Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201108-09-2011:Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, κατά τη σημερινή ενημέρωση σχετικά με την ανάκτηση...

08-09-2011:Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, κατά τη σημερινή ενημέρωση σχετικά με την ανάκτηση του πίνακα «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου», του Ρούμπενς, στην Εθνική Πινακοθήκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, κατά τη σημερινή ενημέρωση σχετικά με την ανάκτηση του πίνακα «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου», του Ρούμπενς, στην Εθνική Πινακοθήκη:

«Είναι πολύ σπάνιο να ανακτηθούν κλεμμένα αυθεντικά έργα τέχνης.

Ή ακόμα, περισσότερο, δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο να πρόκειται περί πλαστών αντιγράφων των έργων, με αποτέλεσμα μακρόχρονες και εντατικές έρευνες να «πέφτουν στο κενό» ή να οδηγούνται σε φιάσκο.

Σε αυτή, όμως την υπόθεση, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Είχαμε την ανάκτηση ενός σημαντικού πολιτιστικού, εικαστικού θησαυρού, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.

Θέλω, λοιπόν, να μου επιτρέψετε να συγχαρώ τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα την Υπηρεσία Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας για αυτή τη μεγάλη επιτυχία να ανακτηθεί ένα έργο, όχι μόνο ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με την ευκαιρία, όμως, επιτρέψτε μου να συγχαρώ και να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού τον κ. Παύλο Γερουλάνο, για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά κυρίως μέσω των υπηρεσιών των Υπουργείων που έχουμε την πολιτική ευθύνη.

Επιτρέψτε μου να τονίσω με έμφαση ότι η Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε από κοινού, τον διαρκή και επίπονο αγώνα μας, για την προστασία των αρχαιοτήτων μας, για την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Κάθε εύρημα, είτε είναι ελληνικής, είτε είναι ευρωπαϊκής είτε διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς είναι στοιχείο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Είναι τμήμα, της παγκόσμιας πολιτιστικής παρακαταθήκης και έχουμε την υποχρέωση να τη διαφυλάξουμε και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές.

Το έργο «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου» του Ρούμπενς, αποτελεί ένα μέρος της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των ευρωπαίων πολιτών, όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο πίνακας λοιπόν, αυτός του Peter Paul Rubens εκλάπη στις 13-6-2001 ανήκει σε κρατικό Μουσείο του Βελγίου, το Museum voor Schone Kunst έχει αριθμό καταγραφής : 1899F και το ΙD του αντικειμένου στη Βάση Κλαπέντων της Interpol είναι 2001/26887-1.1.

Τα λέω αυτά γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία η πλήρης ταυτότητα ενός αντικειμένου κλαπέντος, σύμφωνα με τις διεθνείς υπηρεσίες, με την οποία η Ελληνική Αστυνομία κινήθηκε, αναζήτησε και τελικώς βρήκε το έργο.

Θέλω επίσης να συγχαρώ τον κύριο Πρέσβη, γιατί ο πίνακας προέρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Γάνδη και φυσικά αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλη είναι η χαρά του σήμερα, να βλέπει τον πίνακα αυτό, μετά από δέκα χρόνια, εδώ στην Ελλάδα.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι οι σχετικές πληροφορίες περιήλθαν σε γνώση των Υπηρεσιών Ασφαλείας μόλις πριν 15 ημέρες. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε άμεσα με επιτυχία και ενημερώθηκαν αυτομάτως παράλληλα και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την ταυτόχρονη διερεύνηση και πιστοποίηση της αξίας του Πίνακα.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για τον θαλάσσιο χώρο, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα επιτρέψουμε τη δράση των αρχαιοκαπήλων, των ληστών και των παράνομων εμπόρων των πολιτιστικών έργων.

Η αντιμετώπιση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας θα είναι διαρκής, θα είναι αποτελεσματική και σκληρή.

Επιτρέψτε μου, να ολοκληρώσω, με μια ευχή. Με μια ευχή την οποία νομίζω συμμερίζονται όλοι οι Έλληνες, να ανακτηθούν όλοι οι κλεμμένοι αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί θησαυροί, από εκείνους που πραγματικά τους ανήκουν.

Σε αυτή την ευχή η Ελληνική Πολιτεία ανταποκρίνεται με όλους τους τρόπους και σε διαρκή βάση.»

Τελευταίες Αναρτήσεις