Τε 10 Αυγούστου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201208-02-2012: Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στο 1ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης

08-02-2012: Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στο 1ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στο 1ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης που διοργάνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους στο πρώτο συνέδριο για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που υλοποιείται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για μία ακόμα πρωτοβουλία ιδιαίτερης σημασίας για εμάς, για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς όπως γνωρίζετε, από το καλοκαίρι έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όλων των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα με τις ημερίδες που διοργανώνονται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επίσης με τη δημιουργία της σχετικής πρωτοποριακής ιστοσελίδας μας cyberkid.gr.

Στο σημερινό Συνέδριο θα έχουμε μια συζήτηση, είμαι βέβαιος, πλούσια και παραγωγική, σε τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ενότητες. Και η προσπάθεια μας είναι να φωτίσουμε τα ζητήματα που αφορούν στη χρήση του

διαδικτύου, από όλες τις πλευρές. Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν τα θετικά του διαδικτύου και οι διευκολύνσεις που παρέχει στην καθημερινή ζωή των πολιτών, όπως επίσης και οι δυνατότητες που παρέχει για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας από αναγνωρισμένα στελέχη του χώρου.

Μία δεύτερη ενότητα είναι αυτή που αφορά στον εθισμό στο διαδίκτυο και στην πρόληψή του, με εισηγήσεις από ειδικούς και επιστήμονες.

Η τελευταία ενότητα είναι αυτή που θα φωτίσει τη νομική προσέγγιση όσον αφορά στην ασφαλή πλοήγηση με τη συμμετοχή καταξιωμένων δικαστικών και εισαγγελέων, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Η χρήση του διαδικτύου έχει σημειώσει παγκοσμίως αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα έχει αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητα μας. Ενημέρωση, επικοινωνία, διασκέδαση, αγορές, γνώση, συναλλαγές, όλα γίνονται εύκολα, απλά και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η Δημόσια Διοίκηση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου έχει εκσυγχρονιστεί και έχει βελτιώσει όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαφάνεια.

Στην πραγματικότητα υπηρετώντας καλύτερα τον πολίτη και τη Δημοκρατία. Χρήστες κάθε ηλικίας αφιερώνουν αρκετές ώρες της ημέρας στο διαδίκτυο, το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα, αυτή είναι η ουσία, μια ηλεκτρονική κοινωνία. Και όπως κάθε κοινωνία έτσι και το διαδίκτυο

ελλοχεύει κινδύνους. Κινδύνους που πολλές φορές δεν είναι ορατοί, δεν γίνονται άμεσα αντιληπτοί από τον χρήστη, ή ακόμη κι αν γίνουν αντιληπτοί, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και σωστά, έτσι όπως πρέπει.

Ιδιαίτερα με την ευρύτατη διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι κίνδυνοι αυτοί έχουν πολλαπλασιαστεί.

Εκατομμύρια Έλληνες χρήστες, όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το facebook, το twitter, το youtube, αναρτώντας οικειοθελώς προσωπικά δεδομένα, δικές τους φωτογραφίες, απόψεις και σκέψεις, κάτι που δεν θα το έκαναν με την ίδια ευκολία στην

καθημερινότητα τους εκτός του διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή το ηλεκτρονικό έγκλημα, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά -αλλά και τα παγκόσμια -δεδομένα αναπτύσσεται συνεχώς. Παρενοχλήσεις, πειρατεία λογισμικού, εκβιασμοί, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, παιδική πορνογραφία, διαδικτυακές απάτες, κακοπροαίρετοι χρήστες, είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι, αλλά όλοι οι χρήστες κάθε ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, υπάρχει αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και στις μεγάλες ηλικίες, σε συνταξιούχους. Και εκείνοι αντιμετωπίζουν κινδύνους. Και δυστυχώς είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που πέφτουν σε κάποια τέτοια «παγίδα». Συχνό είναι επίσης και το φαινόμενο δήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω του διαδικτύου. Και εδώ με την ευκαιρία αυτή θέλω να συγχαρώ το Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη και όλα τα στελέχη, γιατί δεν είναι απλώς ότι έχουν δώσει μια νέα διάσταση στην έννοια της ασφάλειας μέσω διαδικτύου, αλλά κυριολεκτικά έχουν σώσει ζωές.

Η αποχή από το διαδίκτυο όμως, όπως θα μπορούσαν να προτείνουν κάποιοι λόγω των κινδύνων, δεν είναι η λύση. Λύση είναι η καλύτερη και συνεχής ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες αλλά και τις «παγίδες» που μπορεί να προκύπτουν κατά την πλοήγησή. Λύση είναι η διαμόρφωση μίας σύγχρονης κουλτούρας γύρω από τη χρήση του διαδικτύου.

Είναι ο αυτοέλεγχος στις ώρες που περνάμε στο διαδίκτυο, όπως άλλωστε και σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες της καθημερινότητας μας.

Είναι η διαρκής ενημέρωση. Το Διαδίκτυο είναι στην πραγματικότητα ένα μέσο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η ζωή μας.

Εμείς λοιπόν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λέμε ένα αποφασιστικό «ναι» στο διαδίκτυο. Λέμε «ναι» στην ασφαλή πλοήγηση.

Λέμε όμως «όχι», βάζουμε ένα «stop» στους κινδύνους, στις απάτες, στον εθισμό. Η ασφαλής πλοήγηση είναι υπόθεση όλων μας. Ναι λοιπόν στο διαδίκτυο αλλά με προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις που διαμορφώνουν ένα

σταθερό πλαίσιο δεοντολογίας και νομιμότητας. Και εδώ η πολιτεία έχει επίσης να κάνει πολλά ακριβώς για να οικοδομήσει το καλύτερο και το ασφαλέστερο πλαίσιο της νομιμότητας.

Οι πολλές και σημαντικές επιτυχίες τις οποίες έχει να παρουσιάσει η Υποδιεύθυνση Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και το πλούσιο έργο το οποίο έχει επιδείξει από τη στιγμή της έναρξης της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, την καθιστά ως

τον προνομιακό συνομιλητή της κοινωνίας όσον αφορά τα θέματα της προφύλαξης των πολιτών και της αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων.

Με διαρκείς ημερίδες, με τη διοργάνωση ενημερωτικών συζητήσεων παντού σε ολόκληρη τη χώρα, στα σχολεία, στις τοπικές κοινωνίες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι η προσφορά τους είναι ήδη σημαντική.

Φαίνεται εξάλλου καθώς έχει αγκαλιαστεί με ιδιαίτερη αγάπη, θέρμη και υποστήριξη από όλες τις τοπικές κοινωνίες και γι’ αυτό θέλω να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω. Είναι εξάλλου μια υπηρεσία με νέους επιστήμονες, υψηλών προδιαγραφών και προσόντων που δίνουν όλη τους την αγάπη και όλο τους το μεράκι στη δουλειά της υπηρεσίας τους. Μα πάνω από όλα, στα καθήκοντα τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

Θέλω επίσης, να ευχαριστήσω και όλους τους χορηγούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της υπηρεσίας μέχρι σήμερα και διαρκώς, στέκονται στο πλευρό μας και συμβάλλουν έμπρακτα στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Μέσα στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής στενότητας που δεν επιτρέπει στο κράτος και στην πολιτεία την εκταμίευση μεγάλων κονδυλίων για τέτοιες νέες πρωτοποριακές δράσεις, οι χορηγοί αποτέλεσαν τη βασική πηγή μέσα από την οποία μπορέσαμε να αντλήσουμε δύναμη και να προχωρήσουμε στη διοργάνωση όλης αυτής της εκστρατείας.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους κοινωνικούς εταίρους, όσους συνεργάστηκαν όλη αυτήν την περίοδο με τις υπηρεσίες μας και κυρίως τους διευθυντές των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα που συνέδραμαν με την

καθοριστική παρουσία των μαθητών.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους τους χρήστες, γιατί τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κανένας δεν μας είπε ένα αρνητικό σχόλιο, κάτι το οποίο είναι πολύ εύκολο και συνηθίζεται στον διαδικτυακό διάλογο. Είμαι βέβαιος ότι όχι μόνο η επιτυχία θα συνεχιστεί, αλλά είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μετά τη σημερινή συζήτηση και κυρίως από την προσπάθεια για να ρίξουμε περισσότερο φως στις άβατες περιοχές του διαδικτύου θα έχουμε και ένα πολύ σοβαρό υλικό, ιδεών και απόψεων για να οργανώσουμε

ακόμα καλύτερα τη δουλειά μας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις