Σα 3 Δεκεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Μάρτιος 201230-03-2012:Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στο Ρ/Φ ΡΑΔΙΟ 9 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Σταυρόπουλο και Δήμο...

30-03-2012:Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στο Ρ/Φ ΡΑΔΙΟ 9 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Σταυρόπουλο και Δήμο Βερύκιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στο Ρ/Φ ΡΑΔΙΟ 9 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Σταυρόπουλο και Δήμο Βερύκιο  

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στον κύριο Λευτέρη Οικονόμου, Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη. Καλημέρα κύριε αρχηγέ, εγώ αρχηγό θα σας λέω γιατί αυτό μένει. Έτσι δεν είναι;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Έτσι, έτσι είναι καλημέρα κύριε Σταυρόπουλε.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Καλημέρα.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ : Πως δε τα μπερδεύεται όμως αρχηγιλίκια και υπουργιλίκια;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Στον ίδιο χώρο είμαστε εδώ.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Στο ίδιο περιβάλλον. Κύριε Οικονόμου να ξεκινήσουμε από τα βαθιά. Χθες διαβάζω στην αστυνομική ανακοίνωση ότι έγιναν προσαγωγές 415 αλλοδαπών. Που τους πήγατε και τι θα τους κάνετε; Γιατί γι΄αυτό εγώ αναρωτιέμαι, το κέντρο πάει να καθαρίσει και μπορεί να καθαρίσει.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Φοβόμαστε ότι τώρα είναι ήδη ελεύθεροι.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως στις 2 τη νύχτα που κοιμόμαστε όλοι τους βγάλατε πάλι έξω και πάνε πάλι πάει σπίτια τους. Αυτό λέει ο κόσμος αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Κύριε Σταυρόπουλε είναι πραγματικά ένα θέμα πολύ σοβαρό, το θέμα του κέντρου της Αθήνας.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνούμε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Είναι γεγονός ότι η έλλειψη χώρου φιλοξενίας για μακρά παραμονή ή κράτησης, έτσι απλά αν θέλετε, των παράνομα ευρισκόμενων στη χώρα μας αλλοδαπών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ως προς τη διαχείριση γενικότερα του μεγάλου αριθμού των αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα μας παράνομα.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για παράδειγμα τους χθεσινούς. Ήταν η πρώτη επιχείρηση. Θα μας πείτε αργότερα αν θα συνεχιστεί που στοχεύετε και τα λοιπά. Τι τους κάνατε; Πως διαχειρίζεστε αυτούς τους ανθρώπους:

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γίνετε μια εξακρίβωση στοιχείων και ένας έλεγχος παραμονής τους. Όσοι διαπιστώνεται ότι στη χώρα μας βρίσκονται νόμιμα και δεν……

