Κυ 5 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201127-10-2011:Μήνυμα Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Ελευθέριου Οικονόμου

27-10-2011:Μήνυμα Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Ελευθέριου Οικονόμου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2011

Μήνυμα Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Ελευθέριου Οικονόμου
για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, κορυφαίου γεγονότος της νεότερης ελληνικής ιστορίας, αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη γενιά εκείνων των Ελλήνων, που με γενναιότητα και φιλοπατρία, θυσιάζοντας τη ζωή τους, αγωνίστηκαν για Ελευθερία, Δημοκρατία και Εθνική Ανεξαρτησία.

Η σημερινή επέτειος έχει πάντα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την ιστορική ευθύνη του ελληνισμού. Αποτελεί ιστορικό ορόσημο στη μακραίωνη ιστορία του Έθνους μας. Είναι ημέρα συνειδητοποίησης του χρέους μας προς την Πατρίδα. Προς τη σημερινή και τις επόμενες γενιές.

Στα βουνά της Αλβανίας οι Έλληνες υπερασπίστηκαν όλες τις προγονικές αξίες. Μέσα στο χιόνι έδιναν τη μάχη για να μην σιγήσει το ελληνικό πνεύμα. Κατάφεραν να αποδείξουν ότι η υπεροχή δεν ανήκει στο πλήθος. Ανήκει στο πάθος. Δίδαξαν στη δοκιμαζόμενη από τον Άξονα ανθρωπότητα ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας δεν είναι ζήτημα ούτε αριθμών, ούτε οπλικών συστημάτων. Είναι ζήτημα χρέους.

Η ιστορική αυτή επέτειος έχει οικουμενικές διαστάσεις, ως γενναία αμφισβήτηση στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού και του φασισμού, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες. Το αδούλωτο φρόνημα και ο ηρωισμός των Ελλήνων «κέρδισαν τον θαυμασμό όλων των ελεύθερων λαών του κόσμου», αναφέρει ο ίδιος ο Άγγλος Πρωθυπουργός, Winston Churchill , σε τηλεγράφημά του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σήμερα, 71 χρόνια μετά τα ηρωικά αυτά γεγονότα, ο εορτασμός της εθνικής επετείου δεν πρέπει να παραμείνει στο επίπεδο της ρομαντικής αναπόλησης μιας εποχής ηρωισμού. Οι αγωνιστές του 1940 λειτουργούν σήμερα ως πρότυπα ανιδιοτελούς προσφοράς και αφοσίωσης σε υψηλές αξίες, σε υπερατομικές επιδιώξεις και ιδανικά. Αυτοί οι αγώνες μας κάνουν περήφανους και μας δεσμεύουν.

Όπως και το 1940, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση. Σε ώρες βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, καλούμαστε να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα. Μηνύματα ισχυρά και κρυστάλλινα, εντός και εκτός Χώρας.

Η πρόκληση είναι κοινή για όλους. Είναι η ώρα που καλούμαστε να αποδείξουμε στην πράξη, ο καθένας από τη θέση στην οποία βρίσκεται, ότι εμπνεόμαστε από τις αρχές, τις αξίες και τα προτάγματα εκείνων που σήμερα τιμούμε.

Η Ιστορία αποδεικνύει ότι οι Έλληνες, ενωμένοι και αποφασιστικοί, μπορούμε να βάζουμε υψηλούς στόχους και να τους κερδίζουμε.

Οι Έλληνες του 1940 τα κατάφεραν. Οι Έλληνες του 2011 μπορούν να τα καταφέρουν.

Η Ιστορία είναι με το μέρος μας.

Τελευταίες Αναρτήσεις