Πε 9 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Μάρτιος 201214-03-2012: Δελτίο Τύπου για τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Δήμαρχο Αθηναίων...

14-03-2012: Δελτίο Τύπου για τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ.Γεώργιο Καμίνη και τις κοινές δράσεις που αποφάσισαν για το κέντρο της Αθήνας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Πολιτεία και Δήμος ενώνουν δυνάμεις για να δώσουν ξανά ζωή στο κέντρο της Αθήνας»

Στην ενίσχυση της συνεργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Δήμου της Αθήνας με σειρά κοινών δράσεων συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Κοινό στόχο αποτελεί η αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η εισήγηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια δεν αντιμετωπίστηκε από τις Αρχές με τη δέουσα σοβαρότητα. Το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η υποβάθμιση του είναι ραγδαία και επικίνδυνη. Το στοίχημα για την Αθήνα είναι ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και οι αποσπασματικές λύσεις είναι το τελευταίο που χρειάζεται. Απαιτούνται λύσεις σοβαρές, ολοκληρωμένες και αποφασιστικές που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα».

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τα σημεία που διαμορφώνουν το πλαίσιο συνεργασίας Αστυνομίας και Δήμου και εστιάζονται στα εξής:

  • Δραστική πάταξη του παραεμπορίου σε όσους χώρους του αστικού ιστού εξακολουθούν να λειτουργούν σαν άβατα παραβατικότητας και ανομίας
  • Δημιουργία μικτών συνεργείων για: το παραεμπόριο και τα Σαββατοκύριακα, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τις εκδιδόμενες γυναίκες και τη σφράγιση των παράνομων οίκων ανοχής
  • Σύσταση μεικτής ομάδας ΕΛ.ΑΣ και Δήμου, η οποία σε καθημερινή βάση θα ανταλλάσει πληροφορίες, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί στοχευμένες επιχειρήσεις στο Κέντρο
  • Ανεύρεση και λειτουργία από το Δήμο και άλλων χώρων «προένταξης» εκτός ιστορικού κέντρου, με στόχο την αποκέντρωση του προβλήματος των χρηστών τοξικών ουσιών

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, ο Υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος και Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δήλωση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Mε τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη συνεργαστήκαμε και αποφασίσαμε να δουλέψουμε από κοινού για να κλείσουμε επιτέλους αυτή τη «μαύρη τρύπα» που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο Κέντρο της Αθήνας και υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων, απαξιώνει την οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, δυσφημεί την πόλη σε όλο τον πλανήτη, δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας τόσο σε αυτή την ιστορική πόλη όσο και στη χώρα. Είναι κρίμα μια τόσο ιστορική και πλούσια, από πολιτιστική άποψη, πόλη, να υποβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο.

Έχουμε, λοιπόν, αποφασίσει από κοινού άμεσα να συνεργαστούμε και να κλείσουμε όλες εκείνες τις πληγές που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα: η παράνομη μετανάστευση, το παραεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία, τα όπλα, η επαιτεία και όποιο άλλο παράνομο φαινόμενο δημιουργεί αυτά τα προβλήματα.

Η ασφάλεια είναι το πρώτιστο αγαθό και δικαίωμα για κάθε άνθρωπο. Η ασφάλεια και η ελευθερία αποτελούν τη βασική προτεραιότητα και το βασικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, σε ολόκληρο τον πλανήτη, φτωχού ή πλούσιου, Έλληνα ή ξένου. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θα αγωνιστούμε το επόμενο χρονικό διάστημα να απαλείψουμε όλα αυτά τα φαινόμενα.

Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη φορά τα προβλήματα θα απαλειφθούν οριστικά και τελεσίδικα, για να μπορέσουμε έτσι να αποκαταστήσουμε και το κύρος και την αξία της πολιτικής. Για να μπορέσουμε να γίνουμε αποτελεσματικοί για το λαό μας, για τους πολίτες της Αθήνας που υποφέρουν από αυτά τα φαινόμενα, τόσο πολύ, για τόσα πολλά χρόνια. Ευχαριστώ πολύ.

