Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201122-11-2011:Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην Ακτή Βασιλειάδη

22-11-2011:Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην Ακτή Βασιλειάδη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής , στην Ακτή Βασιλειάδη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σε όλους. Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την ημέρα που ο συνάδελφός μου ο Υφυπουργός Μανώλης Όθωνας και εγώ αναλάβαμε την ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κατ’ επέκταση της λειτουργίας και την εποπτεία στο Λιμενικό Σώμα.

Από τότε μέχρι τώρα τα πάντα έχουν αλλάξει. Είμαστε κυριολεκτικά σε άλλη φάση , σε άλλη εποχή.
Και θέλω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου να δώσω ορισμένες διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής και πώς αυτά προσδιορίζονται από τις απαιτήσεις της χώρας.

Το θεωρώ απαραίτητο γιατί βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό τείνει να δημιουργηθεί μία σύγχυση όσον αφορά τις προτεραιότητες, τον πολιτικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, τη δουλειά μας. Η χώρα μας, πέρα από την οικονομική επιτήρηση, βρίσκεται σε επιτήρηση στα θέματα που αφορούν το Σένγκεν.

Η χώρα μας εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προκειμένου να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας μας στο χώρο του Σένγκεν. Κι αυτό έχει προκύψει από την προσφυγή την οποία έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κινώντας τη διαδικασία επί παραβάσει, δεδομένου ότι η χώρα δεν ανταποκρίνετο στις απαιτήσεις που έχουμε, που έχουν τα κράτη μέλη, από τις χώρες που συμμετέχουν στο Σένγκεν.

Ο χώρος Σένγκεν λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος, στον τρίτο πυλώνα της Ένωσης, δηλαδή εκεί που διαμορφώνεται ο ευρωπαϊκός χώρος για την ασφάλεια των πολιτών και για τη Δικαιοσύνη. Κι αυτός ο πυλώνας είναι καινούργιος, τώρα διαμορφώνεται.

Γι’ αυτό και υπάρχουν αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεχείς συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, για τα μεγάλα θέματα που αφορούν είτε την αξιολόγηση της πορείας του Σένγκεν μέχρι σήμερα είτε την κοινή μεταναστευτική πολιτική, είτε τη συνεργασία των αρχών ασφαλείας των κρατών μελών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και αυτό αφορά όχι μόνο τα χερσαία σύνορα, αλλά και τα θαλάσσια σύνορα.

Γι’ αυτό και οι συζητήσεις συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ανάμεσα στις Αρχές των κρατών που έχουν Ακτοφυλακή, ανταποκρινόμενοι σε μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ήρθε με εντολή και αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τη διαμόρφωση, τη μελέτη και την οργάνωση μιας ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

Σ’ αυτές τις συζητήσεις μάλιστα, πριν από ένα ή δύο μήνες, ο αρχηγός του Λιμενικού, Αντιναύαρχος κ. Σούλης συμμετείχε, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και φυσικά τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγάλη πίεση της παράνομης μετανάστευσης.

Οι εξελίξεις είναι σημαντικές σε ολόκληρη την περιοχή μας – τις γνωρίζετε και δεν θα τις επαναλάβω – τόσο στη Βόρειο Αφρική, όπως και στις άλλες χώρες οι οποίες συνορεύουν με τη δικιά μας όμορη χώρα, την Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι χώρες transit , για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών. Η Τουρκία και η Ελλάδα δεν έχουν τους πόρους για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση.

Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να βρίσκεται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ελληνικά σύνορα σύμφωνα με τη Συνθήκη είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να δίνει τη μάχη της και όλες τις δυνάμεις της για τη φύλαξη και την επιτήρηση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων και για το λόγο αυτό απαιτείται και η αντίστοιχη οργάνωση των Αρχών που είναι επιφορτισμένες με αυτό το ρόλο και με αυτό το καθήκον.

Στην Ελλάδα, οι Αρχές οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το καθήκον της επιτήρησης των συνόρων, είναι για μεν τα χερσαία σύνορα η Ελληνική Αστυνομία, για δε τα θαλάσσια σύνορα το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή.

Αυτή η διευκρίνιση έχω την αίσθηση ότι είναι απολύτως αναγκαία και χρειάζεται να τη λέμε πολύ συχνά για να μπορούμε να επανατοποθετούμε την προβληματική μας και κυρίως να υπενθυμίζουμε τη δικαιολογητική βάση όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σ’ αυτήν την υπόθεση.

Πριν από ένα χρόνο, μαζί σχεδόν με τη δική μας άφιξη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παραλάβαμε και το πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της χώρας μας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, σε συμφωνία των Ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο είχε δρομολογήσει ο συνάδελφός μου Υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης και οι Γενικοί Γραμματείς, τόσο ο κ. Χριστόπουλος της Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, όσο και ο κ. Γρηγόρης Τασούλας.

Το πρόγραμμα αυτό το υλοποιήσαμε και το υλοποιούμε. Είναι το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύεται η χώρα μας, και όχι απλώς δεσμεύεται, βρισκόμαστε υπό διαρκή επιτήρηση. Και όταν λέω «υπό διαρκή επιτήρηση», είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε διαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, γιατί πολλά από αυτά τα θέματα είναι θέματα διακυβερνητικής συνεργασίας και επομένως τα κράτη μέλη είναι εκείνα τα οποία έχουν τον πρώτο λόγο.

Για παράδειγμα, εμείς χρηματοδοτούμαστε από αυτό το πρόγραμμα με 240 εκατομμύρια, τα οποία ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από τα κράτη μέλη κάθε μήνα. Κάθε εβδομάδα πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο οποίο συμμετέχω, ο Πρέσβης κ. Αμοιρίδης, ο Διευθυντής του γραφείου μου, μαζί με τον Διευθυντή του Σένγκεν του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ραπτάκη ενημερώνουν όλους τους Πρέσβεις στην Ελλάδα για το ποια ήταν τα βήματα τα οποία έχουμε κάνει και ποιες ακριβώς είναι οι προτεραιότητές μας.

Αυτό το πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας και θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται πολλές νέες θεσμικές λειτουργίες, τις οποίες κάναμε. Περιλαμβάνεται η ίδρυση της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, της νέας Υπηρεσίας για τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, της Αρχής Προσφυγών.

Παράλληλα, με αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί η άλλη δέσμευση της χώρας μας η οποία έχει φέρει την Ελλάδα σε εποπτεία. Είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Σένγκεν, δηλαδή το πρόγραμμα δράσης για τις σχέσεις Ελλάδας – Σένγκεν.

Τι είναι αυτό το πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέες δομές όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων μας, θαλασσίων και χερσαίων, τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών που λειτουργούν στο πλαίσιο αυτό και επιπλέον την αντιμετώπιση των νέων θεμάτων που έχουν δημιουργηθεί μέσα από πρώτον, την απελευθέρωση των αεροπορικών συγκοινωνιών και δεύτερον, μέσα από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Γιατί αυτά; Γιατί η απελευθέρωση των αεροπορικών συγκοινωνιών έδωσε τη δυνατότητα σε εταιρείες χαμηλού κόστους να «πιάνουν» σε περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία προτιμούν και σε μικρά νησιά. Αυτομάτως, οι πύλες εισόδου και εξόδου από τη χώρα μας πολλαπλασιάστηκαν. Την ίδια στιγμή υπάρχει η τάση για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η οποία είναι και επιλογή της Κυβέρνησης, επιλογή της Κυβέρνησης –το τονίζω- η ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Η ανάπτυξη όμως της κρουαζιέρας προϋποθέτει επίσης και τις αντίστοιχες δομές υποδοχής και ασφάλειας της κρουαζιέρας. Το βασικό αίτημα των εταιρειών προερχομένων παραδείγματος χάρη από το Ισραήλ με κρουαζιερόπλοια που έχουν πολίτες του Ισραήλ ποιο ήταν; Ήταν οι αυστηροί κανόνες ασφαλείας κατά την είσοδο – έξοδο και παραμονή των πλοίων μέσα στα λιμάνια.

Τους θέλουμε; Εάν τους θέλουμε, πρέπει να πάρουμε μέτρα. Δεν τους θέλουμε, δεν παίρνουμε μέτρα, δεν έρχονται.

Τα λέω αυτά γιατί φοβάμαι, ότι μέσα στη γενική σύγχυση χάνονται και κανείς δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο τον οποίον έχει το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή σ’ αυτές τις νέες προτεραιότητες.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ενίσχυση του Σώματος, σημαίνει αυτονομία όσον αφορά την επιχειρησιακή του δράση, σημαίνει εκπαίδευση γύρω από νέα ζητήματα, σημαίνει επιπλέον συντονισμό με τις άλλες αρχές που δεν είναι μόνον η Ελληνική Αστυνομία, αλλά είναι το Υπουργείο Εξωτερικών σε πολλές περιπτώσεις ή το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε άλλες περιπτώσεις, συνεργασία με τους άλλους τομείς που λειτουργούν στο πλαίσιο του πάλαι ποτέ Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την κρουαζιέρα, την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας και την ακτοπλοϊα.

