Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Απρίλιος 201118-04-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με την κοινή απόφαση αποχώρησης κατοίκων της Κερατέας από τα μπλόκα και την απομάκρυνση των...

18-04-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με την κοινή απόφαση αποχώρησης κατοίκων της Κερατέας από τα μπλόκα και την απομάκρυνση των δυνάμεων της αστυνομίας από την περιοχή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 18 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αποχώρηση των κατοίκων της Κερατέας από τα μπλόκα, η αποκατάσταση της τάξης και η απομάκρυνση των δυνάμεων της αστυνομίας από την περιοχή αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή σήμερα το πρωί στο Υπουργείο, με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ. Νικόλαο, και το Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Λεβαντή.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη κ. Νικολάου, παρευρέθηκε και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής: Είχα τη χαρά σήμερα να συναντηθώ με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο και τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Λεβαντή προκειμένου να συζητήσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί . Σήμερα, που είναι Μ. Δευτέρα, ξεκινούν οι ημέρες του Πάσχα και είναι μια περίοδος που όλοι διαπιστώνουμε ότι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, η ηρεμία και η αποκατάσταση της τάξης. Πρώτα απ΄όλα έχω, ήδη, δεσμευτεί εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι την επόμενη Πέμπτη, θα γίνει συνάντηση του κ. Δημάρχου και των εκπροσώπων της περιοχής με την Υπουργό Περιβάλλοντος, κ.Μπιρμπίλη και άλλους εκπροσώπους αρμοδίων υπηρεσιών της Κυβέρνησης. Δεδομένου ότι – όπως γνωρίζετε- το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος της Κερατέας.

Προκειμένου να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας. Συζήτηση επί των ιδεών που έχει η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση.

Έχουν μια συγκεκριμένη μελέτη, μια νέα πρόταση την οποία θέλουν να παρουσιάσουν στην Κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση όπως γνωρίζετε, επιμένει στις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας για την προώθηση του περιφερειακού σχεδιασμού, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής. Από την άποψη αυτή πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση, μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση. Θεωρώ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονους και περιβαλλοντικούς όρους, έτσι όπως ακριβώς απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία, τα συμφέροντα του λαού, της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας μας είναι μια βαθειά πολιτική διεργασία και βεβαίως χρειάζεται μια πολιτική λύση. Στην πολιτική λύση αυτή, οι αρμόδιοι υπουργοί, οι αρμόδιοι φορείς είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο με την τοπική κοινωνία και την εκπροσώπησή τους. Με τον κ. Δήμαρχο – ο οποίος είναι ο νέος εκπρόσωπος του λαού της περιοχής – με τον νέο Περιφερειάρχη.

Η αποκατάσταση λοιπόν, της ηρεμίας και της τάξης, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον δημιουργικό, ουσιαστικό διάλογο και τους συμβιβασμούς. Εξ άλλου στη Δημοκρατία πάντα υπάρχει η έννοια και των συμβιβασμών.

Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε δηλαδή κ. Υπουργέ, με τους συμβιβασμούς;

Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής: Εννοώ των συζητήσεων και των συμβιβασμών. Εννοώ να βρίσκουμε πάντοτε την καλύτερη λύση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ συμφωνήσατε σε κάποια πράγματα;

Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής: Ένα λεπτό. Όχι, δεν είναι δικιά μου δουλειά για να συμφωνήσω εγώ σε θέματα επί της ουσίας, σε συγκεκριμένα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Το αν θα αποσυρθούν όμως, οι Αστυνομικές Δυνάμεις;

Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής: Στη συνέχεια με βάση αυτό το πνεύμα, σε αυτό το πλαίσιο, άκουσα με πολύ μεγάλη χαρά τη δέσμευση του κ. Δημάρχου, ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα ανοίξουν τους δρόμους σήμερα, τις αμέσως επόμενες ώρες. Βεβαίως, εφόσον ανοίξουν οι δρόμοι, υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας στην περιοχή, δεν θα υπάρχει -ως εκ τούτου- κανένας απολύτως λόγος για την παρουσία της αστυνομίας.

Δημοσιογράφος: Και στο Οβριόκαστρο;

Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής: Βεβαίως, από παντού. Σας υπενθυμίζω, ότι εδώ και πολύ καιρό, στη Βουλή, έχω δεσμευτεί ότι η Αστυνομία θα αποχωρήσει από την περιοχή, την επόμενη στιγμή που θα πρυτανεύσει η λογική, ο διάλογος και η διάθεση για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Θέλω να εξάρω όμως, τη συμβολή του Σεβασμιότατου, Μητροπολίτου Νικόλαου σε αυτή την προσπάθεια. Είναι μια λειτουργική παρέμβαση σε αυτή τη συζήτηση που , δυστυχώς, με ευθύνες πολλών και ακραίων λογικών που επεκράτησαν κάποιες στιγμές, δημιουργήθηκε μια εστία έντασης στην περιοχή που δεν τιμά κανέναν. Πιστεύω ότι μπορούμε όλοι και έχουμε όλοι την ευθύνη, ο κ. Δήμαρχος και ο Σεβασμιότατος αλλά και όλοι οι υπεύθυνοι φορείς της περιοχής και βεβαίως και η Κυβέρνηση και εμείς, και η Αστυνομία με κάθε τρόπο να επιβεβαιώσουμε το ρόλο του καθενός από εμάς. Η Αστυνομία βρίσκεται εκεί για να συνδράμει την κοινωνία στην υλοποίηση και την εφαρμογή των νόμων.

Το Κράτος είναι ισχυρό όταν δεν χρησιμοποιεί τη δύναμη και την εξουσία που έχει και οργανώνει τον διάλογο με την τοπική κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, εσείς μας έχετε πει πάρα πολλές φορές ότι το θέμα της Κερατέας δεν είναι θέμα της Αστυνομίας. Και εγώ λοιπόν, διαπιστώνω σήμερα ότι πρώτον εσείς από πλευράς Κυβέρνησης, ανακοινώνετε για τη συνάντηση με την κ. Μπιρμπίλη, εσείς αναλαμβάνετε να πέσουν λίγο οι τόνοι, εσείς συμφωνήσατε με τους κατοίκους να αποσυρθούν από τα μπλόκα. Οι υπόλοιποι Υπουργοί της Κυβέρνησης πού είναι;

Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής : Οι υπόλοιποι Υπουργοί της κυβέρνησης είναι ο καθένας στον τομέα του, στην ευθύνη του. Βεβαίως και έχω συνεννοηθεί με την Υπουργό, την κ. Μπιρμπίλη, όπως επίσης και με τον Πρωθυπουργό. Σημασία έχει, ότι σήμερα, είχαμε το Μητροπολίτη και την παρέμβαση του, όπως επίσης και του κυρίου Δημάρχου.

Σήμερα, είχαμε τη θέληση των κατοίκων της περιοχής να αποχωρήσουν από τα μπλόκα, εφόσον υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος.

Και επιπλέον, είχε μεσολαβήσει, τις προηγούμενες μόλις μέρες, η συνάντηση του κ. Δημάρχου με τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εκεί έθεσαν τις επιφυλάξεις τους και τις επιδιώξεις τους και τις προτάσεις τους όσον αφορά τους νέους σχεδιασμούς.

Σας υπενθυμίζω, δε, ότι όλη αυτή η υπόθεση έγινε με ταχύτατους ρυθμούς και έγινε προσπάθεια να προχωρήσει το έργο, επειδή ακριβώς η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λόγω των καθυστερήσεων των προηγούμενων χρόνων.

Υπενθυμίζω, όπως είχα την ευκαιρία ν’ ακούσω -και χάρηκα πάρα πολύ για τη διαπίστωση αυτή και από τον κ. Δήμαρχο- ότι και στην τοπική κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν καθυστερήσει εδώ και πολλά χρόνια να προχωρήσουν με λύσεις που είναι επωφελείς για την περιοχή. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν νέοι φορείς, υπάρχει ένα βιοτεχνικό πάρκο, το οποίο είναι ήδη πολύ προωθημένο, υπάρχουν νέες ιδέες. Ας τις συζητήσουμε και ας προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συντηρούμε μια εστία έντασης, η οποία, μάλιστα, γίνεται και αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορες πλευρές και να καθυστερούμε να βρούμε τη λύση.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι εκείνο που έχει σημασία για όλους είναι να προχωράμε μπροστά. Να ανοίγουμε δρόμους καινούργιους και να κάνουμε βήματα. Να κάνουμε δύο, τρία, τέσσερα βήματα στην πρόοδο. Εάν τώρα, πριν ολοκληρώσουμε το τέταρτο βήμα, κάνουμε και ένα βήμα πίσω, αυτό δεν νομίζω ότι θίγει κανέναν, αντίθετα βοηθάει την υπόθεση της προόδου.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, και μια τελευταία ερώτηση. Τα ΜΑΤ φεύγουν λόγω των εορτών και θα επιστρέψουν στη συνέχεια ή θα παραμείνουν μακριά από το Οβριόκαστρο;

Υπουργός κ. Χρ. Παπουτσής: Τα ΜΑΤ θα φύγουν από εκεί επειδή αποκαθίσταται η τάξη, μετά την αποχώρηση των κατοίκων από τα μπλόκα και από το γεγονός ότι ανοίγουν οι δρόμοι και παραδίδονται στην κυκλοφορία των πολιτών. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι εκεί οι Μονάδες Αποκατάστασης της Τάξης. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι τα αρχικά ΜΑΤ αυτό σημαίνουν, Μονάδες Αποκατάστασης της Τάξης, και βρίσκονται εκεί όταν διασαλεύεται η τάξη. Όταν υπάρχει τάξη, δεν χρειάζεται να υπάρχουν εκεί.

Δημοσιογράφος: Πάντως, τους ξεκαθαρίσατε ότι το έργο θα γίνει;

Δημοσιογράφος : Να ακούσουμε λίγο το Σεβασμιότατο;

Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής: Βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Να μου απαντήσει σε αυτό μια στιγμή, ο κ. Υπουργός. Τους ξεκαθαρίσατε ότι το έργο θα γίνει;

Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής: Εγώ ξεκαθάρισα ότι η κυβέρνηση, όπως και οι κάτοικοι της περιοχής, ενδιαφέρονται για την εξέλιξη του έργου. Για τη δημιουργία ενός πολύ σύγχρονου σταθμού, με πλήρεις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την περιοχή, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την τοπική οικονομία.

Νομίζω ότι αυτό είναι κοινή επιδίωξη όλων. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχει η ανάγκη του διαλόγου και της αποσαφήνισης των λεπτομερειών. Με ποια ακριβώς μεθοδολογία, με ποια τεχνολογία, ποιο ακριβώς περιεχόμενο θα προχωρήσουν.

Αυτό δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος για να το διευκρινίσω, είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί. Και μάλιστα, το λέω αυτό, γιατί πολλές φορές στη Βουλή αναφέρομαι συνέχεια στη δημιουργία ΧΥΤΥ, δηλαδή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής, και εισπράττω απαντήσεις και ερωτήσεις από συναδέλφους μου βουλευτές «μα εσείς καλά το λέτε, αλλά οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν το έχουν πει». Δεν είναι αλήθεια, γιατί και οι αρμόδιοι Υπουργοί επανειλημμένως έχουν μιλήσει για ΧΥΤΥ.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι επιμένουν να μιλούν για ΧΥΤΑ. Το λέω αυτό ως παράδειγμα.