Δήλωση Δημάρχου Αθηναίων κ. Γεώργιου Καμίνη

Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό, τον κ. Χρυσοχοΐδη και το επιτελείο του, για την διεξοδική συζήτηση που είχαμε σήμερα για τα θέματα της ασφάλειας της Αθήνας. Και η συνεργασία ήταν πάρα πολύ καλή. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αποδοθεί η πόλη και πάλι στους κατοίκους της, στους δημότες της. Θα πρέπει να χτυπήσουμε το οργανωμένο έγκλημα, την πορνεία, τη διακίνηση των ναρκωτικών, το παραεμπόριο ούτως ώστε και πάλι η πόλη να ξαναποκτήσει την αίγλη της να σταθεί στα πόδια της γιατί όπως επανειλημμένα έχω πει, εάν δεν ορθοποδήσει η Πρωτεύουσα, η Αθήνα πώς θα ορθοποδήσει η χώρα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Για τα μέτρα κ. Υπουργέ;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα σας πω τίποτα σήμερα. Από τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει αναφορές για οπλοχρησία από τους πολίτες, βλέπουμε επίσης ένα κίνημα πολιτοφυλάκων. Βλέπουμε να γίνεται δηλαδή, κάτι το οποίο πηγαίνει προς τα άκρα. Η θέση του υπουργείου ποια είναι στο συγκεκριμένο θέμα;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπεύθυνος για την ασφάλεια των πολιτών, υπεύθυνος για την ασφάλεια του κράτους, της χώρας, είναι μόνο η Ελληνική Αστυνομία. Είναι οι υπηρεσίες της χώρας που είναι εντεταλμένες από το Σύνταγμα για το σκοπό αυτό. Δεν δικαιούται κανείς άλλος, ούτε να κάνει χρήση των όπλων, ούτε να αυτοδικεί. Εδώ, θα δώσουμε εμείς μια αποφασιστική απάντηση.

Η απάντησή μας θα είναι η επίλυση των προβλημάτων, ούτως ώστε να μη δίνεται σε κανέναν το δικαίωμα να προχωρεί σε τέτοιες παράνομες ενέργειες.

Δημοσιογράφος: Με τις διαδηλώσεις τι θα γίνει;

Δήμαρχος Αθηναίων: Θα παραδώσω πάρα πολύ σύντομα στους πολιτικούς αρχηγούς, εν όψει του προεκλογικού αγώνα, το σχέδιο που έχει εκπονήσει η επιτροπή των νομομαθών, την οποία είχα συστήσει, και θα είμαστε όλοι σε θέση να αξιολογήσουμε τις διατάξεις οι οποίες είναι εξειδίκευση των διατάξεων του άρθρου 11 του συντάγματος, σχετικά με το θέμα των δημόσιων συναθροίσεων. Σκοπός είναι να κατοχυρωθεί το δικαίωμα πραγματικά, αλλά στην ειρηνική άσκησή του και σε αρμονία και με τα άλλα συνταγματικά δικαιώματα όπως επιβάλλει η ίδια η έννομη τάξη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Δήμαρχε, όσον αφορά τα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια μετά τα επεισόδια που είχαμε για την ψήφιση του μνημονίου, τι γίνεται με αυτή την υπόθεση έχουν διατεθεί;

Δήμαρχος Αθηναίων: Σήμερα εγκρίνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα. Έχει γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών και σε αρμονία και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας. Και ήδη, έχει αρχίσει η επαφή με τους δικαιούχους των αποζημιώσεων.

Δημοσιογράφος: Πότε πιστεύετε ότι θα αρχίσει σιγά – σιγά να δίνονται;

Δήμαρχος Αθηναίων : Πάρα πολύ σύντομα.

Δημοσιογράφος: Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα στο μυαλό σας για το πότε θα δει ο Αθηναίος την πόλη να αλλάζει;

Δήμαρχος Αθηναίων: Η πόλη δεν θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Υπήρξε μια σταδιακή παρακμή στο Κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας. Η πόλη, λοιπόν, θέλει ένα χρόνο για να συνέλθει, όπως ένας ασθενής από μακροχρόνια ασθένεια. Όμως το πρόβλημα της ασφάλειας που είναι το ζωτικό πρόβλημα, είναι το πρόβλημα εκείνο το οποίο βρίσκεται στη βάση όλων των άλλων είναι κάτι που πρέπει να λυθεί πάρα πολύ γρήγορα, άμεσα. Εγώ, με μεγάλη ευχαρίστηση είδα την αποφασιστικότητα του κ. Υπουργού και από τη συνεργασία που είχαμε τρέφω πάρα πολύ βάσιμες ελπίδες ότι θα βοηθήσει τον Δήμο και τους Δημότες, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη χώρα και πρώτα απ’ όλα στην πόλη ειδικότερα, που είναι πρόβλημα οργανωμένης εγκληματικότητας.

Τελευταίες Αναρτήσεις