Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201130-05-2011:Δελτίο Τύπου με δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή μετά τη συνάντησή του με το Διευθυντή του...

30-05-2011:Δελτίο Τύπου με δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή μετά τη συνάντησή του με το Διευθυντή του Γραφείου της Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε κ. Daniel Endres

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, συναντήθηκε σήμερα 30/5, με τον Διευθυντή του Γραφείου της Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε κ. Daniel Endres και συζήτησαν θέματα όσον αφορά στη λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου και τη νέας Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, καθώς και την πορεία υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης «Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Υ.Α. από το γραφείο της Ρώμης, κ. Laurens Jolles και ο Επικεφαλής του Γραφείου Ύπατης Αρμοστείας Ελλάδας, κ. Γεώργιος Τσαρμπόπουλος.

Μετά τη συνάντησή τους ακολούθησαν δηλώσεις.

Διευθυντής Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. κ. Daniel Endres : Νομίζω ότι είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση για να εκτιμήσουμε την πορεία της συνεργασίας μας. M πορούμε να πούμε με πεποίθηση ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, η οποία έχει ήδη δείξει επιτυχία. Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά τις προσπάθειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς την κατεύθυνση της ίδρυσης μιας νέας Υπηρεσίας Ασύλου, μία πολύ δύσκολη προσπάθεια. Και η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει ότι θα υποστηρίξει το θέμα της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και το θέμα της ίσης κατανομής των βαρών έτσι ώστε να μπορέσει η νέα διαδικασία ασύλου να λειτουργήσει.

Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Υπουργείο και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με τις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί προς το παρόν, χωρίς να υποτιμούμε φυσικά τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που η Ελλάδα αντιμετωπίζει στην παρούσα κατάσταση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σε σχέση με αυτές τις συνομιλίες και όσον αφορά αυτό που είπε ο κ. Endres περί των προβλημάτων και της κατανόησης που υπάρχει και της προόδου της ελληνικής πλευράς;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής: Θέλω να τονίσω ότι για εμάς είναι πολύτιμη η συνεισφορά και η βοήθεια την οποία έχουμε από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε , προκειμένου να προχωρήσουμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση που κάνουμε για την πολιτική Ασύλου στην Ελλάδα αλλά και για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών.

Η Ελλάδα ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη Σύμβαση της Γενεύης , που διέπει τις σχέσεις μας με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά στα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Όμως, θέλω να τονίσω ότι στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα η χώρα μας αυτή η προσπάθεια είναι υπεράνθρωπη. Είναι υπεράνθρωπη η προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο βάρος του παρελθόντος εκείνων που περιμένουν να εγκριθούν οι αιτήσεις Ασύλου στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα και ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας διεκδικώντας να επισκεφθούν και να προσεγγίσουν τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτή την προσπάθεια, θα πετύχουμε το αποτέλεσμα, είμαι βέβαιος για αυτό, στηριζόμενοι στην εξαιρετική συνεργασία των υπηρεσιών της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. εδώ στην Αθήνα αλλά ταυτόχρονα και στην πολύτιμη συνεισφορά των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και των άλλων Υπουργείων που συνδράμουν σε αυτή την υπόθεση. Θέλω βεβαίως, για ακόμη μια φορά να τονίσω, ότι και πάλι δεν θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αν δεν έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση και χωρίς αγκυλώσεις, με νέο πνεύμα, με νέα προσέγγιση των τοπικών κοινωνιών, των πολιτών. Μα πάνω από όλα της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρέπει και εκείνη να αντιληφθεί και να αγκαλιάσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, που στο κάτω-κάτω της γραφής είναι εθνική προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν κάποια προβλήματα, τώρα που αναφέρατε το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης από τότε που αναγγέλθηκαν που θα γίνουν οι χώροι Υποδοχής των μεταναστών;

Υπουργός: Εμείς παρουσιάσαμε όλο το σχέδιο ταυτόχρονα για να δείξουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιβαρύνουμε καμία περιοχή ξεχωριστά. Αλλά είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά τα διαθέσιμα κέντρα τα οποία προβλέπονται για όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο επαναλαμβάνω μιας εθνικής προσπάθειας. Και το κάναμε με αυτό τον τρόπο γιατί η προηγούμενη προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε επειδή ακριβώς προσπάθησαν μεμονωμένα να παρουσιάζουν ξεχωριστά κέντρα σε διαφορετικές πόλεις. Και το αποτέλεσμα ήταν οι τοπικές κοινωνίες να θεωρούν ότι επρόκειτο η επιλογή της δικής τους περιοχής να είναι η μοναδική, ενώ δεν ισχύει αυτό. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Δηλαδή μια συνολική προσπάθεια για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Δημοσιογράφος: Αν υπάρχουν αντιδράσεις μέχρι τώρα;

Υπουργός: Πάντα υπήρχαν αντιδράσεις και πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις. Πάντα όμως υπάρχουν και περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα κινηθούμε χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. Θα επιμείνουμε στο διάλογο, στη συνεννόηση, θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Αλλά το πρόβλημα πρέπει να το λύσουμε.

Τελευταίες Αναρτήσεις