Κυ 1 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201124-05-2011: Συνάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα με εκπροσώπους της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σουηδίας...

24-05-2011: Συνάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα με εκπροσώπους της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σουηδίας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Μαϊου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Συνάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα με εκπροσώπους της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σουηδίας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής

Συνάντηση είχε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Υφυπουργός κ. Μανώλης Όθωνας με αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου της Σουηδίας όπου και συζητήθηκαν θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υφυπουργός κ. Μανώλης Όθωνας ανέφερε :

«Θα ήθελα να καλωσορίσω καταρχήν την αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου της Σουηδίας και να εκφράσω την χαρά μου που είσαστε σήμερα εδώ κοντά μας και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια ουσιαστική επικοινωνία για ένα τόσο κρίσιμο και σημαντικό ζήτημα.

Ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά άμεσα το συνολικό θέμα της εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε και των Κρατών μελών της αλλά και ταυτόχρονα ένα φαινόμενο το οποίο αποτελεί πια δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος, έχει διαφοροποιηθεί από την αρχική του μορφή και διάσταση όπου κάποιοι άνθρωποι για λόγους επιβίωσης αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή. Σήμερα γύρω από την υπόθεση της παράνομης μετανάστευσης συγκροτείται ένα ολόκληρο οργανωμένο κύκλωμα με τεράστια κέρδη αλλά και σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Η χώρα μας, η Ελλάδα, καλείται τα τελευταία κυρίως χρόνια να διαχειριστεί ως χώρα εμπροσθοφυλακής ως χώρα που τα σύνορα της είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε το πρόβλημα αυτό θα έλεγα σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα εκ μέρους του συνόλου της Ε.Ε αφού όλα τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι περίπου το 90% του συνολικού πληθυσμού των παράνομων μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε έχει ως πύλη εισόδου την Ελλάδα αλλά και το 95 % όσων εισέρχονται στην Ελλάδα η επιδίωξη τους και ο βασικός τους προορισμός είναι κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο εμείς πιστεύουμε ότι ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να έχει και μια συγκροτημένη, συνολική Ευρωπαϊκή λύση. Όμως η Ελλάδα του 2011 όπως και σε άλλα ζητήματα, έτσι και σε αυτό, δεν περιμένει μοιρολατρικά τα πάντα από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Για το λόγο αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και παρουσιάσαμε στην Ευρωπαϊκή επιτροπή ένα Εθνικό σχέδιο δράσης για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και της διαδικασίας ασύλου το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε καταρχήν θετικά και είμαστε σε συνεχή συνεργασία από τότε για την υποστήριξη της εφαρμογής του.

Καταρχήν έχει υπάρξει πάρα πολύ σημαντική βελτίωση στην επιτήρηση και τον έλεγχο των συνόρων μας τόσο των θαλασσίων όσο και των χερσαίων με την πολύ σημαντική παρουσία και βοήθεια του οργανισμού Frontex . Έχουμε καταφέρει να υπάρξει μια πρόοδος στην μείωση του αριθμού των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών στην χώρα.

Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω και να ευχαριστήσω την αντιπροσωπεία από το κοινοβούλιο της Σουηδίας αλλά και με την ευκαιρία το σύνολο των εταίρων μας στην Ε.Ε γιατί πράγματι η παρουσία του οργανισμού Frontex είναι πολύτιμη στην προσπάθεια που κάνουμε όχι μόνο για την διάθεση δυνάμεων και εξοπλισμού αλλά και για την μεταφορά εμπειριών, τεχνογνωσίας αλλά θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμο και το γεγονός ότι τα στελέχη του frontex από διάφορα κράτη της Ε.Ε αποκτούν ιδία αντίληψη και εμπειρία για τις συνθήκες που καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε.

Πέρα από αυτό έχουμε αλλάξει ριζικά την διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Καταρχήν έχει τεθεί σε ισχύ το σχετικό προεδρικό διάταγμα που υπεγράφη τον προηγούμενο Νοέμβριο. Οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπει είναι σε πλήρη λειτουργία και έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο εξέτασης και χορήγησης ασύλου. Με αυτή τη νέα διαδικασία έχουν συγκροτηθεί οι αντίστοιχες επιτροπές και σε πρωτοβάθμιο αλλά και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, η εξέταση των νέων αιτήσεων υλοποιείται με πολύ γρηγορότερους και αποτελεσματικότερους ρυθμούς, τα δε ποσοστά ικανοποίησης αιτημάτων μέσα από την νέα διαδικασία ήδη κινούνται σε επίπεδα που υπερβαίνουν τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμα όμως και αυτή η διαδικασία όπως προβλέπεται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα είναι μεταβατικού χαρακτήρα. Το ΥΠτΠ εισήγαγε στην κοινοβουλευτική διαδικασία και είναι νόμος του κράτους με δημοσίευση στο φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως από 26/1/2011 το νέο πάγιο σύστημα εξέτασης αιτημάτων ασύλου με την ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας η οποία συγκροτείται και η διοικητική της δομή αλλά οι αρμόδιες επιτροπές από ειδικούς εμπειρογνώμονες και επιστήμονες χωρίς την συμμετοχή πια των Αστυνομικών οργάνων.

