Τρ 26 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούνιος 201130-06-2011: Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή για τα χτεσινά γεγονότα (29/6/2011) στο κέντρο της...

30-06-2011: Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή για τα χτεσινά γεγονότα (29/6/2011) στο κέντρο της Αθήνας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή για τα χτεσινά γεγονότα (29/6/2011) στο κέντρο της Αθήνας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Συνασπισμός, το Κ.Κ.Ε. και ο πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Σαμαράς ζήτησαν να πάρω το λόγο προκειμένου να ενημερώσω τη Βουλή για τα χθεσινά γεγονότα.

Οφείλω ευθύς εξαρχής και πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσω σε όλους ότι η Κυβέρνηση δεν επιχειρεί. Επιχειρεί η Αστυνομία. Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη του πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται και εκτελεί τα καθήκοντα της η Αστυνομία.

Και επειδή τα ερωτήματα τα οποία ετέθησαν είναι συγκεκριμένα, απαντώ σε αυτά. Υπήρξε ένας έντονος προβληματισμός από πολλούς συναδέλφους – και μάλιστα με οξύ και πολύ έντονο ύφος – όσον αφορά στο ρόλο και τη δράση των διάφορων κουκουλοφόρων και των διαφόρων οι οποίοι με τον ένα ή άλλο τρόπο επιδίδονται σε επεισόδια βίας. Ωστόσο, εγώ θέλω να καταθέσω στη Βουλή ότι χθες το πρωί, πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια, με δήλωση του ο Μίκης Θεοδωράκης, η οποία φιλοξενείται στην «Αυγή» σήμερα και η οποία προφανώς γράφτηκε την προηγούμενη μέρα, ανέφερε τα εξής:

«Το σατανικό σχέδιο της Κυβέρνησης με τους κουκουλοφόρους του Παπουτσή που δεν δίστασε δύο φορές να κάψει το κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να τρομοκρατήσει και να εμποδίσει την Ειρηνική παρουσία των Ανεξάρτητων και Αγανακτισμένων διαδηλωτών μπροστά και γύρω από τη Βουλή, καταγγέλλει ο Μίκης Θεοδωράκης και καλεί το Κίνημα των Ανεξάρτητων Πολιτών να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις του για να παροτρύνουν το λαό και να τον καλέσουν να συγκεντρωθεί μαζικά στο Σύνταγμα», σχολιάζει με περίληψη η εφημερίδα.

Και καταλήγει το κάλεσμα του Μ. Θεοδωράκη: « Σήμερα, εμείς που βρισκόμαστε έξω από τη Βουλή, αποτελούμε την πατριωτική δημοκρατική νομιμότητα και γι’ αυτό οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε με κάθε τρόπο τη μαζική παρουσία μας στους δρόμους που παράνομα και καταχρηστικά ακυρώνει ο Παπουτσής κατ’ εντολή της Τρόϊκα και των ξένων που βρίσκονται πίσω και πάνω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης μειοψηφίας που μας κυβερνά».

Αυτά ήταν χτες το πρωί, για να διαμορφωθεί το κλίμα. Ένα κλίμα το οποίο καλλιεργήθηκε με ντουντούκες και μεγάφωνα στην πλατεία, αναγιγνώσκοντας αυτό το κάλεσμα του Μ. Θεοδωράκη.

Στη συνέχεια έγιναν τα γεγονότα που ακολούθησαν. Και τα οποία ευθύς εξαρχής θέλω να καταδικάσω εκ μέρους της Κυβέρνησης και ολόκληρου του δημοκρατικού λαού της χώρας.

Έρχομαι όμως στα συγκεκριμένα γεγονότα. Τι είχαμε χτες; Είχαμε προσπάθειες εμπρησμών τραπεζών, εγκλωβισμό 18 υπαλλήλων της Eurobank με την απειλή ότι θα τους κάψουνε μέσα, επιχείρηση της αστυνομίας για τον απεγκλωβισμό τους, είχαμε συνεχείς επιθέσεις σε διάφορα σημεία, από περίπτερα ως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο μπήκε φωτιά. Βεβαίως υπήρχε και ένας απίστευτος πετροπόλεμος με απίστευτο αριθμό πετρών, όπως και ένας απίστευτος αριθμός καπνογόνων, όπως αυτά που βλέπουμε στα γήπεδα, που απορώ πως ήταν δυνατόν να μεταφερθούν μέσα σε μερικές ώρες ή σε μία μέρα,.

Εύκολα ένα εξασκημένο μάτι γνωρίζει τα των πορειών, των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων, μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στο καπνογόνο και στο δακρυγόνο. Γιατί το δακρυγόνο κάνει ένα νέφος το οποίο διαλύεται μετά από λίγο, ενώ το καπνογόνο δημιουργεί ένα τεράστιο νέφος σε βαθμό που σου αποκλείει την ορατότητα. Και αυτό ήταν το σχέδιο το οποίο εκτελείτο με πολύ καλά οργανωμένο τρόπο.

Και θέλω επιτέλους να χρησιμοποιήσω μία φράση γιατί νομίζω ορισμένοι φοβόμαστε. Όσοι διαβάζουν και γνωρίζουν πώς αναπτύσσονται τέτοια κινήματα σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, γνωρίζουν πολύ καλά να διακρίνουν πότε εφαρμόζονται οι κανόνες του αντάρτικου πόλης. Αυτή η πραγματικότητα ίσχυσε και χτες. Το λέω ενώπιον της Βουλής και παρακαλώ όσους τα γνωρίζουν αυτά, όσους μπορεί να γνωρίζουν την πρακτική και τη μέθοδο αυτών των οργανώσεων να το διαψεύσουν ή να το επιβεβαιώσουν.

Ποια ήταν η μέθοδος; Η πρακτική, λοιπόν ήταν καπνογόνο, νέφος – να μην υπάρχει ορατότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις – πόλεμος, πέτρες και μολότοφ.

Έχω πει στη Βουλή αλλά και κατ’ ιδίαν σε πολλές συσκέψεις και σε συνάδελφους ότι η Κερατέα ήταν η «προπόνηση». Η «προπόνηση» για το όποιο ενδεχόμενο θα είχαμε στο μέλλον. Ποια ήταν η τακτική; Η τακτική ήταν να οργανώνουμε φιλειρηνικές συγκεντρώσεις, να έρχεται ο κόσμος, γυναίκες, παιδιά, αθώοι. Είμαστε όλοι εκεί μαζί εξοικειωνόμαστε και όταν αποφασίσουμε τότε διασπειρώμεθα ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους, τους φιλήσυχους πολίτες, στις οικογένειες, στους ηλικιωμένους και οποιουσδήποτε άλλους και ρίχνουμε τις μολότοφ, το καπνογόνο και τις πέτρες ή οτιδήποτε άλλο αποφασίσουμε. Αυτή είναι η μέθοδος. Η μέθοδος που αξιοποιήθηκε στην Κερατέα και είδαμε να εξελίσσεται και στο Σύνταγμα χθες.

Ενώ όλη την προηγούμενη περίοδο ήταν μια φιλειρηνική διαδήλωση, μια ειρηνική συγκέντρωση, μια ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην πολιτική που πιστεύει ο καθένας ότι πρέπει να διαμαρτυρηθεί και στην οποία δεν υπήρχε κανένα επεισόδιο.

Αντίθετα αυτά τα «άγρια» ΜΑΤ και αυτή η «άγρια» κυβέρνηση, δεν έκανε ούτε μια επιχείρηση όλη αυτή την περίοδο, δεχόμενη βεβαίως και την κριτική ορισμένων άλλων πτερύγων της Βουλής και διαφόρων άλλων ανθρώπων της διανόησης, γιατί δεν επιχειρεί να καθαρίσει την πλατεία. Γιατί δεν επιχειρεί να διαλύσει τους συγκεντρωμένους αθώους, φιλήσυχους, ύποπτους ή μη ύποπτους.

