Τρ 28 Μαρτίου 23
ΑρχικήASYLOGENIKA-ASYLOΥπηρεσία Ασύλου

Υπηρεσία Ασύλου


Η Υπηρεσία Ασύλου θεσπίστηκε με τον νόμο 3907/2011 και αποτελεί την πρώτη αυτόνομη δομή της χώρας που ασχολείται με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, και ευρύτερα διεθνούς προστασίας.

Αποστολή της Υπηρεσίας σύμφωνα με τον νόμο είναι η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για την παροχή πολιτικού ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας σε αλλοδαπούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω δικαιολογημένου φόβου δίωξης για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς, εθνικής καταγωγής, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως προβλέπει ο νόμος, η Υπηρεσία παραλαμβάνει, εξετάζει και αποφασίζει, βάσει της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, για τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται στη χώρα μας. Η Υπηρεσία επίσης συμβάλλει στην διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής για την διεθνή προστασία και την συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς δραστηριότητάς της.

Τέλος, η Υπηρεσία αυτή παρέχει την διοικητική υποστήριξη στην νέα Αρχή Προσφυγών που ιδρύθηκε επίσης με τον νόμο 3907/2011 και εξετάζει σε δεύτερο βαθμό τις προσφυγές κατά αιτημάτων διεθνούς προστασίας που απορρίφθηκαν σε πρώτο βαθμό.

 

Η Υπηρεσία Ασύλου υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Προΐσταται αυτής Διευθυντής, σε επίπεδο Ειδικού Γραμματέα, ο οποίος ορίζεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, με θητεία τριών ετών.

Στην Υπηρεσία Ασύλου πρώτος διευθυντής διορίσθηκε η κύριος Ιωάννης Παπαγεωργίου από 1.9.21011 ως 31.1.2012. Από 4.2.2012 διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου διορίστηκε η κυρία Μαρία Σταυροπούλου.


Βιογραφικό σημείωμα

Η κυρία Μαρία Σταυροπούλου, νομικός, ασχολείται με θέματα μεταναστών και προσφύγων από το 1990. Από το 1993 και έως το 2011 εργαζόταν στα Ηνωμένα Έθνη σε διάφορες θέσεις ευθύνης στην Αθήνα, τη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη και άλλες χώρες. Ως τον Αύγουστο του 2011 ήταν υπεύθυνη για την προστασία των προσφύγων στη Νότια Ευρώπη στο Περιφερειακό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες, που εδρεύει στη Ρώμη. Έχει διδάξει μετανάστευση και άσυλο στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, την Εθνική Σχολή Δικαστών και την Αστυνομική Ακαδημία.
Η κυρία Μαρία Σταυροπούλου, είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων του πανεπιστημίου Harvard για το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το άσυλο, καθώς και του Κολεγιακού Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Έχει αποφοιτήσει από το Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και είναι υποψήφια διδάκτωρ διεθνούς δικαίου. Επίσης γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Η κυρία Σταυροπούλου έχει μία κόρη δεκατεσσάρων ετών.

 

 

Τελευταίες Αναρτήσεις