Πε 2 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201126-9-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του ΛΑΟΣ σχετικά...

26-9-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του ΛΑΟΣ σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία των μικρών παιδιών και εφήβων που επαιτούν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του ΛΑΟΣ κας Ουρανίας Παπανδρέου – Παπαδάκη σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία των μικρών παιδιών και εφήβων που επαιτούν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος

Η ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, απαντώντας στην με αριθμό με αριθμό 1310/20-9-2011 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κυρίας Ουρανίας Παπανδρέου – Παπαδάκη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία των μικρών παιδιών και εφήβων που επαιτούν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος:

«Κύριε Πρόεδρε

Συμμεριζόμαστε, πράγματι, τη σημασία ενός πάρα πολύ ευαίσθητου κοινωνικού θέματος, όπως αυτό που η συνάδελφος με την ερώτησή της θίγει. Το θέμα της οικονομικής εκμετάλλευσης, της παραμέλησης, της κακοποίησης ανηλίκων και γενικότερα της παραβίασης στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, είναι ένα φαινόμενο, που μπορεί μεν να μην είναι πρόσφατο, αλλά δυστυχώς πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί, έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτό που παρατηρούμε, που ζούμε και στην ελληνική κοινωνία είναι αποτέλεσμα ενός διεθνούς κυκλώματος με σοβαρό οικονομικό αντικείμενο που εκμεταλλεύεται τα ανήλικα παιδιά. Γι’ αυτόν το λόγο η προσπάθεια και ο σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εξαντλείται στην καταστολή, παραδείγματος χάρη, του αδικήματος της επαιτείας που είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των φαινομένων. Στοχεύει στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων εκείνων, τα οποία εμπορεύονται ανήλικους, με σκοπό τον προσπορισμό υλικού ή οποιουδήποτε άλλου οφέλους.

Με αυτή, λοιπόν, τη διπλή στόχευση και της αντιμετώπισης του φαινομένου σε άμεσο χρόνο, αλλά κυρίως τη μεσοπρόθεσμη στόχευση της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων κινούνται οι υπηρεσίες του Υπουργείου.

Θέλω να σημειώσω εδώ, κυρία συνάδελφε, με τη βεβαιότητα ότι συμφωνείτε, ότι η παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων και όλα αυτά τα φαινόμενα που περιγράφετε με την ερώτησή σας είναι αποτέλεσμα σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα. Χρειάζονται ευρύτερες πρωτοβουλίες και με την ευκαιρία της ερώτησής σας θέλω απλώς να θυμίσουμε, ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας μια σειρά μέτρων και θεσμών, όπως είναι ο «Συνήγορος του Παιδιού», ο νόμος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, οι διευκολύνσεις με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την οικογενειακή επανένωση και μια σειρά μέτρα, τα οποία έχουν τη λεγόμενη ευρύτερη κοινωνική διάσταση.

Φαντάζομαι ότι στην ερώτησή σας από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζητάτε τον αμιγή αστυνομικό σχεδιασμό και τα αποτελέσματα που αυτός έχει σε σχέση με το θέμα αυτό.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

«Προφανώς η συμφωνία μας με την κυρία συνάδελφο ότι το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και εκφεύγει της αποκλειστικής αρμοδιότητας των αστυνομικών υπηρεσιών, μας επιβάλλει ως συντεταγμένη Πολιτεία να είμαστε ευαισθητοποιημένοι με τον τρόπο που η συνάδελφος σήμερα με την επίκαιρη ερώτηση αναδεικνύει αυτό το ζήτημα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κυρίως όμως, θα συμφωνήσω, επίσης, ότι όλοι κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητα των δράσεων εκείνων που έρχονται να αντιμετωπίσουν κάθε μορφής φαινόμενο και στη συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα που θίγετε με την ερώτησή σας.

Όμως, κυρία συνάδελφε, θα μου επιτρέψετε να σας πω και να διακρίνω, αν και το είπατε καλοπροαίρετα, ότι η ελληνική αστυνομία δεν ασχολείται με το θέμα αυτό παρεμπιπτόντως ανάμεσα στα τόσα άλλα που έχει. Πράγματι η Αστυνομία διαχειρίζεται πολλά θέματα και προφανώς δεν έχει τις δυνάμεις και την υπηρεσιακή εκείνη αυτάρκεια αυτή τη στιγμή να μπορεί να είναι αρκούντως αποτελεσματική, όσο οι σύγχρονες ανάγκες είτε της εγκληματικότητας είτε φαινομένων, όπως αυτό που συζητάμε, απαιτούν στις σύγχρονες κοινωνίες. Δεν περιμένει ούτε κάποιες καταγγελίες ούτε ασχολείται παρεμπιπτόντως. Προσπαθεί, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, να υλοποιήσει έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό με αποτελέσματα, σε μέρος των οποίων εσείς αναφερθήκατε.

Και επειδή ξέρετε από άλλες μας συζητήσεις εδώ ότι εγώ δεν είμαι λάτρης των στατιστικών ή των αριθμών, γιατί λένε συνήθως μια όψη της πραγματικότητας, θέλω να σας πω ότι τα νούμερα που αναφέρατε ως αποτέλεσμα των δράσεων της Αστυνομίας, δηλαδή τα στοιχεία που αναφέρατε από τη ΓΑΔΑ, δεν είναι μεν -κατά τη δική μας πάντοτε κρίση- αυτό που όλοι θα θέλαμε, αλλά δεν είναι και αμελητέα ως αποτέλεσμα μιας δουλειάς ενός οκταμήνου, γιατί τα αποτελέσματα αυτά είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου. Τα νούμερα δεν είναι μικρά, θέλω να πω με λίγα λόγια και αυτό δείχνει ότι εκδηλώνεται μια προσπάθεια.

Από εκεί και μετά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Υπάρχουν και οι πεζές και οι εποχούμενες περιπολίες που γίνονται όσο οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιτρέπουν, όπως και εσείς είπατε, αλλά γίνονται και όποτε το επιβάλλουν, όταν υπάρχει ένταση των φαινομένων και αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια ειδικές υπηρεσίες ανηλίκων. Η ενίσχυση των υπηρεσιών αυτών σταδιακά με στελεχιακό δυναμικό, που είναι εξειδικευμένο, με ειδική κατάρτιση και ειδικές σπουδές στα θέματα των ανηλίκων σε συνδυασμό με μια σειρά άλλες δράσεις, τις οποίες δεν αρκεί ο χρόνος προφανώς για να εκθέσω αναλυτικά, δηλώνουν μια προσπάθεια.

Τώρα έχουμε θέσει σε εξέλιξη μια επικαιροποίηση σε συνεργασία με την Εισαγγελία Ανηλίκων, η οποία καθοδηγεί και συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και με άλλους φορείς, ούτως ώστε, έστω με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας, να γίνει μια συνέργια δράσεων που θα κατατείνουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, που πράγματι η οξύτητα του προβλήματος απαιτεί, κυρία συνάδελφε.

Ειλικρινά από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεσή σας όχι μόνο σε επίπεδο στοιχείων, αλλά και συνεργασίας με προτάσεις και ανταλλαγή σκέψεων για το πώς μπορεί καλύτερα να οχυρωθεί η κοινωνία μας απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, γιατί τα παιδιά σε αυτήν την ιστορία δεν είναι οι θύτες. Είναι τα θύματα και πρέπει όλοι μαζί να τα προστατεύσουμε.

Σας ευχαριστώ».

Τελευταίες Αναρτήσεις