Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201128-02-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή για μετανάστες στην Υπατία, επιχείρηση...

28-02-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή για μετανάστες στην Υπατία, επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από Β. Αφρική, ταξίδι στην Τουρκία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, για μετανάστες στην Υπατία, επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από Β. Αφρική, ταξίδι στην Τουρκία

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση που συμμετέχουν τα ελληνόκτητα και τα δικά μας τα πλοία για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων και όχι μόνο. Δύο λόγια για αυτήν την επιχείρηση, είχατε και μια συνάντηση στην Ρώμη, αύριο πάτε Τουρκία.

ΥΠτΠ: Oι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη είναι πάρα πολύ κρίσιμες για όλη αυτήν την περιοχή. Η Ελλάδα επιδεικνύει την ετοιμότητά της, προκειμένου να συνδράμει στην απομάκρυνση των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και των πολιτών των τρίτων χωρών που βρίσκονται στη Λιβύη. Ούτως ή άλλως είναι μια μεγάλη προσπάθεια ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι μια χώρα που με ασφάλεια μπορεί να συμβάλλει στη μεταφορά όλων των ανθρώπων που το επιθυμούν και ταυτόχρονα την προώθησή τους στις πατρίδες τους. Είναι μια υπόθεση την οποία το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία. Στη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικής Ασφάλειας της Ρώμης αποφασίσαμε να έχουμε μια διαρκή επαφή συντονισμού των ενεργειών και κοινές θαλάσσιες περιπολίες των δυνάμεων της ακτοφυλακής των Κρατών-μελών όπως επίσης και του FRONTEX.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ταξίδι σας στην Τουρκία αύριο;

ΥΠτΠ: Στην Τουρκία, αύριο θα έχω μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου τον Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε είναι: η ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων, στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης των λαθρομεταναστών και των κυκλωμάτων τα οποία διακινούν τους μετανάστες και εκμεταλλεύονται την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή. Επιπλέον, την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας όσον αφορά την επανεισδοχή. Η επίσκεψη γίνεται μετά από πολύ καλά νέα και καλές εξελίξεις γιατί μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθετήσαμε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τα θέματα επανεισδοχής των μεταναστών. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο υπό την έννοια ότι η Τουρκία πλέον συμμετέχει σε μια κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πάτρας Υπουργέ;

ΥΠτΠ: Είναι μια κατάσταση την οποία βιώνουμε με πολύ μεγάλη αγωνία δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τους πιο αυστηρούς κανόνες για τη φύλαξη των συνόρων και κυρίως των λιμανιών. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας προς τη ζώνη Σένγκεν και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν τυχόν για τον οποιονδήποτε λόγο εμείς φανούμε ελαστικοί και επιτρέψουμε να φεύγουν μετανάστες, αν κάνουμε τα στραβά μάτια για να πηγαίνουν οι μετανάστες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα σημάνει αυτόματα την αποβολή της Ελλάδας από τον Σένγκεν. Δεν το αντέχει η χώρα μας, δεν το αντέχει ο λαός μας. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν διάφορα κυκλώματα τα οποία διακινούν τους μετανάστες και επιμένουν ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν κάποιες διόδους για να φύγουν για την Ευρώπη. Έτσι, μαζεύονται στις περιοχές αυτές, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν και δικαίως να προβληματίζονται και να δημιουργούνται εστίες έντασης τις οποίες πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουμε. Αυτό δεν ισχύει μόνο στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα, ισχύει και στην Αθήνα σε πολύ μεγάλο βαθμό δεδομένου ότι πολλοί που ετοιμάζονται να φύγουν για την Ευρώπη αρχίζουν να οργανώνονται από εδώ, από την Αθήνα. Εμείς, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εφαρμόζουμε ένα ειδικό σχέδιο γι΄ αυτό. Οι προσπάθειες ελέγχου της μετακίνησής τους γίνονται πολύ νωρίς, γίνονται εδώ στη Αθήνα και στους δρόμους που οδηγούν προς τα λιμάνια. Πέραν αυτού όμως, ένα είναι το κεντρικό θέμα και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι φορείς, ιδιαίτερα αναφέρομαι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θα βρεθεί αποφασιστική λύση στο θέμα των μεταναστών εάν δεν λειτουργήσουν δύο βασικοί πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι οι αποφασιστικές και γρήγορες διαδικασίες ασύλου, οι διαδικασίες δηλαδή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου των μεταναστών. Και ο άλλος πυλώνας, να λειτουργήσουν κέντρα υποδοχής και κέντρα κράτησης τα οποία θα διευκολύνουν εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα μας, να μπαίνουν στο πρόγραμμα επαναπατρισμού είτε του εθελοντικού επαναπατρισμού είτε της απέλασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, με τους ανθρώπους που είναι στο κτίριο της Υπατίας τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει γιατί έχουμε ήδη τις πρώτες μεταφορές ανθρώπων στο νοσοκομείο;

ΥΠτΠ: Είναι απολύτως λογικό να ανησυχούμε όλοι γιατί μην ξεχνάμε ότι στην κοινωνία μας εκείνο που είναι το πιο πολύτιμο απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Υπάρχουν, όμως, οι νόμοι του κράτους. Η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα και ούτε μπορεί ούτε προτίθεται ούτε υπάρχει τέτοια περίπτωση να γίνει μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Δεν το επιτρέπει το νομικό και το Ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμεθα. Από κει και πέρα οι νόμοι ψηφίζονται από τους ανθρώπους, εφαρμόζονται από ανθρώπους και πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι. Και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξετάσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που θα μπορέσουν να εφαρμοστούν. Ήδη έχουν γίνει κάποιες προτάσεις και πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος δρόμος που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση αυτής της υπόθεσης. Θεωρώ, όμως, ότι οι μετανάστες, αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν τους μετανάστες και ουσιαστικά οργανώνουν όλες αυτές τις εκδηλώσεις, πρέπει και εκείνοι να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στη ζωή των ανθρώπων που κινδυνεύει. Η πολιτεία είναι εδώ, οι νόμοι του κράτους είναι εδώ και θα βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ό,τι μας αφορά. Δεν μπορούν, όμως, ορισμένοι οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης ουσιαστικά ενός πολιτικού γεγονότος, γιατί περί αυτού πρόκειται, το δημιούργησαν, το ανέδειξαν, πέτυχαν αυτό που ήθελαν να κάνουν, να θέτουν σε κίνδυνο και τις ζωές των ανθρώπων. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, Πρέπει όλοι να συνδράμουν ούτως ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Τελευταίες Αναρτήσεις