Κυ 7 Αυγούστου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201208-02-2012:Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στο 1ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης που διοργάνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη...

08-02-2012:Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στο 1ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης που διοργάνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στο 1ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης που διοργάνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη δυνατότητα που θα έχουν σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, διαφόρων ειδικοτήτων να προσεγγίσουν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα των σύγχρονων κοινωνιών επ’αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης.

Θέλω να συγχαρώ τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ιδιαίτερα την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και να ευχαριστήσω για την παρουσία τους τους προσκεκλημένους μας. Ιδιαίτερα δε, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων ξεχωριστά τους χορηγούς.

Το σημερινό συνέδριο αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της παρουσίας και της δράσης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφαλούς πλοήγησης. Ένας σημαντικός σταθμός σε μια διαδρομή που ξεκίνησε το 2004 με τη συγκρότηση τότε ενός τμήματος μιας υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήταν το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το οποίο αποτελούσε μια μικρή, αλλά σφικτά δεμένη ομάδα ανθρώπων που ξεκίνησε να ανιχνεύει μια νέα ηλεκτρονική κοινωνία και να ερευνά τις πρώτες παραβατικές, αλλά και εγκληματικές συμπεριφορές που αναπτύσσονταν.

Στην πορεία αυτών των οχτώ χρόνων η ίδια η τεχνολογική εξέλιξη, η ίδια η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου με όλες τις θετικές επιπτώσεις που επέφερε στη σύγχρονη ζωή, ανέδειξε και την αναγκαιότητα η Υπηρεσία αυτή να οργανωθεί ακόμα καλύτερα και να ενισχυθεί. Μια ανάγκη που διαπιστώσαμε από τις πρώτες μέρες που πήγαμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Χρήστος Παπουτσής κι εγώ.

Και πράγματι μία από τις πρώτες πράξεις που υπέγραψε ο Υπουργός ήταν η συγκρότηση της ενιαίας νέας Οικονομικής Αστυνομίας με αναβαθμισμένη πια σε Υποδιεύθυνση τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Εκτός από το επιστημονικό υπόβαθρο, εκτός από το μεράκι και τη διάθεση, η Δίωξη μπορούσε από εκεί και πέρα να δρα ακόμα πιο αποτελεσματικά στην καθημερινή της μάχη για προσφορά στην ελληνική κοινωνία, εφοδιασμένη κατάλληλα με όλα εκείνα τα μέσα που είναι απαραίτητα, με την επαρκή της πλέον στελέχωση, με ενίσχυση εξοπλισμού και μέσων. Και πιστεύω ότι καθολικά αναγνωρίζεται από την κοινωνία ότι αυτή τη μάχη τη δίνει η συγκεκριμένη Υπηρεσία νικηφόρα και θα συνεχίσει να το κάνει.

Θεωρούμε τομή στη δραστηριότητα της Υπηρεσίας την πρωτοβουλία που από κοινού η πολιτική ηγεσία, η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας και τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναλάβαμε από τις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού με την διοργάνωση δεκάδων ήδη ημερίδων για την ασφαλή πλοήγηση σε όλη την ελληνική περιφέρεια, αλλά και στα αστικά κέντρα. Είναι μια πρωτοβουλία που μετέφερε όχι μόνο χρήσιμη ενημέρωση, όχι μόνο χρήσιμα στοιχεία στο ευρύ κοινό αλλά και που έφερε την ίδια την Υπηρεσία, μια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε άμεση επαφή με τους χρήστες, ειδικά στις ευαίσθητες προεφηβικές ηλικίες σε όλη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας και μια άλλη διάσταση του Σώματος: ότι η σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία εκτός του κυρίως ή αμιγώς αποτρεπτικού και κατασταλτικού της ρόλου, έχει και έναν σύγχρονο κοινωνικό ρόλο πρόληψης και ενημέρωσης.

Η σημερινή διαδικασία είναι κορύφωση αυτής της διάστασης και αυτής της προσπάθειας και είμαι βέβαιος ότι και οι τρεις επιμέρους θεματικές ενότητες θα παράξουν χρήσιμο υλικό για επανασχεδιασμό δράσεων και πρωτοβουλιών από την πλευρά της Υπηρεσίας. Κυρίως όμως, θέλω να τονίσω εμφατικά τη σημασία της τρίτης θεματικής ενότητας που θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με εξαίρετους εκπροσώπους του δικαστικού και εισαγγελικού κλάδου. Με εκείνους δηλαδή που αποτελούν καθημερινούς, πολύτιμους συνεργάτες της Υποδιεύθυνσης και της Ελληνικής Αστυνομίας στη δίωξη ιδιαίτερης μορφής εγκλημάτων.

Είναι ακόμα πιο σημαντική η διαβούλευση με τους λειτουργούς αυτούς, εάν λάβουμε επιπλέον υπόψιν ότι το νομοθετικό πλαίσιο στην χώρα μας ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια αχαρτογράφητος χώρος και ότι και σήμερα ακόμη υπάρχουν σοβαρά ίσως ελλείμματα ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινή συνεργασία είναι απαραίτητη για να μπορεί κανείς να υπερβεί επιτυχώς όλες αυτές τις δυσχέρειες.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να απευθυνθώ στο εκλεκτό ακροατήριό σας και να ευχηθώ καλές εργασίες, καλή επιτυχία και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε.

Σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις