Πε 29 Σεπτεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιούνιος 201103-06-2011: Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλη Όθωνα, κατά τη σύσκεψη για την αντιπυρική...

03-06-2011: Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλη Όθωνα, κατά τη σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία 2011 σήμερα στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα κατά τη σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία 2011 σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη με θέμα «το συντονισμό και την ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, αντιπυρική περίοδος 2011στην Κεντρική Μακεδονία- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Τασούλας Γρηγόρης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μπούφης Θεόδωρος, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών Περιβάλλοντος κ. Αμοργιανιώτης Γεώργιος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στεφανίδης Στυλιανός, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Σώκος Ευθύμιος, ο Διευθυντής Δασών Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης κ. Φραγκισκάκης Νικήτας. Επίσης, συμμετείχαν γενικοί επιθεωρητές και περιφερειακοί διοικητές της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι του στρατού, του ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας, του λιμενικού και της αστυνομίας, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής προστασίας όλων των βαθμίδων αυτοδιοίκησης, εθελοντών και λοιπών φορέων.

Oμιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα:

«Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη συνεργασία και για τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής, ελπίζω, επικοινωνίας σήμερα γύρω από ένα πάρα πολύ σοβαρό, ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα. Σας ευχαριστώ όλες και όλους για την ανταπόκρισή σας στο σημερινό μας κάλεσμα με σκοπό να υπάρξει αυτή η συνεργασία και η επικοινωνία.

Θέλω εξαρχής να καταστήσω σαφές, ότι σήμερα εδώ ήρθαμε να κάνουμε μια συνάντηση εργασίας. Δεν ήρθαμε να βγάλουμε λόγους και φωτογραφίες, ούτε να κοσμήσουμε τα τηλεοπτικά πλάνα. Ούτε θα σπαταλήσω το διαθέσιμο χρόνο που έχουμε για να μιλήσουμε για την κρισιμότητα του θέματος, την οποία αισθάνομαι ότι όλοι τη συμμεριζόμαστε εξίσου κι ελπίζω ότι τη συμμερίζονται εξίσου όσοι δεν είναι σήμερα εδώ, είτε γιατί δεν προβλεπόταν είτε γιατί δε μπόρεσαν να είναι εδώ. Αφορά εξάλλου το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, γιατί είναι όντως μία μάχη η προστασία του φυσικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, που είναι μάχη ολόκληρης της κοινωνίας.

Πρέπει να δούμε όμως για ποιο λόγο ήρθαμε εδώ σήμερα, σύμφωνα με τη δική μας λογική που προκαλέσαμε και αυτή τη συνάντηση. Ήρθαμε να βγάλουμε μια ακτινογραφία αυτής της στιγμής, λίγες εβδομάδες πριν την πραγματική έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το πού βρισκόμαστε. Τι ενέργειες έχουν γίνει, τι ετοιμότητα υπάρχει, τι προβλήματα εντοπίζονται αυτή τη στιγμή σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, τι επισημάνσεις ή προτάσεις μπορούν να γίνουν που να βελτιώσουν είτε στο επίπεδο της πρόληψης είτε στο επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, τη δυνατότητά μας. Επί αυτής της συγκεκριμένης ατζέντας θα ήθελα να σας καλέσω και να σας παρακαλέσω να μιλήσουμε χωρίς να υποκύψουμε στον πειρασμό των πολύ γενικών τοποθετήσεων, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά σε διαφορετική συγκυρία.

Θα προσδιορίσω λοιπόν, όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα την ατζέντα έτσι όπως από τη δική μου πλευρά την προσδιορίζω, ουσιαστικά περιγράφοντας τι θα ήθελα μέσα από έναν κύκλο λιτών και στοχευμένων παρατηρήσεων. Ποιες πλευρές δηλαδή θα πρέπει να έχουμε φωτίσει και να φύγουμε όλοι σοφότεροι από αυτήν τη συνάντηση.

Το ένα ζήτημα σχετίζεται με το γεγονός ότι στη φετινή αντιπυρική περίοδο ουσιαστικά θα δοκιμαστεί το νέο αυτοδιοικητικό και διοικητικό μοντέλο της χώρας μετά τον Καλλικράτη. Για πρώτη φορά θα κληθούν οι νέοι θεσμοί να συνεργαστούν για τα θέματα αυτά. Είναι προφανές, εύλογο τουλάχιστον, ότι μπορεί να υπάρχουν ζητήματα που να χρήζουν ερμηνειών, διευκρινίσεων και τα οποία μπορεί να τεθούν και να αποσαφηνιστούν ή για τα οποία πρέπει να γίνει μια συνεννόηση. Θέλω να τονίσω κι εγώ εμφατικά ότι η ώρα που ο μη γένοιτο, αλλά που είναι πολύ πιθανόν και αναπόφευκτο, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το μέτωπο μιας φωτιάς δεν είναι η καθόλου κατάλληλη ώρα επιβεβαίωσης της θεσμικής λειτουργίας ή του θεσμικού status κανενός. Ρίχνουμε όλες τις δυνάμεις μας στο μέτωπο, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για αργότερα ζητήματα για το ποιος θα έπρεπε ή πρέπει να έχει αναλάβει τι.

Σε αυτό το ζήτημα θέλω να είμαι όσο γίνεται πιο συγκεκριμένος, κάνοντας την αναφορά και το γενικό διαχωρισμό που λέει ότι στην προετοιμασία και πρόληψη τον πρώτο λόγο έχει η αυτοδιοίκηση και οι δασικές υπηρεσίες, στην καταστολή πρώτο λόγο έχει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με βάση τον συγκεκριμένο, εγκεκριμένο, νομιμοποιημένο εθνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, όπως αυτός υφίσταται. Το σχεδιασμό αυτόν δεν θα τον παρουσιάσω με λεπτομέρειες στην ομιλία μου- εξάλλου σε πολλούς από εσάς είναι γνωστός, γιατί δεν έχει διαφοροποιηθεί από το πρόσφατο παρελθόν των προηγούμενων ετών.

Θα κάνω μια γενική αναφορά που έχει νομίζω τη σημασία της και το συμβολισμό της, αλλά και την ουσιαστική επιβεβαίωση ότι για την κυβέρνηση το θέμα αυτό που μας απασχολεί σήμερα είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και πάρα πολύ ψηλά στις ιεραρχήσεις της Το γεγονός αυτό το αποδεικνύει ότι, ενώ για παράδειγμα- οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού που είναι εδώ το γνωρίζουν- η ΣΑΤΑ έχει στο σύνολό της έχει μια περικοπή 30 %, δηλαδή πέφτει από 900 εκατ ευρώ στα 600, το ποσό της ΣΑΤΑ για τους Δήμους για την πυροπροστασία είναι ακριβώς το ίδιο. Όσο ήταν δηλαδή και το 2010, περίπου 21 εκατ ευρώ για τους Δήμους και άλλα 2 εκατ ευρώ περίπου για τους συνδέσμους Δήμων. Ακριβώς το σύνολο της πίστωσης που διατίθετο τα προηγούμενα χρόνια για τη μίσθωση εναερίων μέσων, ελικοπτέρων δηλαδή για τη δασοπυρόσβεση, διατέθηκε παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και για το 2011, ούτως ώστε να μην υπάρξει στον αριθμό των διατιθέμενων εναέριων μέσων, αλλά και στη διάταξή τους σε επίπεδο χώρας, καμία υποχώρηση, καμία περιστολή.

Ας δούμε ορισμένα θέματα συγκεκριμένα:

· Επανερχόμενος λοιπόν στα μικρά, αλλά πολύ σημαντικά ζητήματα που πολλές φορές κρίνουν και την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς μας, θα πρέπει σε σχέση με όλα τα παραπάνω να δούμε εάν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι των μικτών επιτροπών για τις ανεξέλεγκτες χωματερές- θυμίζω ότι με τη σχετική εγκύκλιο που έχει σταλεί από το τέλος Μαρτίου η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 23 Μαΐου και να έχει κοινοποιηθεί το αποτέλεσμά της στους γενικούς γραμματείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στους κατά τόπους Εισαγγελείς. Αυτό είναι κάτι βέβαια που καλό είναι να το ελέγξουμε σήμερα, αλλά έτσι κι αλλιώς θα το ελέγξω και προσωπικά το επόμενο δεκαπενθήμερο.