Δεύτερον, έρχεται το περίφημο βίντεο, το οποίο –έτυχε- και εγώ, να το βλέπω ταυτόχρονα και εγώ μαζί με όλους εσάς. To βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER , το οποίο μου δημιουργεί και εμένα προσωπικά πάρα πολλά ερωτήματα. Αντιδρώ όπως είμαι απολύτως βέβαιος αντέδρασε και οποιοσδήποτε δημοκρατικός πολίτης. Θεωρώ ότι κάτι δεν πάει καλά. Ότι κάτι συμβαίνει περίεργο. Και ζητώ να το δω ο ίδιος και το είδα. Και βεβαίως αφού δείχνει αυτό το οποίο έδειξε ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER , βλέπω ότι ο αμέσως επόμενος μετά από τους τέσσερις με τις σημαίες, τα στειλιάρια και τα βαμμένα πρόσωπα είναι ένας άλλος, τον οποίο τυχαίνει να τον γνωρίζω. Να τον γνωρίζω από τα χρόνια της δικής μου αγωνιστικής δράσης. Έναν συναγωνιστή της Αριστεράς. Ένας έντιμος και σεμνός αγωνιστής ο κ. Σήφης Καυκαλάς, τον όποιο και πήρα αμέσως τηλέφωνο και του είπα: «πες μου σε παρακαλώ στο όνομα της φιλίας μας, ποιοι ήταν αυτοί που ήταν δίπλα σου». Μου απαντά ο άνθρωπος ότι είναι αστυνομικοί. «Είναι δικοί σας, στο δηλώνω κατηγορηματικά πρόκειται περί αστυνομικών.»

Αυτομάτως, διατάσσω έρευνα από τον αρχηγό της αστυνομίας, ο οποίος οφείλω να πω ότι αμέσως ζήτησε έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις. Με στόχο να ολοκληρωθεί η έρευνα αν είναι δυνατόν τις επόμενες ώρες, μέσα στη νύχτα. Και πράγματι μέσα στη νύχτα έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Με αυστηρότητα, με σοβαρότητα, με τις καταθέσεις όπως επιβάλει ο νόμος, το δημοκρατικό μας πολίτευμα και οι κανόνες λειτουργίας της αστυνομίας.

Ποια είναι η πραγματικότητα. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ποιες είναι οι πληροφορίες μέχρι στιγμής, τις οποίες καταθέτω ενώπιών σας. Οι συγκεκριμένοι τρείς – τέσσερις οι οποίοι βρέθηκαν εκεί, αυτοί δηλαδή που είδαμε με βαμμένα πρόσωπα, ημίγυμνοι με κάποια σίδερα στα χέρια, προέρχονταν από μια επιχείρηση απεγκλωβισμού, η οποία έγινε σε μια καφετέρια στην οδό Όθωνος. Ευρισκόμενοι αυτοί εκεί με σημαίες και ό,τι άλλο, όπως τους είδατε και εσείς με τα σίδερα, δέχθηκαν την επίθεση αγανακτισμένων, κάποιων άλλων πολιτών, οι οποίοι τους εγκλώβισαν στην καφετέρια και από εκεί βομβάρδιζαν την αστυνομία με τηλεφωνήματα να σωθούν. Όπως, λοιπόν, μου αναφέρει ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Οικονόμου – και δεν έχω κανένα απολύτως λόγο να μην δεχθώ την εξήγησή του, γιατί προκύπτει και από στοιχεία και από περιστατικά – η Αστυνομία επιχείρησε για την διάσωσή τους.

