Τρ 28 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201106-11-2011:Ομιλία και δηλώσεις Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στα εγκαίνια του Τμήματος Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης

06-11-2011:Ομιλία και δηλώσεις Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στα εγκαίνια του Τμήματος Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 06 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία και δηλώσεις Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στα εγκαίνια του Τμήματος Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης

Η Ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στα εγκαίνια του Τμήματος Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης τα οποία πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Επισκοπή Ρεθύμνου:

" Κυρίες και Κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε τη νέα υπηρεσία τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Μια υπηρεσία που είχαμε εξαγγείλει ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περασμένη άνοιξη και σήμερα αποτελεί πραγματικότητα.

Μια υπηρεσία ζωτικής σημασίας για την Κρήτη, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα επιτελέσει έργο ιδιαιτέρως σημαντικό και επιτυχημένο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Κρήτη, διαθέτει ένα από τα πιο επικίνδυνα οδικά δίκτυα της Ευρώπης και ίσως το πιο επικίνδυνο στην χώρα. Τα στατιστικά στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων, αρκετά των οποίων θανατηφόρα, τρομάζουν.

Αποτελεί ίσως μοναδικό γεγονός για την ελληνική επικράτεια, ένα κεντρικό εθνικό οδικό δίκτυο που ενώνει τις πρωτεύουσες Νομών μιας Περιφέρειας να είναι τόσο απαρχαιωμένο, τόσο κακότεχνο, τόσο πολύ επικίνδυνο.

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης δυστυχώς, δε μπορεί ούτε καν να χαρακτηριστεί ως ένα επαρκές επαρχιακό δίκτυο. Είναι θλιβερή αυτή η διαπίστωση, αλλά αποτελεί πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που τη βιώνουν καθημερινά όλοι οι πολίτες του Νησιού, που αναγκάζονται να το χρησιμοποιούν αλλά και οι επισκέπτες μας, που πολλές φορές το πληρώνουν με την ίδια τους την ζωή.

Μια πραγματικότητα που βέβαια έχουμε χρέος να την αντιμετωπίσουμε, να την αλλάξουμε. Η κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού δικτύου, που είναι αίτημα δεκαετιών παραμένει ο κεντρικός στόχος, η βασική και κυρίαρχη διεκδίκηση για το νησί μας. Όμως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι ως τότε. Η κοινωνική, οικονομική ζωή στην Κρήτη συνεχίζεται και η πολιτεία οφείλει να την κάνει πιο ασφαλή.

Για τους λόγους αυτούς η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και ολοκληρώνεται σήμερα με τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας τροχαίας του Βόρειου Οδικού Άξονα αποτελούσε επιτακτική ανάγκη.

Μια νέα υπηρεσία τροχαίας αστυνόμευσης του βασικού οδικού δικτύου της Κρήτης, που να υπάγεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, για να υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός, συντονισμός και διαχείριση των θεμάτων τροχαίας αστυνόμευσης επί του οδικού άξονα που ενώνει το Καστέλι Κισσάμου με τη Σητεία..

Μια διαρκής συστηματική και εμφανής αστυνόμευση του συγκεκριμένου οδικού άξονα, που θα έχει καταρχήν προληπτικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα ως προς τη διαρκή τέλεση σοβαρών παραβάσεων τροχονομικού χαρακτήρα, οι οποίες συντελούν στην ύπαρξη αυτών των σοβαρών ατυχημάτων.

Η υπηρεσία έχει σχεδιαστεί και θα λειτουργήσει στα πρότυπα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Αστυνόμευσης Αυτοκινητόδρομων. Η λειτουργία της θα έχει αρχικά πιλοτική εφαρμογή. Η επιλογή της χρονικής στιγμής που ξεκινάει το έργο μόνο τυχαία δεν είναι. Στόχος μας είναι με την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου για το νησί μας, τον επόμενο Μάρτιο – Απρίλιο να έχει ολοκληρωθεί ένα πρώτο μεταβατικό και δοκιμαστικό διάστημα λειτουργίας. Να δούμε τις παραλείψεις, τα κενά και τις βελτιώσεις που πρέπει να κάνουμε ώστε η βελτίωση της οδικής ασφάλειας να είναι εμφανής και σημαντική.

Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία δεν αποτελεί μια αποσπασματική ενέργεια.

Εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για την Οδική Ασφάλεια για τη δεκαετία 2011-2020. Ένα σχέδιο στα πρότυπα που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ανακοίνωσή της για έναν Ευρωπαϊκό Χώρο Οδικής Ασφάλειας, δηλαδή με στόχο το έτος 2020 ο αριθμός των νεκρών από οδικά ατυχήματα να μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Το Σχέδιο αυτό αποβλέπει στη δημιουργία βέλτιστου γενικού διοικητικού πλαισίου διαχείρισης και στη θέσπιση ελκυστικών αλλά ρεαλιστικών στόχων, ώστε να δοθεί η κατεύθυνση των επόμενων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον ατυχής η κριτική που ακούγεται για μια δήθεν, μια ακόμα περιττή, νέα υπηρεσία, που θα αποφέρει μόνο την αποδιοργάνωση των ήδη αποτελεσματικών υπηρεσιών Αστυνόμευσης του Νησιού. Είναι κοινή παραδοχή όλων, φορέων και πολιτών, ότι η τροχαία αστυνόμευσης του Βόρειου Οδικού Άξονα είναι τουλάχιστον πλημμελής για να μην πω σχεδόν ανύπαρκτη. Είναι γεγονός, ότι τα κατά τόπους τμήματα τροχαίας των Α.Δ αδυνατούν να ασχοληθούν συστηματικά με το έργο του ελέγχου του συγκεκριμένου βασικού οδικού δικτύου αλλά εξαντλούν τη δραστηριότητα τους στο έργο της επίβλεψης των κυκλοφοριακών προβλημάτων των αστικών κέντρων.

Με αυτήν την υπηρεσία ο πολίτης – οδηγός θα γνωρίζει εκ των πρότερων ότι θα είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει ένα περιπολικό, ένα συνεργείο ελέγχου στην οποιαδήποτε μετακίνηση του επί του ΒΟΑΚ. Να είναι όλοι οι συμπολίτες βέβαιοι ότι η νέα αυτή υπηρεσία δημιουργήθηκε όχι στο πόδι, αλλά κατόπιν εντατικής δουλειάς και στενής συνεργασίας της πολιτείας, της Ελληνικής Αστυνομίας και των αρμόδιων φορέων. Καταρτίστηκε με βάση ένα σχέδιο που βασίστηκε σε όλες εκείνες τις παραμέτρους, οικονομικές, κοινωνικές, αναπτυξιακές που διαμόρφωσαν την ανάγκη του εγχειρήματος.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Η πατρίδα μας περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Όλοι οι παρευρισκόμενοι σήμερα εδώ θα προτιμούσαμε η αφορμή για τη σημερινή μας εκδήλωση να ήταν η έναρξη των έργων κατασκευής του νέου σύγχρονου οδικού δικτύου. Είναι αίτημα που όλοι έχουμε υπηρετήσει και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, ενωμένοι ως Κρητικοί. Η στιγμή αυτή θα έρθει είμαι σίγουρος. Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σας. Πολλά από αυτά που έχουμε ανάγκη, πολλά από αυτά που αξίζουμε και διεκδικούμε, δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να υλοποιηθούν με τους ρυθμούς που θα θέλαμε.. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να προσπαθούμε να εξαντλούμε τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν. Σε ό,τι με αφορά, πάλεψα και θα συνεχίσω να παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για την βελτίωση της ζωής στον τόπο μου, της ζωής των συμπολιτών μας.

Η διακαής διεκδίκηση για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ ως σύγχρονου αυτοκινητόδρομου δεν αναστέλλεται. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα, μπορούσαμε να αδιαφορούμε για την καλύτερη δυνατή προστασία και ασφάλεια των εκατομμυρίων ανθρώπων που κυκλοφορούν σε ετησία βάση στον οδικό αυτό άξονα.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ο πολίτης που νιώθει ανασφάλεια όσον αφορά στις οικονομικές του δυνατότητες, στις επαγγελματικές του προοπτικές, στο μέλλον της πατρίδας του, πρέπει να νιώθει τουλάχιστον όσο περισσότερο γίνεται ασφαλής για την ζωή του.

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της νέας Υπηρεσίας που έχουμε την χαρά και την τιμή να εγκαινιάζουμε σήμερα. Θα έχουμε τον χρόνο να αξιολογήσουμε όλοι την χρησιμότητά της και να συζητήσουμε για την βελτίωση, ενίσχυση και εξέλιξή της, αφού πρώτα λειτουργήσει.

Αυτό που οφείλουμε να πράξουμε τώρα είναι να την αγκαλιάσουμε, να την στηρίξουμε , να διευκολύνουμε όλοι το έργο της και γιατί όχι να αποκτήσουμε εκείνη την οδική συμπεριφορά, ώστε να καταστεί ο ρόλος της καθαρά εποπτικός.

Φίλες και φίλοι

Αγαπητοί συμπολίτες

Η Κρήτη μας, ο τόπος που όλοι μεγαλώσαμε και ζούμε δεν αντέχει να χάνει καθημερινά ανθρώπινες ζωές στους δρόμους κατά κανόνα, δυστυχώς νέων παιδιών. Δεν μπορεί το καθημερινό Αστυνομικό δελτίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης να γεμίζει με ιστορίες ανθρώπινου πόνου και τραγωδίας, μιας Κρητικής οικογένειας που έχασε κάποιον δικό της άνθρωπο, στον δρόμο για την δουλειά, για μια βόλτα, για μια διασκέδαση.

Το μέλλον της Κρήτης είναι οι άνθρωποί της, κυρίως η νέα γενιά της. Σε αυτή βασιζόμαστε για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας και αυτή πρέπει να προστατέψουμε πάση θυσία. Εν τέλει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής ως θεμελιώδες δικαίωμα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, που προσδιορίζει το ρόλο μας, του Χρήστου Παπουτσή και τον δικό μου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Απ’ αυτό κρινόμαστε και αυτό καλούμαστε να υπηρετήσουμε.

Δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση, χαρά και δικαίωση για όσους συνέβαλαν στην ίδρυση και λειτουργία αυτής της νέας Υπηρεσίας, αν καταφέρουμε να υπάρξει έστω ένα σπίτι λιγότερο κάθε χρόνο στη Κρήτη που θα θρηνήσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο από τροχαίο ατύχημα.

Αυτή είναι η φιλοδοξία και η επιδιωκόμενη ουσιαστική αναγνώριση αυτής της προσπάθειας και με αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό στοίχημα, μ’ αυτόν τον καθημερινό στόχο θα βγαίνουν καθημερινά στο δρόμο τα στελέχη αυτής της Υπηρεσίας.

Κυρίες και Κύριοι

Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνεργάστηκαν για να πάρει σάρκα και οστά η νέα αυτή υπηρεσία:

Τον Υπουργό συνάδελφό μου Χρήστο Παπουτσή που στήριξε από την αρχή αυτή την πρωτοβουλία.

Το σημερινό Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Ταξης που δουλέψαμε μαζί αυτήν ιδέα με την πρώην ιδιότητα του ως Αρχηγού της ΕΛΑΣ τον κ. Οικονόμου.

Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο κ. Παπαγιαννόπουλο, που είχε επίσης σημαντική συμβολή με την ιδιότητά του ως Επιτελάρχης της ΕΛΑΣ μέχρι πρότινος.

Τον Γενικό Αστυν. Δ/ντη Περιφέρειας Κρήτης υποστράτηγο κ. Παραβολιδάκη.

Ιδιαιτερα επίσης ευχαριστώ το Δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου για την καθοριστική συμβολή τους στην ίδρυση αυτής της υπηρεσίας, παραχωρώντας προς χρήση αδαπάνως το κτήριο στέγασής της.

Όλους όσοι, και είναι αρκετοί, διέθεσαν ένα κομμάτι από το χρόνο τους, το μυαλό και την ψυχή τους γι’ αυτή την προσπάθεια.

Τέλος, θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχηθώ καλή επιτυχία στους αξιωματικούς και τους υπαλλήλους της νέας αυτής υπηρεσίας. Θέλω να πιστεύω ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛΑΣ θα είναι δίπλα τους, εγώ θα είμαι δίπλα τους για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο και σημαντικό έργο που αναλαμβάνουν.

Σας ευχαριστώ……"

Δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα μετά το πέρας των εγκαινίων:

" Όχι απλώς με ικανοποίηση, αλλά με ιδιαίτερη ανθρώπινη συγκίνηση παραδίδουμε σήμερα στους πολίτες της Κρήτης τη νέα υπηρεσία τροχαίας αστυνόμευσης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Μια υπηρεσία, που σε μια ενιαία βάση σχεδιασμού και συντονισμού θα διαχειρίζεται την οδική ασφάλεια στον μοναδικό, βασικό οδικό άξονα του νησιού που εξακολουθεί, δυστυχώς, να βρίσκεται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολύ σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Στόχος είναι λιγότερο αίμα, λιγότερος θάνατος. Αυτό θα είναι το βασικό στοίχημα των στελεχών της νέας υπηρεσίας, που από αύριο σε 24ωρη βάση θα αστυνομεύουν το δρόμο από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι. Ο λιγότερος πόνος, το λιγότερο αίμα θα είναι ουσιαστικά η δικαίωση της προσπάθειας που ολοκληρώνεται σήμερα."

Τελευταίες Αναρτήσεις