· Υπάρχει το θέμα του καθορισμού των δρόμων πρόσβασης και πέριξ των δασικών εκτάσεων και εντός των δασών. Θέλω να πω, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που παρουσιάζονται πρακτικά προβλήματα συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Δασικών Υπηρεσιών, αυτοδιοικητικών υπηρεσιών και δασαρχείων, ότι είμαστε και εδώ και για όλο το διάστημα για να τα ξεπερνάμε και να τα λύνουμε στη βάση της κοινής μας στόχευσης. Και όχι να διαγκωνιζόμαστε για το ποιος, τι και πού ακριβώς κάνει ή εν πάση περιπτώσει πώς σεβόμενοι και το ρόλο και την αρμοδιότητα ενός εκάστου και αναγνωρίζοντας την ειδικότητα ενός εκάστου εν τέλει θα συμβάλλουμε και θα συνεργήσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

· Υπάρχει το ζήτημα του καθορισμού των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων εντός ορίων σχεδίου οικισμού ή στα 100 μέτρα από τα όρια οικισμού, ζήτημα αρμοδιότητας των Δήμων. Υπενθυμίζω ότι με σχετική νομοθετική ρύθμιση, αν ο ιδιώτης στον οποίο ανήκει ο ακάλυπτος οικοπεδικός χώρος δεν προβεί στον καθαρισμό του, υποχρεούται να το κάνει ο Δήμος και να καταλογίσει τη σχετική δαπάνη στον ιδιώτη- ιδιοκτήτη. Εάν ο ιδιώτης- ιδιοκτήτης δεν το πράξει ούτε αυτό, θα καταλογιστεί η σχετική δαπάνη εις βάρος του Δήμου.

· Θέλουμε να δούμε την καταγραφή των διαθέσιμων δυνάμεων των πραγματικών όμως, των πάσης φύσεως μέσων και εξοπλισμών είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε μέσα, που θα πρέπει να είναι έτοιμα τεχνικά για να αξιοποιηθούν την ώρα που θα τα χρειαστούμε. Θέλουμε να δούμε και το θέμα καταγραφής μηχανημάτων σε κρατικές υπηρεσίες όπως η ΔΕΣΕ, η ΔΕΚΕ ή άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας, τα οποία πρέπει να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και να είναι και στη διάθεση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, εφόσον τα χρειαστούμε.

· Να δούμε την πολύ κρίσιμη συμβολή και τα προβλήματα συνεργασίας που πιθανόν αντιμετωπίζουν εθελοντικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες τοπικές, τις οποίες όχι μόνο ενθαρρύνουμε, αλλά και χρειαζόμαστε και που μας είναι πολύτιμοι συνεργάτες και βοηθοί. Στο σημείο αυτό, θέλω να ανακοινώσω ότι άμεσα προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων και οργανώνει καλύτερα τον εθελοντισμό σε ό,τι αφορά τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος. Υπάρχει και μια παράλληλη επεξεργασία, που ίσως χρονικά συμπέσει σε μια ενιαία νομοθετική πρωτοβουλία για τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.

· Τέλος, να δούμε εάν και πού τις επόμενες μέρες κρίνεται αναγκαίο να γίνει μία άσκηση επί πραγματικών συνθηκών, ώστε να δοκιμάσουμε το νέο θερσμικό μοντέλο, τα προβλεπόμενα στις εγκυκλίους και στις διαταγές με ευθύνη του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω ότι πρώτη φορά φέτος γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια σε όλες τις Περιφέρειες. Δεν περιοριζόμαστε, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια σε μία κεντρική σύσκεψη στην Αθήνα. Εκκρεμεί μόνο η σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Θέλουμε να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο σε όλη την Ελλάδα με τους ανθρώπους με τους οποίους θα κληθούμε να συνεργαστούμε τους μήνες του ερχόμενου καλοκαιριού και να είναι σε όλους γνωστό και τι θέλουμε να κάνουμε και ποια είναι η ευθύνη η θεσμική, η συλλογική, αλλά και η ατομική του καθενός. Γι’αυτό κάναμε και αναλυτική ενημέρωση στη Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για το σχεδιασμό, την αρμοδιότητα και την ευθύνη του κάθε επιμέρους θεσμικού ή υπηρεσιακού φορέα σε αυτήν την προσπάθεια. Όχι για να εξειδικεύσουμε τις ευθύνες, αλλά για να δημιουργήσουμε την αίσθηση, γιατί αυτός είναι ο στόχος, ότι μόνο όλοι μαζί, στην καλύτερη δυνατή συνεργασία, με την καλύτερη δυνατή διάθεση προσφοράς και συντονισμού θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτό που έχουμε μπροστά μας με επιτυχία και την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Σας ευχαριστώ» .

Τελευταίες Αναρτήσεις