Κυ 25 Σεπτεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάρτιος 201115-03-2011: Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη του κ. Χρήστου Παπουτσή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter (14/3), και...

15-03-2011: Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη του κ. Χρήστου Παπουτσή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter (14/3), και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με τις συλλήψεις ατόμων σε Βόλο και Χολαργό και την οικονομία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη του κ. Χρήστου Παπουτσή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter (14/3), και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με τις συλλήψεις ατόμων σε Βόλο και Χολαργό και την οικονομία.

Σημεία Συνέντευξης:

 • Ας αφήσουμε την έρευνα της Αστυνομίας να το διαπιστώσει και να καταλήξει σε ένα οριστικό συμπέρασμα. Μπορεί η Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς, να μην είναι μόνο μια οργάνωση, ενιαία και αδιαίρετη. Αλλά να είναι μικρές ομάδες, προερχόμενες από διάφορες γκρούπες που έχουν κάνει επιλογή τη βία, στην πολιτική τους δραστηριότητα. Η οποία συνοδεύεται από ό,τι φαίνεται και με ληστείες.
 • Δεν θέλω να συμφωνήσω αλλά και δεν θέλω να αποκλείσω διασυνδέσεις τρομοκρατίας και ποινικού εγκλήματος, κοινού εγκλήματος. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τη δράση αυτών των ομάδων, που αφορούν την υποστήριξή τους, τη χρηματοδότησή τους, τη μεγάλη ευκολία με την οποία βρίσκουν όπλα και μάλιστα όπλα βαριά. Δεν έχουν βρει σε άλλη χώρα -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον αστικό περίγυρο, και σε δράση τρομοκρατικών οργανώσεων ή οργανώσεων βίας ή που έχουν επιλέξει τη βία. Αυτό συναντάται μόνο στην Ελλάδα. Αν έχετε προσέξει –αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο τρομοκρατία και αναφέρομαι συνήθως στο οργανωμένο έγκλημα με όλες τις εκφάνσεις του. Πέρα από τα μέτρα στο σχεδιασμό και τη μέθοδο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, ήδη κάναμε μια αλλαγή στη νομοθεσία η οποία μάλιστα ψηφίζεται αύριο (σήμερα 15/3), όπου η κατοχή και η διακίνηση καλάσνικοφ γίνεται κακούργημα. Μέχρι τώρα δεν ήταν κακούργημα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα , πλέον, να αντιμετωπισθεί με πολύ σοβαρότερο τρόπο το εμπόριο και η διακίνηση όπλων.
 • Αυτά τα παιδιά -γιατί παιδιά είναι – αυτά τα οποία συνελήφθησαν, πρώτα απ΄όλα δεν είχαν τα όπλα για να παίζουν κλεφτοπόλεμο, ούτε για να παίζουν τις κουμπάρες. Προφανώς έχουν αναμειχθεί ή έχουν συμμετάσχει σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες.
 • Με το γεγονός ότι συνελήφθησαν αναίμακτα και ήρεμα, στην πραγματικότητα κέρδισαν την ελπίδα για τη ζωή. Το λέω αυτό με πλήρη συνείδηση γιατί είναι νέα παιδιά. Είναι πολύ κρίμα αυτά τα παιδιά να μπαίνουν σε τέτοιου είδους δοκιμασία επειδή έχουν κάνει ένα λάθος που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Είτε στις οικογένειές τους, είτε στην κοινωνία, είτε σε εμάς όλους που τους έχουμε διαψεύσει, να χάσουν τη ζωή τους, επειδή ακριβώς κάνουν μια επιλογή, την επιλογή της βίας.
 • Το μήνυμα θέλω να είναι καθαρό. Θα τους έλεγα να αφοπλιστούν. Να αφήσουν τα όπλα. Να αφήσουν τη βία. Η ζωή είναι δική τους. Η ελπίδα είναι μπροστά. Μπορούν να κερδίσουν τη ζωή μέσα από τη συνολική προσπάθεια. Μέσα από τις ατομικές δεξιότητες του καθένα. Μπορούν με την αγάπη και τη βοήθεια της οικογένειάς τους να κερδίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Και η κοινωνία είναι εδώ ακριβώς για να βοηθήσει τη νεολαία μας. Είναι τραγικό, είναι κρίμα, να βλέπουμε κάθε λίγο και λιγάκι νέα παιδιά, να συλλαμβάνονται με καλάσνικοφ, με όπλα κα οτιδήποτε άλλο φέρνει τη βία και τον κίνδυνο σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
 • Το γεγονός ότι ο οπλισμός είναι καθαρός νομίζω ότι είναι επίτευγμα και είναι επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας γιατί δεν πρόλαβαν να τον χρησιμοποιήσουν. Σας υπενθυμίζω ότι στις προηγούμενες συλλήψεις, πάλι των Πυρήνων της Φωτιάς, συνελήφθησαν με τα καλάσνικοφ μέσα σε τσάντα έτοιμοι για επιχείρηση. Κανείς δεν ξέρει λοιπόν, που ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν και ποιο ακριβώς θα είναι το αποτέλεσμα…
 • Είναι βαρύς οπλισμός και μεγάλος ο αριθμός των όπλων… Πολύ σωστά θέτετε το ερώτημα, πώς αυτά διακινούνται, πώς εισάγονται στη χώρα…πώς αγοράζονται και από ποια χρήματα. Το ένα στοιχείο είναι ότι τα χρήματα προφανώς υπάρχουν ή βρίσκονται μέσω των ληστειών. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι υπάρχουν προφανώς μηχανισμοί. Είναι προφανές ότι αυτά δεν εισάγοντα στη χώρα, ούτε η προμήθεια αυτών των όπλων γίνεται από τα παιδιά πάλι. Γίνεται από μεγαλύτερους. Προφανώς, υπάρχει διασύνδεση, τουλάχιστον όσον αφορά τον εφοδιασμό των όπλων με το οργανωμένο έγκλημα και τις ομάδες των παρανόμων, οι οποίοι διακινούν όπλα στη χώρα.
 • Από εμένα δεν θα ακούσετε τη φράση «εξάρθρωση της τρομοκρατίας». Πρώτα απ΄ όλα γιατί η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο το οποίο γεννάται και αναπαράγεται. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι εμείς πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στη ρίζα του. Να εξαλείψουμε αν είναι δυνατόν τις αιτίες που δημιουργούν αυτό το φαινόμενο. Και σε κάθε περίπτωση να αποτρέψουμε όσους επιλέγουν τη βία ως στάση ζωής, να μπορέσουν να αφαιρέσουν τη ζωή κάποιου άλλου. Αυτή είναι η προσπάθεια της οργανωμένης πολιτείας και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η Ελληνική Αστυνομία.
 • Δεν δρα η Κυβέρνηση, δεν επιχειρεί ο Υπουργός. Επιχειρεί η Αστυνομία, οι δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής και για αυτό το λόγο τους αξίζουν συγχαρητήρια.
 • Είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός. Δεν υπάρχει ακτινογραφία της οργάνωσης όσον αφορά τον αριθμό των μελών της. Γιατί επαναλαμβάνω κανείς δεν γνωρίζει που σταματά ο αριθμός αυτός… Μπορεί να έχει τελειώσει και σήμερα. Επιτρέψτε μου όμως να μην πω ότι εξαρθρώθηκε η συγκεκριμένη οργάνωση. Γιατί το θέμα μας δεν είναι η κάθε οργάνωση ξεχωριστά. Είναι η τρομοκρατία. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε το αγώνα, την προσπάθεια ως οργανωμένο κράτος, ως ευνομούμενη πολιτεία.