Η υλοποίηση αυτού του νόμου εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, έχουν επιλεγεί τα κτίρια που θα στεγάσουν τις νέες αυτές υπηρεσίες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της επιλογής των θέσεων του διευθυντή της νέας υπηρεσίας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πιστεύουμε πως τις προσεχείς εβδομάδες αυτή η ολοκληρωμένη διαδικασία την οποία συνδιαμορφώσαμε με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και με άλλους διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται και η ίδρυση μιας ακόμα υπηρεσίας, της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, συνοδευόμενη η αντίστοιχη ρύθμιση από την θεσμοθέτηση ειδικών υποδομών που θα φιλοξενούν τους εισερχόμενους μετανάστες ως χώροι πρώτης υποδοχής όπου θα γίνεται η καταγραφή, η ταυτοποίηση και η κατηγοριοποίηση τους. Ο διαχωρισμός τους με λίγα λόγια με βάσει συγκεκριμένα κριτήρια που σχετίζονται με την χώρα προέλευσης, την διαπίστωση αν καταρχήν έχουν τις προϋποθέσεις για την αίτηση χορήγησης ασύλου, για την αποτελεσματικότερη και λειτουργικότερη στην συνέχεια διαχείριση τους.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζονται και αξιολογούνται ανενεργά στρατόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και άλλοι χώροι σε όλη την Ελλάδα που μπορούν να αξιοποιηθούν, με την ανακατασκευή τους βέβαια και την διαμόρφωση και εξασφάλιση σε αυτούς ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για να χρησιμοποιηθούν ακριβώς ως χώροι πρώτης υποδοχής αλλά και ως χώροι φιλοξενίας και κράτησης μεταναστών. Την προηγούμενη Παρασκευή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ολοκληρώνοντας μια πρώτη φάση έρευνας και αξιολόγησης τέτοιων κτιριακών εγκαταστάσεων ανακοίνωσε την ενεργοποίηση και την ίδρυση 14 συνολικά χώρων σε όλη την Ελλάδα είτε ως κέντρα πρώτης υποδοχής είτε ως κέντρα φιλοξενίας είτε ως κέντρα κράτησης.

Η Ελλάδα, η κυβέρνηση της έχει ένα συγκεκριμένο συνεκτικό σχέδιο πια διαχείρισης αυτού του προβλήματος και εξαντλεί κάθε δυνατότητα να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο και να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Γιατί μόνο έτσι θεωρούμε ότι οι ευρύτερες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι οποίες είναι απόλυτα αναγκαίες για να υπάρξει ριζική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, θα έχουν μεγαλύτερη πειστικότητα και θα στεφθούν με μεγαλύτερη επιτυχία.

Πάντως η διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο που σήμερα δεν υπάρχει, χωρίς αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που επιβαρύνει δυσανάλογα, με την αρχή της αποκλειστικής αρμοδιότητος του κράτους πρώτης παράνομης εισόδου, χωρίς την ύπαρξη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της Ε.Ε και τρίτων χωρών και μιας συζήτησης που θα αγγίζει και το θέμα της ανακατανομής του μεταναστευτικού πληθυσμού με βάση συγκεκριμένα πληθυσμιακά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια, δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού επαναλαμβάνω προβλήματος.»

Στην συνέχεια ο κύριος Όθωνας απάντησε στις ερωτήσεις των μελών της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου της Σουηδίας.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Σουηδικού Κοινοβουλίου, βουλευτής κύριος G . Axen κλείνοντας την συνάντηση τόνισε πως είναι ευχάριστη η διαπίστωση ότι γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά στην Ελλάδα στα θέματα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών και αφού σημείωσε ότι και η Σουηδία είναι υπέρμαχος μιας κοινής Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη προαναγγέλλοντας μια στενή μελλοντική συνεργασία στα συγκεκριμένα θέματα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τελευταίες Αναρτήσεις