Τε 7 Δεκεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201120-02-2011:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα «Real News»

20-02-2011:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα «Real News»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Οι επικεφαλής της τρόικα, μετά τα όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή, μπορεί να συνεχίσουν να ελέγχουν την ελληνική οικονομία ή θα ήταν καλύτερο για όλους να αντικατασταθούν με νέα πρόσωπα;

Το καλύτερο για όλους θα ήταν να αντιληφθούν επιτέλους ποιος είναι ο ρόλος του καθενός. Ποιος είναι υπάλληλος και ποιος είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού. Όταν πριν μήνες είχα κάνει αυτή την επισήμανση ξένισε και προκάλεσε αντιδράσεις. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν τι εννοούσα. Οι εκπρόσωποι της Τρόικα είναι υπάλληλοι της ΕΕ και του ΔΝΤ και εκεί λογοδοτούν. Η κυβέρνηση, έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός είναι εντολοδόχος του Ελληνικού λαού. Κι έχουμε καθαρή εντολή να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση που μας οδήγησε η ΝΔ και να μπούμε στο δρόμο της ανάκαμψης της οικονομίας.

Μπορεί όντως να συγκεντρωθούν 50 δις έως το 2015 κ. υπουργέ;

Το οικονομικό επιτελείο έχει όλα τα στοιχεία και είναι αυτό που θέτει τους στόχους για την αξιοποίηση του πλούτου της χώρας με όρους δημόσιου συμφέροντος.

Η «κόκκινη γραμμή» για εσάς προσωπικά στις ιδιωτικοποιήσεις ποια πρέπει να είναι;

Άλλο αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με σχέδιο και πλήρη διαφάνεια κι άλλο οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα της χώρας, που είχαμε επί Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, το πλαίσιο αναφορικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας το έθεσε ο Πρωθυπουργός με το νόμο που εξήγγειλε για την απαγόρευση της πώλησης, της μεταβίβασης και της ανταλλαγής δημόσιας γης.

Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες. Αλλά χρειάζεται σχέδιο και μακρόπνοο προγραμματισμό.

Η αναθεώρηση του Μνημονίου μπορεί να είναι υπόθεση ενός μόνο υπουργού; Ή χρειάζεται συλλογική συζήτηση στα κυβερνητικά όργανα;

Προφανώς είναι συλλογική υπόθεση και ευθύνη. Αφορά τη σωτηρία της χώρας, αφορά τον λαό, μας αφορά όλους.

Η υπόθεση των 50 δισ, πάντως, απέδειξε κατά γενική ομολογία προβλήματα συντονισμού μεταξύ των υπουργών. Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει;

Οι υπουργοί δεν εργάζονται σε ιδανικές συνθήκες. Είναι μια δύσκολη περίοδος με μεγάλες απαιτήσεις και τεράστιες ευθύνες. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή ότι δεν είμαστε εκπρόσωποι των Υπουργείων μας, αλλά είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών στο Υπουργείο που μας εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός.

Απόψεις που θεωρούν το Μνημόνιο ως ευκαιρία για την επιβολή νεοφιλελεύθερων οικονομικών μέτρων πιστεύεται ότι έχουν θέση στην κυβέρνηση Παπανδρέου;

Η έξοδος από την κρίση δεν είναι άσκηση επί χάρτου ούτε βεβαίως πεδίο ιδεολογικής αναμέτρησης. Είναι εφαρμογή πολιτικής που αφορά τη ζωή των ανθρώπων, αφορά τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού για την ασφάλεια και την ποιότητα στη ζωή του. Για την Κυβέρνηση αυτός είναι ο μοναδικός γνώμονας επιλογών μας.

Αποκατάσταση αδικιών των χαμηλότερων στρωμάτων πρέπει να υπάρξει κ. υπουργέ; Και πότε;

Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Για αυτό αξιοποιούμε κάθε περιθώριο που υπάρχει για να αποκαταστήσουμε τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Χωρίς φυσικά, να θέτουμε σε κίνδυνο την επόμενη μέρα…

Αν η ΕΕ υιοθετήσει τελικά το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης η λιτότητα θα συνεχιστεί επί πολλά έτη, ενώ πιθανότατα θα απαιτηθούν και νέα μέτρα. Οι «κόκκινες γραμμές» για σας και εδώ ποιες είναι;

Ας μην προδικάζετε τα χειρότερα και ας μην ψάχνετε για κόκκινες γραμμές. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΕΕ. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Αλλά είναι και πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Ιδιαίτερα, δική μας επιδίωξη είναι περισσότεροι πόροι για το Ευρωπαϊκό Ταμείο, περισσότερη ευελιξία του Ταμείου, καλύτεροι όροι δανεισμού και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Η ΝΔ, αλλά και το ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ, αρνούνται τη συμμετοχή στο διάλογο για το Σχέδιο 2010-15. Τι θα πράξετε; Και τι θα προτείνετε στους πολίτες;

Να σας πω κ. Σκουρή. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει εθνικούς στόχους και η κοινωνία μας να δεσμευθεί στη συλλογική προσπάθεια. Αυτή είναι η απόλυτη ευθύνη του πολιτικού κόσμου. Όλων χωρίς καμία εξαίρεση. Έχουμε υποχρέωση στη νέα γενιά να σταθούμε με παρρησία και ευθύνη μπροστά στις προκλήσεις και τα διλλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Όλοι κρινόμαστε. Και αυτοί που αναλάβαμε τις ευθύνες μας και όσοι πετούν τη μπάλα στην εξέδρα κάθε φορά που καλούνται να τοποθετηθούν με ευθύνη.

Αυτό το Σχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο;

Προφανώς στο Υπουργικό Συμβούλιο, τη Βουλή, στα πολιτικά κόμματα, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, στα συνδικάτα …..

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα σενάρια περί «βελούδινης διαδοχής» στο ΠΑΣΟΚ και περί ανάληψης διεθνούς θέσης από τον Γιώργο Παπανδρέου. Εσείς πιστεύετε ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να ηγηθεί στο ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, και υπό όποιες συνθήκες;

Ο Πρωθυπουργός είναι Παπανδρέου. Και οι Παπανδρέου δεν δραπετεύουν από τα δύσκολα της πατρίδας. Φυσικά, θα ηγηθεί και στην επόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ όταν θα επιβεβαιώνεται το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας.

Αν χρειαστούν συμμαχικές κυβερνήσεις, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο;

Σε τι βοηθάει μια τέτοια συζήτηση; Το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ικανά στελέχη και την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειονότητας του λαού για την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Το κέντρο της Αθήνας είναι θέμα της ΕΛΑΣ κ. υπουργέ;

Όχι βέβαια. Η Αστυνομία κάνει μια μεγάλη και διαρκή προσπάθεια αλλά δεν επαρκεί όταν δεν φαίνονται ακόμη τα αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται από άλλα Υπουργεία. Και πάνω από όλα ας μην ξεχνάμε ότι την ευθύνη για την οργάνωση της πόλης την έχει ο Δήμος Αθηναίων. Η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τον ρόλο του και να υποστηρίζει τις προσπάθειές του.

Τι πρέπει να γίνει;

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τη δίωξη του παραεμπορίου, του υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδειες και της πορνείας που είναι αρμοδιότητα του Δήμου.

Ουσιαστικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας για την υποβοήθηση των ναρκομανών που περιφέρονται. Όπως και αυστηροί έλεγχοι για την αγορά ανασφάλιστης εργασίας, των αδειών παραμονής μεταναστών που είναι αρμοδιότητες των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Συνεχείς έλεγχοι των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης για το λαθρεμπόριο και τις παράνομες λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι μας αφορά, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών με κέντρα πρώτης υποδοχής, κράτησης και απέλασης παράνομων μεταναστών. Επιπλέον με την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου προχωράμε στην ταχεία εξέταση των αιτημάτων εκείνων που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ασύλου. Παράλληλα, ενισχύουμε την αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας με πεζές και εποχούμενες περιπολίες σε 24ωρη βάση. Επί ποδός βρίσκονται οι Ομάδες ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ, Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου του παραεμπορίου.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επίσης, πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους σε κτίρια στο κέντρο της πόλης, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, για την αντιμετώπιση σοβαρών ανθυγιεινών εστιών, που δημιουργούνται από τη διαμονή πολλών αλλοδαπών σε άθλιες συνθήκες , αλλά και για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και αλλοδαπών.

Αλήθεια συζητήσατε και με τη «Χρυσή Αυγή» ώστε να περιοριστεί η βία στον Άγιο Παντελεήμονα;

Όχι προσωπικά. Αλλά το Υπουργείο και η Αστυνομία θέτει όλους προ των ευθυνών τους προς το κοινωνικό σύνολο. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε συγκρούσεις και περιστατικά, τα οποία δημιουργούν ένταση και λειτουργούν τελικά εις βάρος όλων των κατοίκων της περιοχής και των Ελλήνων και των μεταναστών και των νόμιμων και των παράνομων. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνονται σε όλους όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή και εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Αλλά δυστυχώς δεν βρίσκουμε ευήκοα ώτα. Αντίθετα μάλιστα, ορισμένοι επιλέγουν τον Αγ. Παντελεήμονα ως ένα μέρος υψηλού συμβολισμού για την πολιτική τους δράση. Δεν αξίζει στον Αγ. Παντελεήμονα αυτή η μεταχείριση. Σε ό,τι περνάει από το χέρι μου θα προσπαθήσω με επιμονή να είναι παρούσα εκεί η Αστυνομία, να ενισχύεται η παρουσία της όταν χρειάζεται για να εγγυηθώ την ασφάλεια και την ησυχία των κατοίκων.