Όμως ,την ίδια στιγμή, χρειάζεται και η συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος στις νέες πολιτικές και στρατηγικές επεξεργασίες που γίνονται για τη διαμόρφωση ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Είναι εκ των ον ουκ άνευ. Είναι υποχρέωσή μας, δεν είναι εφεύρημα γενικότερα της Κυβέρνησης. Είναι υποχρέωση και δέσμευσή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου ΣΕΓΚΕΝ, δηλαδή διαχείρισης των συνόρων.

Σ’ αυτό το Κέντρο, το οποίο είναι διακλαδικού χαρακτήρα, όπως γνωρίζετε, είναι επικεφαλής ο Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Μπαντιάς. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της συγκρότησης και της στελέχωσής του, έχουμε υποχρέωση μέχρι το τέλος του ’12 να έχει στηθεί στα πόδια του και να έχει ξεκινήσει ήδη τις λειτουργίες του.

Κινούμαστε με ταχύτατους ρυθμούς σ’ αυτή την κατεύθυνση και η φιλοδοξία, μικρή – μεγάλη φιλοδοξία, επιλογή πάντως είναι να εγκατασταθεί εδώ για πολλούς και συμβολικούς λόγους. Γιατί θέλουμε να είναι κοντά στο FRONTEX το οποίο επίσης φιλοδοξούμε μετά τη λήξη του πιλοτικού προγράμματος τον επόμενο μήνα, σε λίγο καιρό, να έχουμε θετική αξιολόγηση και να παραμείνει και στα επόμενα χρόνια εδώ.

Πιστεύω, ότι όλοι αντιλαμβάνεστε γιατί χρειαζόμαστε να είναι ο FRONTEX στην Ελλάδα. Και πολύ περισσότερο πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνεστε το συμβολισμό που έχει να βρίσκεται εδώ στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς είναι αυτό το σώμα το οποίο έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας, μια χώρα που έχει τα πιο εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα προχωρά σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των δομών του, για τη νέα διάταξη της λειτουργίας του σε σχέση με τη νέα αποστολή του, ενώ ταυτόχρονα για ακόμη ένα χρόνο, έχει δεσμευτεί για την υποστήριξη των υπηρεσιών που αφορούν τη Ναυτιλία και το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Αυτά όλα σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, περιοριστικών πολιτικών, μείωσης των προσλήψεων και γενικότερης οικονομικής κρίσης, όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Είναι δύσκολο εγχείρημα το οποίο όμως το βγάζουμε σε πέρας και για το λόγο αυτό θέλω να συγχαρώ τον Αρχηγό τον Αντιναύαρχο κ. Σούλη, αλλά και όλους τους επιτελείς οι οποίοι κάτω από τη στενή συνεργασία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου μας για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας , κ. Χριστόπουλου λειτουργούν και έχουν πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Και αυτά τα αποτελέσματα είναι ορατά. Ένα όραμα δεκαετιών έγινε πραγματικότητα, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Αυτά τα αποτελέσματα θα ενισχυθούν όχι μόνο με το έμψυχο δυναμικό, τους 570 δηλαδή νέους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και λιμενοφύλακες οι οποίοι προσελήφθησαν τη φετινή χρονιά, αλλά και μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση και τη διακλαδική συνεργασία στο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζω δε, ότι η νέα διάρθρωση του Υπουργείου περιλαμβάνει νέα σχήματα, νέες δομές τις οποίες οφείλουμε να τις αντιληφθούμε, γιατί αλλιώς χάνουμε την μπάλα.

Πρώτα απ’ όλα, την Επιτελική Μονάδα Διακλαδικής Συνεργασίας του Υπουργείου. Σ’ αυτήν συμμετέχουν αξιωματικοί και από τα τρία Σώματα, συντονίζουν τις πολιτικές μεταξύ τους, αξιοποιούν τις καλές πρακτικές, διαμορφώνουν διακλαδικά προγράμματα συνεργασίας και εκπαίδευσης και επιπλέον επιχειρούν οικονομίες κλίμακος.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί από εδώ και πέρα είναι πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρχει εξοικονόμηση των δαπανών, οι οποίες μέχρι τώρα αξιοποιούντο από τα τρία Σώματα ξεχωριστά και από το Υπουργείο μας συνολικότερα.

Δεύτερον, η άλλη θεσμική αλλαγή η οποία έγινε και λειτουργεί και μάλιστα αυτή είναι και υπό τη στενή επιτήρηση της Τρόικα, είναι η νέα διακλαδική υπηρεσία ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συγχρηματοδοτούμενων έργων. Η οποία λόγω ακριβώς του διακλαδικού της χαρακτήρα και λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί και την εθνική αρχή της χώρας μας για την διαχείριση τόσο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το Ταμείο Προσφυγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επελέγη από την Κυβέρνηση προκειμένου να πάρει τις αρμοδιότητες και το ρόλο τον οποίον θα έχουν σε όλα τα άλλα Υπουργεία οι νέες Γενικές Διευθύνσεις που συστάθηκαν για την εποπτεία της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Όλα τα άλλα Υπουργεία τώρα δημιουργούν νέες Γενικές Διευθύνσεις Δημοσιονομικής Διαχείρισης. Στο δικό μας Υπουργείο, λόγω ακριβώς του χαρακτήρα των τριών Σωμάτων και της ιδιαιτερότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επελέγη αυτή η Διακλαδική Αρχή και Υπηρεσία, να είναι εκείνη που θα είναι επιφορτισμένη και με τον συνολικό έλεγχο της δημοσιονομικής διαχείρισης και θα ενημερώνει αυτόματα το Υπουργείο Οικονομικών.

Σας μιλώ, λοιπόν, για κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό το οποίο γνωρίσατε και γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την αλήθεια επιτέλους πρέπει να την αναδείξουμε. Γιατί αν δεν την αναδείξουμε, τότε απλώς θα βλέπουμε πνεύματα να υπάρχουν και να λειτουργούν πέρα από την πραγματική βάση, πέρα από την πραγματική ζωή είτε γιατί εμπλεκόμαστε και οχυρωνόμαστε στο παρελθόν, είτε γιατί αγκυρωνόμαστε στις ιδεοληψίες μας και στις πολιτικές μας προσεγγίσεις πάλι του παρελθόντος.

Το Υπουργείο είναι σε άλλη εποχή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε άλλη εποχή. Οι προτεραιότητές μας είναι σε άλλη εποχή. Σ’ αυτή την κατεύθυνση εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με σταθερά και αποφασιστικά βήματα.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του εκσυγχρονισμού και της εναρμόνισης των διατάξεων που διέπουν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος το οποίο έχει κι αυτό ιδιαίτερη ανάγκη για νέες θεσμικές αλλαγές και ρυθμίσεις που αφορούν την επαγγελματική του εξέλιξη, το χώρο της δουλειάς τους, τους όρους της επαγγελματικής τους ενασχόλησης θέλω να σας ανακοινώσω, ότι ήδη τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας έξι (6) Προεδρικά Διατάγματα:

  • Το 1ο είναι η συγκρότηση της σύνθεσης και της λειτουργίας των Συμβουλίων Κρίσεων.
  • Το 2ο είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τις καταστάσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  • Το 3ο είναι για τις κατηγορίες, τις ειδικότητες και τις οργανικές θέσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  • Το 4ο είναι περί ιεραρχίας, προαγωγών, αποστρατείας, ειδικών υποχρεώσεων και απαγορεύσεων του προσωπικού.
  • Το 5ο είναι για τις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις του προσωπικού. Και
  • Το 6ο είναι ο καθορισμός ουσιαστικών και τυπικών προσόντων υποψηφίων για την κατάταξή τους.

Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον Επιτελάρχη τον κ. Βαλεργάκη γιατί όλη αυτή την περίοδο με πολύ συστηματική προσπάθεια κατάφερε να ολοκληρώσει , ενώ είχε να αντιμετωπίσει έναν κυκεώνα προβλημάτων και ταυτόχρονα να καταλήξει σε συγκεκριμένα θέματα , τα οποία σε συνεργασία με το Διευθυντή της νέας Διεύθυνσης της οργάνωσης της νομοθεσίας τον πλοίαρχο τον κ. Αντώνη Βιδάλη, έφεραν σε πέρας, με υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Όμως, πέρα από το νομοθετικό και το θεσμικό έργο το οποίο γίνεται, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, κινήθηκε με αποφασιστικά βήματα στο πλαίσιο τόσο της διακλαδικής συνεργασίας όσο και με τις δικές του πρωτοβουλίες, στους βασικούς τομείς των χώρων ευθύνης του πρώτα απ’ όλα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος , μια Υπηρεσία η οποία όπως γνωρίζετε με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις αναβαθμίστηκε και πήρε αρμοδιότητες οι οποίες εκτείνονται στο σύνολο του ελληνικού δημοσίου αλλά και των εποπτευόμενων Οργανισμών και ταυτόχρονα και των αλλοδαπών υπηκόων οι οποίοι συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή σε διεθνή προγράμματα στη χώρα μας, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, συμμετείχε σε ορισμένες επιχειρήσεις που μπορώ να πω ότι αξίζουν ιδιαίτερης μνείας.