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήνονται ελεύθεροι.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφήνονται ελεύθεροι. Όσοι είναι παράνομοι κρατούνται στα αστυνομικά κρατητήρια. Ακολουθείται η διαδικασία της απέλασης.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Για παράδειγμα, έχετε ένα αριθμό από τις χθεσινές προσαγωγές; Πόσοι αφέθηκαν ελεύθεροι, πόσοι είχαν δηλαδή νόμιμη παραμονή στη χώρα;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Δεν έχω αυτή τη στιγμή πρόχειρα στοιχεία, εκτιμώ όμως ότι ένας μεγάλος αριθμός, ενδεχομένως να αφεθούν ελεύθεροι, διότι έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα εδώ μ΄ αυτούς που έχουνε ζητήσει άσυλο και δεν έχει εξεταστεί ακόμη το άσυλό του. Και εδώ αναδεικνύεται επίσης μια παθογένεια του όλου προβλήματος που δημιουργήθηκε από τα προηγούμενα χρόνια. Διότι ποτέ στη χώρα μας δεν υπήρξε μια πολιτική που να αντιμετώπιζε το όλο θέμα σε βάθος με συνέχεια και συνέπεια. Γι΄ αυτό τα τελευταία, θα έλεγα, 2-2,5 χρόνια έχει υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Έχει υποβληθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με δυο λόγια τι προβλέπει αυτός ο εθνικός σχεδιασμός. Προβλέπει καταρχήν τη δημιουργία ανεξάρτητων υπηρεσιών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Πότε θα γίνουν αυτά; Διαλύεται η Βουλή.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Έχουν γίνει αυτά, έχουν ιδρυθεί.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Και γιατί δεν επανδρώνεται; Γιατί δε λειτουργούν;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Έχουν επανδρωθεί, έχουν αρχίσει και λειτουργούν και είναι στη φάση περαιτέρω αύξησης του προσωπικού που υπηρετεί εκεί, με μετατάξεις από το δημόσιο.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Μάλιστα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: : Επιτρέψτε μου όμως λίγο γιατί είναι κρίσιμο το θέμα του ασύλου και θέλω να πω, δηλαδή, ότι όλος ο σχεδιασμός δεν είναι αποσπασματικός. Υπακούει σε μια εθνική στρατηγική που αποτελεί πλέον εθνικό σχέδιο της χώρας. Δημιουργήσαμε την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία έχει στελεχωθεί με 10 πρωτοβάθμιες επιτροπές και 10 δευτεροβάθμιες που λειτουργούν. Ήδη από τα 48.000 αιτήματα που εκκρεμούσαν για άσυλο από όλα αυτά τα χρόνια που είχαν συσσωρευθεί έχουν εξεταστεί τα 10.000. Έχουν κατέβει στα 38.000 και είναι στη φάση εξέτασης άλλα 8.000, θα είμαστε, δηλαδή, στα 30.000 αιτήματα.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Κύριε Οικονόμου πότε θα συνεχιστούν αυτές οι επιχειρήσεις και τι πιστεύετε; Ποιος είναι ο στόχος σας;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Καθημερινά. Ο στόχος μας είναι να υπάρχει αστυνομική παρουσία, να μην αφήνεται περιθώριο για ανομία στο κέντρο και όλες οι δράσεις που αφορούν την πορνεία, το παραεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών κλπ να διώκονται από τις αρχές της ελληνικής Αστυνομίας.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ : Το πρώτο στρατόπεδο, ο χώρος υποδοχής-φιλοξενίας των λαθρομεταναστών, πότε θα λειτουργήσει και πού; Στα Κιούρκα; Επάνω στο Κατσιμίδη;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: : Εννοείται για την Αθήνα;

