Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201123-05-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Οθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αθ.Πλεύρη...

23-05-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Οθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αθ.Πλεύρη σχετικά με τη μαζική αναβολή απομάκρυνσης των λαθρομεταναστών της Υπατίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Μαϊου 2011

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση Υφ. ΠτΠ Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αθ.Πλεύρη σχετικά με τη μαζική αναβολή απομάκρυνσης των λαθρομεταναστών της «Υπατίας».

Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην υπ’ αριθμόν 893/17-5-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη μαζική αναβολή απομάκρυνσης των λαθρομεταναστών της «Υπατίας».

Ξεκινώντας, θέλω να ευχαριστήσω το συνάδελφο για την έκφραση των συγχαρητηρίων που απένειμε στην Ελληνική Αστυνομία για την εξιχνίαση του πρόσφατου αποτρόπαιου εγκλήματος που αφορούσε τον Έλληνα συνάνθρωπό μας, το Μανώλη Καντάρη πριν από λίγες μέρες, αλλά και για μια σειρά από άλλες επιτυχίες που έχει να επιδείξει η Ελληνική Αστυνομία το τελευταίο διάστημα, είτε στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, είτε σε μια σειρά από άλλες υποθέσεις σε μια δύσκολη καθημερινή μάχη που δίνει σε μια περίοδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ξέρουν όλοι πολύ καλά και γι’ αυτό κάνω χρήση της δυνατότητας να κάνω τη συγκεκριμένη αναφορά στο ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν έκανε ποτέ καμιά προσπάθεια και δεν θα κάνει και στο μέλλον να οικειοποιηθεί, αλλά ούτε καν να επιμεριστεί το όφελος και τη δόξα παρόμοιων επιτυχιών. Αντιθέτως, είμαστε εκεί μόνο και μόνο για να στηρίξουμε την Αστυνομία και τους αστυνομικούς στις δύσκολες και ενίοτε και ατυχείς στιγμές τους, γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τον πολιτικό μας ρόλο και την παρουσία μας στο Υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τώρα το συγκεκριμένο θέμα, κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση του συναδέλφου ανοίγει για μια ακόμα φορά μια συζήτηση για την οποία έχουν αφιερωθεί αρκετές ώρες στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ έχει χυθεί και πολύ μελάνι και αναφέρομαι στην περιβόητη υπόθεση της Υπατίας.

Αυτή η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του συναδέλφου δίνει τη δυνατότητα να υπενθυμίσω κατ’ αρχήν στα πλαίσια της πρωτολογίας μου σε αδρές γραμμές ένα σκηνικό, το οποίο η χρονική απόσταση από τα γεγονότα μας βοηθά να διακρίνουμε με περισσότερη ευκρίνεια.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης του κτηρίου της Νομικής και αμέσως μετά η μεταφορά στο κτήριο της Υπατίας των συγκεκριμένων μεταναστών υπό την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και πολιτικών κομμάτων, είχε από τη μια πλευρά τον καταγγελτικό λόγο όλων αυτών που μιλούσαν για την απάνθρωπη μεταχείριση από πλευράς της ελληνικής πολιτείας και της Κυβέρνησης στα δικαιώματα των μεταναστών, που δεν τους μειώνει τις προϋποθέσεις άδειας παραμονής και από την άλλη τον καταγγελτικό λόγο και της παράταξης του συναδέλφου που καταθέτει σήμερα τη συγκεκριμένη ερώτηση, αλλά και πολλών άλλων πολιτικών εκφράσεων, αλλά και μέσων ενημέρωσης για την τεράστια ανοχή που επιδείκνυε η Κυβέρνηση στην παράνομη κατάληψη ενός δημοσίου κτηρίου στα παράλογα και παράτυπα αιτήματα που διατύπωναν οι μετανάστες και οι εκπρόσωποί τους.

Κατά τη διάρκεια της εξόδου από το συγκεκριμένο πρόβλημα και μέσα από μια ισορροπημένη λύση και στην οριακή στιγμή που αυτό είχε φτάσει, επίσης θα ανακαλέσω στη μνήμη μας την αντίθεση που έγκειται στο κάποιοι να πανηγυρίζουν για τη μεγάλη επιτυχία που είχε αυτή η αγωνιστική κινητοποίηση και κάποιοι άλλοι την ίδια στιγμή να καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για τη σημαντική της υποχώρηση έναντι της εκβιαστικής πίεσης της συγκεκριμένης κινητοποίησης.

Λίγους μήνες μετά, οι μεν μετανάστες και οι αλληλέγγυες δυνάμεις τους καταγγέλλουν την Κυβέρνηση ότι δεν υλοποίησε τίποτα από τα συμφωνηθέντα και από την άλλη πλευρά άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ο συγκεκριμένος συνάδελφος με την παρούσα ερώτηση, καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι παρατυπώντας υλοποιεί μια συμφωνία η οποία τότε επετεύχθη υπό το κράτος της κινητοποίησης.

Θέλω, λοιπόν, να ξεκαθαρίσω και να υπενθυμίσω ότι όλο αυτό το σκηνικό επιβεβαιώνει ότι η στάση τότε, αργότερα και σήμερα, αλλά και στο διηνεκές της Κυβέρνησης θα είναι πάντα μια στάση πολιτικά υπεύθυνη και ισορροπημένη που δεν επιλέγει τη βία και τη σύγκρουση, που συνεκτιμά και σταθμίζει το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.

Επίσης, επιβεβαιώνει ότι η επιλογή μας να μπορεί να δοθεί λύση χωρίς αίμα, χωρίς βία και χωρίς ένταση και χωρίς το ρίσκο ευρύτερων κοινωνικών ανακατατάξεων είναι δικαιωμένη ήδη από την εξέλιξη των γεγονότων.

Ακόμα, στα πλαίσια του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου βρέθηκε μια λύση, που εμπεριέχει την πολιτική διαχείριση, αφού και η συγκεκριμένη κινητοποίηση δεν ήταν αμιγώς κινητοποίηση για τα προβλήματα των μεταναστών, αλλά είχε ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ είχε συγκροτηθεί και ένα ευρύτερο πέρα των μεταναστών πολιτικό μέτωπο.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις ειδικές λεπτομέρειες επί των ερωτημάτων του συναδέλφου, θα έχω τη δυνατότητα, κύριε Πρόεδρε, να απαντήσω στη δευτερολογία μου, ενώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανοχή σας.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Επί του συγκεκριμένου, λοιπόν, θα πω τα εξής:

Η δέσμευση και η συμφωνία της Κυβέρνησης έναντι του αιτήματος που είχε διατυπωθεί δια των εκπροσώπων των μεταναστών της ΥΠΑΤΙΑΣ είχε μία κόκκινη γραμμή, ότι εμείς ως Κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία μαζική νομιμοποίηση μεταναστών.

Για το λόγο αυτό, προϋπόθεση οποιασδήποτε περαιτέρω διευθέτησης του θέματος ήταν η ατομική καταγραφή, ταυτοποίηση, δακτυλοσκόπηση όλων των μεταναστών που φιλοξενήθηκαν στο κτήριο της ΥΠΑΤΙΑΣ.

Επειδή έχετε ασχοληθεί τόσο επιμελώς με την υπόθεση, κύριε συνάδελφε, ελπίζω να γνωρίζετε ότι αυτή πραγματικά η διαδικασία της αυτοπρόσωπης, ατομικής παρουσίας και των 236 μεταναστών έγινε στις 11 έως 13 Μαρτίου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Έγινε καταγραφή, ταυτοποίηση, διασταύρωση της χώρας προέλευσης, δακτυλοσκόπηση και στη συνέχεια εκδόθηκαν οι ισάριθμες αποφάσεις επιστροφής για τους 236 συγκεκριμένους μετανάστες, που στη συνέχεια με βάση το νόμο είχαν, όπως γνωρίζετε, 30 μέρες δικαίωμα να ενταχθούν στις διαδικασίες οικειοθελούς αποχώρησης ή να απελαθούν ή να εκδοθεί, όπως και εκδόθηκαν, ισάριθμες αποφάσεις αναβολής απομάκρυνσης.

Με λίγα λόγια, η διαδικασία ήταν η εξής: Από την ΥΠΑΤΙΑ ένας-ένας στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ταυτοποίηση στοιχείων, καταγραφή, δακτυλοσκόπηση, έκδοση απόφασης επιστροφής, για την οποία επίσης ο νόμος επιβάλλει επίκληση συγκεκριμένης αιτιολογίας. Κάθε πράξη για καθένα ήταν ατομική, όπως ατομική είναι και η πράξη αναβολής της απομάκρυνσης. Για δε την αναγραφόμενη αιτιολογία, προφανώς, ο νόμος δεν υποχρεώνει να είναι διαφορετική για τον καθένα.

Επομένως, επειδή η Αίθουσα αυτή, κύριε συνάδελφε, είναι Αίθουσα στην οποία προφανώς παρακολουθούμε και ελέγχουμε από πλευράς κοινοβουλευτισμού και την τήρηση των νόμων, αλλά συζητάμε και πολιτικά, το γεγονός ότι στην πρωτολογία μου απέφυγα να γίνω συγκεκριμένος κακώς το εκλάβατε ως αδυναμία να απαντήσω επί του συγκεκριμένου.

Από εκεί και μετά, προφανώς, για τη με ιδιαίτερη προσήλωση τυπική εφαρμογή συγκεκριμένων υποπαραγράφων άρθρων νόμου κ.λπ. υπάρχει η διαδικασία την οποία υπαινιχθήκατε ότι θα κάνετε χρήση στο μέλλον και προφανώς είναι στη διακριτική σας ευχέρεια να το πράξετε.

Σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις