Τρ 31 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Μάρτιος 201208-03-2012: Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην με αριθμό 598/5-3-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ...

08-03-2012: Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην με αριθμό 598/5-3-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ κ. Αθανασίου Δαβάκη σχετικά με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη Λακωνία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 08 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην με αριθμό 598/5-3-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ κ. Αθανασίου Δαβάκη σχετικά με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη Λακωνία.

«Ξεκινώ με την εξής αναφορά, η οποία είναι ειλικρινής και ανυπόκριτη και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των συνήθων φιλοφρονήσεων που συναδελφικά απονείμει ενίοτε ο ένας στον άλλον σ’ αυτήν την Αίθουσα. Ο κύριος συνάδελφος, που ανησυχεί για τα θέματα ασφάλειας της εκλογικής του περιφέρειας, είναι ένας συνάδελφος ο οποίος διακρίνεται για τη σοβαρότητα, την ευπρέπεια και τη μετριοπάθειά του. Όσο για την αναφορά του -νομίζω σ’ έναν βαθμό το διευκρίνισε- να αφεθεί επιτέλους η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, θέλω να γίνει απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει κανείς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε πολιτικό επίπεδο, και φαντάζομαι και πουθενά αλλού, που να παρεμβαίνει και να εμποδίζει την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Αντιθέτως, η παρουσία μας εκεί έχει την έννοια της δημιουργίας των συνθηκών, των προϋποθέσεων και του απαιτούμενου πλαισίου ώστε να μπορεί η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της όσο καλύτερα γίνεται, μέσα σε μια συγκεκριμένη συγκυρία που είναι σε όλους μας γνωστή για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της.

Το έχω πει κι άλλη φορά απαντώντας σε άλλους συναδέλφους, ότι σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι όλων των κομμάτων απ’ όλους τους νομούς της Ελλάδος θα μπορούσαν να έχουν ένα κοινό κείμενο κοινοβουλευτικής ερώτησης γι’ αυτά τα θέματα. Αυτό καταδεικνύει ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος που καλείται καθημερινά να διαχειριστεί η Ελληνική Αστυνομία, σε όλη την Ελλάδα, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Θέλω όμως συμμεριζόμενος όλο αυτό να κάνω μία διάκριση, στην οποία φαντάζομαι ότι επίσης συμφωνούμε όλοι όσοι είμαστε αυτή τη στιγμή στην Αίθουσα και συνομιλούμε για το θέμα. Και θα έπρεπε να συμφωνεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας. Όσο δεν βοηθάει η ωραιοποίηση μιας κατάστασης και ο στρουθοκαμηλισμός, άλλο τόσο και ίσως και περισσότερο δεν βοηθάει η καλλιέργεια ενός κλίματος αναστάτωσης και φόβου. Εντείνει έναν πανικό από τον οποίο πράγματι διακατέχονται ομάδες πληθυσμού, ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες, σε αρκετά σημεία της Ελλάδος, λόγω ακριβώς αυτού του κλίματος.

Προσπαθώ να αποφύγω τα υπηρεσιακά νούμερα και τα στατιστικά στοιχεία. Είναι πάρα πολύ εύκολο κανείς να διαλέξει πέντε νούμερα για να επιχειρηματολογήσει από τη δική σας πλευρά και να διαλέξει και ο απαντών Υπουργός άλλα πέντε αριθμητικά στοιχεία, για να εξωραΐσει την κατάσταση. Δεν θα μπω σ’ αυτή τη διαδικασία. Αυτό που θέλω κατ’ αρχήν να υπενθυμίσω είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία στο χρόνο που πέρασε, όπου είχαμε ουσιαστικά απαγόρευση προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, ενισχύθηκε κατ’ εξαίρεση -και αναγνωρίζοντας η Κυβέρνηση ακριβώς αυτά τα προβλήματα- με συνολικά περίπου δυόμισι χιλιάδες αστυνομικούς, ειδικούς φρουρούς κι αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων, ουσιαστικά καλύπτοντας τις μεγάλες ανάγκες που έχει κυρίως το Λεκανοπέδιο. Είναι ένα άλλο μεγάλο πεδίο αναμέτρησης με το κάθε μορφής έγκλημα, το μικρό, το μεσαίο ή το μεγάλο, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, το να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε κάποιες δυνάμεις και να ενισχύσουμε την περιφέρεια με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο το επόμενο διάστημα. Έχουμε επίγνωση -και το λέω επίσης με πάρα πολλή σαφήνεια και με συγκεκριμένο τρόπο- ότι η Λακωνία είναι ένας από τους νομούς -διότι δεν είναι η μόνη- που λόγω ειδικών συνθηκών είναι πάνω από τον μέσο όρο των δεικτών εγκληματικότητας σε σχέση με όλη την επικράτεια, όπου αναγνώρισα ότι υπάρχουν παρόμοια προβλήματα. Επομένως, αυτό θεωρώ ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό του Υπουργείου και θα ληφθεί.

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι οι πρόσφατες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας και στη συγκεκριμένη περιοχή, υπενθυμίζω ότι μέσα στον Φεβρουάριο έγιναν δύο ευρείας κλίμακος αστυνομικές επιχειρήσεις, όπου στη μία προσήχθησαν σαράντα άτομα και συνελήφθησαν τελικά δεκατρία, ενώ στη δεύτερη προσήχθησαν ογδόντα άτομα και συνελήφθησαν πενήντα πέντε, δεν αποτελούν ούτε για την Αστυνομία ούτε για την πολιτική ηγεσία συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Αντιθέτως, θέλουμε –κι αυτή είναι η κατεύθυνσή μας- να αποτελέσουν τη βάση νέων προσπαθειών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Δεν έχω πάρα πολλά πράγματα, κύριε Πρόεδρε, να προσθέσω στα όσα ήδη ανέφερα στην πρωτολογία μου.

Θα ήταν ιδιαίτερα πρόχειρο και ελάχιστα σοβαρό αλλά και ειλικρινές εάν έσπευδα να συγκεκριμενοποιήσω μέτρα ή να υιοθετήσω προτάσεις εν θερμώ χωρίς συνεννόηση με τους έχοντες την επιχειρησιακή ευθύνη του σχεδιασμού, που δεν είναι άλλοι από το Αρχηγείο και τους Επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και πάλι, όμως, ειλικρινά θέλω να διαβεβαιώσω ότι κρατάω κάποια πράγματα από αυτά που είπατε κυρίως γιατί έχετε αυταπόδεικτη γνώση των ιδιαιτεροτήτων και των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Θα αποτελέσουν αντικείμενο κατεύθυνσης και πλαισίου με το οποίο και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, αλλά και σε επίπεδο Αρχηγείου θα δούμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το οποίο ούτως ή άλλως είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε ευθύνη να ανταποκριθούμε για τους Έλληνες πολίτες σε όλη τη χώρα, στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια που είναι η διασφάλιση ενός αισθήματος ασφαλείας, όπως δικαιούνται σε αυτές τις συνθήκες τις οποίες πολλές φορές περιγράφουμε.

Στα θέματα της στελέχωσης θέλω επίσης να σας πω -χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία, απλά είναι η αλήθεια- ότι η κάλυψη των οργανικών θέσεων στο Νομό Λακωνίας -η οποία προφανώς υπολείπεται του συνόλου- είναι σε ένα μέσο όρο ο οποίος συγκριτικά δεν θα έλεγα ότι είναι χειρότερος, κάθε άλλο, από άλλους αντίστοιχους νομούς.

Δεν είναι, όμως, αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι πράγματι πώς ο συνδυασμός της στελέχωσης με τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών και την επικαιροποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων και τις έκτακτες επιχειρήσεις, όπως σωστά είπατε, θα φέρουν ένα αποτέλεσμα. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση να είστε σίγουρος ότι θα κινηθούμε και με τη δική σας συνεργασία, αλλά και των άλλων συναδέλφων και των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών.»

Τελευταίες Αναρτήσεις