Με τη Δημοτική Αστυνομία τι πρέπει να γίνει;

Να οργανωθεί καλύτερα, να λειτουργεί διαρκώς και να ασκεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της.

Η αντιπαράθεση κατοίκων-ΕΛΑΣ στην Κερατέα σας ανησυχεί; Μπορεί να έχουμε νεκρό;

Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική. Αλλά, φυσικά, με ανησυχεί και μάλιστα πάρα πολύ. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που στο πρόβλημα της Κερατέας δεν μπορώ να δώσω τη λύση εγώ. Δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ούτε είναι στη δική μου αρμοδιότητα ο διάλογος με τους φορείς των κατοίκων της περιοχής. Όσο, όμως, συνεχίζονται τα επεισόδια, και όσο απειλούνται ζωές και περιουσίες, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να παραμένει εκεί. Και είναι εκεί για
να προασπίζεται αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση και η ελληνική δικαιοσύνη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Στις δημοκρατικές κοινωνίες, το δικαίωμα της διαμαρτυρίας των πολιτών είναι απολύτως σεβαστό. Αλλά υπό έναν όρο: όταν δεν προκαλείται το κοινωνικό σύνολο με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας. Τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία, δεν λύνονται με αποκλεισμούς οδών ή περιοχών. Λύνονται με διάλογο, λύνονται με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Πάντα υπάρχουν λύσεις όταν προτάσσουμε το δημόσιο συμφέρον. Κάθε μέρα που ξημερώνει εύχομαι να μην συμβεί το κακό στην Κερατέα και οι εκπρόσωποι των κατοίκων να βρουν τη λύση με τα αρμόδια Υπουργεία που είναι το Εσωτερικών και το Περιβάλλοντος.

Με το κίνημα «Δεν Πληρώνω» στα Διόδια; Και εκεί η ΕΛΑΣ;

Η αστυνομία κινείται μόνο στο πλαίσιο των νόμων. Ούτε χιλιοστό παραπάνω. Με την ευκαιρία να σας πω κ. Σκουρή ότι αντιδρώ έντονα όταν καλείται διαρκώς η Αστυνομία για την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων σε διάφορους τομείς.

Εγώ, δεν πιστεύω στο αστυνομικό κράτος. Πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην εφαρμογή των νόμων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Πιστεύω στο διάλογο, στη συνεννόηση. Και ας είναι μία επίπονη διαδικασία…

Ο φράχτης στον Έβρο πότε θα είναι έτοιμος κ. υπουργέ;

Το ταχύτερο δυνατό. Όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου εργάζονται με υπεράνθρωπες προσπάθειες καθώς χρειάστηκε να μελετηθούν οι εμπειρίες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και προχωράμε με έντονους ρυθμούς.

Επιμένετε πως στην Ελλάδα θα μείνουν μόνο οι νόμιμοι μετανάστες; Με τι χρονοδιάγραμμα;

Είναι μία καθαρή πολιτική θέση και μια σαφής πολιτική κατεύθυνση. Όσοι μετανάστες έχουν δικαίωμα ασύλου θα το πάρουν. Όσοι αποκτούν άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας και καταγράφονται στις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Όσοι όμως δεν αποκτήσουν την άδεια παραμονής ο δρόμος είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού ή απέλαση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος…

Εργαζόμαστε με πολύ εντατικούς ρυθμούς και κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες στο υπουργείο γιατί το βάρος από το παρελθόν είναι πολύ μεγάλο. 47.000 αιτήσεις ασύλου παραλάβαμε. Πάντως, η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είναι δεδομένη και ισχυρή. Ήδη έχει λάβει σάρκα και οστά με την υιοθέτηση του μεταβατικού Προεδρικού Διατάγματος 114, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του Δεκεμβρίου και με το Νόμο 3907 για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δύο εβδομάδες.

Γιατί διαφωνείτε με τον οικονομικό εισαγγελέα;

Δεν διαφωνώ με τον οικονομικό εισαγγελέα ούτε με την παρουσία εισαγγελέα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Οικονομίας. Με τη συγκέντρωση εξουσιών σε μία Αρχή διαφωνώ. Και υποστηρίζω την λειτουργία, την ανεξαρτησία και διοικητική ευελιξία της νέας Αστυνομικής δύναμης που δημιουργείται για τη Δίωξη του οργανωμένου οικονομικού και Ηλεκτρονικού εγκλήματος και η οποία έχει τον δικό της εισαγγελέα που έχει οριστεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Τελευταίες Αναρτήσεις