Βεβαίως, επειδή όλη η παρουσία τους είναι μια παρουσία η οποία δημιουργεί ερωτήματα, επαναλαμβάνω σε όλους, για το λόγο αυτό εγώ ζήτησα να συνεχιστεί και να πάει σε βάθος η έρευνα. Αυτομάτως όμως οι ίδιοι με τηλεφώνημα ζήτησαν να καταθέσουν διαμαρτυρόμενοι μάλιστα, γιατί τους θεωρεί το Alter ανθρώπους της Αστυνομίας και τραμπούκους δηλώνοντας ότι πρόκειται περί συνδικαλιστών της ΕΘΕΛ. Και για αυτό το λόγο η έρευνα ζήτησα να ολοκληρωθεί χθες το βράδυ. Όσους βρήκαν, κατέθεσαν χθες το βράδυ και επιβεβαίωσαν ότι πράγματι είναι εργαζόμενοι στο χώρο της ΕΘΕΛ. Το ίδιο επιβεβαίωσε και το συνδικάτο. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και άλλοι εργαζόμενοι στους οποίους μπορώ και εγώ να απευθύνομαι λόγω της δική μας προσωπικής και πολιτικής σχέσης.

Όμως, επειδή υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι εξ’ αυτών που βρέθηκαν εκεί στο χώρο, συμμετείχαν και σε διάφορες καταδρομικές επιθέσεις με μηχανάκια σε σπίτια πολιτικών, γι’ αυτό η έρευνα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται πλέον με την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής. Η οποία εισαγγελική αρχή ήδη και με δική της παρέμβαση σήμερα το πρωί διέταξε την πλήρη έρευνα αυτής της υπόθεσης. Θέλω να σας διαβεβαιώσω και θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας εγώ θα το καταθέσω στον Πρόεδρο της Βουλής ή σε οποιαδήποτε άλλη επιτροπή της Βουλής θελήσει και θα ζητήσω από τον Αρχηγό της Αστυνομίας εάν χρειαστεί να προσέλθει και να δώσει τις οποιαδήποτε εξηγήσεις ζητήσουν τα κόμματα.

Αλλά επειδή η προσπάθεια για να βρεις την αλήθεια είναι συστηματική. Σήμερα το πρωί πραγματικά καθόμουν για να δω τι είναι αυτό το λοστάρι που κρατούν. Είναι γκλομπ; είναι γκλομπ αστυνομικού; Τι είναι; Όχι είναι ένα σίδερο από ένα ράφι. Οι ίδιοι δίνουν τις εξηγήσεις τους. Δεν με απασχολούν, αυτά θα τα βρει η δικαιοσύνη. Όμως το γεγονός ότι καταγγέλλεται από ορισμένα κόμματα ότι αυτοί οι άνθρωποι φιλοξενήθηκαν στο χώρο της Βουλής και πέρασαν μέσα στο χώρο, το άβατο δηλαδή του Κοινοβουλίου, αυτό δεν είναι αλήθεια. Και παρακαλώ πάρα πολύ με προσοχή να ξαναδείτε το βίντεο, όσοι το επικαλεστήκατε. Δεδομένου ότι οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να μπουν μέσα. Παρέμειναν τα κιγκλιδώματα. Φαίνεται όταν ολοκληρώνεται το video . Είναι στο ίδιο χώρο μαζί με τον Σήφη Καυκαλά και οι άλλοι τρεις, οι οποίοι πράγματι βρίσκονται εκεί στο κιγκλίδωμα. Όπως μου είπε ο ίδιος ο κ Καυκαλάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής τους έλεγε να φύγουν από εκεί και να επανέλθουν στον κόσμο. Και αυτοί δεν ήθελαν να φύγουν. Εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή έφυγαν και επέστρεψαν στον κόσμο. Τώρα το τι ακριβώς και το πώς ακριβώς εξελίχθηκε είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα μείνει κρυφό είτε από τη δικαιοσύνη είτε από την έρευνα την οποία διεξάγει η Ελληνική Αστυνομία. Πάντως, εγώ οφείλω να μεταφέρω στο Σώμα τη διαβεβαίωση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ότι ουδεμία σχέση έχουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι με τις Αστυνομικές αρχές και τις αστυνομικές υπηρεσίες. Τελεία και παύλα επί του θέματος.

