Πε 23 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201122-09-2011:Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου...

22-09-2011:Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Άγγελου Κολοκοτρώνη σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα απατώντας στην υπ’ αριθμό 1291/19-9-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Άγγελου Κολοκοτρώνη σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη.

«Κύριε Πρόεδρε, πράγματι για το γεγονός που επικαλέσθηκε ο κύριος συνάδελφος, είναι προφανές ότι για τη μη απάντηση της επιστολής του συναδέλφου από το Υπουργείο μας σίγουρα δεν υπάρχει πρόθεση ούτε υποτίμησης ούτε έλλειψης σεβασμού γενικότερα προς τους συναδέλφους και ειδικότερα προς το πρόσωπο του κ. Κολοκοτρώνη. Εάν, λοιπόν, από κάποια συνομωσία συμπτώσεων, θα έλεγα, ή αμελειών έγινε αυτό, θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους όλων εκείνων -και όχι του Υπουργού προφανώς- που αμέλησαν να διεκπεραιώσουν με την τάξη που επιβάλει ο ρόλος σας και η σοβαρότητα του θέματος τη διεκπεραίωση του εγγράφου.

Επί της ουσίας, όμως, θα περίμενα και από τη δική σας πλευρά, κύριε συνάδελφε, να γνωρίζετε ότι επί των αιτημάτων αυξημένης φρούρησης, ασφάλειας του γραφείου σας, μετά το περιστατικό του προηγούμενου Ιανουαρίου, διετάχθη και πραγματοποιούνται επί μεγάλο διάστημα τακτικές, αλλά και έκτακτες αιφνιδιαστικές παρουσίες επιτήρησης, πεζές και εποχούμενες, τόσο στην οικία όσο και στο γραφείο σας. Τουλάχιστον, αυτές ήταν οι ρητές εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας στις κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Εάν αυτό η δική σας μαρτυρία δεν το επιβεβαιώνει, θα ήθελα να το ακούσω στην επόμενη παρέμβασή σας.

Επίσης, κύριε συνάδελφε, θα ήθελα να πω ότι χαίρομαι που κατανοείτε ότι, όχι μόνο για λόγους δικονομικούς, επιβάλλεται η μυστικότητα των ερευνών και της προανάκρισης, αλλά και για λόγους αποτελεσματικότητας. Νομίζω ότι για ουσιαστικούς λόγους δεν μπορεί μια αστυνομική έρευνα να γίνεται υπό το φως των προβολέων της δημοσιότητας.

Φαντάζομαι, ακόμη, ότι θα συνομολογήσετε ότι στελέχη του πολιτικού σας γραφείου έχουν τακτική και ουσιαστική ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης, η οποία επίσης γνωρίζετε ότι έχει συσχετιστεί με μια σειρά από παρόμοια περιστατικά στα οποία αναφερθήκατε. Μάλιστα, μόνο το διήμερο από 12-1-2011 έως 14-1-2011 έγιναν τρεις παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Επίσης, θέλω να πληροφορήσω το Σώμα κάτι που φαντάζομαι ότι εσείς γνωρίζετε, ότι ο Εισαγγελέας Εφετών, ο κ. Φλωρίδης, ζήτησε και του παρασχέθηκε σχετική ενημέρωση για την πορεία των ερευνών και για τον τρόπο με τον οποίο αυτή η υπόθεση διερευνάται και αξιολογείται. Επομένως, θα ήθελα να αποδώσουμε την καθυστέρηση, όπως την εννοείτε, στο να έχει ένα αποτέλεσμα εξιχνίασης η συγκεκριμένη έρευνα, στη συστηματική προσπάθεια, στην προσπάθεια να αποφευχθεί το παραμικρό λάθος που θα μπορούσε να «κάψει» την υπόθεση και να μην έχουμε το προσδοκώμενο από όλους αποτέλεσμα».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ :

«Είμαι βέβαιος, γιατί και εγώ γνωρίζω την ευαισθησία του συναδέλφου, ότι δεν θα άφησε τον αστυνομικό που φύλαγε επί οχτώ ώρες το γραφείο του με το σάντουιτς και το αναψυκτικό που του παρείχε η υπηρεσία του. Θα φρόντισε ως αυτονόητη υποχρέωση να ενισχύσει αυτό το σιτηρέσιο ο κ. Κολοκοτρώνης. Το θέμα όμως που θέτει έχει μια διάσταση, η οποία νομίζω ότι δεν μπορεί να περιοριστεί στη συγκυριακή εικόνα μιας ειδικών συνθηκών ημέρας μέτρων ασφάλειας τάξης, με χαρακτηριστικά που ως πολιτικός της Θεσσαλονίκης τα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένας μας σ’ αυτή την Αίθουσα. Επομένως, δεν θα ήθελα ούτε ο ίδιος ούτε εγώ να επιμείνουμε σ’ αυτό το θέμα.

Αυτό που με την ευκαιρία θέλω εγώ να διαβεβαιώσω τον κύριο συνάδελφο είναι το εξής: Για μια ακόμα φορά. η έρευνα που διεξάγει η υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας Θεσσαλονίκης είναι συστηματική, στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Προφανώς συνδυάζει και αξιοποιεί όλα τα στοιχεία, τα οποία είναι διαθέσιμα. Προφανώς συνεργάζεται με την υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κύριε συνάδελφε και προφανώς, το πού φθάνει η έρευνα και τι προκύπτει απ’ αυτή τη συνέργια των διαφόρων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι κάτι το οποίο στο βαθμό που επιτρέπεται, το γνωρίζετε και εσείς και μέσω της πρωτοβουλίας που πράγματι εσείς πήρατε μέσω του Εισαγγελέα των Εφετών του κ. Φλωρίδη, αλλά δεν είναι συζήτηση που αφορά αυτή την Αίθουσα.

Εγώ για άλλη μια φορά θα ήθελα να εκφράσω, όχι μόνο τη λύπη και τη συμπάθεια μου, αλλά και την καταδίκη φαντάζομαι του συνόλου του πολιτικού κόσμου για περιστατικά τέτοιας μορφής, όποιον και αν αφορούν, όποιος και αν είναι ο στόχος, όχι μόνο μέλους του πολιτικού συστήματος, αλλά για οποιονδήποτε άνθρωπος. Και έχουμε ως κράτος την υποχρέωση, ως εντεταλμένη πολιτεία, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κυρίως μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας, να διασφαλίζουμε εκείνους τους όρους που δεν θα επιτρέπουν να επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα, αλλά και όταν αυτά λαμβάνουν χώρα να εξιχνιάζονται και να τιμωρούνται παραδειγματικά οι δράστες».

Τελευταίες Αναρτήσεις