Σημασία έχει, όμως, ότι την επόμενη Πέμπτη ορίζεται αυτή η συνάντηση, στην οποία η αρμόδια Υπουργός η κ. Μπιρμπίλη, που έχει κι εκείνη, βεβαίως, τους δικούς της σχεδιασμούς, τις δικές της προτάσεις, τις δικές της ιδέες, πάντοτε στο πλαίσιο της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού, ο κύριος Δήμαρχος και οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι έχουν κι αυτοί τις δικές τους προσεγγίσεις, πάντοτε με βάση το νόμο που επιβάλλει την προώθηση του περιφερειακού σχεδιασμού, θα βρεθούν για να καταθέσουν τις ιδέες, τις απόψεις τους. Πιστεύω, είμαι βέβαιος, είμαι αισιόδοξος ότι θα βρουν λύση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, τα μηχανήματα θα απομακρυνθούν από το χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ;

Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής: Ο κ. Δήμαρχος έχει αναλάβει την ευθύνη και την υποχρέωση, εκ μέρους του Δήμου, να μεταφερθούν τα μηχανήματα σε χώρο στη ΒΙΟΠΑ, σε ασφαλή χώρο, στο πλαίσιο της βιοτεχνική ζώνης, και θα τα περιφρουρούν με δική τους ευθύνη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, γιατί χρειάστηκαν 4 μήνες για να λήξει μια τέτοια κατάσταση στην Κερατέα, με όλα όσα, βέβαια, έλαβαν χώρα στην περιοχή; Με αστυνομικούς τραυματίες, με πολίτες τραυματισμένους, κι ένα γενικά εμπόλεμο κλίμα επί 4 μήνες; Ενώ τώρα, μέσα σε 1,5 ώρα, βρήκατε μία κοινή λύση, τουλάχιστον να κατευναστούν τα πνεύματα;

Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής: Φαίνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές, όπου υπάρχουν πολλά πάθη και δημιουργούνται δογματικές προσεγγίσεις για πολλά χρόνια, είναι πολύ δύσκολο να βρεις το σημείο του διαλόγου.

Δεν είναι η μόνη περίπτωση. Δείτε το σε όλη την Ελλάδα. Παντού υπάρχουν τέτοιου είδους τοπικές διενέξεις και συγκρούσεις. Χρειάζεται πάντοτε χρόνος. Χρειάζονται και δημιουργικές, κατευναστικές παρεμβάσεις, όπως αυτές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, κ. Νικολάου, προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα. Αν με ρωτάτε, όμως, όσον αφορά στην Κυβέρνηση, όσον αφορά τη θέληση του Πρωθυπουργού και τη δική μας πολιτική, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτή είναι δεδομένη και σταθερή από την πρώτη στιγμή. Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με διάλογο, δεν λύνονται με τη βία, δεν λύνονται με σύγκρουση.

Η Αστυνομία υπερέβαλε εαυτόν -οφείλω να πω, οφείλω να αναγνωρίσω δημοσίως- όλη αυτήν την περίοδο, υπό την έννοια, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, της μεγάλης αυτοσυγκράτησης που έδειξε και στην αποτροπή γενικευμένων συγκρούσεων και μιας κατάστασης που θα ήταν απρόβλεπτη, που μπορεί να ευνοούσε, βέβαια, κάποιους άλλους και τις επιδιώξεις τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ευνοούσε την τοπική κοινωνία, τη χώρα μας, το κύρος της χώρας μας και, πάνω απ’ όλα, πρώτα απ’ όλα, τη συνείδηση, που διαμορφώνεται μέσα από τέτοιες καταστάσεις, για τους νέους ανθρώπους.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, είναι μία πρόσκαιρη εκεχειρία ή μόνιμη; Πώς το βλέπετε αυτό το πράγμα; Γιατί, πέστε ότι εξαντλούνται και τα περιθώρια του διαλόγου με την κ. Μπιρμπίλη και αποφασίζουν να γίνει εκεί τελικά το ΧΥΤΥ, από εκεί και έπειτα, τι γίνεται;

Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής: Στη δημοκρατία αυτό που είναι μόνιμο, είναι η διαρκής επιδίωξη για να πετυχαίνεις τις συναινέσεις μέσα από το διάλογο, μέσα από την ουσιαστική συζήτηση και μέσα από την αλήθεια και την ειλικρίνεια.