Τρίτον κουκουλοφόροι. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να χρεώσουν τους κουκουλοφόρους γενικώς στην Αστυνομία. Βέβαια εγώ αναρωτιέμαι τι θα χρειάζονταν οι κουκουλοφόροι στην Αστυνομία. Ύστερα η Αστυνομία τι είναι; Κάποια κλειστή οργάνωση; Κάποια οργάνωση που λειτουργεί με μυστικότητα;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όταν μιλούμε για Ελληνική Αστυνομία μιλάμε για ένα Σώμα 55.000 ανθρώπων! 55.000 ανθρώπων, στο οποίο Σώμα λειτουργεί ο ελεύθερος συνδικαλισμός εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Αναρωτιέμαι δεν υπήρξε κανένας από τους 55.000 ανθρώπους αυτούς που να έχει μία ή την ίδια την επαφή προσωπικά να πήρε ο ίδιος την εντολή ή όχι ή να άκουσε ότι κάποιος άλλος συνάδερφός του πήρε την εντολή για να παριστάνει τον προβοκάτορα στις συγκεντρώσεις; Αναρωτιέμαι, δεν θα έχει ακουστεί; Και μην μου πείτε ότι και εσείς δεν έχετε ακούσει γιατί ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κόμμα που να μην ενδιαφέρεται να έχει επιρροή στον συνδικαλισμό της Αστυνομίας. Όλοι έχουν, όλοι γνωρίζουν. Ως εκ τούτου, θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Τουλάχιστον από όσο γνωρίζει η ηγεσία της Αστυνομίας, απ΄ όσο η ηγεσία της Αστυνομίας ελέγχει και μεταφέρει και διαβεβαιώνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τέτοιου είδους πρακτικές δεν χρησιμοποιούνται από την ελληνική αστυνομία.