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Γενικά, το πρώτο στρατόπεδο στο οποίο θα μεταφερθούν λαθρομετανάστες, που θα είναι και πότε θα είναι έτοιμο; Επειδή εσείς, σας έχει αναθέσει ο κ. Χρυσοχοίδης το σχεδιασμό αυτής της επιχείρησης, σε σας, σε συνεργασίας μαζί του βέβαια, αλλά γνωρίζεται καλά το τι ακριβώς γίνεται.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, είναι και ο Υφυπουργός ο κ. Όθωνας, ο οποίος συμμετέχει και αυτός στην όλη προσπάθεια όλοι μαζί λοιπόν, συλλογικά και ως ομάδα.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Πότε θα είναι το πρώτο έτοιμο και πού;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως ξέρετε έχουνε δρομολογηθεί οι διαδικασίες για το στρατόπεδο πάνω στην Κοζάνη, είμαστε στη φάση να νομοθετηθούν, ύστερα από προτάσεις των περιφερειαρχών, τρία σε κάθε περιφέρεια. Αναμένουμε εντός των προσεχών ημερών τις προτάσεις και των περιφερειαρχών. Ήδη έχει ο περιφερειάρχης της Αττικής ο κ. Σγουρός, έχει τοποθετηθεί θετικά. Χθες μας ανέφερε και ο περιφερειάρχης της Ηπείρου και αναμένουμε να ολοκληρωθούν και οι προσπάθειες των άλλων περιφερειαρχών.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Κατσιμίδι, εκεί στην αεροπορική βάση που ήταν οι πύραυλοι παλιά στα Κιούρκα, θα λειτουργήσει ή δε θα λειτουργήσει;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχει οριστικοποιηθεί χώρος ακόμα στην Αττική. Περιμένουμε αυτή τη στιγμή τις προτάσεις των τοπικών. Εξετάζουμε όμως διάφορες λύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα πάω λίγο την υπόθεση πιο μακριά, και επειδή γνωρίζεται και ως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. το θέμα πάρα πολύ καλά. Εάν δε συνάψουμε διμερή συμφωνία με την Τουρκία ή με τη Βουλγαρία , που από εκεί είναι οι πύλες εισόδου, δε πρόκειται , πώς θα τους κρατήσετε στο Κατσιμίδι και στη Κοζάνη; Διάβασα ότι ο Ιταλός και ο Ισπανός έχει και με το Αλγέρι , ή η Μάλτα, έχουνε συμφωνίες με τα κράτη της Αφρικής, οπότε τους στέλνουν την άλλη εβδομάδα πίσω. Κρατάτε τριακόσες χιλιάδες λαθρομετανάστες σε κάποια στρατόπεδα. Μετά δε μπορείτε να τους γυρίσετε πίσω. Τι θα τους κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους; Αυτό θέλω να μου πείτε. Γιατί αν δε πάμε στον Ερτογάν να του πούμε: «Φίλε πάρε τους πίσω», το πρόβλημα δε λύνεται. Και από την άλλη πλευρά τα σύνορα είναι ασφαλισμένα; Δεν είναι και αυτά. Σας βάζω μεγάλα θέματα, έτσι δεν είναι;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: : Ναι. Ναι. Χαίρομαι για την ερώτηση, την οποία μου υποβάλλεται.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Ποιος θα πει στον Ερντογάν , ‘‘Πάρε τους πίσω‘‘;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας υπάρχει.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί δε τηρείται.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να τηρηθεί η συμφωνία και να λειτουργήσει χρειάζεται πρέπει και τα δύο μέρη να θέλουν να τη λειτουργήσουν όπως πρέπει.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ : Εμείς θέλουμε. Πόσα εκατομμύρια παίζονται, τζιράρονται κάθε μέρα στο παράνομο δουλεμπόριο;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: : Να αφήσουμε λίγο τα εκατομμύρια τώρα και να απαντήσω στον κύριο Σταυρόπουλο, γιατί είναι κρίσιμη η ερώτηση, την οποία έθεσε. Συμφωνία Τουρκίας – Ελλάδας υπάρχει. Δε λειτουργεί όμως στον επιθυμητό βαθμό. Γι’ αυτό το σκοπό, η χώρα μας πρωτοστατεί στην υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πιέζουμε προκειμένου να ολοκληρωθεί. Το θέμα όμως δε λύνετε μόνο με την επανεισδοχή, με την επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία διότι πάλι μπροστά μας θα τους έχουμε. Λύνεται κυρίως με την επιστροφή των παράνομα ευρισκομένων στη χώρα μας μεταναστών στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Σωστό.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Σε αυτή την κατεύθυνση κάνουμε συντονισμένες ενέργειες τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσπαθούμε να έχουμε συμφωνίες επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη από τα οποία προέρχονται οι λαθρομετανάστες. Όπως για παράδειγμα, αναφέρατε τώρα την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Τελευταία ερώτηση από εμένα. Ο φράκτης…

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: : Μισό λεπτό επειδή αναφερθήκατε για τα σύνορα. Στο θέμα των συνόρων και εκεί έχει γίνει μια σημαντική δουλειά, ειδικά στη Θράκη.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Και πως μπαίνουν κάθε μέρα 200.. 500 άνθρωποι;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: : Δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη πολεμικού σχεδιασμού στα σύνορα…