Πρώτα απ’ όλα, στην εξάρθρωση του οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στην Κέρκυρα με σύλληψη πέντε ατόμων, εκ των οποίων δυο βαθμοφόροι του Λιμενικού. Στην εξάρθρωση επίσης των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων λαθρεμπορίας τσιγάρων με σύλληψη εκεί 21 μελών των οργανώσεων αυτών, εκ των οποίων πέντε βαθμοφόρων του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Παράλληλα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων πήρε τη σκυτάλη από το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά με εντολή του Εισαγγελέα και επελήφθη από την πρώτη στιγμή τόσο για την αποκάλυψη, όσο και για τη διερεύνηση της τέλεσης ποινικών αδικημάτων για τα πιστοποιητικά κλάσης, που έχουν εκδοθεί από το ρωσικό νηογνώμονα.

Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφη παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, συγκεντρώνεται τώρα το προανακριτικό υλικό, λαμβάνονται καταθέσεις, αυτό κρατάει χρόνο και κρατάει χρόνο για ποιο λόγο; Γιατί μέχρι στιγμής είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν τουλάχιστον 99 νόμιμους εκπρόσωπους πλοιοκτητριών εταιρειών και συνολικά 130 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Δεύτερον, οι Υπηρεσίες Ασφαλείας και Λιμενικής Αστυνομίας κινούνται με εξαιρετικά ταχύτατους ρυθμούς και αποτελεσματικά θα έλεγα. Έτσι έχουμε τις Υπηρεσίες Ασφαλείας οι οποίες έκαναν ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάσχεση 26.660.158 πακέτων τσιγάρων, 15 φορτηγών πλοίων, 27 φορτηγών και ημιφορτηγών οχημάτων, την κατάσχεση 14 αυτοκινήτων Ι.Χ. και συνέβαλαν 243 πρόσωπα ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών από αυτές τις υποθέσεις υπολογίζεται για το κράτος στα 84 εκ. ευρώ.

Σε αντίστοιχους ελέγχους επίσης για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών κατασχέθηκαν τρία δεξαμενόπλοια και ποσότητες 191 τόνων πετρελαιοειδών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη νέα έρευνα για υπόθεση λαθραίας διακίνησης πετρελαιοειδών περίπου 300 τόνων.

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν σε όλη την ελληνική επικράτεια οδήγησαν τον προηγούμενο χρόνο στη σύλληψη 511 ατόμων και την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών. Επίσης από τους ελέγχους των κεντρικών και των περιφερειακών Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής για παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες και πρακτικές από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, αλλά και από ιδιώτες, βεβαιώθηκαν 1.029 παραβάσεις, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 660.000 ευρώ και επιβλήθηκαν ποινές αφαίρεσης συνολικά 9.260 ημερών από άδειες αλιείας.

Το ίδιο συνέβη και στον τομέα του παραεμπορίου, όπου στους χώρους της αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε ολόκληρη την επικράτεια, αντιμετωπίστηκε το παραεμπόριο και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες παραποιημένων προϊόντων και κλεψίτυπων δίσκων CD ή DVD .

Οφείλουμε επίσης στην αξιολόγηση να πούμε για την αποτελεσματική επιτήρηση των ανατολικών εξωτερικών θαλασσίων συνόρων και της παράνομης εισόδου των αλλοδαπών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Είχαμε αποτελεσματική επιτήρηση των χώρων της αρμοδιότητας του Λιμενικού στη Δυτική Ελλάδα, την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα, την Κόρινθο, που συνδέουν ακτοπλοϊκά την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σε αυτή την προσπάθεια, έχει επιστρατευτεί το σύνολο των επιχειρησιακών μέσων και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα σε συνεργασία η Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία ήταν και οι δύο αρωγοί στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου μαζί με τον Οργανισμό FRONTEX , επιχείρησαν στη μεγάλη διοργάνωση με την κωδική επωνυμία «Ποσειδών», αλλά επίσης οι πρωτοβουλίες μας στο επίπεδο αυτό αναλαμβάνονται και σε συνεργασία σε διμερές επίπεδο με την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

Οι συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη είσοδο μέσω των ανατολικών θαλασσίων συνόρων παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ακριβώς λόγω της παρουσίας και των εξαιρετικών επιχειρήσεων που διεξάγει στη θαλάσσια περιοχή αυτή εδώ και δυο χρόνια το Λιμενικό με τον FRONTEX .

Την περίοδο του 2010 μέχρι τώρα το Νοέμβριο του ’11 σημειώθηκαν 783 συλλήψεις αλλοδαπών και 35 διακινητών, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 21 σκάφη διαφόρων τύπων που είχαν χρησιμοποιηθεί ως μέσα για την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στη χώρα.

Επιπλέον, μετά τις εξελίξεις στη βόρειο Αφρική και στη Λιβύη, στην Αλγερία, στην Αίγυπτο, υποχρεώθηκε το Λιμενικό Σώμα να καλύψει την Κρήτη και τις θαλάσσιες περιοχές της νοτίου και δυτικής Πελοποννήσου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Αυτή η επέκταση όμως της δραστηριότητας, είχε σαν αποτέλεσμα την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών προερχόμενων από την Αίγυπτο και τη Λιβύη, υπήρξε ανάσχεση στις μετακινήσεις παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ιταλία και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να πάρουμε τις θετικές κρίσεις από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγχαρητήρια.

Τώρα, για την αποτροπή όμως, της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, δηλαδή υποχρέωσή μας που απορρέει από το Σένγκεν προς τις άλλες χώρες και στο πλαίσιο της συντονισμένης δράσης πάλι με την Αστυνομία, περιλαμβάνονται αυστηρότατοι έλεγχοι, έλεγχοι στα λιμάνια με αύξηση του προσωπικού και ενίσχυση φυσικά των ελέγχων.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι στα λιμάνια, τις ακτές και τις θαλάσσιες περιοχές στη δυτική Ελλάδα μόνο, έχουν οδηγήσει στη σύλληψη 4.554 αλλοδαπών και 539 διακινητών, μεταξύ των οποίων μάλιστα συγκαταλέγονται –το αναφέρω αυτό γιατί πρόκειται περί μεγάλων επιτυχιών στον τομέα αυτό- και ορισμένες ηγετικές φυσιογνωμίες του χώρου της διακίνησης των διακινητών των παράνομων μεταναστών. Ένας χώρος, ο οποίος δεν είναι ελληνικός είναι διεθνής, τα κυκλώματα είναι εξαιρετικά ισχυρά, εξαιρετικά οργανωμένα και με πολλά χρήματα, τα οποία διακινούνται στις δραστηριότητές τους.

Επίσης κατασχέθηκαν ως μέσα παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών από τη δυτική Ελλάδα 14 σκάφη διαφόρων τύπων και μεγεθών, καθώς και 337 οχήματα. Εξ αυτών σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες έχουμε εισάγει στην ελληνική νομοθεσία για τα κατασχεθέντα αυτά μετά από αξιολόγηση θα διατεθούν για τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το σύνολο των μέσων αυτών, ή εν πάση περιπτώσει όποια εξ αυτών θεωρηθούν ότι είναι χρήσιμα.

Τέλος, θέλω να δώσω κι ένα άλλο στοιχείο. Στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας και επανεισδοχής Ελλάδας – Ιταλίας, οι ομόλογες Αρχές της γείτονος χώρας έχουν επαναπροωθήσει αυτό το χρονικό διάστημα συνολικά 2.622 παράνομους αλλοδαπούς που συνελήφθησαν. Τους έστειλαν πίσω. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει για μας ένα στοιχείο ότι 2.662 ξέφυγαν από τους ελέγχους μας. Όμως, κι αυτό μας υποχρεώνει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους ελέγχους σε αυτή την περιοχή και στα λιμάνια. Υπάρχει όμως κι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο γιατί αυτό το νούμερο είναι κατά 20% μικρότερο από τον αριθμό της προηγούμενης χρονιάς που ήταν 3.260 και έτσι οι επαναπροωθήσεις προς τη χώρα μας είναι λιγότερες.

Το επόμενο θέμα είναι η αντιμετώπιση της πειρατείας. Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε πολιτικό επίπεδο εδώ και χρόνια. Εδώ και χρόνια ο IMO ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός επίσης ασχολείται με διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη του ΙΜΟ.

Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολλές συζητήσεις έγιναν και στην πραγματικότητα ακόμη τα διεθνή όργανα δεν έχουν καταλήξει σε μια προσέγγιση. Όμως, για εμας είναι υποχρέωση να το αντιμετωπίσουμε, καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα ναυτική, είναι μια χώρα όπου η εμπορική της ναυτιλία είναι παγκόσμια δύναμη. Το ελληνικό κράτος, οι ελληνικές Υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να σταθούν και σε αυτό το ζήτημα. Έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο και στο πλαίσιο αυτά υπήρξε και η άμεση ενασχόληση και ο προβληματισμός στο πλαίσιο του Αρχηγείου μας.

Όπως γνωρίζετε η αντιμετώπιση των περιστατικών πειρατείας που εκδηλώνονται στα υπό Ελληνικής Σημαία πλοία εντάσσεται στην αποστολή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σύμφωνα με τον Ν. 3922/11.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της σοβαρότητας και του επείγοντος του ζητήματος, στις 7 Οκτωβρίου, με δική μου απόφαση συγκροτήθηκε μια ομάδα εργασίας από στελέχη του Λιμενικού και προκειμένου να διαμορφώσουν ένα σχέδιο νόμου, το οποίο υπέβαλαν στις 20 Οκτωβρίου και αφορά στην παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς στα εμπορικά πλοία.

Αυτό το νομοσχέδιο, αυτό το προσχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο περαιτέρω διαβούλευσης και εξέτασης με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου. Και βεβαίως στη συνέχεια έγινε αντικείμενο ειδικότερης συνεργασίας και μελέτης με το Επιτελείο του συναδέλφου μου του κ. Χρυσοχοϊδη, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν και εκείνοι ετοιμάσει μία σχετική διάταξη.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ενιαίο σχέδιο νόμο το οποίο βρίσκεται στην τελική επεξεργασία και είμαστε έτοιμοι να το στείλουμε, μετά από την τελική έγκριση των δύο Επιτελείων, για την διαβούλευση στα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αντιλαμβάνεστε, ότι όλη αυτή η προσπάθεια έπρεπε να κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με ταχύτατους ρυθμούς. Και μάλιστα ξεπερνώντας πολλές φορές και με at hoc ομάδες δουλειάς τις γραφειοκρατικές αδυναμίες ή τις αγκυλώσεις της Διοίκησης.

Έτσι, λοιπόν, κινηθήκαμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς όσον αφορά την ένταξη στο σώμα των 587 στελεχών του Λιμενικού Σώματος και το επαναλαμβάνω αυτό, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια στο σύνολο της ελληνικής διοίκησης καθ’ όλη τη διάρκεια αυτή.

Όμως, παρ’ όλα αυτά, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ολοκληρώνεται για τους Υπαξιωματικούς και τους Λιμενοφύλακες τις επόμενες μέρες. Σε συνεννόηση με τον ΟΛΠ και τον Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη, όπως επίσης και με το Πολεμικό Ναυτικό και τον Αρχηγό τον κ. Ελευσινιώτη, όπως επίσης και με τον συνάδελφό μου τον κ. Πάνο Μπεγλίτη συμφωνήσαμε σε ορισμένες ρυθμίσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τόσο την εκπαίδευση, όσο και την εξέλιξη του Σώματος.

Δηλαδή η Σχολή Λιμενοφυλάκων στον Πειραιά μετατρέπεται σε Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά. Οι δύο σειρές αυτές, οι σειρές των Υπαξιωματικών και των Λιμενοφυλάκων θα εκπαιδευτούν στο Κέντρο Ναυτικής Εκπαίδευσης του Πόρου. Και επομένως , στις επόμενες 20 μέρες θα ξεκινήσουν από εκεί τις σπουδές τους και την εκπαίδευσή τους.

Το κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, επιστρέφεται στον ΟΛΠ στον οποίον ανήκει. Ταυτόχρονα, θα κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε και ενδεχομένως να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και στον τρόπο εκπαίδευσης όχι μόνο βεβαίως των αξιωματικών και των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αλλά του συνόλου των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας με την ευθύνη και την καθοδήγηση του κ. Υφυπουργού ο οποίος ήδη έχει κάνει μια εξαιρετική προεργασία και την οποία αυτή τη στιγμή την έχουμε μπροστά μας για να την μελετήσουμε.

Όμως χρειαζόμαστε αλλαγές. Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις, γιατί αυτό όλο που σας περιέγραφα είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε, ότι χρειάζονται ορισμένες νέες προσαρμογές, χωρίς ταυτόχρονα να ξεχνάει κανείς ότι πάντοτε παραμένει και τουλάχιστον για όλες τις σχολές και τα σχολεία και τους βαθμούς και τις κατηγορίες των στελεχών του Σώματος και στο παρόν και το μέλλον η εξοικείωσή τους με θέματα που αφορούν την ναυτιλία.

Όχι κατ’ ανάγκην, ως οι πρώτοι χειριστές, αλλά ως βαθύς γνώστες ενός αντικειμένου το οποίο πρέπει να το γνωρίζουν για να συνδράμουν όπου και όταν χρειαστεί στο μέλλον τις ανάλογες και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Βέβαια, όλα αυτά γίνονται σε μια εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση. Και έτσι πέρα από τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, είχαμε την κατανόηση και την υποχρέωση να σταθούμε και στα προβλήματα της υποστήριξης των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας συνολικά, ιδιαίτερα όμως του Λιμενικού Σώματος το οποίο αντιμετώπιζε και ειδικότερα θέματα.

Είχαμε δύο επιλογές, δύο υποχρεώσεις, δύο βασικές προτεραιότητες. Από τη μία πλευρά να λειτουργήσει ο επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου χωρίς καμία καθυστέρηση και από την άλλη όμως ,να έχουν την αίσθηση όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ότι αναγνωρίζουμε τα προβλήματά τους και τα υποστηρίζουμε με θέρμη.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, μπορούν να εξοφλούνται πλήρως όλα τα μετακινούμενα στελέχη του Λιμενικού Σώματος χωρίς να δημιουργούμε νέα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή η ρύθμιση ακούγεται απλή, σας διαβεβαιώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη στην εφαρμογή της, χρειάστηκε χρόνος, πολύ διαπραγμάτευση, αλλά το πετύχαμε.

Δεύτερον, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να εξαλειφθούν οι παλαιές οφειλές των οδοιπορικών των προηγούμενων ετών, οφειλές οι οποίες υπάρχουν από το 2005 έως το 2009, στα στελέχη του Σώματος . Και έπρεπε να ξεπεράσουμε όχι μόνο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις δημοσιονομικές δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα και το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο κι αυτό πλέον έχει γίνει πάρα πολύ αυστηρό.

Καταβάλλεται πάντως, κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει εξοφληθεί το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των οφειλών, μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά την κάλυψη των υγειονομικών δαπανών του προσωπικού που και αυτή αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητά μας. Αλλά και σε αυτό το σημείο έχουμε επίσης μια βαριά κληρονομιά. Έχουμε βεβαιωμένες οφειλές παλαιών ετών στην αρχή του 2011 7.700.000,00 €, ενώ την ίδια στιγμή τα διατιθέμενα κονδύλια του προϋπολογισμού ήταν 4.400.000,00 €.

Πάντως αξιοποιήθηκαν όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού, κάναμε κάθε προσπάθεια για να ενισχυθούν έτσι ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν τα παλαιά χρέη και συνεχίζουμε.

Ο κ. Υφυπουργός είναι σε συνεχή διαπραγμάτευση μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, με το Γενικό Λογιστήριο, με τους συναδέλφους και με τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο προκειμένου να δώσουμε λύσεις το καλύτερο δυνατόν και στον ταχύτερο χρόνο.

Τέλος, δημιουργήσαμε όλες τις θεσμικές και τις νομικές προϋποθέσεις, ώστε να κατορθώσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για πρώτη φορά μετά το 2004 να προβεί σε προμήθειες επιχειρησιακών μέσων και υλικών.

Αυτές όμως είναι θεσμικές παρεμβάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα αρχίσουν να φαίνονται από την επόμενη χρονιά. Στο μεταξύ όμως, ήδη έχουμε φτάσει σε συμφωνία, σε συνεργασία και σε πλήρη μελέτη όλων των δεδομένων τα οποία χρειάζονταν, προκειμένου να συνάψουμε συνεργασία με την NAMSA , με τον Οργανισμό ο οποίος λειτουργεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και ο οποίος θα μπορεί στο μέλλον να διεξάγει τους διαγωνισμούς και έτσι να αποφεύγονται όλες οι γκρίζες ζώνες, οι σκιές, τα προβλήματα και οι ανταγωνισμοί για το ποιος είναι εκείνος που κάνει τις προμήθειες.

Τέλος, προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλες τις δαπάνες, τις μικροδαπάνες, αλλά αυτές οι μικροδαπάνες ήταν ακόμα πιο δύσκολες, γιατί η γραφειοκρατία πολλές φορές δεν στέκεται στις ανάγκες θέρμανσης και στις ανάγκες της καθημερινότητας, αντίθετα στέκεται μόνο στα μεγάλα κονδύλια. Όμως οι ανάγκες αυτές της καθημερινότητας είναι αυτές οι οποίες δημιουργούν τα προβλήματα για τη λειτουργία των υπηρεσιών.

Ωστόσο, οφείλω να πω, ότι ένα χρόνο μετά την δικιά μας εμπλοκή στη διαδικασία αυτή και συνεχίζοντας την εξαιρετική δουλειά την οποία είχε δρομολογήσει ο συνάδελφός μου κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όπως επίσης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Χριστόπουλος θεωρώ, ότι έχουν γίνει πολλά βήματα, πολλές θεσμικές αλλαγές, σημαντικά βήματα, έχει γυρίσει η σελίδα στο Λιμενικό Σώμα, η σελίδα είναι οριστική, προχωράμε μπροστά και οι απαιτήσεις για το νέο ρόλο του Λιμενικού είναι απολύτως συνυφασμένες με τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από εκεί και πέρα έχουμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες όπου ελάχιστα νομοσχέδια πρόκειται να συζητηθούν στη Βουλή. Ωστόσο, ένα απ’ αυτά θα είναι οπωσδήποτε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη επεξεργαστεί το Λιμενικό Σώμα και οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας που αφορά τα ναυτικά ατυχήματα.

Και αυτό το νομοσχέδιο ελπίζουμε να πάρει προτεραιότητα στα ελάχιστα νομοσχέδια που θα συζητήσει η Βουλή στους επόμενους μήνες, να είναι από τα πρώτα τα οποία θα συζητηθούν δεδομένου ότι αφορά ενσωμάτωση Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία, στην οποία μάλιστα είμαστε και εκπρόθεσμοι και απειλούμενοι με νέα επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξέρω ότι μακρηγόρησα και ξέρω ότι είμαι υπόλογος γι’ αυτό, γιατί μακρηγόρησα. Είμαι υπόλογος όχι μόνο σήμερα, αλλά γιατί κράτησα πάρα πολύ καιρό χωρίς να έχουμε αντίστοιχες συναντήσεις και συνεργασίες. Το αναγνωρίζω.

Όμως, η πραγματικότητα και η καθημερινότητα είναι τόσο σκληρή και είναι τόσο βίαιη, για να αντιμετωπίσεις τη βία όπου και όταν εκδηλώνεται, που δυστυχώς δεν μου έδωσε αυτό το περιθώριο. Ελπίζω να κάλυψα τους προβληματισμούς σας τουλάχιστον για σήμερα και ελπίζω να έχω ενεργοποιήσει και το ενδιαφέρον σας για ορισμένα θέματα τα οποία ενδεχομένως θα θέλατε να ρωτήσετε.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ (« nautilia . gr »): Καλημέρα σας κ. Υπουργέ. Θα μπω στον πειρασμό να σας ρωτήσω καταρχήν εάν σκοπεύετε να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και μπαίνω στις ερωτήσεις τις ναυτιλιακές, μάλλον τις ερωτήσεις των θεμάτων που θέσατε.

Δεν μας ενημερώσατε για τον αριθμό των μεταναστών που επιστρέφει στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας, κάτι που συμβαίνει σχεδόν καθημερινά. Νομίζω ότι πρέπει να τηρούνται τέτοια στοιχεία εφόσον οι πλοίαρχοι τους παραδίδουν στα Λιμεναρχεία.

Τι μέτρα έχετε λάβει για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων, γιατί δεν διαπιστώσαμε κάτι ιδιαίτερο και μάλιστα βλέπουμε χαλαρότερα μέτρα σε σχέση με το 2004. Και τέλος, γιατί δεν υπάρχει ειδικός εξοπλισμός ανίχνευσης θερμότητας στα Λιμεναρχεία Πάτρας και Ηγουμενίτσας, κάτι που θα έλυνε πραγματικά το πρόβλημα.

Και τέλος, επιτρέψτε μου να σας πω, αν πραγματικά εννοούσατε αυτά που είπατε στην απάντησή σας στον κ. Πλακιωτάκη, πείτε μου εδώ δημοσίως αν το nextok κρύβει άγνωστα πιθανά συμφέροντα όπως είπατε στην απάντησή σας. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτές είναι πόσες ερωτήσεις; Πέντε.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Μία με υποερώτηση, δύο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της παραχωρώ εγώ μία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα αρχίσω από την τελευταία. Την πρώτη , την έχω απαντήσει από χθες. Όσον αφορά την τελευταία, πρώτα απ’ όλα, θέλω να πω εδώ δημοσίως, ότι την κα Θεοδοσία Κοντζόγλου, την εκτιμώ ιδιαίτερα και την εκτιμώ εδώ και πολλά χρόνια για τη συνέπειά της και τη δουλειά της. Όσον αφορά , την αναφορά η οποία υπάρχει στην απάντηση προς τον κ. Πλακιωτάκη, νομίζω ότι μπορεί να την καταλάβει πολύ καλά ο ίδιος. Κακώς καταλάβατε ότι αφορά εσάς.

Αφορά όμως την υπόθεση στην οποία αναφέρετε, που πράγματι μπορεί και να υπάρχουν διάφορα συμφέροντα. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι πίσω από τέτοιου είδους διεκδικήσεις γύρω από διαγωνισμούς, κάποιο συμφέρον υπάρχει. Δεν είπα ότι υπάρχει κάποιο μεγαλοσυμφέρον οικονομικό το οποίο επιβάλλει τον έναν ή τον άλλον, υπάρχουν όμως προσωπικά ενδιαφέροντα. Υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις. Υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα, βεβαίως, τα οποία με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο εκφράζονται.

Στην προκειμένη περίπτωση, διάβασα την απάντησή σας στο διαδίκτυο και τα ερωτήματά σας, δεν κάνατε τον κόπο όμως να πείτε το όνομα του τελευταίου στελέχους στο οποίο αναφερθήκατε στο ερώτημά σας , για τις σχέσεις που είχε με κάποιο κυβερνητικό στέλεχος.

Θέλετε να το ακούσετε αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι; Παπουτσής ήταν το όνομα. Ξέρετε γιατί; Γιατί ορισμένοι απόστρατοι οι οποίοι δημιουργούν και σχεδιάζουν τα του οίκου εδώ πέρα του Λιμενικού Σώματος, είχαν εντοπίσει, κατά λάθος προφανώς, ότι η συμμαθήτρια ή ο συμμαθητής κάποιου εκεί πέρα είχε σχέση με μένα. Είχαν εντοπίσει λοιπόν και περίμεναν…

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) … μία κυρία Παπουτσή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάλιστα, μία κυρία Παπουτσή. Εντάξει, με μία κυρία Παπουτσή λοιπόν.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Κατερίνα Παπουτσή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπράβο, με μία κυρία Κατερίνα Παπουτσή και χαίρομαι που επιτέλους το είπατε. Αν το γράφατε το όνομα «Κατερίνα Παπουτσή, θα ήταν πολύ απλό να σας πω ότι δεν έχω καμία σχέση με καμία Κατερίνα Παπουτσή.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ξέρω, το σέβομαι και το εκτιμώ. Όμως, επειδή θέλετε τόσο πολύ να ακούσετε για το ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω, σας λέω λοιπόν. Πολιτικά συμφέροντα αποστράτων που είχαν στημένη τη δουλειά.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Πίσω από το διαγωνισμό…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιο διαγωνισμό; Πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου νόμισαν και θεωρούσαν ότι είχαν πιάσει το μεγάλα λαυράκι του μεγάλου σκανδάλου, ότι κάπου προτιμούσα να βάλω εγώ κάποιον σε κάποιο διαγωνισμό, φίλο και γνωστό, οικογενειακό.

Ντροπή θέλω να πω εγώ όταν σκέφτονται κάτι και όταν είναι για έναν άνθρωπο που τον έχετε ξαναγνωρίσει εσείς εδώ τουλάχιστον, και ξέρετε ότι ειδικά για τέτοιου είδους θέματα πολύ μακριά από μένα τέτοιου είδους υπόνοια, όχι κατηγορία.

Το αντίθετο μάλιστα. Αυτό το οποίο είχα εξηγήσει από την πρώτη στιγμή ήταν: δεν θα υπάρχει ΕΔΕ στους Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, θα υπάρχει απόταξη κατευθείαν στην περίπτωση που υπήρχε η οποιαδήποτε λαθροχειρία στους διαγωνισμούς, γιατί είναι μείζον θέμα αξιοπιστίας και είναι η βασικότερη εγγύηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά, στα νέα παιδιά που φιλοδοξούν να γίνουν Αξιωματικοί του Σώματος.

Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα, αντισταθήκαμε με κάθε τρόπο και σε άλλες περιπτώσεις οι οποίες ξανά είδαν το φως το δημοσιότητας μέσω διαδικτύου παρά την επίκληση των πολύ ισχυρών, της πολύ ισχυρής υποστήριξης την οποία είχαν και γνωρίζετε, οι παρακολουθούντες από κοντά τα ρεπορτάζ αυτά. Γι’ αυτούς τους λόγους, γιατί είναι ζήτημα αρχής.

Δεύτερη ερώτηση, θερμικές κάμερες και λιμάνια. Είναι μία υπόθεση την οποία υποστηρίζουμε θερμότατα. Εγώ προσωπικά την υποστηρίζω και αγωνίζομαι γι’ αυτήν, αλλά αγωνίζομαι πώς; Προσπαθώντας να ξεμπλοκάρω τα δύο σχέδια, τις δύο προτάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας και Ηγουμενίτσας ως μη όφειλα.. Το τονίζω αυτό, ως μη όφειλα, γιατί δεν είναι δική μου αρμοδιότητα.

Είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου και άλλων υπηρεσιών. Παρ’ όλα αυτά είμαι στο πλευρό τους . Πιέζω αφόρητα το Υπουργείο Ανάπτυξης, τη Διεύθυνση Εμπορίου. για έγκριση. Δυστυχώς έχουν καθυστερήσει. Μακάρι να υπήρχε. Μακάρι. Θα είχε βοηθήσει και θα είχε διευκολύνει πάρα πολύ τους δικούς μας.

Τρίτη ερώτηση. Τώρα θα αρχίσετε να με βοηθάτε όμως. Ποια ήταν η τρίτη;

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Για τα κρουαζιερόπλοια, ποια είναι τα μέτρα…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ωραία. Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια, για τον μεν Πειραιά, όπως γνωρίζετε από τη φετινή χρονιά η ασφάλεια ήταν υποχρέωση του ΟΛΠ. Επιτέλους, μετά από χρόνια δημιούργησαν νέα υπηρεσία και εκείνοι είχαν την ασφάλεια. Το Λιμενικό είχε τον εξωτερικό έλεγχο μαζί με την Αστυνομία.

Όσον αφορά όμως, τις άλλες πόλεις, στα νησιά μας και στα άλλα λιμάνια, εκεί το Λιμενικό έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Και όχι μόνο στο λιμάνι, αλλά και στη θάλασσα και στην παράκτια περιοχή, ιδιαίτερα μάλιστα εκεί που θεωρούσαμε ότι μπορεί να υπάρχει και κάποιος συγκεκριμένος κίνδυνος.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Για την υποψηφιότητά σας, γιατί είπατε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν του απαγορεύει κανείς να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά δεν είπατε για σας. Εμείς δεν ακούσαμε για σας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι αυτή όλη η κουβέντα είναι επιζήμια για την ίδια την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, διότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης, της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή η εσωστρέφεια και η ενασχόληση με οτιδήποτε άλλο, θεωρώ ότι στην πραγματικότητα θα υπονομεύει εξ αντικειμένου την ίδια τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Και επιπλέον έχουμε μπροστά μας τόσο σκληρές μάχες, τόσο δύσκολη προσπάθεια σε καθημερινή βάση για τη διάσωση της χώρας σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο είναι επίσης εξαιρετικά αβέβαιο, που θεωρώ ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει και νόημα. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπαίνω στην κουβέντα και γι’ αυτό και αρνούμαι πεισματικά να εμπλακώ σε τέτοιου είδους συζήτηση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ο κ. Μπαρδούνιας από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Παράκληση, μία ερώτηση χωρίς υποσκέλη, υποερωτήματα, ώστε να μπορέσουν όλοι να θέσουν τουλάχιστον μία ερώτηση.

κ. ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Τώρα με φέρνετε προ απροόπτου. Είχα δύο ερωτήσεις εγώ. Θα μου το επιτρέψετε κ. Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μετά τις πέντε, ας πέσουμε στις δύο, για να πάμε μετά…

κ. ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Η πρώτη ερώτηση είναι πάλι πολιτική. Εγώ θα επιμείνω στο ερώτημα της συναδέλφου. Κύριε Υπουργέ, εσείς είστε από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Δέχομαι αυτό που λέτε και είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, και το γνωρίζουμε όλοι, εκφράζετε το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο μέρος των φίλων και των μελών του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου.

Υπάρχουν ήδη δύο υποψήφιοι. Είναι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Χρυσοχοϊδης. Εγώ θέλω να σας θέσω το ερώτημα και πάλι, έστω κι αν δεν το απαντήσετε. Είναι στη σκέψη σας να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί ούτως ή άλλως κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα θα ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Και το δεύτερο ερώτημα έχει σχέση με το νομοσχέδιο για την πειρατεία. Θα ήθελα αν ήταν δυνατόν να μας δίνατε κάποια στοιχεία. Είναι πολύ σημαντικό θέμα, όπου όμως τόσο ο ΙΜΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση το αν πρέπει να υπάρχουν ένοπλοι στα πλοία ή όχι. Με βάση αυτά θα ήθελα αν μπορείτε να μας πείτε δυο πράγματα παραπάνω. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι αμήχανα. Χθες, δώσαμε μία συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί αισθανθήκαμε την ανάγκη ότι έπρεπε να προστατεύσουμε τη δουλειά των στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας, μιας νέας υπηρεσίας την οποία εμείς ιδρύσαμε, εμείς δημιουργήσαμε, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τρεις μήνες και δουλεύει και έχει σημαντικότατες επιτυχίες, και είδαμε ότι μέσα στη γενικότερη σύγχυση αδικείται η δουλειά της γιατί καταγράφονται οι επιτυχίες αλλά με άλλους πρωταγωνιστές ενώ οι πρωταγωνιστές είναι η Αστυνομία.

Κάναμε λοιπόν μια συνέντευξη στην οποία παρουσιάσαμε τα πάντα, το νομοθετικό πλαίσιο, τη διάκριση από το ΣΔΟΕ, τη διάκριση από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, το γεγονός ότι λειτουργεί με τον Εισαγγελέα Οργανωμένου Εγκλήματος, ότι έχει άλλη δραστηριότητα, ότι όλα αυτά που έχετε ακούσει τις τελευταίες ημέρες που έχουν συλληφθεί είναι δουλειά δικιά τους και κανενός άλλου και ξανά δεν πέρασε τίποτα. Γιατί; Γιατί τα πάντα πέρασαν γύρω από τις απαντήσεις μου όσον αφορά τη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει για τη διαδοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ούτε στις εφημερίδες το είδα. Μόνο στο ΕΘΝΟΣ το είδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν δεν έγραφε αυτά που είπατε θα έπαιζε το θέμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Μα με συγχωρείτε, μόλις το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε υπήρχαν τρισέλιδα, όχι δισέλιδα στις εφημερίδες, όλες τις εφημερίδες..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα με συγχωρείτε, οι εφημερίδες είναι ικανοποιημένες από το γεγονός ότι διαστρέβλωσαν την αλήθεια;

Επανέρχομαι στον κ. Μπαρδούνια. Φοβάμαι λοιπόν ότι και σήμερα πάλι, θα πάει στράφι η παρουσίαση της δουλειάς των Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και της προσπάθειας που γίνεται εδώ, πάλι εμπλεκόμενοι σε μια συζήτηση που γίνεται και την οποία επαναλαμβάνω θεωρώ επιζήμια. Η δική μου πολιτική πρακτική είναι πρακτική συνέπειας, είναι πρακτική υποστήριξη της ενότητας της παράταξης με κάθε τρόπο. Σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι έχω δουλέψει γι’ αυτό.

Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι όμως, το συμφέρον της χώρας. Είναι η διάσωση της Ελλάδος σε μια Ευρώπη η οποία η ίδια ακόμα δεν έχει διασωθεί και κανείς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις τις επόμενες μέρες. Και θεωρώ ότι είναι υπεύθυνη στάση. Θα έλεγα μάλιστα και κάτι άλλο: Η λογική είναι λογική, δεν είναι παράλογη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν έχει νόημα η συζήτηση για τις προσωπικές επιδιώξεις ή τις μύχιες σκέψεις του καθενός.

Χθες την ίδια ώρα που δίναμε εμείς τη συνέντευξη, υπήρχε και μια διατύπωση της δικής του γνώμης, του συναδέλφου μου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και είδα μετά στα κανάλια να εμφανίζεται ότι εγώ απάντησα στο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και το αντίστροφο. Θεωρώ ότι είναι λάθος και θεωρώ ότι αδικούμε τους εαυτούς μας. Ήταν μια αξιοπρεπής απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο ερώτημα που του τέθηκε, μια ειλικρινής και πολύ σοβαρή απάντηση η οποία βασίζεται στη δική του σχέση με το ΠΑΣΟΚ, τις αγωνίες του για την παράταξη και την προοπτική της. Τίποτα παραπέρα.

Όμως, όσον αφορά εμένα, επειδή ακούω και διάφορα, τι εκφράζω και δεν εκφράζω, εγώ θέλω να εκφράζω μόνο ένα πράγμα: Τη συνεχή προσπάθεια για να έρχεται η πολιτική στο προσκήνιο, για ν’ αναδεικνύεται η αξία της οργανωμένης δράσης, η αυτονομία της πολιτικής, η ανεξαρτησία του πολιτικού λόγου, από τα οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα και αλλότριες επιδιώξεις.

Και αυτή τη στάση την οποία την ακολουθώ από τότε που ξεκίνησα την πολιτική μου δράση, όχι τη συμμετοχή μου στο ΠΑΣΟΚ, θα την τηρήσω και θα την τηρώ πάντα. Από κει και πέρα , υποστηρίζω το Γιώργο Παπανδρέου γιατί θεωρώ ότι είναι εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα. Θεωρώ ότι αυτό το οποίο γίνεται αδικεί τον ηγέτη μας γιατί αυτός είναι ο αρχηγός μας, αυτός είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτός είναι ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός της χώρας. Από κει και πέρα όσο ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί ο ίδιος να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια στο όνομα της παράταξης και της δικαίωσης του δικού του αγώνα, εγώ θα το στηρίζω χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό. Τελεία και παύλα.

Τα υπόλοιπα τα οποία ακούγονται περί του τι εκφράζουμε… όπως είπατε κι εσείς και μάλιστα ακούω και άλλους, λένε «αυτός εκφράζει το βαθύ ΠΑΣΟΚ», τόσο ρηχές προσεγγίσεις, ειλικρινά δε μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να λέγονται και μάλιστα δημόσια. Τι σημαίνει «βαθύ ΠΑΣΟΚ»; εάν θεωρούν, γιατί νομίζω ότι «γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει», ότι εγώ προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ που είναι βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του ελληνικού λαού, τότε μάλλον είναι τιμητική προσέγγιση για μένα παρά αρνητική ή κριτική όπως ακριβώς τη βλέπουν.

Όσον αφορά την πειρατεία, θα ήθελα εάν σας ενδιαφέρει όλους κάτι τέτοιο, στο τέλος όμως, θα ζητήσω από το Διευθυντή της Υπηρεσίας για την οργάνωση της νομοθεσίας, τον Πλοίαρχο, κ. Βιδάλη, να σας κάνει μια πολύ σύντομη παρουσίαση σχετικά με την προσέγγιση την οποία έχουμε εμείς και τη συνεργασία μας με τον κ. Χρυσοχοΐδη και το δικό του επιτελείο.

Όμως, θέλω να σας πω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία είναι νομοθετική πρωτοβουλία και των δύο Υπουργείων με συναρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Άμυνας και του Δικαιοσύνης.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θα μου επιτρέψετε μια συντομότατη τοποθέτηση, αν θελήσετε θα τη σχολιάσετε και μια ερώτηση καθαρά στο ρεπορτάζ. Είπατε ότι το Λιμενικό έχει γυρίσει σελίδα, ότι η χώρα βρίσκεται σε νέα εποχή. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, μην κρυβόμαστε από το δάχτυλό μας, και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε νέα εποχή, σε αναζήτηση νέου βηματισμού θα λέγαμε..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλίμονο αν δε βρισκόταν.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ακριβώς. Σεβαστό αυτό που είπατε για το Γιώργο Παπανδρέου, να μου επιτρέψετε να προσθέσω πάντως ότι έχει λήξει η καταστατική του θητεία, η ιδιότητα παραμένει, από κει και πέρα έχω την εντύπωση ότι μ’ αυτό που είπατε, το timing κανονικά σας αδικεί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάνετε τοποθέτηση όμως.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ναι, και ζητάω σχόλιο επί της τοποθέτησης. Το timing σας αδικεί. Συνεργαστήκατε και λύσατε ένα θέμα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, αμέσως μετά ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε εκτός από το θέμα της συναρμοδιότητάς σας, εννοώ τη χωροθέτηση, εξέφρασε τη δική του διαθεσιμότητα πριν, πολύ κοντά, το Σαββατοκύριακο. Εσείς λέτε ότι δε μπαίνετε σ’ αυτή την κουβέντα, ουσιαστικά αδειάζοντας το φίλο σας και σύντροφό σας στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό αν θέλετε να το σχολιάσετε.

Επί του ρεπορτάζ τώρα, θα ήθελα να κάνω ένα ερώτημα που έχει να κάνει με τα οικονομικά της χώρας και του Υπουργείου. Αναφερθήκατε σε 6 Προεδρικά Διατάγματα τα οποία προωθούνται για νέες δομές στο Λιμενικό Σώμα. Αναρωτιέμαι αν σε συνθήκες κατά τις οποίες υπάρχει κίνδυνος, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτό λέει, δεν είναι διασφαλισμένοι οι μισθοί μετά τις 15 Δεκεμβρίου και τα δώρα, αν υπάρχουν κονδύλια για να υποστηριχθούν αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα ή είναι, θα μπορούσε να πει κάποιος κακοπροαίρετος, όχι εγώ, ένα επικοινωνιακό βήμα το οποίο στο μέλλον θα δούμε αν υλοποιηθεί.

Επίσης σε σχέση με τη χωροθέτηση έχω εδώ και μια ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του τέως Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σημειώνουν οι άνθρωποι…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγνώμη, αλλά κάνετε τρίτη ερώτηση τώρα.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Όχι, αυτή είναι η ερώτηση για τα οικονομικά, ότι κόστισε πριν από λίγα χρόνια η μετακόμιση στο Ελληνικό Δημόσιο 700.000 ευρώ και έγινε με σκοπό αναβάθμισης της Ναυτιλίας κτλ. Σε σχέση με την έμμεση μομφή ότι αυτό που ξαναποφασίσατε είναι άλλη μια κίνηση προς τα πίσω, επίσης δαπανηρή, τι έχετε να πείτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά την πρώτη σας ερώτηση, πρώτα απ’ όλα, εγώ δεν αδειάζω κανέναν, αντίθετα σέβομαι τους πάντες. Και σας εξήγησα μάλιστα ότι αυτά γίνονταν ταυτόχρονα χθες. Την ώρα που εγώ έδινα συνέντευξη, την ίδια ώρα έδινε συνέντευξη και ο κ. Χρυσοχοΐδης και πραγματικά στενοχωρήθηκα πάρα πολύ, αισθάνθηκα αμήχανα όταν είδα μετά ν’ αξιοποιείται μια δική μου φράση η οποία ήταν πολύ γενική, και να θεωρείται ότι απάντησα σ’ εκείνο ενώ δεν είχα καμία απολύτως τέτοια πρόθεση.

Δεύτερον, όσον αφορά τα Προεδρικά Διατάγματα: Δεν ξέρω αν συγκρατήσατε ότι σας είπα ότι όλοι μας η δουλειά, όλη μας η προσπάθεια είναι προσπάθεια μείωσης των δαπανών και εξοικονόμησης πόρων. Και ακριβώς αυτή είναι και η έννοια της διακλαδικής συνεργασίας. Γιατί θέλουμε να μειώσουμε τους πόρους που διατίθενται για διάφορες δράσεις του καθενός ξεχωριστά. Παράδειγμα: Μία από τις πρώτες εντολές που έχουμε δώσει στην Επιτελική Μονάδα Διακλαδικής Συνεργασίας, είναι να εξετάσει το ενδεχόμενο για τη δημιουργία κοινής βάσης των εναερίων μέσων του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και ταυτόχρονα, όπως σας εξήγησα, φέρνουμε στο προσκήνιο τη NAMSA , για να κάνει τους διαγωνισμούς όπου έχουμε μείωση του κόστους. Αυτό αποδεδειγμένα σε όλα τα κράτη μέλη στα οποία γίνονται αντίστοιχοι διαγωνισμοί και συμμετέχει η NAMSA . Αυτομάτως εκεί θα έχουμε εξοικονόμηση πόρων. Την ίδια στιγμή όμως, η ανάγκη για την ενίσχυση των δομών της λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος, είναι επιτακτική. Το ίδιο ισχύει και για την Αστυνομία. Το ίδιο ισχύει και για την Πυροσβεστική.

Γι’ αυτό το λόγο μετ’ επιτάσεως έχω θέσει το θέμα τόσο προς την τρόικα, όσο και προς την κυβέρνηση, τους συναδέλφους μου, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπαδήμο, όσο επίσης και στο Συμβούλιο Υπουργών, ότι δεν μπορεί την ίδια ώρα που μας ζητάει και μας ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεν έχουμε ενισχύσει όσο θα έπρεπε το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία, να μας θέτουν περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις των στελεχών στο 1 προς 10 που μας έχουν θέσει ή περιορισμό των δαπανών για τους εξοπλισμούς μας.

Γι’ αυτό το λόγο επιμένω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, είναι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό τα προγράμματα εξοπλισμού των Σωμάτων θα τα περάσουμε μέσω της NAMSA .

Το Λιμενικό έχει ήδη ξεκινήσει για πρώτη φορά την προμήθεια των δικών του πλοίων, όμως, οι υπόλοιπες προμήθειες που έχουμε να κάνουμε θα περάσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία. άρα θα έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα και ακόμα και αυτός ο διαγωνισμός θα είναι με αυστηρή πίεση προς τα κάτω.

Φιλοδοξούμε λοιπόν να εξοικονομήσουμε πόρους, ούτως ώστε να τους διαθέσουμε περισσότερο προς το ανθρώπινο δυναμικό και τις συνθήκες λειτουργίας του Σώματος με τον τρόπο τον οποίο προβλέπεται. Δεν ξέρω ποιο ακριβώς είναι το κόστος των Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά προφανώς οι Υπηρεσίες ….

κ. ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ: Μηδενικό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μηδενικό. Άρα λοιπόν κακώς δίνω απάντηση. Έπρεπε να είχα στραφεί από την αρχή προς τον κ. Βαλεργάκη για να μου πει ότι είναι μηδενικό το κόστος, άρα δεν υπάρχει ερώτηση. Όμως εάν, καταλαβαίνω, σας καλύπτει ένας τέτοιος προβληματισμός, σας εξέθεσα και τον δικό μου για το πώς βλέπουμε τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Η λειτουργία των νέων δομών …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα αυτό λέει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η λειτουργία των νέων δομών είναι μηδενικό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μηδενική είναι. Τέλος πάντων, όσον αφορά την ανακοίνωση των πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης, εγώ γιατί να τη σχολιάσω; Νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να το σχολιάσει ο Υπουργός τους, οι Υπηρεσίες τους.

Ούτως ή άλλως εγώ θέλω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να σεβαστώ τη δικιά τους δουλειά και τη δικιά τους παρουσία και τη δικιά τους συμμετοχή σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε. Όμως, κι εκεί πρέπει να υπάρχουν οικονομίες κλίμακος και πρέπει να υπάρξει και αναδιοργάνωση σύμφωνα με το νόμο. Αλλά δεν θέλω περαιτέρω να κάνω κάποιο σχολιασμό.

ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ (“ PEIRAIAS TODAY ”): Επειδή έχουμε πολλούς μήνες εδώ να βρεθούμε και θέλουμε να μιλήσουμε στον Υπουργό μια ερώτηση. Κύριε Υπουργέ, θα σεβόμουν απόλυτα αυτό το «μια ερώτηση», αλλά είναι μια ερώτηση που ήθελα να σας την κάνω πάρα πολύ καιρό, αλλά δεν είχαμε και ευκαιρία να τα πούμε. Οπότε θα μου επιτρέψετε να την κάνω τώρα συν μια λοιπόν.

Η μια ερώτηση λοιπόν που ήθελα να σας κάνω εδώ και καιρό είναι, ειλικρινά δεν έχω καταλάβει γιατί σ’ αυτή τη νέα εποχή ας την ονομάσουμε έτσι, τη νέα σελίδα, όπως θέλετε πέστε το, του Λιμενικού Σώματος δεν είχε θέση η παραδοσιακά άσκηση δραστηριότητας του τομέα της ναυτιλίας από το εξειδικευμένο -και το τονίζω αυτό- προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Δηλαδή, τι θα εμπόδιζε ή σε τι θα προκαλούσε δυσλειτουργίες αν μέσα στη δομή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος υπήρχε για παράδειγμα η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας με την άσκηση της αρμοδιότητας;

Επιμένω όχι επειδή είναι το ένστολο προσωπικό, δεν με απασχολεί αυτό. Γιατί είναι ένα εξειδικευμένο προσωπικό, που ξαφνικά του λέμε ότι δεν θα ασχολείσαι με ένα αντικείμενο που ασχολιόσουν εδώ και χρόνια. Γιατί το έκανες άσχημα και γιατί και γιατί και γιατί. Ξαφνικά ειπώθηκε. Αυτό δεν το έχω καταλάβει. Θα ήθελα μια εξήγηση επ’ αυτού, αν θέλετε βέβαια.

Το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι σε σχέση με την πειρατεία, εάν έχει προηγηθεί …. Το θέμα του να υπάρχουν ένοπλες ομάδες μέσα στα πλοία δεν είναι σημερινό, από παλιά έχει απασχολήσει. Υπήρχαν πάρα πολλοί προβληματισμοί επί αυτού και κυρίως από τις ναυτεργατικές Ενώσεις, από όσο ξέρουν κάποιες συνεχίζουν να τους έχουν αυτούς τους προβληματισμούς, τους έχουν διατυπώσει και εγγράφως, για τους κινδύνους που δημιουργούνται για τους ναυτικούς ακριβώς από την ύπαρξη ενόπλων πάνω στα πλοία.

Αυτά τα θέματα έχουν τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους; Πώς λήφθηκε τώρα η απόφαση ξαφνικά, άλλαξε η πολιτική η μέχρι τώρα το θέμα να μην προωθείται μια τέτοια ρύθμιση και να πάμε στο να προωθηθεί; Ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απάντηση στη δεύτερη ερώτηση. Έχετε δίκιο γι’ αυτό το θέμα, είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους διεθνείς Οργανισμούς εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα για κάποιο περίεργο λόγο αντιστεκόταν να πάρει πρωτοβουλίες σ’ αυτή την κατεύθυνση, ίσως γιατί συστρατεύτηκε με τα κράτη του IMO , τα οποία δεν θέλανε, ήταν στην πλευρά της αρνητικής προσέγγισης του θέματος.

Βεβαίως, και έχουν θέση και αλίμονο να μην είχαν θέση και τα συνδικάτα και η Ένωση των εφοπλιστών και οι πάντες. Ο συνομιλητής τους όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης. Και έχω την αίσθηση ότι έχουν ήδη δρομολογήσει τις επαφές και τις συζητήσεις. Εγώ σας μίλησα για τη δικιά μας προσέγγιση, η οποία γίνεται με βάση τις μελέτες που γίνονται στους διεθνείς Οργανισμούς και τις προσεγγίσεις και με βάση το πεδίο, κυρίως στο οποίο θα κληθεί εάν κληθεί, το Λιμενικό Σώμα να έχει εμπλοκή.

Όταν όμως καταλήξουμε με βάση τη διαβούλευση με τα άλλα Υπουργεία, τα οποία σας είπα ότι πέρα από το Ανάπτυξης είναι και τα άλλα 3, δεν τα λέω τυχαία για τρίτη φορά, το Εξωτερικών, το Δικαιοσύνης και το Άμυνας, όταν λοιπόν καταλήξουμε στο νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, αυτό θα πάρει το δρόμο του με τη διαδικασία τη γνωστή που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Δηλαδή δημόσια διαβούλευση, ο καθένας θα πει τις δικές του απόψεις, θα συγκληθεί δυο φορές το Υπουργικό Συμβούλιο, θα πάει στη Βουλή, θα υπάρχουν δυο αναγνώσεις στην Επιτροπή και μετά στην Ολομέλεια. Άρα οι πάντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να συμμετάσχουν στη συζήτηση αυτή.

Τώρα, όσον αφορά την πρώτη σας ερώτηση, ήταν σωστός ο προβληματισμός σας, αλλά ήταν λάθος η ερώτηση. Και ήταν λάθος η ερώτηση, γιατί δεν μπορεί να απαντήσει κανείς «γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μια δομή στο Λιμενικό Σώμα που να ασχολείται με τη ναυτιλία».

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην απάντηση, γιατί η ναυτιλία αξίζει καλύτερα. Γιατί έχουμε την υποχρέωση να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση στη ναυτιλία. Γιατί η χώρα μας χρειάζεται να έχει ισχυρούς θεσμούς υποστήριξης της εμπορικής ναυτιλίας και γενικότερα της ναυτοσύνης, όπως επίσης και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως σ’ αυτή την περίπτωση είναι ποιος είναι αυτός ο φορέας. Είναι πολιτικό Υπουργείο ή στρατιωτικό Υπουργείο; Η απάντηση και η επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ένα ισχυρό πολιτικό Υπουργείο. Και αυτή ήταν η προσπάθεια η οποία έγινε.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε ως προγραμματική δήλωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ως προσπάθεια η οποία συζητήθηκε στην προεκλογική περίοδο. Μάλιστα, και στα πλαίσια της προγραμματικής συνδιάσκεψης υπήρχε και ειδική διαβούλευση, ειδικό Τμήμα, στο οποίο τότε ήταν πολλοί εκείνοι οι οποίοι παρουσίασαν τις απόψεις τους και η κατάληξη εκεί ήταν η πρόταση του διαχωρισμού.

Βεβαίως, εδώ επιτρέψτε μου να κάνω μια προσωπική παρέμβαση γιατί κάποτε

Τελευταίες Αναρτήσεις