Εγώ θέλω να πιστεύω, ότι τόσο ο κ. Δήμαρχος είναι απολύτως ειλικρινής, όπως είναι ειλικρινείς και οι προθέσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη και δεν έχω κάποιο άλλο λόγο να αμφισβητήσω τη δική τους εντιμότητα και τη δική τους δέσμευση.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή εσείς, από πλευράς Κυβέρνησης, κύριε Υπουργέ, σκέφτεστε να αλλάξει ο σχεδιασμός για την επεξεργασία των σκουπιδιών, για τη διαχείριση;

Υπουργός κ. Χρ. Παπουτσής : Δεν είναι δικό μου θέμα αυτό. Είναι θέμα της κ. Μπιρμπίλη και των άλλων Υπουργών που είναι συναρμόδιοι.

Δημοσιογράφος: Με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών έχετε κάποια συνεννόηση για το θέμα;

Υπουργός κ. Χρ. Παπουτσής: Για ποιο θέμα;

Δημοσιογράφος: Για το μέλλον του ΧΥΤΥ.

Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής: Αυτό είναι θέμα της Κυβέρνησης, επαναλαμβάνω, άρα λοιπόν, είναι θέμα των αρμόδιων Υπουργών. Εγώ, έχω πλήρη ενημέρωση και εκτελώ τις οδηγίες του πρωθυπουργού.

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος: Έκανε λόγο προηγουμένως ο κ. Υπουργός για τον ρόλο του καθενός. Ο δικός μου ρόλος ήταν να πάρω αυτήν την πρωτοβουλία, μάλιστα, εν όψει και των εορτών του Πάσχα, για να μπορέσει έτσι να χαλαρώσει ο κόσμος, να επικρατήσει ένα πνεύμα ειρήνης και μια ατμόσφαιρα χαράς. Και πήρα την πρωτοβουλία.

Δημοσιογράφος: Μήπως αργήσατε και εσείς, όμως, λίγο Σεβασμιότατε;

Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος: Άργησα, έχετε δίκιο. Άργησα, αλλά τέλος πάντων, το έκανα έστω και τώρα.

Και το δεύτερο πράγμα είναι αυτό που είπε ο κ. Υπουργός, ότι ψάχνουμε να βρίσκουμε πάντοτε καινούργιους δρόμους. Εγώ πίστευα ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να βρούμε τους καινούριους δρόμους, έπρεπε να ανοίξει η οδός Λαυρίου. Και, δόξα τω Θεώ, και με τη δική του κατανόηση, συμπαράσταση και πρωτοβουλίες, όπως ιδιαιτέρως και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, και φυσικά την ευκολία με την οποία δέχθηκαν αυτές τις προτάσεις για να ανοίξουν οι δρόμοι, και του κ. Δημάρχου και της τοπικής κοινωνίας. Νομίζω ανοίγοντας η οδός Λαυρίου θα βρούμε και τους καινούριους δρόμους και θα μπορέσουμε, ταυτόχρονα κάτι παραγωγικό και δημιουργικό να γίνει στην τοπική περιοχή που έχει νεκρωθεί και έχει στιγματιστεί από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών. Ταυτόχρονα να μπορέσουμε να κάνουμε έτσι έναν καλό εορτασμό αυτές τις ημέρες που έρχονται. Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Δήμαρχε, η πρωτοβουλία είναι καθαρά δική σας ή έγινε με τη συναίνεση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου;

Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Κωνσταντίνος Λεβαντής: Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω, μετά από 4,5 μήνες που βρίσκομαι και εγώ προσωπικά και όλοι οι συμπολίτες μου στους δρόμους, από τα βάθη της καρδιάς μου τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παπουτσή. Είναι ένα ιστορικό στέλεχος της Κυβέρνησης και ενώ χτες μιλήσαμε, έχω κι εγώ προφανώς ευθύνες, για πρώτη φορά, σήμερα βρεθήκαμε εδώ και πραγματικά δώσαμε λύση. Εγώ σε ό,τι έχω αναλάβει, θα γίνουν τις επόμενες ώρες, το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και από πλευράς της Αστυνομίας. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω πραγματικά και το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαο, για την πρωτοβουλία που πήρε και γι’ αυτό είμαστε μαζί εδώ, σήμερα. Βρεθήκαμε και χθες και συζητήσαμε πώς θα μπορούσε να εκτονωθεί αυτή κατάσταση. Κάτι έπρεπε να γίνει. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε η κατάσταση αυτή να εκτονωθεί. Αυτό γίνεται σήμερα και μάλιστα τις ημέρες που ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα. Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι και αυτός, παραμονή του Πάσχα πρέπει οι πολίτες να πάνε στα σπίτια τους, να ηρεμήσουν. Νομίζω, δε, ότι με την πρόταση που έχουμε δεσμευτεί και θα παρουσιάσουμε τη μελέτη της την επόμενη εβδομάδα, την επόμενη Πέμπτη, κ. Υπουργέ -όπως είπαμε- νομίζω ότι θα βρεθεί λύση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μας αναλογεί, όσο αφορά την διαχείριση στερεών αποβλήτων, αυτό που μας αναλογεί να διαχειριστούμε με μια σύγχρονη μέθοδο, μέσα στο βιοτεχνικό πάρκο του Δήμου μας.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, τώρα το λύνετε το πρόβλημα σας;

Δήμαρχος κ. Λεβαντής: Εμείς λύνουμε το πρόβλημα από την άποψη, ότι καταρχήν, λέμε, ότι είναι πάρα πολύ θετικό, το ζητούσαμε από την αρχή -εδώ και 2 μήνες που είχα μιλήσει τελευταία φορά με αρμόδιους Υπουργούς- να εκτονωθεί η κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, ήταν το πρώτο βήμα που έπρεπε να κάνουμε. Αυτό λοιπόν γίνεται σήμερα.

Δημοσιογράφος: Και ΧΥΤΥ θα γίνει από ό,τι κατάλαβα.

Δήμαρχος κ. Λεβαντής: Αυτά θα τα δούμε. Αυτό που ξέρω εγώ, είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση που κάνουμε, τα υπολείμματα που μένουν είναι πάρα πολύ λίγα, είναι της τάξης του 3%, δεν χρειάζεται πάντα να γίνει ένας ΧΥΤΥ. Όμως, αυτά θα βγουν, μέσα από τη συζήτηση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Δήμαρχε, είστε σε θέση να εγγυηθείτε ότι, για παράδειγμα, σήμερα το βράδυ, μια ομάδα εξαγριωμένων κατοίκων της περιοχής δεν θα κλείσει ξανά το δρόμο;

Δήμαρχος κ. Λεβαντής: Αυτό το εγγυώμαι, δεν πρόκειται να γίνει. Οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί.

Δημοσιογράφος: Έχετε σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, σας ρώτησα και προηγουμένως, η πρωτοβουλία η σημερινή συγκεντρώνει αυτή την απήχηση;

Δήμαρχος κ. Λεβαντής: Ακριβώς.

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχουν αντιρρήσεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο;

Δήμαρχος κ. Λεβαντής: Όχι. Προηγήθηκε χθες, η συνάντηση που είχαμε μαζί με τον Σεβασμιότατο όπου βοήθησε σε αυτό. Πρώτα έγινε αυτή η συνάντηση και σήμερα ήρθαμε στο κάλεσμα του Υπουργού.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι μπορείτε να ελέγξετε τους κατοίκους και μετά το πέρας των εορτών του Πάσχα; Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να τους ξαναδούμε στα μπλόκα;

Δήμαρχος κ. Λεβαντής: Όχι. Πιστεύω εάν πάνε όλα τα πράγματα καλά, έτσι όπως διαφαίνεται, δεν νομίζω να χρειαστεί.

Δημοσιογράφος: Και όταν έρθουν τα μηχανήματα για να ξεκινήσουν κάποιες εργασίες;

Δήμαρχος κ. Λεβαντής: Θα δούμε. Αφού σας είπα και προηγουμένως, ότι έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα συζητηθεί άμεσα, μόλις την επόμενη βδομάδα και εάν καταλήξουμε, δεν χρειάζεται.

Τελευταίες Αναρτήσεις