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Γιατί; Εξωτερικός εχθρός είναι και εισβάλει. Αυτό πιστεύει ο κόσμος.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: : Ο κόσμος μπορεί να το πιστεύει, αλλά η χώρα υπακούει στο διεθνές δίκαιο. Πληροί τους διεθνείς κανόνες, είμαστε μια πολιτισμένη χώρα , η οποία συμμετέχει στη διεθνή κοινότητα. Κατά συνέπεια είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει: Έρχονται στα σύνορα άνθρωποι, οι οποίοι είναι δυστυχισμένοι, θύματα ενός σύγχρονού δουλεμπορίου, έχουν πουλήσει ότι έχουν και δεν έχουν στη χώρα τους.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Κύριε Οικονόμου, μη κουράζεστε. Μαζί σας. Τους συνδράμεις. Μετά τι τους κάνεις; Γιατί τους δίνεις ένα χαρτί και τους λες πήγαινε στην Αθήνα;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, τι κάνουμε λοιπόν στα σύνορα. Ενισχύουμε…

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Μαζί σας είμαστε. Τους συνδράμεις: Μετά τι τους κάνεις; Τους δίνεις ένα χαρτί και του λες πήγαινε στην Αθήνα;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν τι κάνουμε στα σύνορα. Ενισχύουμε αυτή τη στιγμή την επιτήρηση των συνόρων. Ήδη έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης και είναι σε εξέλιξη η περαιτέρω…

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Οικονόμου, φθάνουν στα σύνορα, τους δίνεται ένα χαρτί και έρχονται στην Αθήνα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν τους δίνουμε ένα χαρτί…

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στα σύνορα απλώς καταγράφονται. Στα σύνορα τοπικός αστυνομικός παράγοντας τους καταγράφει και μετά υπάρχουν φωτογραφίες στο σταθμό της Αλεξανδρούπολης και των ΚΤΕΛ κατά χιλιάδες που μπαίνουν και έρχονται στην Αθήνα. Ξέρουν αυτοί πώς να έρθουν στην Αθήνα; Πώς φθάνουν στην Αθήνα;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σύμφωνοι. Να ολοκληρώσω όμως. Δεν αντιμετωπίζεται λοιπόν το θέμα με αποσπασματικά μέτρα. Έχω την ευκαιρία να αρθρώσω ένα ολόκληρο σχεδιασμό. Αφήστε με δύο λεπτά.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άρα, λοιπόν, στα σύνορα αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης που μας δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης για ομάδες λαθρομεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν. Και με αυτό τρόπο, με την παρουσία της Frontex έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνουμε εγκαίρως τις…

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Αντιληπτό. Ο φράκτης θα μπει κύριε Οικονόμου;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουν αρχίσει οι εργασίες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει υπάρξει ανάδοχος εταιρεία. Καθυστέρησαν λίγο τα έργα λόγω των καιρικών συνθηκών. Βρισκόμαστε στη φάση όπου γίνεται η έναρξη των οικοδομικών εργασιών και μέχρι τέλος Ιουνίου, εν πάση περιπτώσει μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί ο φράκτης. Αυτό που πρέπει τώρα, είναι ουσιαστικά να έχουμε τους πρώτους χώρους υποδοχής, όπου εκεί θα γίνεται το πρώτο ξεκαθάρισμα, ποιοι από αυτούς δικαιούνται άσυλο και ποιοι διεθνή προστασία και εκεί θα πρέπει να κρατηθούν. Ήδη, λοιπόν, προχωράμε και στη δημιουργία στη Θράκη πρώτων χώρων των κέντρων Υποδοχής. Και μετά στην Υπηρεσία Ασύλου που ιδρύσαμε, αρχίσαμε να λειτουργούμε και σε αυτή τη φάση. Παράλληλα, όμως, χρειάζονται και οι χώροι κράτησης διότι αυτοί που δεν εμπίπτουν στην προστασία του ασύλου και της διεθνούς προστασίας θα πρέπει να οδηγούνται στους χώρους κράτησης, να κρατούνται μέχρι να καταστεί δυνατή η απέλασή τους για να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Αθήνα. Χρειάζεται να υποστηριχθεί αυτός ο σχεδιασμός, διαφορετικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί απέλαση, όταν εμείς κρατάμε άτομα για δύο, τρεις ημέρες και αναγκαζόμαστε να τους αφήσουμε ελεύθερους στη χώρα λόγω έλλειψης χώρων κράτησης.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιληπτό. Κύριε Οικονόμου, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις