Σα 4 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201127-10-2011: Δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης & Εσωτερικών...

27-10-2011: Δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσων της Ε.Ε., σήμερα, στο Λουξεμβούργο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Μετανάστευση συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνήλθε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα αποτελέσματα της επίσκεψης στη χώρα μας εμπειρογνωμόνων της, οι οποίοι διαπίστωσαν την ουσιαστική πρόοδο, η οποία έχει σημειωθεί με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τη δημιουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, της Αρχής Προσφυγών και της Υπηρεσίας Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης παράνομων μεταναστών, καθώς επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και την αύξηση του ποσοστού χορήγησης ασύλου στο 12,5% από το 0,5% που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή. Χαιρέτισε, επίσης, τη στενή συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ στάθηκε ιδιαίτερα «στην ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης». Αναφέρθηκε επίσης, στα προβλήματα τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών , γεγονός το οποίο επισύρει την αρνητική κριτική των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των διεθνών οργανισμών. Η κ. Μάλμστρομ επέμεινε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής, σε διάφορες περιοχές της χώρας και τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας.

Παράλληλα, άσκησε ιδιαίτερη κριτική για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εκταμίευση κονδυλίων που αφορούν έκτακτες ανάγκες ανθρωπιστικού χαρακτήρα για τους μετανάστες που κρατούνται.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επιβεβαίωσε την ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη συνολική αναμόρφωση του Συστήματος Ασύλου , τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης και την ενίσχυση των προγραμμάτων εθελοντικού επαναπατρισμού και απελάσεων των παράνομων μεταναστών. Αποδέχθηκε την κριτική για τις συνθήκες κράτησης, παρουσιάζοντας όμως το συγκεκριμένο σχεδιασμό για τη βελτίωσή τους. Όσον αφορά στα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, διαβεβαίωσε το Συμβούλιο ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Αν. Λοβέρδο, θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για την αξιοποίησή τους και την εκταμίευση του 1 εκ ευρώ.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε επίσης, στη δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, στο πλαίσιο της οποίας, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει έργα τα οποία θα εκσυγχρονίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα του ασύλου και θα βελτιώσουν τις συνθήκες υποδοχής, παραμονής και κράτησης των παράνομων μεταναστών.

Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση έγκριση της χρηματοδότησης των επιμέρους έργων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, χωρίς την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει στην κατασκευή των έργων.

Ο Υπουργός κ. Παπουτσής, ανέφερε, μάλιστα, ότι δεδομένης της οικονομικής κρίσης την οποία αντιμετωπίζει η χώρα, είναι αδιανόητο να διατίθενται αποκλειστικά εθνικοί οικονομικοί πόροι για να αναβαθμιστούν οι συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. «Υφίσταται συνεπώς επιτακτική ανάγκη να εγκρίνονται με ταχύτατες διαδικασίες τα κονδύλια που διατίθενται στην Ελλάδα για να υλοποιηθούν τα σχέδια που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης», υπογράμμισε.

Ο κ. Χρήστος Παπουτσής ζήτησε από τους ομολόγους του υπουργούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συντονισμό των προσπαθειών και την οργάνωση κοινών πτήσεων επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών στις χώρες τους.

Σημείωσε, επίσης, ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στα ανατολικά της σύνορα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας επανεισδοχής με τη χώρα αυτή. Για το λόγο αυτό ζήτησε από το Συμβούλιο την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή της συμφωνίας.

Τέλος, η ελληνική αντιπροσωπεία διένειμε κείμενο, στο οποίο παρουσιάζεται η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Δείτε εδώ το κείμενο στ’ αγγλικά.

Τελευταίες Αναρτήσεις