Οικονομία

 • Για το στόχο των 50 δις η προσπάθεια είναι μπροστά μας και την προσπάθεια πρέπει να δρομολογήσουμε για να πετύχουμε το στόχο.
 • Ο κ. Παπανδρέου έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι ο νόμος θα αφορά τη δημόσια γη, δεν πρόκειται να πουληθεί δημόσια γη. Εκείνο όμως για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και δεν είναι λόγω του μνημονίου ή λόγω της σημερινής κρίσης, -είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά- ήταν ότι εμείς θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού κράτους. Κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων των κυβερνήσεων, δεδομένου ότι δεν μπορεί να παραμένει η περιουσία του ελληνικού κράτους αναξιοποίητη και να στενάζει ο κόσμος. Δεν γίνεται. Δεν μπορεί να μειώνεται το εισόδημα του πολίτη και η περιουσία του κράτους να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης διαφόρων επιτηδείων οι οποίοι βολεύονται…
 • Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κληροδοτημάτων τα οποία παραμένουν εντελώς αναξιοποίητα. Ε, λοιπόν, αυτά τα κληροδοτήματα έφτασε η ώρα να αξιοποιηθούν από εκείνους στους οποίους ανήκουν, από τον ίδιο τον ελληνικό λαό δια της κυβερνήσεως του, δια του ελληνικού κράτους. Μέχρι στιγμής τα κληροδοτήματα αξιοποιούνται από τους διαχειριστές τους, δηλαδή κάποια δικηγορικά γραφεία τα οποία 20-30 χρόνια σε πολλές περιπτώσεις, διαχειρίζονται και νέμονται την επικαρπία αυτής της περιουσίας. Κάποτε πρέπει να μπει τάξη στα οικονομικά και να αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε.
 • Όταν μιλούμε για αξιοποίηση πάντως, διατηρώντας το δικαίωμα στην ελληνική γη, σας μιλώ για την δημιουργία επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να πολλαπλασιάσουν τους ρυθμούς της ανάπτυξης της χώρας. Αυτός, ακριβώς είναι ο στόχος μας. Ο στόχος μιας συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, είναι ακριβώς το πώς θα δημιουργήσεις συνέργιες, πώς θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας, πώς θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και σε ολόκληρη την επικράτεια. Δεν είναι απλά και μόνο να εντοπίσουμε μία ΔΕΚΟ η οποία έχει μια συγκεκριμένη αξία σήμερα, να την πουλήσουμε και ό,τι βγάλει το κράτος αυτό να το αθροίσουμε στον επιδιωκόμενο στόχο. Μιλούμε όμως για έναν –χονδρικά- στόχο 50 δισεκατομμύρια για τα επόμενα χρόνια. Όσο πάρει. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι δεσμευτικό. Μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνει την προσπάθεια μας. Και αυτό ακριβώς είναι που αξιολογήθηκε και χτες. Αξιολογήθηκε και επιβραβεύτηκε η προσπάθεια του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας τον προηγούμενο χρόνο. Έτσι λοιπόν και τώρα, έχοντας μπροστά μας μια τέτοια δυνατότητα, βάζοντας μπροστά το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, διατηρώντας τα δικαιώματα μας όσον αφορά την ελληνική γη, την κυριότητα επί της ελληνικής γης, μπορούμε πράγματι να κερδίσουμε πάρα πολλά .
 • Θα ήθελα να υπερτονίσω την ανάγκη της δημιουργικής προσέγγισης των πραγμάτων και κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άκουσα για παράδειγμα τον κ. Σαμαρά, ο οποίος έλεγε, ότι εάν κάναμε αυτό που έλεγε η Ν.Δ. θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Μα εάν η Ν.Δ. δεν είχε κυβερνήσει τη χώρα, βεβαίως και θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα και θα ήταν πολύ καλυτέρα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Τελευταίες Αναρτήσεις