Δεύτερον, είδα με αποτροπιασμό θα έλεγα ως δημοκρατικός πολίτης αυτής της χώρας , την επίθεση που δέχτηκε ο συνάδελφος, ο κ. Αθανασιάδης. Απαράδεκτη, από κάθε άποψη αντιδημοκρατική. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι οι συνάδελφοι όλων των πτερύγων της Βουλής καταδικάζουν με κάθε τρόπο αυτού του είδους την ενέργεια. Όμως και εκεί υπάρχει βίντεο, και στο βίντεο μπροστά στην κάμερα υπάρχει ένας νέος άνθρωπος ο οποίος την ώρα της επίθεσης βγάζει την κουκούλα, την ξεδιπλώνει και την φοράει. Ε, λοιπόν, εγώ καλώ από το βήμα της Βουλής, όσους γνωρίζουν αυτό τον άνθρωπο, να βγουν και να μας πουν τι είναι αυτός ο άνθρωπος. Όπως επίσης ζητώ από οποιονδήποτε από εκείνους οι οποίοι με άθλιο τρόπο επιτέθηκαν στον συνάδελφο τον κ. Αθανασιάδη, να μας πουν ποιος ήταν ο φίλος τους. Γιατί αυτές οι ομάδες που κάνουν επιδρομές σε διάφορα πολιτικά πρόσωπα, είναι ο ένας γνωστός του άλλου, είναι πολύ στενή η σχέση μεταξύ τους. Κάποιοι λοιπόν τον γνωρίζουν, κι αν δεν τον γνωρίζουν οι ίδιοι, τον γνωρίζει κάποιος από τη γειτονιά τους. Εν πάση περιπτώσει, τα κανάλια, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουν δημοκρατική υποχρέωση να παίξουν και να ξαναπαίξουν το συγκεκριμένο βίντεο, για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι επιτέλους αυτοί που φορούν την κουκούλα. Αυτή λοιπόν την πραγματικότητα την οποία ζούμε καθημερινά, πρέπει να την πολεμήσουμε και πρέπει να την πολεμήσει το δημοκρατικό κίνημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, ζητώ επίσης από όλους, να έχουμε μία αυτοσυγκράτηση. Βέβαια η λέξη «αυτοσυγκράτηση» ενοχλεί. Αυτή όμως ήταν η επιλογή της κυβέρνησης, όπως χθές ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος διαβεβαίωσε το Σώμα επανειλημμένως μάλιστα. Η εντολή της κυβέρνησης ήταν μία κι μοναδική, αυτοσυγκράτηση. Προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος της λειτουργίας της Βουλής, της λειτουργίας των θεσμών, των δικαιωμάτων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώσουν ειρηνικά, με αποτελεσματικό τρόπο. Να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους, την ανησυχία τους, την αγωνία τους. Και θα πω και δημόσια ενώπιον της Βουλής, κάτι το οποίο είχα την ευκαιρία να πω και κατ΄ιδίαν στο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα., όταν είχε την καλοσύνη να με επισκεφτεί στο Υπουργείο προκειμένου να συζητήσουμε τις δικές του αγωνίες για τα θέματα ασφάλειας της χώρας. Τι πιστεύετε ότι συμφέρει την Κυβέρνηση και τη χώρα; Τα ακραία γεγονότα; Οι σκηνές της βίας στους δρόμους της Αθήνας; Οι φωτιές; Οι καταστροφές; Ή αντίθετα η μαζική παρουσία του Ελληνικού λαού, το κίνημα των πραγματικά διαμαρτυρόμενων Ελλήνων, που πονούν από τα μέτρα, με μαζική και καθοριστική παρουσία για να δίνουν και στην Κυβέρνηση επιχειρήματα ώστε να τα εκθέσει προς εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να βάλουν την θηλιά στον ελληνικό λαό, τη θηλιά στο λαιμό της Χώρας μας. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι κατανοούμε όλοι ότι μάλλον επιθυμούμε το δεύτερο, προφανώς τη μαζική και φιλειρηνική παρουσία. Και ερωτώ επίσης γιατί επιτέλους, επί τόσα χρόνια, – μα τόσα χρόνια – εμφανίζονται εκείνοι οι οποίοι είτε με κουκούλες, είτε με ρόπαλα, είτε με πέτρες, είτε με μολότοφ από συγκεκριμένους χώρους ή συγκεκριμένα συνδικάτα και δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ από τα μπλοκ των δυνάμεων του Κουμμουνιστικού Κόμματος και του ΠΑΣΟΚ ή από τις άλλες δυνάμεις των συνδικάτων στα οποία έχουν πλειοψηφία αυτές οι δυνάμεις; Για ποιο λόγο; τι συμβαίνει; υπάρχει αδυναμία περιφρούρησης; Υπάρχει αδυναμία ελέγχου των ανθρώπων; Τότε πρέπει να προβληματιστούμε γιατί το μείζον, η βασική υποχρέωση κάθε πολιτικού φορέα κάθε συνδικάτου που καλεί τον λαό τον φιλήσυχο και ειρηνικό λαό να διαδηλώσει είναι να περιφρουρήσει και τον χώρο του, είναι να περιφρουρήσει τη διαδήλωση , είναι να περιορίσει την εκδήλωση της διαμαρτυρίας. Αυτό, ακριβώς, το δικαίωμα της διαδήλωσης, της απεργίας, της διεκδίκησης της ειρηνικής διεκδίκησης του συνθήματος, της φωνής είναι δικαίωμα το οποίο η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το διασφαλίζουμε απόλυτα. Γιατί αυτή είναι η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Τώρα όσον αφορά μετρό. Ακούσατε χθες συνεχώς, και μάλιστα ευαισθητοποιήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής ο κ. Πετσάλνικος και ο αγαπητός συνάδελφος ο κ. Κριτσωτάκης επικοινώνησε μαζί μου για να μου μεταφέρει την αγωνία των ανθρώπων οι οποίοι έστελναν τα μηνύματα ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο μετρό.

