Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201227-01-2012:Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γρηγόρη Αποστολάκου...

27-01-2012:Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γρηγόρη Αποστολάκου σχετικά με την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Σκοποβολής Μαρκοπούλου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γρηγόρη Αποστολάκου σχετικά με την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Σκοποβολής Μαρκοπούλου

Κύριε Πρόεδρε,

Ο ελληνικός λαός είναι αλήθεια ότι πραγματοποίησε μία πολύ μεγάλη επένδυση με τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Μέρος αυτής της επένδυσης αποτελούν τα ολυμπιακά ακίνητα.

Αλλά όπως και τόσα άλλα ακίνητα, όπως και τόσες άλλες δραστηριότητες, οι οποίες δημιούργησαν υπεραξία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρέμειναν ανεκμετάλλευτα.

Με τη σημερινή σας ερώτηση, θίγετε ένα από τα μείζονα πολιτικά ζητήματα των τελευταίων 8 ετών που είναι η εγκατάλειψη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Και ελπίζω ότι στο πλαίσιο της κοινής ευθύνης όλων των πολιτικών δυνάμεων, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Ας έλθουμε όμως, στο συγκεκριμένο ακίνητο, το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκοπούλου.

Μετά το πέρας το Ολυμπιακών Αγώνων και επί 4 και πλέον χρόνια, η εγκατάσταση αυτή ξεχάστηκε πλήρως από την πολιτεία.

Ουδείς ασχολήθηκε, ουδείς ενδιαφέρθηκε, ουδείς έσπευσε να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Μέχρι τις 16 Οκτωβρίου του 2008, οπότε επί κυβερνήσεως της ΝΔ αποφασίστηκε η παραχώρηση του ακινήτου στην Ελληνική Αστυνομία και υπεγράφη η σχετική σύμβαση από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στην οποία γίνεται ρητή μνεία ότι ο προορισμός του ακινήτου είναι για τη στέγαση και τη λειτουργία υπηρεσιών της Αστυνομίας.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση του ακινήτου, αυτή καταρχάς αφορά σε εκπαίδευση και μετεκπαίδευση προσωπικού.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2011 έχουν εκτελεστεί 6 πολυήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα για διάφορες μονάδες της αστυνομίας. Επιπροσθέτως, ο χώρος αποτελεί από τον Μάρτιο του 2010 έδρα της Περιφερειακής διοίκησης της ομάδας ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής.

Τώρα όσον αφορά στις μη χρησιμοποιούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις, θα ήθελα να διευκρινίσω εδώ σχετικά με την αναφορά σας περί λεηλασιών και βανδαλισμών, ότι αυτό δεν ισχύει. Όπως με ενημέρωσαν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου, δεν υφίσταται καμιά αναφορά ή διαπίστωση κλοπών ή λεηλασιών.

Μάλιστα, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο χώρος να φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από εποχούμενη περιπολία, από στατική δύναμη στην κεντρική είσοδο, καθώς και περιπολίες εντός της έκτασης του σκοπευτηρίου.

Παράλληλα στις 5 Δεκεμβρίου 2011 και μετά από δική μου σχετική εντολή, μετέβη στο χώρο κλιμάκιο το οποίο διενήργησε αυτοψία και αποτύπωσε την υπάρχουσα κατάσταση, δηλαδή τα κτίρια, τις δυνατότητες που έχουν αυτά και τις φθορές τους από την πάροδο του χρόνου.

Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις μπορεί να μην είναι στην επιθυμητή κατάσταση και να έχουν υποστεί πράγματι φθορές – γιατί και εγώ έχω επισκεφτεί το κτίριο και έχω δει τις φθορές – ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιηθούν από το Υπουργείο.

Χρειάζεται όμως προηγουμένως και μετά την αυτοψία που έγινε, ένας σωστός προγραμματισμός συντήρησης και μετεγκατάστασης υπηρεσιών, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εξετάζουμε ταυτόχρονα και τις δυνατότητες ένταξης του έργου στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Τέλος, το ζήτημα της αλλαγής χρήσεως της εγκατάστασης, εκτός του ότι δεν είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην παρούσα φάση δεν μας απασχολεί, καθώς σε ό,τι μας αφορά κινούμαστε εντός του πλαισίου που προβλέπουν οι νόμοι, και ιδίως η σύμβαση παραχώρησης του 2008, όπου προβλέπονται ρητά οι επιτρεπόμενες χρήσεις.

Μάλιστα, τη στιγμή που από το 2010, όπως προείπα, ξεκίνησε από το Υπουργείο η σταδιακή αξιοποίηση του ακινήτου και η εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης, πιστεύω ότι η πρόταση της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας που κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2011, είναι μεν θεμιτή και ευπρόσδεκτη, αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει το σχεδιασμό του Υπουργείου μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν μεγάλες κτιριακές ανάγκες και είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να χαθεί μία εγκατάσταση με τόσο μεγάλη δυναμική. Γι’ αυτό και οι όποιες κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν ως μόνιμη κατακλείδα ένα και μόνο μέλημα: την άμεση αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Μαρκοπούλου.

Οι προτάσεις της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας παραμένουν στο τραπέζι, τις μελετούμε και επιχειρούμε να δούμε εάν και κατά πόσο θα μπορούσαν να ενταχθούν μέσα στο συνολικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του Μαρκόπουλου.

