηλεκτρονικά και σε χαρτογραφικό περιβάλλον στον καθένα Αστυνομικό που επιχειρεί οι συνθήκες της συγκεκριμένης επιχείρησης. Παράδειγμα, παίρνοντας πληροφορίες το σύστημα αυτό από οποιαδήποτε ηλεκτρονική βάση πληροφοριών υπάρχει στο ελληνικό κράτος. Θυμάστε πέρυσι την καταδίωξη των Αλβανών δραπετών. Ο αστυνομικός ο οποίος στο μέλλον θα χρειαστεί να χειριστεί κάτι τέτοιο, στο tablet το οποίο θα έχει μπροστά του, θα μπορεί να έχει πλήρη ανάλυση του χάρτη της περιοχής που επιχειρεί, να έχει πλήρη στοιχεία, παραδείγματος χάριν για τα ρέματα τα οποία βρίσκονται γύρω από την περιοχή των φυλακών τη στιγμή της δραπέτευσης, ώστε να μπορεί να ξέρει τι ακριβώς αναζητά. Γενικά να μπορεί σε τρισδιάστατη μορφή να έχει οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζεται, ηλεκτρονικά, σε άμεσο χρόνο, σε σχέση με το περιβάλλον το οποίο επιχειρεί. Να λειτουργούν πλέον όλα αυτά συνδυαστικά, δηλαδή να έχει μία ενιαία εικόνα, να μην χρειάζεται να ανατρέξει σε 15 διαφορετικές εικόνες ηλεκτρονικές, ώστε να μπορεί να καταλήξει ο ίδιος σε συμπέρασμα.

Το “Smart Boarders” είναι όπως ξέρετε ο ενιαίο σύστημα που προωθείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών, απετέλεσε και αντικείμενο της Ελληνικής Προεδρίας.

Και τέλος τα συστήματα ανάλυσης, ευρύτερα συστήματα ανάλυσης πληροφοριών, διότι ούτως ή άλλως θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία να μπορεί να έχει πρόσβαση ανάλυσης στις ανοιχτές πηγές που υπάρχουν, όπως το Διαδίκτυο, κ.λ.π., όπως έχουν όλες οι Αστυνομίες του κόσμου.

Πρέπει να σας πω καταλήγοντας, σας ταλαιπώρησα λίγο, όλα αυτά ακούγονται πιθανόν περίπλοκα, το εξής: Ελπίζω ότι τους επόμενους 24 έως 30 μήνες θα τα δείτε να υλοποιούνται, είναι δρομολογημένα, είναι απολύτως απαραίτητα και αυτά. Η νομοθετική μεταρρύθμιση και η αλλαγή της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να λειτουργήσει εάν αποκτήσει και την ηλεκτρονική της διάσταση. Τη δυνατότητα δηλαδή του Σώματος αυτού, απολύτως απαραίτητη για την ποιότητα ζωής του Έλληνα πολίτη, να περάσει στην ηλεκτρονική εποχή.

Από εκεί και πέρα ο κ. Σούκουλης θα σας κάνει την παρουσίαση του συγκεκριμένου Κέντρου που αφορά στην μετανάστευση και το οποίο ξαναλέω είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. Προβλέπεται δε, πρέπει να σας πω, αυτό που βλέπετε εδώ, να ολοκληρωθεί στον Έβρο μέσα στο 2015. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο κάνουμε ως πρόβλεψη είναι η επέκταση του συστήματος αυτού και στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ώστε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τις περιοχές της χώρας από τις οποίες υπάρχει εισαγωγή, είτε οποιασδήποτε μορφής προβλημάτων, όπως η παράνομη μετανάστευση ή και σκέτης εγκληματικότητας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός σε Αστυνομικούς που υπηρετούν σε διάφορα ακριτικά σημεία και συγκεκριμένα στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο, τη Χίο τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο, είπε:

«Κύριοι καλημέρα σας,

Καταρχήν έχουμε τη χαρά και εγώ και ο Γενικός Γραμματέας και ο Αρχηγός, μαζί με δημοσιογράφους εξειδικευμένους στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, να σας μιλάμε σήμερα από το καινούριο Επιχειρησιακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, εδώ στην Κατεχάκη. Θα εκμεταλλευτώ τον ελάχιστο χρόνο για να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειές σας και να σας πω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε πια, περνώντας στην ηλεκτρονική εποχή, να παρέχουμε στον Έλληνα πολίτη και στην Πατρίδα αυξημένο επίπεδο ασφάλειας χάρη και στις δικές σας προσπάθειες, χάρη και στις δικές σας δυνατότητες να μας μεταφέρετε πληροφόρηση και εικόνα σε ζωντανό χρόνο, ώστε η ανταπόκριση του Κράτους με τα μέσα που διαθέτει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ για ό,τι κάνετε. Καλή δουλειά».

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχος Αλέξανδρος Σούκουλης πραγματοποιώντας την παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης αναφέρθηκε στην αποστολή, υπαγωγή, διάρθρωση, όπως επίσης στις αρμοδιότητες και τη διαλειτουργικότητα του Κέντρου, αλλά και στις επιμέρους πρωτοποριακές λειτουργίες και δυνατότητές που παρέχει.

Όπως επισήμανε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (ΚΟΔΙΣΜΕ) αποτελεί το Επιχειρησιακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας που διαχειρίζεται κατά τρόπο ολοκληρωμένο θέματα που αφορούν τη διαχείριση συνόρων.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όλη αυτή η πληροφορία, η οποία συλλέγεται επιτρέπει στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Κλάδο γενικότερα και τη Διεύθυνση ειδικότερα να μπορεί να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και σχεδιασμούς. Βλέπετε, αυτή τη στιγμή διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις ΑΣΠΙΔΑ, ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ, η επιχείρηση ΣΑΡΙΣΑ. Όλες αυτές οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται μας επιτρέπουν να έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση των δράσεων που πρέπει να αναλάβουμε στο πεδίο και πως θα πρέπει να κινηθούμε.

Ένα ακόμη στοιχείο που μας δίνει είναι ο συντονισμός της δράσης, όπου πια μετά τη μετουσίωση της εικόνας της δράσης σε επιχειρησιακή δράση αρχίζουμε και δίνουμε κατευθύνσεις για το πως θα πρέπει να υλοποιήσουμε αυτή τη δραστηριότητα στο περιφερειακό και στο τοπικό επίπεδο. Όλα αυτά μαζί αναφέρονται στην αρχή της συμπληρωματικότητας. Άρα αυτό το Κέντρο αποτελεί στην πραγματικότητα μία επιβεβαίωση του νέου δόγματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου πια εστιάζει με ιδιαίτερη προσοχή στο κομμάτι της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και της παράνομης μετανάστευσης ».

Αναλυτικά η παρουσίαση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχου κ. Αλέξανδρου Σούκουλη εδώ.

Αναλυτικά η παρουσίαση για τις ψηφιακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας εδώ.

Βίντεο με επίδειξη του συστήματος APNR:

Βίντεο με επίδειξη του συστήματος CAR PC:

Βίντεο από την παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης:

Τελευταίες Αναρτήσεις