Απευθύνθηκα αμέσως στον συνάδελφο, τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, ο οποίος θα πάρει αμέσως μετά το λόγο και θα σας δώσει εκείνος τις εξηγήσεις , για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν αυτές οι πληροφορίες. Παρόλα αυτά, είδαμε στα κανάλια «στείλτε γιατρούς, στείλτε φαρμακευτικό υλικό» και διάφορα άλλα.

Ξέρετε στο μετρό περνούν και άλλοι άνθρωποι, δεν είναι μόνο εκείνοι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να περνάνε μηνύματα μέσα από SMS . Υπάρχουν και άνθρωποι που είναι του δικού μας πολιτικού χώρου οι οποίοι ανεβοκατεβαίνουν, περνούν, κοιτούν. Οι δικοί μας λοιπόν άνθρωποι οι οποίοι πέρασαν από εκεί, αυτοί μου είπαν ένα πράγμα: Υπήρχαν κάποιοι που είχαν αναπνευστικά προβλήματα στην αρχή και οι οποίοι μεταφέρθηκαν με το μετρό στα νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι όμως που ήταν μέσα εκεί ήταν διαδηλωτές με μάσκες, ακριβότερες μάλιστα από τις μάσκες οι οποίες χρησιμοποιεί η αστυνομία, οι οποίοι ξεκουραζόντουσαν προκειμένου να φύγουν να επανέλθουν για να συνεχίσουν τον αγώνα. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από τα μεγάφωνα της διοίκησης του μετρό ουδείς εξ’ αυτών ήθελε να φύγει από εκεί. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να είσαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ολόκληρος ο ελληνικός λαός και η Κυβέρνηση βεβαίως θλίβεται από τις εικόνες τις οποίες είδαμε χθες. Προσωπικά θα το πω απλά όπως το νιώθω: Κάνω το σταυρό μου κάθε μέρα για να μην επιβεβαιωθούν εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν εδώ και μήνες -και φαίνεται- το άσπρο φανελάκι με το αίμα του νεκρού. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο σκληρή και αν είναι. Αλλά κάποιοι είναι φανερό ότι επιδιώκουν θύματα. Επιδιώκουν νέους ήρωες και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η δημοκρατία μας δεν πρέπει να το επιτρέψει. Η δημοκρατία είναι δημοκρατία για όλους τους Έλληνες πολίτες. Είναι για εκείνους οι οποίοι κρατούν την ελληνική σημαία και δημιουργούν κάποια αισθήματα αντίδρασης από ορισμένους άλλους και κάποιοι άλλοι που κρατούν μαζί με την ελληνική σημαία και τη δική τους παραταξιακή σημαία. Ο αγκυλωτός σταυρός κύριε πρόεδρε, εάν κινδύνευε η ζωή αυτού που είχε στη φανέλα του τον αγκυλωτό σταυρό, η αστυνομία θα ήταν εκεί για να του σώσει τη ζωή. Για όλους είναι η αστυνομία. Δεν υπάρχει διάκριση για κανέναν. Αλλά εκείνο που ζητώ είναι αυτοσυγκράτηση και ευθύνη από όλους. Δεν έχει κανένα νόημα, απολύτως κανένα νόημα να ακούω διαρκώς από ορισμένα κόμματα και από ορισμένες πλευρές της Βουλής για την αδυναμία της Κυβέρνησης και την ανικανότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργού. Και την ίδια ώρα να μεταφέρουν διά των εκπροσώπων τους τα συγχαρητήρια στον Αρχηγό της αστυνομίας για τη μεγάλη επιτυχία χθες να κρατηθεί και να λειτουργήσει η Βουλή. Αυτό δεν είναι έντιμο. Χαρακτηρίστε το εσείς όπως θέλετε. Εγώ αρκούμαι σε αυτό. Δεν είναι έντιμο. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι χιλιάδες αστυνομικοί επί μέρες δέχονται να εφαρμόζουν την επιλογή της Κυβέρνησης που είναι αυτοσυγκράτηση και προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων με σοβαρότατο σχεδιασμό, με επιτελικό σχεδιασμό και αυταπάρνηση, γνωρίζοντας τις τακτικές του μαζικού κινήματος στις περιπτώσεις που υπάρχουν ομάδες τέτοιες, οι οποίες προσπαθούν να παρασύρουν το μαζικό κίνημα στα πλαίσια των κανόνων του αντάρτικου πόλης, για το πώς θα αντιδράσουν, πού επιχειρείται αντιπερισπασμός και ποιος είναι ο τελικός στόχος. Ο τελικός πάντως χθες στόχος δεν ήταν ούτε να πετάνε πέτρες ούτε να δημιουργούν αδιέξοδα στους δρόμους και τις γωνίες. Αυτό ήταν το εγχείρημα για να σπάσουν ,για να αναγκάσουν την αστυνομία να σπάσει την αλυσίδα γύρω από τη Βουλή και να εισέλθουν στη Βουλή διότι αυτός ήταν ο στόχος τους. Να σταματήσει η ψηφοφορία, να μην ψηφιστεί ο νόμος, να χρεοκοπήσει η χώρα.