Επί τη ευκαιρία θέλω να σας πω ότι στο πλαίσιο της νέας δομής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και με την προώθηση της νέας διακλαδικής οργάνωσης των υπηρεσιών και της συνεργασίας των Σωμάτων Ασφαλείας, στην προσπάθεια για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη μείωση των δαπανών για τη δράση και τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, το Ολυμπιακό Κέντρο του Μαρκόπουλου προβλέπεται να αποτελέσει και χώρο για την ενιαία εκπαίδευση και των τριών Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος και φυσικά των διαφόρων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού επαναλαμβάνω, μελετούμε εάν και κατά πόσο θα μπορούν κάποιοι από τους χώρους να χρησιμοποιούνται για κάποιες μέρες τη βδομάδα από τη Σκοπευτική Ομοσπονδία, εφόσον βεβαίως τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας που προβλέπονται για ένα κτίριο το οποίο αποτελεί στρατιωτική εγκατάσταση.

Δευτερολογία

Κύριε Πρόεδρε,

όση ώρα αγόρευε ο συνάδελφος κ. Αποστολάκος, η συνάδελφος κ. Χριστοφιλοπούλου, η οποία εκλέγεται στο υπόλοιπο Αττικής, όσο και η συνάδελφος κ. Λιάνα Κανέλη, μου έκαναν νόημα ότι συμφωνούν απόλυτα με αυτά τα οποία λέει ο κ. Αποστολάκος.

Σε μια θεωρητική συζήτηση κι εγώ πράγματι θα μπορούσα να συμμεριστώ τις δικές σας απόψεις. Ωστόσο, εκλαμβάνω την κριτική σας προς την πολιτεία και την κυβέρνηση ως μια κριτική, η οποία αφορά το κόμμα σας. Διότι επαναλαμβάνω από το 2004 έως το 2008 ουδείς ασχολήθηκε. Το 2008 η κυβέρνηση σας αποφάσισε να το παραχωρήσει στην Ελληνική Αστυνομία και υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με την υπογραφή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να ολοκληρώσω τη δικιά μου σκέψη και να εξηγήσω τι ακριβώς έχουμε δρομολογήσει.

Επαναλαμβάνω από το 2008 μέχρι τώρα το 2012, η Ελληνική Αστυνομία δρομολογεί την εξέλιξη των δικών της σχεδιασμών, όσον αφορά την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των αναγκών που έχει η Ελληνική Αστυνομία, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κτίριο της έχει παραχωρηθεί για 30 χρόνια. Περί αυτού πρόκειται. Την ίδια στιγμή , τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν αλλάξει οι σχεδιασμοί και προχωρούμε στη διακλαδική συνεργασία των Σωμάτων Ασφαλείας, δεδομένου ότι όλα τα Σώματα έχουν ανάγκη από χώρους εκπαίδευσης. Εκείνο με το οποίο συμφωνώ μαζί σας είναι ότι, πράγματι ο εξαιρετικός εξοπλισμός που αφορά τα σκοπευτήρια, είναι εξοπλισμός που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί. Για το λόγο αυτό, πέρα από τις ανάγκες εκπαίδευσης των Σωμάτων Ασφαλείας στη σκοποβολή θα μπορούσε, επαναλαμβάνω, κι είπα προηγουμένως κι αυτό είναι που σκεπτόμαστε, ορισμένες ημέρες την εβδομάδα να μπορεί να αξιοποιείται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία της σκοποβολής να δούμε εάν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Πάντοτε διατηρώντας τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν για το χώρο αυτό. Όμως, εγώ προσωπικά έχω επισκεφθεί το χώρο, ακριβώς για να δω περί τίνος πρόκειται. Έχετε δίκιο ότι υπάρχουν εγκαταλελειμμένες αίθουσες από το 2004 έως τώρα, δηλαδή 8 χρόνια ουσιαστικά. Έχετε δίκιο ότι υπάρχουν φθορές από την πάροδο του χρόνου. Έχετε δίκιο ότι υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές από το 2004, μέσα στους χώρους αυτούς, και είναι αναξιοποίητοι τελείως, αλλά δεν έχετε δίκιο ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κάνουν απλώς βόλτες με τα μηχανάκια.

Γίνονται ουσιαστικά προγράμματα εκπαίδευσης, σε όλο τον εξωτερικό χώρο και κυρίως στο πεδίο ασκήσεων, στον υπαίθριο χώρο τον οποίο διεκδικεί η Ομοσπονδία σκοποβολής και επαναλαμβάνω ότι είναι ένας χώρος τον οποίο πρέπει με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουμε.

Όσον αφορά στα κονδύλια, στα οποία αναφέρεστε, ενώ εδώ και δύο χρόνια έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των έργων τα οποία αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα των συμβάσεων ΣΔΙΤ, παρόλα αυτά δεν έχει τελεσφορήσει οποιοσδήποτε διαγωνισμός, διότι δεν έχει προσέλθει κανείς από τους ιδιώτες ο οποίος θα ενδιαφερόταν να συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βρούμε ακόμα και χορηγούς- οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν. Έχουμε τέτοιου είδους προτάσεις, τις αξιοποιούμε και σε κάθε περίπτωση επιχειρούμε να οργανώσουμε το καλύτερο δυνατό σχέδιο για την αναβάθμιση του Σκοπευτηρίου. Είναι κρίμα πράγματι να παραμένει ανεκμετάλλευτο. Είναι ένα στολίδι από τις ολυμπιακές μας εγκαταστάσεις, από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις της Ευρώπης και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση χαίρομαι για την ερώτηση την οποία υποβάλατε σήμερα γιατί είχα την ευκαιρία, όχι μόνο να εκφράσω τις απόψεις και τους σχεδιασμούς του υπουργείου Προστασίας στου Πολίτη, αλλά να αντιληφθώ ότι πράγματι υπάρχει ένα πάρα πολύ έντονο ενδιαφέρον από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις