Τρ 16 Αυγούστου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201116-12-2011:Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με συνθήκες κράτησης...

16-12-2011:Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά κρατητήρια και αναφερόμενα περιστατικά αυθαιρεσίας αστυνομικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά κρατητήρια και αναφερόμενα περιστατικά αυθαιρεσίας αστυνομικών

«Για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών έναντι αυθαιρεσιών κρατικών οργάνων, έχουν θεσπισθεί ποινικές διατάξεις που προβλέπουν αυστηρότατες ποινές, ενώ υφίσταται συνεχής διοικητικός έλεγχος του αστυνομικού προσωπικού, ο οποίος εξασφαλίζεται από το ιδιαίτερα αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο.

Κάθε καταγγελία ή πληροφορία, εξετάζεται σε βάθος και εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, εφαρμόζεται με αυστηρότητα η νομοθεσία.

Στο πνεύμα αυτό, εντάσσεται και η νομοθετική πρωτοβουλία που ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση του Νόμου «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Όσον αφορά στους κρατούμενους έχουν δικαίωμα για υποβολή έγγραφης καταγγελίας για τυχόν κακές συνθήκες κράτησης, κακοποίηση, κακομεταχείριση ή άλλες προσβολές των δικαιωμάτων τους.

Επίσης η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT), σε τακτά χρονικά διαστήματα, επισκέπτεται τους χώρους κράτησης των αστυνομικών υπηρεσιών συντάσσοντας σχετική Έκθεση με τις διαπιστώσεις και τις σχετικές επισημάνσεις της, προς τις οποίες συμμορφώνονται απαρέγκλιτα οι αρμόδιες Υπηρεσίες» επισημαίνεται σε απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στην ερώτηση που κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Τάσος Κουράκης.

Αναλυτικά η απάντηση

Τελευταίες Αναρτήσεις