Είναι πολλά τα λεφτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι που έχουν επενδυθεί στη χρεοκοπία της χώρας. Πάντως χθες αυτοί που είχαν επενδύσει τα χάσανε. Όπως τα χάσανε και εκείνοι οι οποίοι επένδυσαν πολιτικά τόσο στη χρεοκοπία της χώρας όσο και στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δευτερολογία:

Κυρία Παπαρήγα γνωρίζετε ότι εκτιμώ ιδιαίτερα εσάς και τους αγώνες του κόμματος και την προσφορά στην κοινωνία. Συμμερίζομαι τα βιώματα του δημοκρατικού κινήματος στη χώρα από τη δράση προβοκατόρων των Σωμάτων Ασφαλείας στο παρελθόν.

Θέλω όμως εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκ μέρους του Πρωθυπουργού να σας διαβεβαιώσω ότι με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προβοκάτορες στην ΕΛΑΣ δεν πρόκειται να υπάρξουν, δεν πρόκειται να δράσουν, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.

Και όπως είχα την ευκαιρία εγώ προσωπικά να διαβεβαιώσω τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ όταν με επισκέφτηκαν στο γραφείο μου, και εδώ ενώπιων της Βουλής σας ζητώ όπου βρεθείτε, όπου υπάρξει, όπου συλληφθεί προβοκάτορας της αστυνομίας, ο οποίος δρα εν μέσω διαδηλώσεων και λαϊκών κινητοποιήσεων, θα είμαι ο πρώτος που θα τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.

Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Αυτή την πραγματικότητα και αυτή την πολιτική και ιδεολογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένας δικαίωμα να την αμφισβητεί. Εάν υπάρχουν στοιχεία, μαζί με εμάς, μαζί με τον Πρωθυπουργό, μαζί με μένα στον Εισαγγελέα αμέσως. Στον αρχηγό τους ή οπουδήποτε αλλού. Αλλά οργανωμένα σχέδια από την πλευρά της Κυβέρνησης, που εποπτεύει, ανέχεται, κάνει πως δεν καταλαβαίνει, λειτουργία του παρακράτους, ξεχάστε το. Η αστυνομία σήμερα λειτουργεί, το επαναλαμβάνω, με αυτά που τουλάχιστον εγώ γνωρίζω και αυτό που μπορώ να ελέγχω, όπως και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών –την οποία υπαινιχτήκατε – για την οποία έχω επίσης την ευθύνη, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, των κανόνων του νόμου και του ελληνικού Συντάγματος.

Από κει και πέρα είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι και θα καταδικάσουμε τα περιστατικά αυθαιρεσίας και εκείνοι οι οποίοι με τον οποιοδήποτε τρόπο θα αποδεχθούμε τις οποιεσδήποτε τεκμηριωμένες απόψεις προκειμένου να οδηγήσουμε τέτοια περιστατικά στον Εισαγγελέα και στη Δικαιοσύνη.

Τελευταίες Αναρτήσεις